MajorDomus
Köszönöm Neked is a tanácsokat.
Üdv.:csutkamano
MajorDomus
Köszönöm Neked is a tanácsokat.
Mano
Dezső jól látja, nem bizom az ügyészség hozzáállásában, de ne legyen igazam !
Az ügyészségnek nincs kialakult gyakorlata a társasházak nyügjére.
Van 80 ezer dolguk, ahhoz képest ez pitiáner ügy, igaz neked viszont fontos.
A 2 dolog mehet párhuzamosan is, egy keresetet beadhatsz a biróságra, 3 hónap mire tárgyalás lesz, addig millió papirt kérnek töled. Jobb ha már-most bekűldöd az Szmsz-t meg az Alapitó Okiratot.
Az ügyészségre is mehet a feljelentés.
A közös képviselő köteles a jegyzőkönyvből másolatot adni.
ragyasdezso
Köszönöm a sok-sok segítséget, az eredményről később be fogok számolni.
Üdv.: csutkamano
csutkamano
A másolási díj megfizetése mellett, köteles másolatot adni a jkv.-ről.
MD csak azért írta, mert nem bízik az ügyészség hozzáállásában. Nyugodtan add be, és ha elutasítja, akkor fordulj bírósághoz.
Ragyasdezso
Ha nem küldött másolatot a közgyűlésen hozott határozatokról, elég, ha hivatkozom a közgyűlési jzkv adott pontjaira, vagy előbb próbáljak meg másolatot szerezni?
MajorDomus
"Az ügyészség kirázza a nyakából."
Bocsi, de ezt hogy kell érteni:úgy, hogy nem foglalkozik a beadványommal, esetleg elutasít, vagy meg sem állapítja a törvénytelenséget?
MD
Ha az ügyészség kirázza a nyakából (amit ha minden úgy van ahogy írt nem hiszem, hogy megteszi!) még mindig ott a bíróság.
Az ügyészség kirázza a nyakából.
Aminek több értelme van, -megtámadni a biróságon azt biztosan megnyered. Egy birósági itélettel a zsebedben s az önkormányzat támogatásával talán meg tudod ingatni a szavazóbázisát.
Előbb utóbb rend lesz, de az még hosszu idő. Sok sikert és kitartást hozzá !
ragyasdezso
Köszönöm szépen.
Amíg ott voltam, az önki képviselő nem volt jelen.De jó ötletet adtál,ha közösen próbáljuk meg, talán többre megyünk.
Kellemes ünnepeket kívánok.
MajorDomus
2010.04.04. 19:41
"Kárdés mi történt január 1 és április 1 között ?"
Ez az időszak az előző beszámolójában szerepelt, vagyis 2008.04.01-2009.04.01. közötti időszakról készítette el a beszámolót, amit hiába kifogásolt az önkormányzat képviselője a jzkv szerint, a kk azzal magyarázta, hogy "a korábbi képviselő 2008. március 31-ével számolt el, így adta magát, hogy attól fogva készüljön a beszámoló." (Ezen nem voltam jelen, mert későn kaptam kézhez a meghívót.)
Csakhogy őt 2007. februárjában választották meg egy viharos közgyűlésen! Átverte a jelenlévőket,rám meg mérges, mert szembesítettem a sumákságával.
Most már bánom, hogy nem maradtam ott a megismételt közgyűlésen, de rendesen felment a vérnyomásom, és nem akartam gutaütést kapni, és nem tudtam elviselni, hogy belevigyorgott a képembe.
Ha vállalkozó minden járulékot Ő fizet.
Kedves ragyasdezso!
Köszi a tájékoztatást. Még egy kérdésem van:
Ha vállalkozóként látná el a közösképviseletet, akkor is mi fizetnénk a tb-jét, szja-ját?
Ha nem nekünk kéne ezeket a költségeket fizetni, akkor nem is kellett volna idén emelni 1.000 Ft-tal a közösköltséget, mert a felvett hitel miatt (2.240.000,-Ft 28 db kémény felújítására) már tavaly emelt kktg-t. És több, mint 600.000 Ft gyűlt már addig össze a felújítási számlánkon.
csutkamano
A közgyűlési határozattól számított 60 napon belül.
Az ügyészséghez fordulj, mert a leírásod alapján a Társasház törvényes működése nem megfelelő. A beadványba azt írd le amit ideírtál, és a bizonyítékaidat tedd mellé. Vedd fel az Önkormányzattal a kapcsolatot, és akár közösen is kérhetitek az ügyészséget a jogsértés megszüntetésére.
