társasház irataiba való betekintés


Majordomus # 2023.05.24. 20:59

Csuklós...
Nem lenne nyert per!

Többször leírtuk már itt,hogy nem kellene keverni a lakszövöt a társasházzal.

osztap # 2023.05.24. 18:57

Van ebben egy érdekes mondat:
A Kúria elvi éllel mondta ki, hogy a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény, valamint a szervezeti és működési szabályzat korlátozó előírásának hiányában a tulajdonostársnak a tulajdonjog részét képező rendelkezési jogából fakadó jogosultsága, hogy a társasház működése során keletkezett iratokba betekinthessen, jegyzeteket készíthessen, másolatot kaphasson és a másolatokat felhasználhassa.

Ez szerintem visszautal a Ptk. 5:85. §-re, ami szerint a társasháztulajdonra a közös tulajdon szabályait kell alkalmazni (ahol a Tht. meg az SZMSZ máshogy nem rendeli). Azaz, azért nézhetnek bele az iratokba, mert az iratoknak az egyes tulajdonosok is (társ)tulajdonosai.

A lakszövnél nincs ilyen. Ott az iratok tulajdonosa a lakszöv, nem a tagok. Ugyanúgy, mint a cégeknél.

Csuklósbusz # 2023.05.24. 16:52

Erre gondolsz:
https://tarsashazakesmegoldasok.hu/…-tulajdonos/

"Korábban a Kúria azonban a tulajdonosok segítségére sietett azzal, hogy a 2015. március 12-i keltű, Pfv.I.21.076/2014. számú tájékoztatójában elvi éllel kimondta:
„A felperes tulajdonostárs keresetében iratmásolatoknak: a társasház és könyvelője közötti megbízási szerződéseknek, valamint a közös képviselő részére kifizetett díjazások bizonylatainak kiadására kérte az alperes társasház kötelezését.

Az alperes előadta, hogy az iratokba való betekintést és jegyzetek készítését biztosította, fénykép készítését és másolatok kiadását azonban megtagadta.
Az elsőfokú bíróság a keresetet elutasította, míg a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatva az alperest a kért iratok kiadására kötelezte.
Az alperes felülvizsgálati kérelme folytán eljárt Kúria a jogerős ítéletet azzal a pontosítással tartotta fenn hatályában, hogy a kiadásra kerülő iratok másolatain felismerhetetlenné kell tenni az érintettek személyes adatait.

------------------
Tehát gondolom lakásszövetkezet esetén is lenne nyert per ha nem tekinthetnék be a szerződésekbe.
Majordomus # 2023.05.22. 20:29

Társasházra van Kúriai döntés!
Eszerint a társasház iratai is a tilajdonosok közös tulajdonát képezik,teát korlátozás nélkül megismerhetőek,betekintés révén.
Kiadni nem lehet,másolat nem készithető(Gdpr).

Szomorú örökös # 2023.05.22. 10:56

Csuklósbusz

Majd utánnajárok hogyan lehetek FB tag

Pl. úgy, hogy megválasztanak. :-D

Szomorú örökös # 2023.05.22. 10:54

Csuklósbusz

a jogaival, kötelezettségeivel kapcsolatban keletkezett iratokba betekintsen

És az általad hajtogatott szerződések szerinted ebbe tartoznak? Ugye hogy nem?

Csuklósbusz # 2023.05.22. 10:17

Vagy ehhez kellene egy bírósági állásfoglalás. :-)

Majd utánnajárok hogyan lehetek FB tag, olvasgatom még ezt a törvényt.

drbjozsef # 2023.05.22. 09:34

Csuklósbusz,

Szerintem nem.
A tájékoztatás kérés mit sem ér, lózung.
A második fele meg a Tht leképezése a határozatok könyvéről (ezt valóban nem találtam, ott külön van), tehát közgyűlés határozataiba belenézhetsz, és arról másolatot kérhetsz. Ha hozott valamelyik szerződés ügyében határozatot a közgyűlés, akkor látni fogod. Ha az elnök a saját hatáskörében intézte, akkor azzal az FB, vagy évente a közgyűlési beszámoló az, akinek/ahol be kell számolnia.

jogaival, kötelezettségeivel kapcsolatban keletkezett iratok
Persze, lehetne ezt érteni úgy, hogy a takarítási szerződés is az, hiszen végüis te fizeted ezt is, de ezt szerintem nem lehet ennyire kiterjesztően értelmezni. Ezért vannak a szervei a szövetkezetnek.

Légy FB tag!

Csuklósbusz # 2023.05.22. 09:21

Igen, van ami nem megy.
De ez a józan észnek is ellentmond hogy nem lehet megnézni a szerződéseket..

