Társasházi elszámolás hiányosságai


bkklazadoja # 2021.08.04. 12:51

A szomszédok szemei így nem annyira tudnak működni, mivel ez a közgyűlésen fel sem merül témaként, nem születik róla határozat. Mondjuk ennek az egy tulajdonosnak ez feltehetőleg valami miatt megéri, hiszen a 2019-es mérési különbözet alapján jóval többet kapott volna vissza, mint egy 8 évre hitelesített vízmérő összes költsége. Persze az is kérdéses, hogy egyáltalán visszakapta e, mert ennek a kifizetésnek sincsen nyoma.

Majordomus # 2021.08.04. 08:55

Önbevallás*szomszédok fürkész szemei.

Ha nincs a költségvetési határozatba foglalva a vizóra nélküli közös költség mértéke az nagy baj,mert akkor birósági úton sem lehet tőle követelni,ha nem fizeti a vízdíjat.

Ha az elszámolásban nincs feltüntetve a beszedett vizdijátalány akkor szabálytalan az elszámolás.

Elképzelhető olyan eset mikor a beszedett átalány összege több,mint amit a társasház ténylegesen kifizetett a Vízműnek.

Na erre volna a pontos kimutatás..

Mondjuk elég nagy birka az az egy lakó aki nem szereltetett vízórát.

bkklazadoja # 2021.08.03. 18:06

@Majordomus : Köszönöm! A lakók számát egyébként mi alapján állapítják meg? Lakcímnyilvántartás vagy önbevallás?
Ennek elfogadása egyébként az elmúlt 2 évben biztosan nem történt meg a közgyűlés alkalmával.
A tavalyi elszámolásban sincsen egyébként nyoma annak, hogy a befizetett átalányból a tulajdonos visszakapott volna, csak a mérési különbözet teljes összege jelenik meg terhelésként.

Majordomus # 2021.08.03. 14:20

Ja,és a megtakaritás az átalánydijas lakásnak visszajár,mert ő vizdijelőleget fizet a társasháznak.

Majordomus # 2021.08.03. 14:19

A közös képviselőt kötelezzétek pontos elszámolásra.

Ha 1 lakásnak nincs vizorája,akkor ott átalánydijat (lakók számát figyelembevéve) kell megállapitani,s annak mértékét közgyűlési határozatban rögziteni,egyidejüleg az éves költségvetés elfogadásakor.

Ugyanakkor az elszámolásban a bevételi oldal úgy néz ki,hogy ;tulajdonosok befizetései x ft.
Nem vizorás tulajdonosok befizetései y ft.

A kettő különbözete a mérvadó.

Na most, ha az átalánydijas a különbözet felét befizette,a 100 ezer ft egy évre nem sok egy 57 lakásos társasházban,viszont a képviselő elszámolása pontatlan.

bkklazadoja # 2021.08.03. 10:30

A közüzemi szolgáltatások díjait, költségeit tartalmazó hirdetményben közzétételre került a víz mérési különbözete. Ez egy meglepően magas összeg, ~200.000 Ft egy 57 albetétes társasházban, annak ellenére, hogy a vízfogyasztás mérése lakásonként történik mellékmérőkkel.
A társasházi közgyűlésen többen is jeleztük a közös képviselőnek, hogy ez elfogadhatatlanul magas érték, sokszoros emelkedés az elmúlt évekhez képest. Utánajárást ígért, ami sajnos nem valósult meg, de nem ez a kérdés tárgya.
A tulajdonosokkal egymás között beszélve felmerült, hogy van olyan lakás, ahol a tulajnak nincs szerződése a vízhasználatra, így mellékmérője sincsen.
Kérdésemre a közös képviselő elmondta, hogy a mellékmérő nélküli lakás tulajdonosa átalányt fizet (2018 óta), amit ebből még le kell vonni. Ez azért érdekes, mert a megkapott társasházi elszámolásban a 2020-as évre ez a ~200.000 Ft terhelésként jelenik meg. Pedig a tulajdonosok száma alapján felosztott kiadás nem ennyi, az átalány összege alapján ennek több, mint a felét átalány formájában 1 fő fizeti meg.
A másik, számunkra kérdéses pont ennek fényében, hogy a 2019-ben képződött jelentős megtakarítás(A 2019-es elszámolásban közzétett mérési különbözetnek a befizetett átalány a többszöröse.) sem jelenik meg az elszámolásban jóváírásként.
Nyilvánvalóan a Számvizsgáló Bizottság nem gazdasági szakemberekből áll, így ennek átlátása nem várható el 3 főtől.
Ki tudhat ilyen esetben segíteni, kihez lehet fordulni?