Társasházi közös képviselő megbízási szerződése

cooper_agent # 2009.07.14. 09:02

Sziasztok

Érdeklődni szeretnék erről a tiszteletdíjért elvállalt a lakók közül választott közös képviselős dologról:

Ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia? Tehát megválasztanak kk.-nak és közlöm jó lenne érte némi díjazás is. Ezután mi a következő lépés? Vmilyen szerződésben ezt rögzítjük, vagy elég a jegyzőkönyv és a határozat arról h a lakók megszavaztak kk-nak és xy Ft tiszteletdíjam van.

Kössz

kebeat # 2008.08.01. 17:44

Korábbi hozzászólásokhoz kapcsolódik kérdésem:
Lehetséges-e, hogy egy társasháznak nincs kezelője, csak közös képviselője? Vagyis, ha a közös képviselő - szakképzettség hiányában - nem lehet társasházkezelő, kötelező-e valaki mást megbízni a feladattal (és mindkettőt külön fizetni, ha egyik sem a ház lakója)?

realcore # 2008.03.13. 19:38

Lehet hogy tudok egyet s mást, de közel se mindent. Amit tudok azt általában a gyakorlatból, ami nem zárja azt ki, hogy a gyakorlat mindig helytálló jogilag, függetlenül attól hogy mindig arra törekszem. Azért látogatom ezt az oldalt, mert itt sok mindent tanulhatok. Amit kérdezek, abban nem vagyok biztos, és megerősítés vagy épp a kijavítás reményében keresem itt a kedves ügyvéd Urakat. Mivel nem vagyok jogász, így sokszor eltérhet a törvényértelmezésem az Önökétől.

Egyébként köszönöm a türelmet és a segítséget! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.13. 19:21

Miért különbözne egy kft megbízása egy természetes személyétől? Amúgy meg úgy látom tudsz te mindent, sőt jobban tudsz mindent. Akkor minek kérdezősködsz?

realcore # 2008.03.13. 19:03

...a szóbeli megbízás, egy hiteles jegyzőkönyv mellett...” szólt a kérdésem.

Egyébiránt ez így, működik.

Se a szolgáltatók, se a hatóságok nem kértek mást a jegyzőkönyven kívül eddig, de engem az érdekelne, hogy Kft esetén mi a helyzet? ott elég-e a kgy-i jgykönyv, vagy szerződés is kell, továbbá ha kell, akkor a Kft nevére szóljon, akit xy képvisel(és egyben ő kapja az aláírási jogot is) vagy hogy? :) köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.13. 18:55

Szóbeli megbízás alapján a közös képviselő nem fogja tudni igazolni a képviseleti jogosultságát sehol.

realcore # 2008.03.13. 18:20

Ha már itt vagyok, kérdezek is, hisz rég tettem :)

Adott egy Kft, főtev.: társash.kez.

Kérdés, a cég tulajdonosai, a szakképesítés bírotákban, a cégbejegyzést követően egyből végezhetik a tevékenységet, vagy papíron kell-e maguknak megbízást írni?

Továbbá, th.-kezeléshez elég-e a szóbeli megbízás, egy hiteles jegyzőkönyv mellett vagy megbízási szerződést is írni kell? És Kft esetén?

És végül, az eddig egyéni vállalkozóként kezelt házak esetén, mivel csak a számla kiállító változik, kell-e vmit intézni pl. kgy.-i határozatba foglalni a változást, vagy az APEH felé jelezni?

Előre is köszönöm!

üdv

realcore # 2008.03.13. 17:54

Én is ezt irtam :)

Legalábbis, hogy csak tulajdonos társ végezheti a társasházkezelést képesítés nélkül. De mivel itt külső emberről van szó, akinek nincs képesítése, így nem kezelheti a házat. Ha elvégzi a tanfolyamot, akkor az azt is vonja maga után(az említett TH-nál), hogy ezt követően üzletszerűen végzi, annál is inkább mivel nem tulajdonos, így tisztelet díjat sem kaphat, csak megbízási díjat.

Kedves KBS, várjom jóváhagyását fentiekre! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.13. 10:11

Err... Nem. A szakvégzettség megszerzése alól csak az a közös képviselő van felmentve, akit a tulajdonostáűrsak maguk közül választanak. Ő aztán kaphat tiszteletdíjat is - természetesen nem ad számlát róla, hiszen nem vállalkozó.

mrgorgeous # 2008.03.13. 10:06

És az legális, pontosabban nem kell számlát adnia róla?
De a lényeg, hogy akkor elvileg lehet egy ilyen külsős (vagy ingyen vagy nem, ez most lényegtelen) közös képviselő?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.13. 09:40

Nem kell ingyen végezni, kaphat tiszteletdíjat - attól még nem lesz üzletszerű.

mrgorgeous # 2008.03.13. 09:31

Igen, bocsánat nem mondtam. Tehát most már tényleg csak annyi a kérdés, hogy ingyen végezhet e valaki teljes körű közös képviseletet úgy hogy nem lakik a házban? (és nincs cége, bár gondolom, ha nem kap pénzt érte, talán mindegy is)

realcore # 2008.03.11. 17:32

köszi, de pont ez a kérdés, hogy nem üzletszerűen"

Ez nem tűnt ki a hozzászólásodból.