Ha alkalmazott, akkor a munkabérre eső járulékot a Társasház fizeti. A Társasház kötelezheti, hogy vállalkozóként végezze a munkáját.
Major Domus!
Amennyiben, Csutkamanónak igazat ad a bíróság, nem lehet ügyészi felügyeletet kérni a tházhoz?
Anna
Ennyi pénzért én is dolgoznék 42 lakásos házban.
Kárdés mi történt január 1 és április 1 között ?
Én a helyedben nem küzdenék ! Szél ellen nem lehet h....
Fordulhatsz az ügyészséghez, neked lesz igazad, de mire mész- vele egyedűl akkor, ha mindent egyhanguan megszavaznak a közös képviselőnek ? Szélmalolmharc.
Kedves ragyasdezso!
Társasházunk március 26-án tartotta éves közgyűlését.
A közgyűlés nem volt határozatképes, ezért a fél órával később megtartandó közgyűlés előtt elmondtam, hogy amennyiben a közgyűlés elfogadja ezt a beszámolót, én azt bírósági úton meg fogom támadni.
Amért így nyilatkoztam, az röviden a következő:
42 lakásos társasházról van szó,ebből csak 4 lakás önkormányzati, a többi magántulajdon,többségében nyugdíjasok lakják. A kk évi 630.000,-Ft + 300.000,-Ft adó, összesen:930.000,-Ft összegért végzi a tevékenységet.
A Közösképviselő írásban megküldött elszámolása a 2009. évről törvénysértő, mert az időpont 2009.04.01- 2009.12.31. közötti időszakról készült. Szóvá tettem, hogy már az előző évi beszámoló is törvénysértő volt, mert az önkormányzati lakásokat képviselő már akkor szóvá tette, hogy nem január 1-től készült december 31-ig az elszámolás, ennek ellenére a tulajdonosok elfogadták a beszámolót.(Én sajnos utólag kaptam meg a meghívót, amikor már lezajlott a közgyűlés,így nem tudtam elmenni.)
A 2009. évről készült elszámolás (2009.04.01-2009.12.31)most sem tartalmazza a bevételeket és a kiadásokat költségnemenkénti bontásban, nem szerepel a Bankszámla és Házipénztár nyitó-záró egyenlege, nem tartalmazza a Felújítási számlán elkülönített összeget, a felvett és még ki nem fizetett hitel összegét.
Szóvátettem azt is,hogy a tulajdonosok megkérdezése nélkül nem nyithatott volna másik Banknál számlát, és hogy nem engedte meg, hogy tulajdonosként betekintsek a könyvelésbe, mire úgy reagált, hogy nem is fogja megengedni.
Ekkor közöltem, hogy ha a megismételt közgyűlés elfogadja a beszámolót, akkor én azt bírósági úton meg fogom támadni. Sajnos a megküldött jzkv szerint a tulajdonostársak mindent egyhangúlag elfogadtak.
Kérdéseim:
Előre is köszi a választ.
Üdv.: csutkamano
Pontosan
40 lakásra nemigen szavaz meg a közgyülés 40000 +járulékot amikor ennyiért profi k.k-t is kap.
25 lakás felett kötelező a Sz.bizottság,az elnök fogja aláirni a szerződésedet ha lesz
Az előny hogy a házban laksz, de netto 21-nél többre ne számits.
efem
MD azért írta, mert a társasházak nem alkalmaznak munkaviszonyban k.k.-őt.Nincs aki a munkáltatói jogokat folyamatosan gyakorolja. Tehát marad a megbízási vagy a vállalkozási jogviszony. Ott pedig neked kell a járulékokat fizetned. És akkor 21.000 körül marad.(a helyi adót még nem is számolta MD!) És a tied a mobildíj etc..
A szerződésedet az írja alá akit a közgyűlés erre felhatalmaz.
Kedves MajorDomus!
Köszönöm a választ és természetesen átgondoltam. Korábban pénzügyi területen dolgoztam, a könyveléshez is konyítok valamennyire, az ügyfélkaput és az elektronikus bevallást is ismerem és használtam, míg volt vállalkozói igazolványom. Egyébként meg lenne segítségem, mert a legjobb barátnőm könyvelőirodában dolgozik, csak társasháznak nem könyvelt még.
