Házunk felújítása a szomszéd oldaláról


Szilvamag # 2008.02.21. 14:06

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Szeretnénk felújítani és leszigetelni a házunk falát kívülről. A gond az, hogy a házunk egyik falát csak a szomszédunk telkéről tudjuk megközelíteni (gyakorlatilag a köztünk lévő kerítés egy része a házunk fala). "Sajnos" egy nemrég épült 4 lakásos kis társasházról van szó, szépen rendbehozott kerttel. Nekünk gyakorlatilag át kell gázolnunk a kertjükön, hogy hozzáférjünk a házunk falához.
A házat nemrég vettük, és mivel kiderült, hogy 1 sor tégla az a fal, amely mellesleg ázik is, szeretnénk legalább egy vastag szigeteléssel megerősíteni.
(Nem mellesleg elvileg tőlük ázunk, hiszen az egyik kerti automata öntözőjüket sikerült pont a házunk tövébe telepíteniük, és láttuk, hogy pont a falunkat locsolta az egyik állásban).
Mielőtt a felújítási szándékunkkal megjelennénk a szomszédnál, szeretnénk tisztában lenni a jogainkkal.

Be kell-e engendie minket, hogy felújíthassuk a falat?

Köteles-e megengedni, hogy egy kb. 8cm-es szigetelést rakjunk a falunkra? (amely az ő telekrészéből jön le, ha úgy vesszük...)

A kerti világításuk sorozatba kötött falilámpákból áll, melynek egyik lámpája a mi házunkra van szerelve. Ezt sajnos a felújításnál le kell vennünk. Kérdés, hogy jogosan szerelnek-e lámpát a falunkra?

Ráadásul a falunk az ő oldalukról szépen be is van futtatva borostyánnal, ami már a tetőnk cserepeit kezdi felnyomni, ezt is szeretnénk megszüntetni... Kérhetjük, hogy szüntessék meg a borostyánt a falunkon?

Persze szeretnénk az egészet békésen elrendezni, és mindent rendeztetten visszaállítani náluk, csak jó lenne úgy odamennünk, hogy már tudjuk, mire hivatkozhatunk.

Nagyon köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2008.02.21. 15:33

A szomszéd köteles tűrni bizonyos felújítási- rendbehozatali munkálatokat, ha az igazoltan az állagmegóvást szolgálja. Tehát köteles tűrni, hogy ott idegenek jöjjenek-menjenek, és kellő szorgalommal végezzék a dolgukat. A 8 cm szigetelés is megvalósulhat - ha megveszedek tőlük azt a csipetnyi területet az ő telkéből.

Pontos tervdokumnetáció kell a munkálatokról, melyet ő előzőleg áttanulmányoz, és jóváhagyólag aláír.

Az aut. öntözőt tegyék némileg odébb, a vizesedés okozáza nem lehet vita tárgya.

A falatok bizonyára azért van befuttatva borostyánnal, mert nem a csupasz falat akarja látni (...) hanem évközben bizonyos zöldet. Kell egy jó magas létra, és akár közösen (te és ő) elvégzitek a visszavágást.

Ha már a borostyán ellen nem volt alapból kifogásod, egy pótlólagos villanylámpa felfüggesztése...

Szerintem te sokat kérnél és keveset adnál - a jószomszédság nem erről szól!...

Pjotr # 2008.02.21. 15:49

Nem milliméterre szokták építeni a házakat, régebben fél métert is elhagytak, nekem is volt ilyen gondom, hogy az újabb térképeken rosszul szerepelt a ház, mintha a határra
épült volna, de kijavították.
A borostyán meg károsítja a falat mega szigetelést, nem vagy köteles eltűrni.
Jogosan biztos nem szerelték a lámpát, de ha eddig nem zavart, akkor én utána visszatenném, már csak a békesség miatt is.

efi99 # 2008.02.21. 16:00

Nekem mintha úgy rémlene, hogy a telekhatártól 40 cm-rel beljebb kellett építeni a házakat. Így aztán sem szigetelés, sem benyúló tető stb nem képezheti vita tárgyát.

