társasházi közös képviselő

viktorred # 2012.05.21. 06:25

Kedves Ragyadezso!

Köszönöm a kioktatást. Igazad van, a meglévő két diplomám mellé ideje lenne egy jogit is beszerezni, de félek erre most nem lesz időm, mert a munkám mellett még a társasház ügyeivel is foglalkoznom kell majd. Azért lettem én az IB elnök, mert 1. más nem vállalná, 2. külsős képviselőt nem akarunk. Ja és ez nem Budapest, ahol ezrével élnek az olyan nagy tudású emberek mint Te kedves Ragyadezso!

A visszamenőleges módosítást egyszerűen nem értem (mert ugye én buta vagyok). Az idei költségvetés megszülethetett volna jan.1. is. Most azért lesz visszamenőleges, mert a közös képviselő eddig nem készítette el? És a benne előírásként szereplő összegek miért nem visszamenőlegesek?
"47. § A közös képviselő, illetőleg az intézőbizottság a számviteli szabályok szerint évenként költségvetési javaslatot készít, amely tartalmazza: ...

1. a közös költséghez való hozzájárulás összegét - a tulajdonostársak nevének feltüntetésével -, a külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek szerinti bontásban. "

Ezek szerint az én kötelező hozzájárulásom is visszamenőleges? Ha többet fizettem eddig akkor visszajár, ha kevesebbet akkor hozzá kell fizetnem.

A közös képviselővel csak két évvel ez előtti megválasztásukkor kötöttünk szóbeli megállapodást, azóta kétszer emelte a saját díját úgy, hogy a következő költségvetésbe már nagyobb összeget írt. Megszavaztuk! Úgy kell nekünk, de csak azt az évet szavaztuk meg! 2012-ről sem szóban, sem másként nem történt megbízás.
A két kifejezést : eredménykötelem, gondossági kötelem még soha életemben nem hallottam (mert még túl fiatal vagyok?!) Nagyon szégyenlem!
Ezért fordultam Önökhöz! Köszönöm a válaszát! Sajnálom, hogy a jogi ismeretei mellett modorának fényesítésére már nem maradt ideje! Senki sem tökéletes!

viktorred # 2012.05.21. 07:15

Kedves Ragyadezso!

Tanulok, ahogy tanácsolta!

28. §(1) A közgyűlés kizárólagos hatáskörében határoz:

1. a közös képviselőnek vagy az intézőbizottság elnökének és tagjainak, valamint a számvizsgáló bizottságnak a megválasztásáról, felmentéséről és díjazásáról;

Márpedig a közgyűlés nem dönthet szóban! Megtámadható határozatokkal dönt, amiről természetesen hitelesített, írásos jegyzőkönyv készül! Akkor milyen szóbeli megállapodásban lehet megbízást adni a közös képviselőnek? Illetve annak juttatásait hogyan is lehet szóban megbeszélni?

A jog természetesen egy számomra még feneketlen gödör, de azért a magyar nyelv, a szövegértés még egyenlőre nem okoz különösebb problémákat. Vagy a jogban ezt felejtsem el? A kizárólagos nem azt jelenti, hogy csak úgy és másként nem?

Üdv.: Viktorred

osmi # 2012.05.21. 07:54

"Ugyanis a megbízás nem eredménykötelem hanem gondossági kötelem - ebből következik az a szabály, mely szerint a megbízott a díját akkor is követelheti, ha eljárása nem vezetett eredményre."
Amennyiben a megbízott nem, vagy nem az elvárható gondossággal látja el a megbízásában foglaltakat, úgy a megbízás visszavonható, ill. a díj csökkenthető, akár 0-ra is. Egyéb feltételek fennállása esetén pedig kártérítésre is kötelezhető.
A tházkezelővel kötendő megbízási szerződés rendkívüli fontossággal bír. Ne a leendő kezelő hozza a stencil szerződést, hanem a tházak precizen kidolgozott megbízási szerződés tervezettel keressék a potenciális megbízottat, majd az abban foglaltak minőségi teljesítését is kísérjék figyelemmel.