2004. évi CXV. törvény a lakásszövetkezetekről 41. § A tag alapvető joga, hogy :e) a lakásszövetkezetre vonatkozó bármely kérdésben a tisztségviselőktől tájékoztatást kérjen, és az alapszabályba, valamint a közgyűlési jegyzőkönyvbe, illetőleg a jogaival, kötelezettségeivel kapcsolatban keletkezett iratokba betekintsen, továbbá ezekről - a másolási költség megfizetése mellett - másolatot kérjen. --------------------
  • A kertbérleti szerződés meg mondjuk a takarítási szerződés ebbe nem fér bele, meg a közműszerződések?
Majordomus # 2023.05.21. 19:16

Nincsenek alapinformációi sem,jogy mi a különbség a kettő között.

drbjozsef # 2023.05.21. 17:52

Szóval a lakásszövetkezet a legjobb módja a társasházi lenyúláshoz.
Ennek a mondatnak önmagában nincs semmilyen értelme. Hogy jön a lakásszövetkezethez a társasház?

drbjozsef # 2023.05.21. 17:51

Csuklósbusz,

Ha nem adja ki ezeket a szerződéseket akkor lehet perre menni?
Persze hogy lehet. Hiszen nem tilos az, pláne ha sok a pénzed, és szereted a kudarcokat.

Melyik részét nem értetted annak, hogy NEKED nem kell kiadnia?
Van - vagy kellene legyen - felügyelőbizottság, amelyet a közgyűlés választ. és az a feladata, hogy ellenőrizze az elnök munkáját.
Pontosan úgy, ahogy társasháznál az SZVB ellenőrzi a közös képviselőt.
Nem az a dolga, hogy minden parki hülyének ugráljon.

A lakásszövetkezet törvényességi felügyeletét a cégbíróság látja el.

Csuklósbusz # 2023.05.21. 16:43

Szóval a lakásszövetkezet a legjobb módja a társasházi lenyúláshoz.

Ha nem adja ki ezeket a szerződéseket akkor lehet perre menni? Jegyző vagy valaki áll a szövetkezet elnöke felett?

Törvény nem írja hogy lehetőségem lenne rá, de azt sem hogy tilos, tehát egy bírósági állásfoglalás kellene hozzá nem?

drbjozsef # 2023.05.21. 10:40

P.Imre,

Ha beláttad, akkor nincs gond. Gúnyolodtunk, én legalábbis, legalábbis nyilván nincsen szó itt az orvosi értelemben vett problémáról. Csak elég itt a mi hülyeségünk, nem kell még ide a - sajnos teljességgel irreleváns és hibás - AI is.

P. Imre # 2023.05.20. 20:06

De most akkor a szerinted/szerintetek ez valóban valamiféle mentális zavarnak tudható be? Mert nem tudom eldönteni, hogy most gúnyolódtatok (rendben van, jogosan a kommentem miatt), vagy komolyan gondoljátok, hogy pusztán ebből levonható az a következtetés, hogy „van gond” nálam (kevéssé jogosan)?

drbjozsef # 2023.05.20. 19:40

Igen, ez is igaz.
Még itt is, haj de mennyire!

P. Imre # 2023.05.20. 19:08

„Hát akinek ilyen marhaság eszébe jut, ott komoly értelmi fogyatékosság áll fenn.”

Ezt azért csak nem gondolod így, ugye? Mindenesetre szerencsére nem te leszel az, akinek a véleményén múlik, hogy fenntartják-e a gondnokságot vagy sem. Én hibát követtem el, amikor laikusként adtam választ, elismerem. De ti is hibát követtek el, amikor laikusként (kiváltképp egy-egy komment alapján) mondjátok, hogy gond van a fejemben. (Egyébként is: internetes kommentek alapján meglehetősen sok emberre rá lehetne húzni a „fogyatékos”-bélyeget, pedig a fogyatékosság diagnózisa még nem merül ki abban, hogy interneten hülyeségeket írogat valaki.)

drbjozsef # 2023.05.20. 18:58

Na jó, legyünk méltányosak. Ha 70+ éves vagy, akkor nem.

drbjozsef # 2023.05.20. 18:44

P. Imre,

ChatGPT választ bemásolni ide?
Viccelsz?
Ha nem, akkor pláne van gond.

Szomorú örökös # 2023.05.20. 18:15

P. Imre

De ebből hogy következik az, hogy nem rendelkezem az ügyeim viteléhez szükséges belátási képességgel?

Hát akinek ilyen marhaság eszébe jut, ott komoly értelmi fogyatékosság áll fenn.

P. Imre # 2023.05.20. 17:47

Miért is, bocsánat? Bemásoltam az ezek szerint tévedő program válaszát a feltett kérdésre: nem kellett volna . De ebből hogy következik az, hogy nem rendelkezem az ügyeim viteléhez szükséges belátási képességgel? Én nem vonnék le messzemenő következtetéseket valaki belátási képességéről egy-egy hülye kommentje alapján. (Mellesleg ha még hülye is vagyok, egyáltalán nem jelenti azt, hogy cselekvőképtelen is.)

drbjozsef # 2023.05.20. 15:56

P. Imre,

De most komolyan, ezt most minek?
Így azért már érthetőbbé válik az a gondnokság alá helyezés... >:(

osztap # 2023.05.20. 14:52

P. Imre,

Az komoly teljesítmény, hogy a program folyékonyan beszél magyarul. Kár, hogy hülyeséget.