A " nem üzletszerű", azt jelenti hogy ingyen végzi tevékenységét. Tudtommal csak egy házon belüli végezheti így, ezt a tevékenységet.

mrgorgeous # 2008.03.11. 10:33

köszi, de pont ez a kérdés, hogy nem üzletszerűen de teljes jogkörrel (már amennyi egy közös képviselőnek vlehet) csinálhatja e egy tetszőleges "külsős" magánszemély egy egyszerű megbízási szerződés keretében?

realcore # 2008.03.11. 09:03

A Tt. értelmében bármely személy, aki megfelel a 49. § kritériumainak(a 2. bekezdést nem kell olyan szigorúan venni), továbbá a közösség által felállított feltételeknek. De felhívnám a figyelmet, hogy üzletszerűen csak szakképesítéssel bíró egyén végezheti ezt a tevékenységet, megbízási vagy vállalkozási szerződés keretében.

mrgorgeous # 2008.03.11. 08:43

Segítséget szeretnék kérni én is. Jogi értelemben ki lehet pontosan közös képviselő, mert egy magánszemélyt szeretne megbízni a házunk, de nem tudjuk, hogy egyáltalán ilyet lehet e jogilag, esetleg egy erre vonatkozó jogszabályt be tudna valaki linkelni, mert csak ezt találtam de ez azt mondja ki nem lehet:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

köszi előre is a segítséget

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.17. 16:27

:) Hátha így is jól lehet keresni vele.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.17. 16:05

Amit írsz, telisteli van jogi tévedéssel, képtelenséggel.
Azt kell mondanom, ne vállalj közös képviselőséget - nem értesz hozzá.

györesz # 2008.02.17. 13:41

Köszönöm a válaszokat! Egyébként minden házban eddig hivatalosan is ( közgyűlés, jegyzőkönyv stb... ) meg lettem választva , (vagyis az építtető egyik Kft.-je amelyik ingatlankezelő tevékenységgel is foglalkozik, majd ezzel a Kft-vel van a páromnak megbízási szerződése és én itt vagyok alkalmazott). Azért van így megbonyolítva, hogy a közös képviselő ne tudjon támadásokat indítani az újjonnan felépült házak lakóinak megbízásából az építtető ellen. Hiszen itt még folynak a további építkezések, rontaná az építtető jó hírnevét. Így most a problémákat még csírájában elfojtja, megpróbál mindent elkövetni a lakók elégedettségéért. Persze rajtam keresztül.
Mivel ebben a legújabb házban még nem kelt el az összes lakás, így még alakuló közgyűlést sem tudtunk összehívni. De mivel a ház tömbfűtéses, már a gázszámla 2-300000Ft, ami persze az én nevemre került.
A mellékmérők alapján nekem kell kiszámolnom a lakók fogyasztását.
A beköltözött lakók lázadnak a magas fűtésszámla miatt,
többen nem akarnak fizetni.
Bízom benne, hogy majd az alakuló közgyűlésen választanak másik közös képviselőt és kazánház kelelőt, mert én ettől a háztól nagyon félek. Ha mégsem, akkor még nem tudom hogy mi lesz?!

realcore # 2008.02.14. 19:46

erre nem is gondoltam. mindennap tanul az ember, szeretek ide járni :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.14. 18:03

Ha használatbavételi emgedélyek megvannak, és az egyetlen tulajdonos az építtető, akkor ő a társasház közgyűlése is. Ergo választhat közös képviselőt. Más kérdés, hogy a közös képviselő a megbízás elfogadásával lép a tisztségbe.

realcore # 2008.02.14. 17:52

Közös képviselőt vagy intéző bizottságot a közgyűlés választ, nem az építtető.(nevét nem foglalják Alapító Okiratba) Ergo, te legfeljebb csak mint egy kinevezett ügyintéző lehetsz, szerintem. Ha a többi háznál sem a közgyűlés választotta a párod, akkor ez egy komoly támadási felület, mitöbb szerintem törvénytelen(szabályos közgyűlési jegyzőkönyv nélkül mindenképp).

györesz # 2008.02.07. 23:22

Segítséget szeretnék kérni?!
Új társasházról van szó. Az építtető az Alapító Okiratban megjelölt név szerint engem közös képviselőnek.( Már több az építtető álltal épített házban látom el ezt a munkát, de csak mint alvállalkozó a párom nevében). Ennél az új háznál kihagyták a formaságokat, és jogtalanul beírták a nevemet az Alapító Okiratba. Én ehhez írásban beleegyezést nem adtam, és különben sem szeretném csinálni ezt a házat. Egyébként is a párom nevén van a vállalkozás bejegyezve, én nála vagyok alkalmazott társasház kezelő végzettséggel. Még nem volt alakuló közgyűlés, mert még csak a fele lakás kelt el. Hogy tudnék én ebből a közös képviseletből sűrgősen kiszállni?

Sz.Gabor # 2008.02.04. 07:40

Na, akkor ez az ami nekem sötét folt: MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS. Akkor mit is jelent ez? Tudtommal egy sima szerződés betartása mindkét fél részéről kötelező, ez a lényeg. Megbízási szerződés esetén speciális feltételek érvényesek?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.03. 12:33

Eszembe jutott még valami.:)
Azt kérheted, hogy tartson fogadóórát heti 3 alkalommal, 2 órás időtartamban, de egyébként kötetlen a munkaköre.
K.