Szilvamag # 2008.02.22. 08:03

Köszi a válaszokat!
De most akkor lehetséges, hogy ha pont telekhatáron épült a ház fala (egyébként már vagy 60 éve), akkor még rendelkezhetnénk kb. 40 centivel? Persze nem tartanánk rá igényt, de akkor talán a 8 centi szigetelés ellen nem lehetne kifogásuk...

A lámpa egyáltalán nem zavar, de nem hiszem, hogy el kéne néznem, hogy a borostyán rongálja a falat és szigetelést és felnyomja a cserepet..
És mindezt intelligens ember módjára szeretném elintézni, így a jószomszédság nem rajtunk fog múlni.
Hogy én mit adok cserébe? Hát, hogy az ázott-rongálódott falam nem fog idővel a kertjébe dőlni :), valamint mindent szépen rendbehozunk náluk a felújítás után.

ObudaFan # 2008.02.22. 17:57

Kötelesek engedni.

monalisa1 # 2008.02.22. 18:17

Az a 40 cm a szomszéd telkének szerves része, tehát igényed nem lehet rá - legfeljebb megveheted...

Ha bizonyítható, hogy a vizesedést az ő hibája okozta, a rendbetétel költségeinek bizonyos része követelhető tőle.

Kompromisszum: nem kérsz ellentételezést, de ő meg kvázi átengedi a 8 cm területecskét.

ObudaFan # 2008.02.22. 19:12

Nem kell átengedni, ez egyszerű szolgalom.

kismukk # 2008.02.22. 21:23

Szerintem is, a szomszéd köteles tűrni.

Egy praktikus tanács:
az ázó falra léceket erősiteni, akár a tetőre, és sima palával boritani, - arról minden lepereg! A pala és fal közti rés állandóan szárazon tartja a falat.
(szomszédunk igy tett az északi fekvésű, esőverte falával, azóta csontszáraz...)

Csati82 # 2019.04.07. 08:12

Tisztelt Fórumozók !

Olyan kérdésem van , hogy a mekkora távolságot kell hagynom a szomszéd házfalától , hogy kényelmesen tudja karbantartani azt ? A házfal az maga a telekhatár is. A faltól kb 50 cm-re tettem egy kerítéssort amire futórózsákat futtatok. Ezt azért tettem mert neki van 2 darab nagy ablaka a talajtól körülbelül 50 cm-re ami bukó/nyíló illetve tejüveges . Többszöri szóbeli kérés után nemcsak bukóra nyitják. Ez minket zavar ezért lett a virágfal telepítve . A helyi önkormányzatot kerestünk de még választ nem kaptunk. Milyen jogi lehetőségünk van még hogy a szomszéd ne lásson át hozzánk ?

MajorDomus # 2019.04.08. 20:07

Semmit!
.
a fal karbantartását köteles vagy lehetővé tenni,de hogy te ezt hogy oldod meg,az a te magánügyed

a szomszéd ablakától nem veheted el a fényt,
de például egy drótüveg paravánt épithetsz.
A rózsa is jó,ha nem mászik be a szomszéd ablakán.

Csati82 # 2019.04.10. 17:16

Illetve olyan kérdésem van hogy a szomszédomnak lehet hozzánk ablaka bukó nyíló természetesen tejüveges ?

MajorDomus # 2019.04.10. 18:48

Miért ne lehetne?
A hátsó traktusba vagy a fürdőszobájába nem tudja a fényt körbevinni!

wers # 2019.04.11. 05:38

OTÉK (253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet) 37.§.