Mufurc_nagyon # 2012.05.21. 08:23

Kedves Mindenki!

Ami a "hivatásos" képviseletek és a társasházi tulajdonosok érdekkörét illeti, az anakronizmus a helyzetből következően nem oldható fel.

A tulajdonos alacsony díjazás mellett, a problémák és a jogszabály követő működés ellenőrzése nélkül szeretné a th. nyújtotta előnyöket, szolgáltatásokat igénybe venni.

Az ütk. célja minél több th. kezelése a jelenlegi erőforrásokkal minél magasabb összegekért.

Az eredmény egy "cég" 40-50 th-t kezel.
Emlékezzünk az éves "elszámoló" közgyűlésre.
(hány hét van jan 15 és május 31 között?)
A számlákat elektronikusan utalják át előzetes egyeztetés nélkül.
A megrendelt munkák elvégzését nem ellenőrzik.
A th.-ban a munkavégzés felügyelet nélkül.(mUNKARUHÁBAN ÉN IS KIRABOLHATNÁM AZ ELEKTROMOS KAPCSOLÓSZEKRÉNYT)
Akkor és az ellen indítanak jogi eljárást amikor gondolják.

Az ütk. által levezetett közgyűlések és jegyzőkönyvezések a bírósági tárgyalások egyoldalúságát biztosítják.;-)

A híres FELELŐSSÉG. Ma már egy kártérítési eljárás is csak a közgyűlés határozata alapján indítható.

Ha személyemben támadnak az azt jelenti, hogy a javasolt megoldás telitalálat.
Lehet, hogy kis fullánkjaim nem szimpatikusak, de csípősek.

Ilyen helyzetekben nagy politikusaink mondják _ HATÁROLÓDJANAK EL AZ OCSÚTÓL;-).

--------------------------------------------------- -----------------------------------------------------

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

ragyasdezso # 2012.05.21. 14:43

Mufurc_nagyon
Szerintem meg túlértékeled magad. Ezek nem fullánkok, hanem tévképzetek.

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2012.05.22. 05:36

Kedves Mufurc!
"A megrendelt munkák elvégzését nem ellenőrzik.
A th.-ban a munkavégzés felügyelet nélkül.
Akkor és az ellen indítanak jogi eljárást amikor gondolják."

Nálunk épp ez a helyzet. "Gázbekötés szabványosítás-" történik. Jött 1 szerelő, aki az 1 éve vásárolt és szakszervíz által történő bekötést is kicserélte. Volt vele valaki - műsz. ellenőrnek véltük -, aki kiállította a számlát. 1 hét múlva jött egy harmadik, ellenőrizni a "szabványosítást". Előtte tájékoztatás "természetesen" nem volt.

Mufurc_nagyon # 2012.05.22. 05:38

Kedves RD!

A "munkám" értékelését nem kívánom privilegizálni.

Minden hozzászóló véleménye számomra fontos.

Célom az információ/lehetőség ismertetése a "játékban" résztvevők számára ;-)

{autodidakta}

Nuti49 # 2012.05.22. 05:45

Kedves Mindenki!

Eddig is sok segítséget kaptam Tőletek de most megint SOS!!
Le ill.megválasztottuk az új közösk. Sajnos úgy néz ki, ezzel se lesz szerencsénk. Először is a régi kk nem adja át az anyagot /23-án lejár a 30 nap/ Az új kk. nem tud szinte semmit lépni. Nincs vele még Megbízási szerződésünk. Mindent Tőlünk a SZB-től vár! Május 12-től kk. Nem alkalmas, nem képes /?/ a ház béka feneke alatti állapotát kezelni. Ilyenkor mit lehet tenni? A régit -tudjuk- be kell perelni! Egy hónapja nincs világítás, lift, az elektromos kapu nyitva. Már látogatnak bennünket a betörők. Újra választás?? Segítséget kérek, hogyan tovább?
Köszönettel
Nuti

karibidi # 2012.05.22. 10:42

Kedves Nuti!