Nekem a részmunkaidős alkalmazotti jogviszony felelne meg a legjobban az adózás szempontjából. Az adójóváírás miatt több maradna a borítékban. Csak kérdés az, hogy ezt hogyan lehet kivitelezni, azaz a határozott idejű (egy gazdálkodási évre szóló) munkaszerződést munkáltatóként ki írhatja alá?
Válaszodból: „bruttó 30.000 ft (+ a járulékok) lehet a dijad” - Ezt nem egészen értem.
Elgondolásom szerint, ha 40 ezer bruttót kérek, abból nekem jön le az SZJA+járulékok, a társasház költsége pedig a 40.000,-+27% járulék, azaz 50.800,- havonta. Szerinted?
Egyébként, ha úgy járnék jobban, akkor újból kiváltanám nyugdíjasként, kiegészítő tevékenységre a vállalkozóit. Ezen még gondolkozom, de az adóbevallást ebben az esetben macerásabbnak tartom.
Továbbra is várom a választ a munkaszerződéssel kapcsolatban.
Üdvözlettel: efem
Bocsánat, hogyan lehet törölni hozzászólást? befagyott a böngészőm
Kállai Katalin
Közös képvisel?
Bet & Rob képviselet
http://www.kozoskepviselo.hu
Kedves Rákosiberci!
A közös képviselő képviseleti jogosultságát bíróságok , közművek illetve egyéb ügyekben a megválasztásáról szóló jegyzőkönyvvel tudja igazolni.
Kállai Katalin
Közös képvisel?
Bet & Rob képviselet
Kedves Rákosiberci!
A társasház közös képviselője a bíróságokon, illetve bankoknál, közműveknél egyéb helyeken a megválasztásáról szóló jegyzőkönyvvel igazolja képviseleti jogosultságát.
Sok sikert.
Kállai Katalin
Közös képvisel?
Bet & Rob képviselet
Nem hiszem hogy átgondoltad !
Tudsz könyvelni ? Ismered az Ügyfélkaput,ahol havonta adóbevallásokat kell elektronikusan teljesitened,ha alkalmazottként dolgozol. Értesz az adóbevallásokhoz ?
A 40 lakásért elvben bruttó 40.000 ft kérhető vállalkozóként számla-ellenében. Ebből visszaszámolva ha alkalmazott vagy esetleg tiszteletdijat kapsz bruttó 30.000 ft (+ a járulékok) lehet a dijad.
Ezután fogsz még adózni,vagyis 21.400 ft a netto dij amiért dolgozol.
Ezért természetesen mindent el kell végezned bevallások könyvelés,Nyenyi adatszolgáltatás, stb. Előbb utóbb beletanulsz, de ha hibázol
Az komoly büntetéseket jelent a háznak. Ha van aki segit, akkor vágj bele gondolom minden pénz jól jön, s 40 lakással elboldogulsz. De tanulmányozd a törvébyeket.
Én 44 lakással kezdtem 1989-ben ma 3100-at kezelek.
Sok sikert Neked.
Tisztelt Fórumozók!
Egy sürgős kérdésemre nem találtam választ az eddigi hozzászólásokban sem itt, sem más társasházi fórumtémáknál. Kérem, aki tud válaszolni az alábbi kérdésemre, az tegye meg minél előbb, mert határidőhöz vagyok kötve.
Röviden a problémám: egy 40 lakásos társasházban lakok, a közös képviselőnk most jelentette be lemondását és erre a tisztségre lehet jelentkezni, azaz megpályáztatja a közgyűlés.
Rokkant nyugdíjasként szeretnék jelentkezni, mert úgy gondolom, hogy alkalmas vagyok, illetve képes leszek ellátni ezt a feladatkört, természetesen nem társadalmi munkában, hanem valamennyi díjazás mellett.
Ehhez kapcsolódik a kérdésem: milyen formában lehet a közös képviselőt díjazni?
A mielőbbi érdemi választ itt a fórumban, esetleg az e-mail címemre (efmary@t-online.hu) várom, amit előre is hálásan köszönök.
Tisztelettel: efem
tehát jobban járok, ha pár év múlva eladom a lakást
köszönöm a hozzászólásokat
üdv,
JKároly
MajorDomus
Nem veszi ki, csak azt jelzi, hogyha megvannak a feltételek bármikor leválthatja a közgyűlés a választott tisztségviselőket.
Mazsola66
Sokan akarják ebben az országban megmondani a tutit! Én már átsiklok az ilyeneken.
Pedig:"Járni tudatlan az utat rontja, szólni tudatlan a szót rontja."
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02