társasházi közös képviselő

MajorDomus # 2010.02.12. 22:33

Mazsola .- nincs humorérzéked.
A -2.pontban jeleztem hogy az 1-t viccnek szántam.
Jkároly !
Amit leirtál azért igy más a helyzet. Nekem 9 évem ment rá,mig a felbomló szövetkezetből megalakultak a társasházaim.

Gyakorlatilag itt önálló kisszövetkezetekre bomlik a lakszöv, s ki kell adni a tul.hányad arányos vagyont. Gondot az jelent hogy jogutódok lesznek-e az uj szövetkezetek vagy sem. Javasolnám hogy vagyonmegosztással de jogutódlás nélkűl váljatok ki.
Itt az a helyzet,hogy a bal kézből átmennek a jobb kézbe az űgyek, a gond ott van hogy rátok igy nem vonakozik a t.törvény.

Mivel nem vagytok bejegyezve,polgári pert indithattok, de akkor valamennyi tulajdonosnak perben kell állnia.

r.dezső
Jó a megoldásom,mert a képviselő leváltását a tv. Kiveszi a napirendi pontok tartalmi elemei közül s arról külön rendelkezik !
Én szeretném a legjobban ha igazad lenne,de nincs.

jkaroly # 2010.02.12. 18:32

Az előző lakásszövetkezet felszámolás alatt áll, de lehet, hogy úgy jártunk mint a példában. Az a szövetkezet több házból állt, most pedig minden ház külön szövetkezetet vagy társasházat alapít, ha lezárul a feszámolás. Persze valakinek az az érdeke, hogy ez még ne történjen meg. Vélhetően a homlokzati reklámbevételek is ezt a célt szolgálják, meg a szomszéd ház alagsorában bérbe adott irodák is.

ragyasdezso # 2010.02.12. 08:05

MajorDomus

Valóban?

"A társasház közgyűlése csak azokban a kérdésekben hozhat döntést, amely a meghívó napirendjében szerepel."

Ezt is tedd a 28§(3) mellé és már is bizonytalanná válik a megoldásod!

jkaroly # 2010.02.11. 21:55

Bocsánat rosszul írtam, most is lakásszövetkezet lenne az új forma, de a válasz gondolom ugyanaz, tehát forduljunk ügyészséghez és kérjük felügyelőbiztos kinevezését.

Köszönöm

MajorDomus # 2010.02.11. 20:21

1./ verjétek meg
2./ (most már- komolyan)
Azt kellene eldönteni,hogy szövetkezet vagytok-e vagy társasház.ez korántsem mindegy. Az információid nem egészen pontosak. Ha szövetkezetből alakultok társasházzá, akkor a szövetkezet felszámolásához a közös képviselőnek nem sok beleszólása van.
Ha 10 éve huzódik akkor ott más a baj.
Ha elhatároztátok a társasház megalakitását,akkor kvázi t.házként
Müködtök, tehát elvileg bármelyik tulajdonos egyedül is fordulhat az ügyészséghez, (de jobb ha minél többen aláirjátok)kérve felügyelőbiztos kinevezését, s a társasházban a törvényesség helyreállitását.

MajorDomus # 2010.02.11. 20:10

R,dezső
Ezen a pályán én vagyok otthon...

28$ (3)
A közgyűlés a közös képviselőt az (ib elnök stb) .....
Bármikor felmentheti.

Bár ugy lenne ahogy te hiszed akkor 50 évig dolgoznánk egy házban.

jkaroly # 2010.02.11. 19:36

Tisztelt Fórum hozzászólók!

Társasházunk közös képviselőjének újraválasztását előző évi közgyűlésen a résztvevő tagok nem szavazták meg, azóta mégis változatlanul "tevékenykedik". Elégedetlenségünk okai:

A társasház bejegyzése 10 éve nem tud teljesülni, mert az előző szövetkezet azóta! felszámolás alatt áll, amelynek hátterében közös képviselőnk és a felszámoló biztos egymással szembeni nézeteltérései állnak.

Közös képviselő nem készíti el a ház költségvetését, pontosan feltüntetve a kiadásokat és bevételeket, csak ennek egy összesített vázlatát függeszti ki a lépcsőházi falra. A lakók követelése ellenére sem enged senkinek betekintést a ház költségvetésébe.