Ezt neketek kell átgondolni, hogy mit csináltok és hogy hogyan tovább.
Az előző leveleidben ha jól emlékszem, két közös képviselő jelöltel nagyon megvoltatok elégedve.
Az új közös képviselőnek átkell 1 hónapon belül az iratokat a volt közös képviselőnek.
üdvözlettel.

Mufurc_nagyon # 2012.05.22. 16:59

Kedves Nuti49!

Sajna az ütk. váltással dolgozni kell.

A megbízási szerződést célszerű a tulajdonosoknak vagy általuk megbízott jogásznak/hozzáértőnek megszövegezni. Nem szabad sajnálni a pénzt és az időt.

Én csináltattam volna a kk. pályázókkal egy válság tervet.
Hogyan akarják a krízist megszüntetni.

Ha ez elmaradt akkor a palacsinta töltelék élvezhetetlen.

A megválasztási jkv- vel az új ütk már képviselheti a házat a bankban és a közműveknél.

Ilyenkor kérni kell a részletfizetést és meg kell határozni az egyszeri befizetési kötelezettséget a th. tulajdonosai számára.

Utána a fizetési meghagyások indítása. Ha nincs dokumentáció (közgyűlési jkv és az ingatlanok folyószámlája ) szinte reménytelen.

A régi ütk. hoz el kell menni kb 10 tulajdonosnak és elmesélni azokat a hátrányokat (jogi;-), amelyek a doksik visszatartása jelent.

Fel kell készülni a háznak arra, hogy mélyen a zsebükbe kell nyúlni a továbblépés érdekében.

Mély együttérzésem.

iratminták az alábbi link-en

--------------------------------------------------- ---------------------------------------------------

{autodidakta}

Nuti49 # 2012.05.24. 05:30

Igen nagy a baj! Tegnap bent voltunk a még meglévő új kk-vel az ELMŰ-nél. Hát a segítőkészség a béka feneke alatt! és a hozzáértés is. A harmadik / iroda vezető/ előadó tudott érdemleges választ adni. Közben elküldtek egy behajtó céghez, ugyanis áram ügyben már mind a 4 lépcsőház- ahol még nincs kikapcsolva az áram az is- ott van. Ők kínáltak egy bizonyos megoldást, de számunkra ez nem megoldás. Az ELMŰ-nek több mint két millióval, a Víz-Csatorna több mint 3 millióval tartozunk. A társaság széthúz, fel sem fogja a többség, hogy milyen nagy a baj. Mi a SZB görcsölünk velük és az új kk-vel. Ő mint már írtam tenne, de fogalma nincs a hogyanról és valahogy azt sem akarja, hogy a SZB irányítsa. Most abban gondolkodunk, hogy IB-t választunk, vagy a házból kk-t. Az újjal még most sincs megbízási szerződés kötve! De a hivatalos helyek nagy részén már az Ő neve szerepel közös képviselőként de ez nem baj mert valószínű, hogy Ő is látja, neki "nagy falat" vagyunk. Valami kölcsönről beszél, amivel esetleg kifizetnénk a tartozásokat de ebbe a SZB nagy része nem partner.
A régi kk nem jelentkezik, írtam neki de arra sem válaszolt, iratok nincsenek átadva stb. pedig vázoltam a jogi következményeket és sok minden mást is. Most készülünk jó néhányan felkeresni és NYOMÁST
gyakorolni rá!

Nagyon köszönöm a segítséget, tanácsokat!

rityus # 2012.06.13. 10:41

Kedves Fórumozók!