(4) * Az épületnek a telek oldalhatárán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró, a telekhatár felé lejtő tetőfelületén csak tároló-, közlekedő-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása lehet. Az épület pinceszintjén és alagsori szintjén lévő helyiségeinek, tereinek nyílásai, nyílászárói, szellőzői a telek oldalhatárán vagy a telek oldalhatárától 1 m-en belül álló határfalán nem lehetnek.

wers # 2019.04.11. 05:53

A faltól kb 50 cm-re tettem egy kerítéssort amire futórózsákat futtatok.

Itt a szabály

A kerítésnek teljes egészében a saját telken kell állnia.

ill.

(9) Oldalhatáron álló beépítésű területen kerítés létesítésének elrendelése esetén a tulajdonos (kezelő, használó) az oldalkerítés azon a telekhatáron köteles megépíteni és fenntartani, amelyhez az építési hely csatlakozik. Már kialakult beépítés esetén - a helyi szokásoknak megfelelően - az oldalkerítés megépítésének és fenntartásának kötelezettségét a helyi építési szabályzat ettől eltérően is meghatározhatja.

Tehát, ha szomszéd telke oldalirányban 70 cm, akkor rossz helyen van, ha 50 cm, akkor jó. (de ha esetleg szigetelni, színezni akarja, és állvány kell, siratni fogod a rózsáidat.

MajorDomus # 2019.04.11. 17:32

Mondom: bontható tejüveg paraván

wers # 2019.04.12. 05:23

Mondom: bontható tejüveg paraván

? hova? Mire gondolsz?

Csati82 # 2019.04.12. 13:16

Mindenkinek köszönöm a válaszát .

MajorDomus # 2019.04.12. 18:51

a szomszéd ablaka elé.

Padme09 # 2019.06.04. 09:38

Kedves Forumozók!
Olvasom a bejegyzéseket, de felmerült pár kérdésem. A szomszéd háza majdnem az egész baloldalon végig telekhatárra épült. Jelenleg szerintem engedély nélkül, tovább bővitette telekhatáron, közvetlenül a kerítés mellé. Sajnos nem túl jó a viszonyunk, pár éve vette, az előző tulajjal mindent meg tudtunk beszélni. Az új tulajokkal beszélni nem lehet, rögtön támadnak.
Van-e joga bőviteni? Illetve tavaly leszigetelte a ház oldalát az én oldalamról. Beengettem, de 2 hét helyett 3 hónapig járt át. le is kellett volna festenie, de nem tette meg. Az lenne a kérdésem ehhez, hogy azt a részt kb 25 méteren keresztül 10-15cm széles szigetelést, amivel feltehetőleg kissebb lett a telkem, van-e jogom lehetőségem, hogy elkérjem az árát?
Van-e annak lehetősége, van-e újabb jogszabály arra, hogy ilyenkor mi a teendőm?
Kihez, mihez tudok fordulni?
köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.04. 09:47

Hát igen. Nehéz egy ilyen kekec szomszéddal...

Edömér # 2019.06.04. 11:44

Padme09
én kiméretném, tényleg kisebb lett-e a telek, és ha igen és nem hajlandó egyezkedni (lásd festés), simán leszedetném.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.04. 14:00

Ja. Simán.

MajorDomus # 2019.06.04. 19:56

A földmérő kb.annyiba kerűl,mint amennyit kérhetnél a szomszédtól!

Sakal # 2021.08.25. 11:52

Üdv mindenkinek!
Olyan problémám lenne, hogy a szomszédom azt állítja hogy 80cm az övé a telkemből és ő szeretne falatfelújítani, ezért ő a kerítésemet ami a garázsbejáró menté fut, ő meg akarja csinálni nyithatóra, és a garázsom végéig be akarja vinni. Tudtommal neki maximum 50cm lehet arra hogy felújítsa a házát és a kerítésemhez hozzá sem érhet. Kihez kell ilyenkor fordulnom? Földhivatal? Alig pár éve vettem a házat és nem igazán értek az ilyesmihez, ezért szeretnék felvilágosítást kérni ez ügyben. Előre is köszönet.