Önkormányzati tulajdon elbirtoklása

kkzsolt # 2021.03.14. 12:37

Ja és most jön a slusszpoén.

A kutatásokból kiderült, hogy minden további nélkül sikerülhet az elbirtoklás (LB/Kúria határozatok). Itt sem a rendezési vonal sem a rendezési terv nem perdöntő.

Csakhogy az elbirtoklást nem lehet telekkönyvileg bejegyeztetni, mert a bejegyzéshez meg kell osztani az utcát. Azt pedig csak a tulaj önkormányzat teheti meg.
Tehát ha úgy gondolja az önkormányzat nagy ívben tesz a bírósági döntésre, és a joghézagot kihasználva megakadályozhatja a bejegyzést.

De ez még nem minden.
Az önkormányzat a helyi építési szabályzatban meghatározhat minimális területet az utcára és az ingatlanra is. Tehát ha mondjuk 1000nm minimális területnagyságot mond az utcára vagy az ingatlanra, akkor a földhivatal nem záradékolja a változási rajzot. Ekkor pedig nincs megosztás vagy bejegyzés.

Ez a helyzet amikor van EU meg emberi jogok meg alkotmánybíróság.

Amikor volt fehérteror, döbrögi uraság és zsidóüldözés akkor így nézett ki a törvény („1937. évi VI. törvénycikk a városrendezésről és az építésügyről”):
14. §
(1) Az építésügyi hatóságnak a telek beépítésére vagy bekerítésére adott engedélye alapján a teleknek a városrendezési terv szerint út céljára szükséges részét kisajátítás jogcímén, kisajátítási eljárás nélkül közterületként le lehet jegyezni, a városrendezés terve szerint feleslegessé vált közterületet pedig a telekhez hozzá lehet jegyezni.
(3) Az előző bekezdések értelmében a le- vagy hozzájegyzést akár a város, akár a telektulajdonos a telekkönyvi érdekeltek hozzájárulása nélkül kérheti.

Szerintem ez elég nagy szégyen...

kkzsolt # 2021.03.14. 12:15

Ha az önkormányzatokra gondolsz, akkor nem akarlak elszomorítani, de már többször kérdeztem.

Alapvetően ilyesmihez nem értenek (Jogtanácsos). Én találtam egy önkormányzatot Magyarországon ahol van egy profi ehhez értő önkormányzati jogtanácsos, de neki két törvény is tiltja hogy segítsen máshol.

Ezen túl van egy gyönyörű levelem az illetékes osztálytól melyben közlik, hogy eszük ágában sincs elengedni a területet, mert az szűkítené az utcát és akadolyozná a forgalmat. Ehhez képest a kérdéses terület a valóságban egy kerítéssel lekeritett pázsitos-fás (elő)kert...

MajorDomus # 2019.03.11. 19:54

De értenek magyarul,s kérdezni lehet!

kkzsolt # 2019.03.11. 15:40

Talán civil fortéllyal csőbe lehet húzni az épügy osztályt.
Ettől függetlenül (mint az alábbiakból is látszik) olyan ügyvédre lenne szükség, aki már vitt állami vagy önkormányzati tulajdon elbirtoklási ügyet.
Ilyen ügyvéd adatbázis azonban sajnos nincs ...

drbjozsef # 2019.03.11. 06:17

Meg kell várni a kiöregedést, de harmadíziglen, és még a szomszédjának a macskájának a zúzájára is szükség lesz az elbirtoklási bűbájhoz.

MajorDomus # 2019.03.10. 20:46

Egy próbapert megér!

kkzsolt # 2019.03.10. 18:48

Nos itt már teljesen elcsúsztunk a tárgytól.

Ha jól tudom az elbirtoklás nem elidegenítés, így erre nem vonatkozik az alábbi törvény.

1998-ig a (több egymást váltó) törvény szövege szerint vissza kellett jegyezni az eredeti ingatlanhoz ha nem használják fel azt. Ezt a kitételt több jelenleg is regnáló alkotmánybíró szavazatával (mint parlamenti képviselő) törölték. Így az "az önkormányzatnak szó szerint semmije sem marad" kitétel nem illeszkedik ide.

A kérdés továbbra is áll: "nincs a hivatalos tervekben" indokkal működhet e az elbirtoklás, vagy várni kell amíg a kérdéses köztisztviselő kiöregszik?

kkzsolt

MajorDomus # 2019.03.08. 20:36

Hát azt nehezen tudom elképzelni,ha én 1998-ban kiteszem a keritést a mező közepére,(azóta a moha is belepte a cölöpöket) és az önkormányzat megkeres hogy utat épitene oda!

lajcsó # 2019.03.08. 08:13

"az önkormányzati törzsvagyonba tartozó ingatlanok forgalomképtelenek, illetve korlátozottan forgalomképesek. Ez azt jelenti, hogy azokat elbirtokolni nem lehet."
Ezzel ezért vitatkoznék!