Kérném a segítségeteket a következő ügyben:
Társasházban lakom, ahol minden lakásban saját vízóra van, de a vízszámla nem a díjbeszedőtől érkezik hanem azt a közös képviselőnek történt bediktálás után ő szabja meg. Eddig ez még rendben is lenne. De a képviselő évente elvégzi a vízórák ellenőrzését a következőképp: bejön a lakásba, bekérezkedik a mosdóba és megnyit minden csapot, lehúzza a WC-t, megkér hogy engedjem meg a konyhába a hideg/meleg vizet és ő ott áll a vízóra előtt és nézi, hogy a fogyasztáskor mozog e az óra. A legabszurdabb, hogy arra akart kötelezni hogy indítsam el a mosógépet, hogy azt is ellenőrizni tudja... Ezt évente egyszer jön és megteszi.
Kérdésem van e joga ilyen "ellenőrzés indokkal" bejönni a lakásba és van e joga kötelezni a fenti tevékenységekre?
Mit tehet akkor ha nem engedem többet be?

Várom és köszönöm válaszotokat!

Mufurc_nagyon # 2012.06.13. 12:50

Kedves rityus!

Az ellenőrzés céljából köteles beengedni.
Ha minden fogyasztó helyes bekötését ellenőrzi, önmagának csinál plusz munkát.
Amennyiben minden tulajdonosnál így jár el akkor hozzánk is jöhet képviseleti munkára.
Persze jobb volna, ha mosolyogva tenné;-)

Ha nem engedi be, akkor "átminősíti" a lakást órával nem rendelkező fogyasztóvá a képviselet és az SzMSz-ben rögzítettmódon jár el.Ez pld lehet a th. központi órájának és a "bemért" alfogyasztók közti különbség Önre terhelése.;-)

{autodidakta}

MajorDomus # 2012.06.13. 20:55

rítus
Muf válasza maga a tökély,csak arra hívnám fel a figyelmedet,hogy örülhetsz hogy ilyen lelkiismeretes képviselőd van,mert a te pénzedre s vigyáz, ha kiszűri a csalásokat.

rityus # 2012.06.14. 08:58

Kedves Mufurc_nagyon!

Köszönöm válaszod!
Viszont nem értem miért minősítené át a lakást órával nem rendelkező lakássá, hisz 2 havonta kell leadni a közös képviselőnek a vízóra állását, ami után megküldi a számlát, amit be is fizetek.
Tehát az ő bejövetele csupán ellenőrzési jellegű. (hogy jól diktálok e)

Mufurc_nagyon # 2012.06.14. 16:31

Kedves rityus!
Valószínűleg igen!

Biztos volt a házban olyan előzmény, hogy ilyen részletes ellenőrzést végezzen.

Általában a folyamatos "diktálás" alapján is kiderül a turpisság.
A fürdőszoba felújítás után keletkeznek a csodák.
Elhiszem, hogy "megalázó", de ha mindenkinél így csinálja, akkor ez Önnek is érdeke.

--------------------------------------------------- -----------------------------------------------------

{autodidakta}

MajorDomus # 2012.06.14. 20:06

Kivételesen egyetértünk.
Rítus
Ne feledd el,hogy a vízórák és a fömérö lözötti különbözet a társasházat terheli,s ez sok helyen igen komoly összeg.

mackofiam # 2012.06.15. 11:00

Kedves Jogászok, Fórumozók!

A társasházunkban van 25 külön tulajdonban álló ingatlan (lakás), de kb.8 tulajdonos lakik a lakásában, a többi ingatlan mind ki van adva albérletnek. Az éves közgyűlésén kb. ennyien (8 fő) szoktunk megjelenni, vagy ennyien se..A közös képviselő évről évre (de még akár évközben is!) emeli a munkadíját, holott a házban felújítási munkák nem történnek évek óta, csak a szokásos karbantartások.
Kb.3 millió Ft a ház éves bevétele, ebből ő elvisz 650ezret.Plusz a takarítási pénzt, és a lépcsőház tiszta mocsok. Nincsenek pályázatok, nem felel meg a törvénynek az éves beszámoló és a tervezet sem, de a lakók nem mernek a közös képviselő ellen menni..Mert mindent kimagyaráz, még azt is, hogy a törvény nem úgy van...ahogy le van írva.És van olyan tulajdonos, aki azt mondja, hogy kit érdekel a törvény?Mi a túrót lehet tenni egy ilyen közösségben, ha egyszerűen ököl nagyságú plafondarabok szakadnak már le a függőfolyosóról, de még mindig nem történik semmi..?
Bármilyen határozathoz több tulajdonos hozzájárulása kellene, ha jól tudom. Ez azért kétségbeejtő.Köszönöm a válaszokat. Krisztina

Mufurc_nagyon # 2012.06.15. 17:16

Kedves mackofiam!