A közös költség számlát vezető Bank felmondta a bankszámla-szerződést, de nem kaptunk róla tájékoztatást, hogy miért? A közös képviselő most a saját magánszámlájára akarja utaltatni a lakókkal a közös költséget…

A lakók fele évek óta nem fizet közös költséget, de mivel nincs bejegyezve a társasház, nem lehet behajtani tőlünk.

A ház homlokzatára felszerelt reklám bevételét nem tudja leszámlázni a ház (vagy valaki más leszámlázza?), a fent említett okok miatt, de annak megvilágítását a közös költségben a lakók fizetik.

A ház állapota folyamatosan romlik, mivel jogilag nem létezik, nem lehet pályázni támogatásokra. Felújításokra közös képviselő szerint nincs pénz (legfelső emeleten beáznak lakások), de még ház biztosításra sem.

A felsorolt problémák mielőbbi megoldása érdekében várom konkrét javaslataikat.

Köszönettel,
jkaroly

ragyasdezso # 2010.02.09. 22:47

MD

Te pedig azt hidd el amit írtam! Csak úgy megy a leváltás.

MajorDomus # 2010.02.09. 21:14

Egyszerű.
a 10 lakásos házból a 7 normális üljön össze egy kávé-mellett, s egyezzetek meg.

Nyissatok egy lakóssági folyószámlát, az egyik tulaj nevére, a 7 normális törpe erre fizesse a közös költséget.

A képviselő a 2-ik hónapban lemond amikor nem tudja felvenni a fizetését. Erről a számláról majd azt fizettek ki amit ti akartok.

R.dezső.
A határozatképes közgyülés bármikor visszahivhatja indoklás nélkül a közös képviselőt. Hidd el nekem.

ragyasdezso # 2010.02.09. 16:37

sziporka74
Egyszerűbb lenne leváltani.

sziporka74 # 2010.02.09. 15:41

Mi van abban az esetben, ha a tulajdonos társakkal úgy döntünk, hogy a havi közös költségeket nem fizetjük be, hanem mi magunk ballagunk be a postára, és fizetjük ki a havi költségeinket, és tartozásunkat. Így biztosak lehetünk abban, hogy a pénzünk eléri a célját, és nem tűnik el a kk átláthatatlan rendszerében.

PMici # 2010.02.09. 14:36

1,5 éve perelem az egyik tulajdonost közös költség nem fizetés miatt. A bírónő a tárgyalásokon (már 4 volt, de még lesz) szinte az adós szájába adja, hogy mivel tud védekezni! Felháborító! A lakóközösség jó néhány tagja csendes hallgatóként ül a tárgyaláson, de még jó hogy ott vannak, mert el sem hinnék, hogy ilyen van.
Előzmény: szabályos közgyűlési határozat a közös költség összegéről, amit a tulajdonos 60 napon belül nem támadott meg. Ezek után már tárgyalni sem nagyon kellene, ennek ellenére igen régóta húzódik az ügy. Aki ilyenbe bele kezd számoljon ezzel is!!! azért én a továbbiakat is bíróságra vittem, mivel más megoldás eddig nem volt, talán most már majd lesz!

nandy # 2010.02.09. 14:18

A díjbeszedő víz, és csatornadíjat követel tőlünk, a főmérő, és a mellékmérők közti különbözetet.

Azt is érdemes lenne megvizsgálni, hogyan keletkezhetett ekkora különbség a főmérő és az almérők adatai között. 10 lakásos házban elég durva...

Vagy valaki csal, esetleg a szomszéd házak kertjeit is ti locsoljátok, vagy csőtörés van/volt valahol. De utána kellene járni.

sziporka74 # 2010.02.09. 14:05

A díjbeszedő víz, és csatornadíjat követel tőlünk, a főmérő, és a mellékmérők közti különbözetet. Ez több éves ügy, kamatokkal együtt szeretnének rajtunk behajtani 1 millió 400 ezret.

"Mellesleg milyen az a meggyőződésből nem fizetek? Valami óvodáskorú véd és dacszövetség tagjai laknak nálatok?"

Sajnos nem, őket hívjuk "kisebbségnek".
Tisztelet a kivételnek, és van is nálunk egy család akik szégyenkeznek a nem fizető rokonok miatt, akiknek dicsőség az, hogy a többiek fizetnek helyettük. És az sem érdekli őket, hogy kellemetlen helyzetbe hozzák a tisztességes rokonukat.

