Házunk felújítása a szomszéd oldaláról


nanemaaa # 2023.01.25. 10:07

Attól félek, hogy az ablakok is nagyocskára fognak sikeredni. Rács helyett bukót építenek be. (az bármikor nyitható, kitárható)

Szándékot jogszabály nem büntet. A félelmeid ellen pedig nincs orvosság.
Meg kell várni, hogy mi lesz a valóság, és ha tényleg nagyobb lesz az ablak, mint 0,40 m2 nyílófelület, illetve a parapetmagassága 1,80 m alá kerül, vagy nem a lentebb felsorolt rendeltetésű helyiségek szellőzését fogja biztosítani, akkor mehetsz a kormányhivatalhoz, az építésfelügyelethez.

Természetesen ha az ablakok eljövetele akadályozza az ingatlanod rendeltetésszerű használatát, akkor a települési jegyzőtől is kérhetsz birtokvédelmet, akár be is perelheted a szomszédot, de ott sem lesz elég, hogy te mitől félsz, vagy mit gondolsz arról, hogy mit fog csinálni a szomszéd.

nanemaaa # 2023.01.25. 10:09

A kérdező így indított: „A telekszomszédom háza pont a telehatáron áll, nem nyúlik át. A teljesen sík falon nincs ablak. Erre van engedélye.”

De ezek után gondolod, hogy majd építhet akár szép nagy tágas ablakokat is, hogy majd kikönyököl és nézelődik a szomszéd udvara felé?

De. Gondolom. Van olyan, hogy egy épületet a régi, vagy az új tulajdonosa átalakít, mert vagy az igényei, vagy a lehetőségei változnak. Nem ördögtől való dolog ez.

nézek # 2023.01.25. 10:13

köszönöm, hogy a fórumozók vették a fáradtságot, és foglalkoztak az "ügyemmel"...

Cifra világ van.

efi99 # 2023.01.25. 12:07

Szomorú örökös
Mivel szomszéd fele néző falról van szó, természetesen én is arra a 99,999%-ra gondolok, amit itt lentebb is fejtegettek (kis ablak retyóra, kamrára stb), nem pedig a 0,001% 3x2 méteres panorámaablakra, ami alapján te kijelentetted, hogy ablak az aztán nem lehet.
A kérdező nem tudom honnan veszi, hogy teli falra van engedélye csak és hogy miért ne adnának olyan engedélyt, hogy kerüljön rá a jogszabályokban megengedett ablak. És mivel eddig nem volt ablak, nem gondolnám, hogy mögötte egy hatalmas nappali van, ahol eddig kukasötétben léteztek.

Tibu89 # 2023.01.25. 19:58

Sziasztok,
Látom korábban kimondottan hasznos segítséget tudtatok adni.
Semmiféle jogi tapasztalatom vagy tudásom nincs, így bátorkodom ide írni.

Vékony telkünk van, a házunk majdnem a telekhatáron fekszik (klasszikus parasztház kb 20-30 centi van a fal és a valós telekhatár közt). Fűtést korszerűsítenénk, így a ház tűzfalára új kivezetést, vagy akár (fém)kéményt kellene csináltatnunk, nem egy komoly dolog - pár fúrásos rögzítéssel kerülne fel az új kémény. Elvileg kevesebb, mint egy napos melo. Fizikálisan véleményem szerint nem lógna át a szomszéd telkére az új kémény, de ha igen akkor az is kb. 10 centi lehet max. Ellenben a szomszéddal problémák lehetnek, mert szerintem egy bipoláris zavarodott személy/elmebajos és félek attól, hogy a fűtés korszerűsítése miatta elakad, mert nyilvánvalóan ha rövid időre is, de át kell menni a telkére. Van mód arra, hogy jogilag lehessen őt kötelezni, hogy engedjen át minket a munka idejére? A régi fűtés berendezés rossz is meg gazdaságtalan is. Így nem tudom, hogy korszerűsítési vagy gazdasági beruházásnak minősül-e a dolog.

Illetve az esővizet a mi tűzfalunkra ereszti, ami miatt a vakolatunk mállik. Ezzel mit tudok kezdeni, gondolom nem lesz egy egyszerű menet az szomszédom, és bedobom ezt is ha már veszekedni fogunk...

Minden hozzászólást előre is köszönök!

Majordomus # 2023.01.25. 20:39

Köteles megengedni helyreállitási kötelezettséged mellett.

Az áztatás miatt feljelentheted.

drbjozsef # 2023.01.26. 05:42

Tibu89,

Építkezéshez :
Ptk. 5:25.§ (2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

Vízelvezetéshez :
OTÉK. 47. § (1) (8) A telek, terület csapadékvíz-elvezetési rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a víz a terepen és az építményekben, továbbá a szomszédos telkeken és építményekben, valamint a közterületen kárt (átázást, kimosást, korróziót stb.) ne okozzon, és a rendeltetésszerű használatot ne akadályozza.
(9) A csapadékvíz a telken belül elszivárogtatható, ha ez a telek és a szomszédos telkek, továbbá az építmények állékonyságát és rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti.

Tibu89 # 2023.01.26. 17:59

!!!Köszönöm szépen!!!