MajorDomus # 2019.03.07. 19:35

Indits pert a bíróságon az elbirtoklás érdekében, s biróság majd kibogozza! szerintem.

kkzsolt # 2019.03.07. 10:36

KBS-nek, volt már ez az ügy, de nem elbirtoklási szempontból. Sajnos innen nézve legalább olyan bonyolult.

Ha a helyszínrajzból indulunk ki, akkor tiszta a HRSZ amihez a tárgy terület kötődik.
A terület kerületi tulajdon, fővárosi kezelésben.
A tulajdonosi jogokat a polgármester gyakorolja,aki átadta az alpolgármesternek, aki átadta vagyongazdálkodási osztályvezetőnek.

A vagyongazdálkodási osztály csak akkor mondhat le a területről ha a műszaki osztály írásban kijelenti, hogy nem lesz útvonalbővítés.
Maga a bővítés és rendezés (rendezési vonal) sem a fővárosi sem a kerületi tervekben nem szerepel. Pénz természetesen nincs rá, egyébként is butaság az egész.
Ennek ellenére a műszaki osztály mindig kijelenti, hogy a kerület saját hatáskörben bővíteni kívánja az útvonalt.

És itt jön a csavar. A műszaki osztály jelenlegi vezetője vélhetőleg részese volt az ingatlanok körüli visszaéléseknek. Ez természetesen már elévült. Így viszont az együttműködési készsége közel nulla.

Tehát a kérdés, hogy "nincs a hivatalos tervekben" indokkal működhet e az elbirtoklás, vagy várni kell amíg a kérdéses köztisztviselő kiöregszik?

kkzsolt

MajorDomus # 2019.03.06. 21:49

Oligának igaza van.
korábban Kbs már irta,hogy a telekkönyv teljes körű.
.
minden m2 megtalálható, Nézd meg a térképeken, azokból sok minden kiderűl.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.06. 06:54

Volt már ez az ügy.

oligaliga # 2019.03.06. 04:50

Földhivatalban a térképtárban mit mutatnak a térképek? Mert első körben az az irányadó, nem a 80-90 évvel ezelőtti hatósági döntések vagy fel sem lelhető iratok.

kkzsolt # 2019.03.05. 20:09

Akkor kicsit részletesebben.

A kérdéses területrészek előkertek amiket a II.vh előtt kártérítés nélkül tulajdonjogilag a közterülethez csatolták. Azonban a közterülethez csatoláskor kikötötték, hogy az "önkormányzat" csak akkor veszi (veheti) birtokba, ha megtörténik az útvonal bővítése.

Én valóban utána jártam a levéltárakban.
A vonatkozó iratok vagy a II.vh bombázások során, vagy 56-ban semmisültek meg, vagy kézi munkával semmisítették meg őket. A történetben a megmaradt iratok szerint van zsidóüldözés, hivatali visszaélés, hivatali korrupció és bírói hiba is.
Így csak sejteni lehet, hogy a kérdéses területek mely hrsz alatt vannak nyilvántartva (mely területhez tartoznak). Erre írásos formában sem telekkönyvi sem matematikai bizonyíték nem lehető fel.

Így természetesen a kérdéses területrész forgalomképtelen.

kkzsolt

MajorDomus # 2019.03.05. 19:51

Amig érvényt nem szereznek az ,,irányadásnak,,!
.
általában költséges.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.05. 13:12

(Van irányadó döntés arról, hogy részben még a forgalomképtelen önkormányzati tulajdonú ingatlan is elbirtokolható. Ha például a telekhatáron kívülre raktad a kerítést, az utcának az így elkerített részét elbirtokolhatod - hozzácsatolva a saját ingatlanodhoz.
De az, ha áll egy bódéd a közterületen, nem vezet elbirtokláshoz.)
Való igaz: konkrét tényállás nélkül nem sokra megyünk.)

oligaliga # 2019.03.05. 12:56

drbjozsef

De az illetékes még mindig nem válaszolt, hogy mivel vezeted félre. Így nem lehet felhomályosítani.

drbjozsef # 2019.03.05. 11:55

Ez megnyugtat, köszönöm.

drbjozsef # 2019.03.05. 11:24

Hogy nem azt javasoltam a kérdezőnek, hogy fogjon egy viperát és verje addig az ügyintézőt, hogy át nem írja a Hungária körutat a nevére.

Amugy igaza, van tévedtem, de a közterület elbirtoklása nagyon speciális eset. Egy "főútvonalat", ahogy a kérdező írta elég fura lenne elbirtokolni.

oligaliga # 2019.03.05. 11:01

rombusz1

Mivel vezetett félre?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.05. 09:02

a területenk nincs tulajdoni lapja

A telekkönyv teljes körű. Nem létezhet olyan földrészlet, amely nincs nyilvántartva. (A folyókban, tavakban keletkező szigetektől, partvonalváltozásoktól most tekintsünk el.)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.05. 09:00

De.

drbjozsef # 2019.03.05. 08:41

Közterület nem birtokolható el.

kkzsolt # 2019.03.05. 08:29

Ez magyarország, a területenk nincs tulajdoni lapja (budapesti főútvoanl).

Éppen azért kérdezek, hogy az ügyvéd ne csináljon hülyeséget...