Nem alakult meg a társasház


drbjozsef # 2022.01.27. 06:10

Igen, múlt időt ír egy még nem létező pozícióra. A vélemény meg... ugye.

Szomorú örökös # 2022.01.27. 05:35

drbjozsef

Konkrétan döntöttetek arról, hogy magasabb díjat kap, nem említve a közös képviselőséget? Vagy kifejezetten úgy szerepel benne, hogy HA megalakult a társasház, AKKOR MAJD 2x összegért vállalja el azt?

Ezt írta a kérdező: „A korábbi megbízott képviselő magasabb összegért elvállalta a közös képviselőséget

Itt már múlt időt ír ezzel kapcsolatban. De továbbra is az a véleményem, hogy ha nem fizetik ki neki ezt a magasabb díjat, akkor otthagyja őket és nem lesz az, aki a társasházzá alakulást intézze a továbbiakban. Mert ahogy írtam, az ilyen „macerás” házaknak tuti híre megy és a kutya se fogja elvállalni. Én úgy gondolom, hogy valamilyen módon meg kéne egyezni azzal a megbízott képviselővel, az az egy megoldás.

drbjozsef # 2022.01.27. 05:09

Kicsi Sára,

még mindig nem elég pontos. Ismerni kellene azokat a határozatokat pontosan. Konkrétan döntöttetek arról, hogy magasabb díjat kap, nem említve a közös képviselőséget? Vagy kifejezetten úgy szerepel benne, hogy HA megalakult a társasház, AKKOR MAJD 2x összegért vállalja el azt? Itt feltehetőleg minden szó számít, nem csak úgy általában.

Szomorú örökös # 2022.01.26. 20:37

Kicsi Sára

Mivel a ház nem lett társasház, ő nem lett közös képviselő, maradt megbízott. Ebben az esetben jár neki a magasabb összeg vagy sem?

Nyilván megérezte, hogy ez jóval több munka, mint amire számított. De nézzük a racionalitás oldaláról: nekem az a gyanúm, hogy ha nem adjátok neki meg a több bért, akkor abból a házból sohasem lesz társasház, marad szimpla építőközösség, mert nem lesz, aki ezt elintézze a hivatalokban a megalakulást. Ugyanis abban ne is reménykedjetek, hogy ennek nem megy híre, ha őt elüldözitek. Onnan kezdve meg bottal se fogtok mást találni a helyére.

Kicsi Sára # 2022.01.26. 20:24

Köszönöm a válaszokat.
Még egy nekifutás a pontosság kedvéért.

XY megbízott X összegért. Ő szeretett volna lenni a közös képviselő is, amiért már magasabb összeget kért. Mivel a ház nem lett társasház, ő nem lett közös képviselő, maradt megbízott. Ebben az esetben jár neki a magasabb összeg vagy sem?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.26. 06:33

Ha nem társasházi közgyűlési határozat, akkor tujadonosközösség határozata. Ha nem közös képviselő, akkor megbízott. A szerződés szerinti díjazás megilleti.

Szomorú örökös # 2022.01.26. 05:39

drbjozsef

Korábbi megbízott? Mi alapján, ha nem volt társasház?

A közös képviselő már akkor is szerintem valami ilyesmi pozíciót tölt be, amikor még nincs hivatalosan társasházzá alakulva egy lakóközösség. Valakinek az elindítási folyamatot el kell végeznie - nem kis feladat, ahogy hallottam - és már akkor is ezt többnyire egy „megbízott” képviselő végzi el. A földhivataltól az önkormányzaton keresztül a bankig ugyebár mindenhol létre kell hozni a szükséges dolgokat a társasház későbbi működéséhez. Nyilván akkor még - mivel nem volt alakuló közgyűlés és így őt sem választhatták meg - nincs állandó megbízási szerződése a házzal, szerintem ezt másfajta megbízás alapján végzi el. Az alakuló közgyűlés után hívják hivatalosan is közös képviselőnek.

És szerintem nem az volt a kérdés, hogy fel akarnak-e neki mondani, hanem az, hogy jár-e neki juttatás havonta. Szerintem igen, mert nagy valószínűséggel már most is dolgozik a ház ügyein. Az, hogy nem írják alá a tulajdonosok közül többen az alapító okiratot, az szerintem nem az ő sara, de mindenképpen gyúrni kell még rajta, hogy a társasház megalakuljon. Sajnos rosszabb esetben ez sok évig is eltart, a háznak pedig addig is működnie kell, számlákat fizetni kell, stb.

drbjozsef # 2022.01.26. 05:30

Kicsi Sára,

A korábbi megbízott képviselő magasabb összegért elvállalta a közös képviselőséget, jár e neki ez az összeg úgy, hogy a társasház nem alakult meg, nem nem lett közös képviselő.

Elvállalta? Szóban, írásban? Előbbit szóban is felmondhatjátok (valszeg nem is érvényes szóban ilyen), ha van szerződés, akkor pedig aszerint kell eljárni. Korábbi megbízott? Mi alapján, ha nem volt társasház?

Jár, vagy sem, minden bizonnyal felmondható úgyis.

Szomorú örökös # 2022.01.26. 05:21

Kicsi Sára

A korábbi megbízott képviselő magasabb összegért elvállalta a közös képviselőséget, jár e neki ez az összeg úgy, hogy a társasház nem alakult meg, nem nem lett közös képviselő.

Ha őt nem fizetitek ki havonta és nem lesz a ház közös ügyeinek senki az intézője, aki pl. a házat elindítsa, mint társasház, akkor helyette ki fogja szerinted ezt megtenni? Valakit muszáj lesz ezzel megbízni és nyilván nem fogja ezt senki ingyen elvállalni, mert nem kis feladat.

Kicsi Sára # 2022.01.25. 20:03

A korábbi megbízott képviselő magasabb összegért elvállalta a közös képviselőséget, jár e neki ez az összeg úgy, hogy a társasház nem alakult meg, nem nem lett közös képviselő.
Az elutasítás indoklása nem mindenki írta alá alapító okiratot, és sajnos a közeljövőben nem is fogják.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.25. 06:54

Mi az igazi kérdés?

drbjozsef # 2022.01.25. 05:29

Kicsi Sára,

Nem értem ennek a kérdésnek a lényegét. Persze, lehet érvényes, attól függően miért utasította vissza a földhivatal a bejegyzést. Nem azzal az indoklással kellene kezdeni valamit?

Kicsi Sára # 2022.01.24. 20:02

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném megkérdezni, érvényes -e a társasházi alakulóközgyűlés határozata ,abban az esetben, ha a földhivatal
elutasította a bejegyzési kérelmet, ezért nem alakult meg a társasház.