Majordomus # 2023.01.26. 21:22

Kártéritést is kérhetsz.

nanemaaa # 2023.01.27. 08:33

Tibu89
A kémény nem lóghat át a szomszéd telke fölé. Mivel sima parasztházról beszélünk, így nem túl bonyolult megoldás egyébként a mennyezet átfúrásával a tetőn keresztül vezetve létesíteni az új kéményt. Nem kell rá építési engedély sem.
A kéményt minden esetben felül kell vizsgáltatni a katasztrófavédelemmel, mint kéményseprőipari hatósággal. Kémény egyébként minden szerkezet, ami füstelvezetésre szolgál, így a vízszintesen kidugott cső is.

Feláztatás, ha egy évnél nem régebbi, illetve folyamatos, akkor a jegyző által lefolytatható birtokvédelmi eljárással tisztázható. Ha károd is keletkezett, akkor mindenképpen célszerű bíróságra menni, mert csak a bíró rendelkezhet a kártérítésről is.

Bori8965 # 2023.01.27. 15:08

Sziasztok!

Szeretnék jogi segítséget kérni.
Bérlek egy területet, ahol virágárusítással foglalkozom. Ennek a területnek a szomszédai tetőfelújításba kezdtek. A tetőről rengeteg cserép, tetőléc, tetőgerenda, ereszcsatorna áthullott a bérleményemre, ezzel tönkretéve sok növényemet. Engem előre nem tájékoztattak. Akitől bérlem árterületet, őt sem. Áthívtam őket, a törmelékeket elvitték, de a káromat nem rendezték, sokallják. Eddig ezt személyesen intéztük, most felszólító levelet szeretnék számukra küldeni.
Azt szeretném kérdezni, hogy kártérítést vagy kártalanítást kell kérnem?
Tudom, hogy a paragrafusban az áll, hogy kártalanítás ellenében használhatja a földet. De nem használta, nem lépett be és engedélyt sem kért. Így emiatt nem lett jogtalan a károkozás? Így már nem kártérítés?
A számlázás miatt ugye nem mindegy, hisz a kártérítés nem áfa köteles, a kártalanítás pedig igen.
Illetve a kártalanításra is azok a szabályok vonatkoznak mint a kártérítésre? Kérhetem az elesett hasznom is? Számolhatom a növények eladási árát vagy csak a beszerzési árát kérhetem?
Az ügy másik fele pedig az, hogy akitől bérlem a területet, a tulajdonostól ezek a szomszédok írásos engedélyt kértek, hogy belépjenek a bérleményembe, hogy felrakják az ereszcsatornát és a tetőcserepeket. A tulajdonos nem engedte be őket, mondván, amíg a káromat nem rendezik, ehhez ő nem járul hozzá, hisz már több hónapja nem fizetnek. Erre ők most bíróságra akarják vinni a tulajdonost ezért, amiért nem engedi be őket.
Ezt megtehetik? A tulajdonos jogosan vagy jogtalanul teszi ezt? Mert ő úgy gondolja, hogy igen, de nem szeretném ha plusz költségei lennének miattam, hisz nagyon segítőkész mindenben.
Köszönöm szépen mindenki segítségét, főként jogi szakemberekét!
Szép hétvégét kivánok!

Zöldövezeti11 # 2023.01.27. 16:18

parasztház kb 20-30 centi van a fal és a valós telekhatár közt)”.

Vagy 20 vagy 30 cm....nem mindegy. Pontosan meg lehet mérni.
De a békesség kedvéért jobb másutt elhelyezni. Pl .az épületen belül,ami tüzeléstechnikai szempontból is jobb.

A faláztatás miatt viszont nem feljelenteni kell, hanem panaszt tenni a jegyzőnél.

Majordomus # 2023.01.27. 20:25

Bori
Először a szomszéd okozott kárt neked.
.
Köteles cagy lehetővé tenni a felújitást de helyreállit ási kötelezettség mellett.
.
Vagyis a szivességi átengedés nem járhat az átengedő tulajdonos kárával.
Ez lenne a lényeg.

.
És ez nem valósul meg. Nem kell aggódnod.
.
Ha bizonyitani tudod a károdat ne pert indits haem egy Fizetési Meghagyást a károd összegére.
Ha ellentmond úgyis per lesz belőle.

Bori8965 # 2023.01.27. 21:12

Majordomus

Hálásan köszönöm, hogy szántál rám időt!
A kárt okozó szomszédok a bérelt ingatlanom tulajdonosának ügyvéddel küldettek egy levelet, hogy ketté kell választani a 2 ügyet, mert a kárt nekem, bérlőnek okozták, a belépési engedélyt pedig tőle kérik, a tulajdonostól, így be kell engednie és fizessen meg 250.000 forintot, amit a vállalkozó pluszban kér azért, mert csúszik a munkával.
Ennek sincs így alapja?
Köszönöm szépen

Majordomus # 2023.01.28. 20:26

Nincs.
A terület használatát a tulajdonos átengedte neked.
Ergo: te vagy birtokban nem a tulajdonos.
.
Ha én kiadom a lakásomat,odavellenőrzés céljából is, a bérlővel egyeztetve annak szüségtelen zavarása nélkül léphetek be.
.
A tulaj írja meg nekik hogy te vagy birtokban és rendelkezel a terület felett és tőled kérjenek engedélyt.
.
Te pedig negadod természetesen ha letesznek 250 ezer ft kauciót amit akkor kapnak vissza ha a jettészetben jár nem keletkezett.illetve az eddigi kárt megtéritik.