1. amennyiben közgyűlési határozat nélkül emel díjat az ütk. akkor fel kell jelenteni sikkasztásért.
  2. Nyolc tulajdonos, aki jár, csak össze tud beszélni és akkor leválthatják. Segítség alant.
  3. Tértivevényes levélben tájékoztatni a vakolt leválásról az ütk.-t, 14 nap javítási határidőt adva.

Ha nem történik semmi akkor "foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, ismeretlen tettes ellen " feljelentés a helyi rendőrkapitányságnál.

{autodidakta}

mackofiam # 2012.06.16. 11:20

Kedves Mufurc_nagyon!

Köszönöm a választ.
1.a munkadíját úgy emeli az "ütk.", hogy a költségvetési tervezetben szerepelteti egy sorban, majd a köv.évben, az éves beszámolóban látszik,hogy a tervezetnél magasabb lett a tényleges díj. És a következő évi tervbe még ehhez képest is magasabbat ír be. Burkoltan emel árat, mert nem tájékoztat róla, úgy kell kibogarászni az előző papírokból.Papíron a "szolgáltatók drasztikus áremelése" miatt emeltük megint a közös költséget. De hogy melyik szolgáltató mennyivel emelt, az nem derült ki. A kérdésemre, hogy milyen alapon emeli a díját, annyit mondott, hogy csak havi 5ezerrel, mire ketten is a pártját fogták a 8ból, hogy ők még ennyiért se csinálnák ezt a munkát..A költségvetés és a beszámoló elfogadásra kerülnek a lakók által kb.vezényszóra. Még nyolc tulajdonos se lenne elég a leváltáshoz, mert nem lenne 50%+1 szavazat meg, ha jól értem a leírtakat. (25 ingatlan van)
3.az szabályozva van a társasházi törvényben vagy valahol, hogy ő köteles 14 napon belül javíttatni? Meg hát mi minősül javíttatásnak?Mert ha levereti egy bottal (ami legutóbb is történt) a leváló darabokat, az még nem jelenti a javítási munkák kezdetét, de a veszélyeztetés elhárítását lehet.
Talán egy-két szövetségest találnék a házban, de a feljelentés már egyértelműen indulatokat szítana.
Nehéz kérdés.

Mufurc_nagyon # 2012.06.17. 05:18

Kedves mackofiam!

Kérem olvassa el az ajánlott linket .
Ott részletesen le van írva a tennivaló.

A leváltáshoz a közgyűlésen jelenlévők 50+1 tulajdoni hányad százaléka elegendő.
A jelenlevő 8ból valószínűleg 4 is elég.

{autodidakta}

mackofiam # 2012.06.17. 10:26

Köszönöm, valóban nem jól olvastam el a kiírást.

zoollee # 2012.06.19. 10:45

Üdvözlet mindenkinek!
Az a kérdésem, hogy lehet az alapító okiratban meghatározott tulajdoni hányadtól eltérő módon (pl. m2-ben )meghatározni a közös költség fizetésének alapját, ha erről a lakók nem rendelkeztek a szervezeti és működési szabályzatban?
köszönettel várom a válaszokat

osmi # 2012.06.19. 11:16

Persze, hogy lehet kgy.-i határozat alapján.

Ary33 # 2012.06.22. 16:47

Kedves Fórumozók!
Segítségre lenne szükségem. Létezik olyan szervezet, intézmény, amelynél panaszt lehet tenni akkor, ha a közös képviselő nem megfelelően látja el a feladatait? Nem az Sz-re lenne szükségem, hanem annál magasab szervezet.
Előre is köszönök minden segítséget.