Ott kezdődnek a bajok, hogy a Társasházi törvény helyett a régi Pp. egyik novelláját hivatkozza. Innen csak rosszabb lesz. Nem véletlen, hogy nem hivatkozik egy konkrét paragrafust sem a valódi Társasházi törvényből, ami betekintési jogot adna a tulajdonostársnak az egyes szerződésekbe.

P. Imre # 2023.05.20. 14:39

Tulajdonosi jogok lakásszövetkezetben

User
Üdv!

Lakásszövetkezet esetén egy tulajdonosnak kiadható-e, kötelező-e kiadni pl a közműszerződéseket, közműszűmlákat, takarítási szerződést, bérleti szerződéseket stb?

Tehát ha egy lakástulajdonos felkéri a közös képviselőt pl a társasházi kukaszerződés, takarítás stb másolatának kiadását kötelező-e neki kiadnia?

Vagy csak opcionális?

ChatGPT
Üdvözöllek!

A lakásszövetkezetek működését és az adott jogi kereteket országonként, sőt, akár helyszínenként is különböző törvények szabályozzák. Ezért fontos tudni, hogy mely országban található a lakásszövetkezet, mert ez hatással lehet a válaszra.

Általánosságban elmondható, hogy a lakásszövetkezetekben a tulajdonosoknak joguk van megismerni azokat a dokumentumokat, amelyek az ő érdekeiket érintik vagy befolyásolhatják. Ez a tulajdonosi jog az információhoz való hozzáférésre vonatkozik, és gyakorolható azáltal, hogy a tulajdonos kérésére az adott dokumentumok másolatát kiadják.

Ezek közé a dokumentumok közé tartozhatnak a közműszerződések, közműszámlák, takarítási szerződések, bérleti szerződések stb., amelyek a lakásszövetkezet működését és a közös költségek megosztását érintik.

Azonban a konkrét kötelezettségek és a dokumentumokhoz való hozzáférés módja részletesen szabályozva van a lakásszövetkezet alapító okiratában, a társasházi törvényben vagy más helyi szabályozásban. Ezért érdemes átnézni a lakásszövetkezet szabályzatát vagy megkérdezni a közös képviselőt, hogy megtudják, mely dokumentumokhoz férhet hozzá a tulajdonos, és milyen eljárást kell követni a másolatok kiadásához.

Összefoglalva, a tulajdonosok általában jogosultak a szükséges információkhoz és dokumentumokhoz való hozzáférésre, amennyiben azok az ő érdekeiket érintik. Az adott dokumentumok másolatának kiadása általában kötelező, de a részletek az adott lakásszövetkezet szabályzatában találhatók.

User
Magyarországról van szó?

ChatGPT
Igen, amennyiben Magyarországról van szó, a válaszaim a magyar jogrendszerre vonatkoznak. A lakásszövetkezetek működését Magyarországon a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) és a Társasházakról szóló törvény (2013. évi LXIX. törvény) szabályozza.

A Társasházakról szóló törvény kimondja, hogy a lakásszövetkezet tagjai jogosultak a társasházi közgyűlésen és a társasház működésével kapcsolatos iratokhoz való hozzáférésre. Az iratok közé tartoznak a közgyűlés jegyzőkönyvei, az éves költségvetés, az éves beszámoló, a költségelszámolások, a társasház vagyonáról, a közös költségekről és a közös költségviselésről szóló iratok, valamint a társasház üzemeltetéséhez, karbantartásához és javításához kapcsolódó iratok.

Az említett jogszabályok alapján a tulajdonosoknak joguk van megismerni és másolatot kérni ezekről az iratokról. Azonban a pontos eljárási részletek, az iratokhoz való hozzáférés módja és a másolatok kiadásának módja meghatározhatók a lakásszövetkezet alapító okiratában, a házirendben vagy más helyi szabályzatban. Ezért ajánlott az adott lakásszövetkezet szabályzatát átnézni vagy a közös képviselővel konzultálni az iratokhoz való hozzáférés részleteiről.

Tehát a tulajdonosok jogosultak az említett dokumentumokhoz való hozzáférésre, és a lakásszövetkezetnek kötelező kiadnia ezeket a dokumentumokat, de a konkrét eljárási szabályokat a lakásszövetkezet szabályzata határozza meg.

drbjozsef # 2023.05.20. 14:08

Kiegészítés : ugyanakkor persze nem tilos. Ha nincs titkolnivaló, én megfelelő óradíj megfizetéséért szívesen megmutogatnék bárkinek bármit. Jó borsosért, csak hogy érezze a törődést.