A díjbeszedő víz, és csatornadíjat követel tőlünk, a főmérő, és a mellékmérők közti különbözetet. Ez több éves ügy, kamatokkal együtt szeretnének rajtunk behajtani 1 millió 400 ezret.

"Mellesleg milyen az a meggyőződésből nem fizetek? Valami óvodáskorú véd és dacszövetség tagjai laknak nálatok?"

Tisztelet a kivételnek, és van is nálunk egy család akik szégyenkeznek a nem fizető rokonok miatt, akiknek dicsőség az, hogy a többiek fizetnek helyettük. És az sem érdekli őket, hogy kellemetlen helyzetbe hozzák a tisztességes rokonukat.

sziporka74 # 2010.02.09. 13:58

sziporka74 # 2010.02.09. 12:33

Ezt pontosan én sem tudom, a közös képviselő gyakorlatilag mindent megtesz, hogy ne legyünk képben. Havi cca: 60 ezer forint közös költséget fizet a ház. Ebből a szemét szállítást kéne fizetniük, de nekik is tartozunk, illetve villanyszámlát 4darab villanyégőre (takarékos izzók) de az elműnek is tartozunk.
Én egy éve lakom a házban, mielőtt megvettük volna, megkerestem a közös képviselőt, és megkérdeztem, hogy minden rendben van e a házzal. Azt mondta, hogy igen, nyugodtan aláírhatjuk a szerződést. Erre most ez derült ki.
Milyen módon hajtják be rajtunk a tartozást? Megterhelik az ingatlanokat? Hitelre vettük a lakást, a banki hitel mellé még terhelhetnek?

nandy # 2010.02.09. 12:08

sziporka:
Ha a Díjbeszedővel a Társasház áll szerződésben, akkor a Díjbeszedő elsősorban a th-tól követel. A th. tartozásaiért viszont a tulajdonosok felelnek, tehát sajna a nemfizetők helyett a rendeseknek kell fizetniük - amit majd a nemfizetőkön külön eljárásban (fizetési meghagyás, per) hajthatnak be, akár a lakásuk árvereztetésével is.

De hogyan tudtatok ekkora tartozást felhalmozni?

lemi # 2010.02.09. 12:02

Mazsola! Nem őslakos vagyok,van itt cserélődés rendesen.
Vételnél nem kaptam ilyet 10 éve. A kk.-nál viszont lennie kellene korlátozással vagy anélkül?

sziporka74 # 2010.02.09. 11:59

Tisztelt Fórumozók!

10 lakásos társasházban, (ebből egy önkormányzati) 3-an nem fizetnek (meggyőződésből) k.költséget. Állítólag elindította a k.képviselő ellenük az eljárást.
A ház tartozása jelenleg cca: 1 milló 400 ezer forint.
A díjbeszedő bírósági behajtást kért a ház ellen. Ez mit jelent? A tulajdonosok ingatlanjait megterhelik?
A rendszeresen fizetők jogait ki védi?

A közös képviselő nem foglalkozik az egésszel, hónapok óta küzdök, hogy egyáltalán valami infót kicsikarjak belőlük. Eddig semmire nem jutottam. Azt hallottam, hogy váltsunk k.képviselőt, és az alapból rendbeszedi majd a dolgokat, hogy képben legyen. Ez igaz lehet?

sziporka74 # 2010.02.09. 11:58

Tisztelt Fórumozók!

10 lakásos társasházban, (ebből egy önkormányzati) 3-an nem fizetnek (meggyőződésből) k.költséget. Állítólag elindította a k.képviselő ellenük az eljárást.
A díjbeszedő bírósági behajtást kért a ház ellen. Ez mit jelent? A tulajdonosok ingatlanjait megterhelik?

A közös képviselő nem foglalkozik az egésszel, hónapok óta küzdök, hogy egyáltalán valami infót kicsikarjak belőlük. Eddig semmire nem jutottam. Azt hallottam, hogy váltsunk k.képviselőt, és az alapból rendbeszedi majd a dolgokat, hogy képben legyen. Ez igaz lehet?

sziporka74 # 2010.02.09. 11:57

Tisztelt Fórumozók!

sziporka74 # 2010.02.09. 11:53

Tisztelt Fórumozók!

lemi # 2010.02.09. 09:40

Az SZMSZ-t köteles megmutatni a lakók kérésére?
Ugyanis az elmólt 10 évben nem került szüba ,igy nem tudja senki milyen összegig vállalhat kötelezettséget a képviselő tudtunk nélkül.