Adás - vételi szerződés


Kate # 2022.06.05. 13:18

Ingatlan Adás-vételi szerződés aláírása közjegyző által hitelesített meghatalmazással történt. Mivel nem tudtam jelen lenni szerződés aláírásánál.Szerződésbe meghatalmazott bankszámlámlaszáma került csak. Vétel ár részletekben kerül átutalást, banki hitel miatt. Teljes vételar nem került még kiegyenlítésére viszont meghatalmazott a vételárat egy összegben kívánja számomra at utalni ami számomra elfogadhatatlan. Mit tehetek ugy kapcsán? Vonjam vissza a meghatalmazást?

drbjozsef # 2022.06.05. 18:55

Kate,

Nem ismerjük az általad adott meghatalmazást.
Ha nincs kikötés benne másra, akkor visszavonásig érvényes. Visszavonhatod, de harmadik fél felé az csak akkor lesz hatályos, ha arról tud, vagy tudnia kellene. Szóval annak is szólj a visszavonásról, akivel az ügyleted folyik : eladó, ügyvéd.

Mire adtál meghatalmazást? Egy konkrét ügyben egy konkrét eljáráshoz, részletezve és szabályozva benne példának okáért a továbbutalás szabályait? Ha nem, és csak egy általános meghatalmazást adtál, akkor eléggé így jártál. Az ilyeneket előre kell tisztázni, és csak annak adni meghatalmazást, akiben feltétlenül megbízol, hogy a te érdekedben jár el, hogy úgy jár el ahogy te szeretnéd és ahogy megbeszéltétek. Megbeszéltetek mindent?
Eleve miért nem a Te bankszámlaszámod került magába a szerződésbe?

Talán tisztázni kellene vele mi az oka annak, hogy egyben akar utalni. Ha az, hogy pl. a banki költségek magasabbak több utalásnál (pont most emelték fel ugye a tranzakciós adót), akkor mond meg neki, hogy vonja le a költségeit, és úgy utaljon. Közös megegyezéssel bármit lehet.

drbjozsef # 2022.06.05. 18:56

(javítás : vevő, ügyvéd)

Majordomus # 2022.06.05. 19:09

Valószinüleg ez a gond.
Több tizmilliókat utalgatni eléggé költséges.

Kate # 2022.06.05. 19:28

Köszönöm a válaszokat. Általános meghatalmazas közjegyző által hitelesítve. hogy eljarjon hivatalokban ügy kapcsán, pénz átvételére nem tér ki.meghatalmazott a másik fél eladásban érintett, továbbá arra hivatkozik, hogy mivel ő a meghatalmazott neki kell felelni a pénzért és ha mondjuk bank elutasitja vevo hitel kérelmet ő felel a pénzért... Egyébként mit megtudtam meghatalmazott betetette a pénzt megtakarítás számlájára... Adás vételi Szerződésben tranzakció végének augusztus van megjelolve. Tehát attól tartok, hogy ha hitel bírálat lezajlik mondjuk az elkövetkező 2 hétben, mivel bankos ertekbecslo megtekintette a házat hét elején, akkor is ki fogja várni az augusztus végét utalassal meghatalmazott....tovabba ha mondjuk számlákra hivatkozik mivel megosztottuk a költségeket házra vonatkozóan, vissza tarthat vétel árból? Véleményem szerint két két külön ügy.
Válaszokat előre is köszönöm.

Majordomus # 2022.06.05. 19:40

A banki utalás költségeire feltétlenül igényt tarthat.
.
Ki ez a kedves meghatalmazott egyébként?

Netán egy közeli rokon aki csepeg a "jóindulattól"?

Kate # 2022.06.05. 19:44

Igen, a testvérem. Mit javasolsz mit tegyek?

Majordomus # 2022.06.05. 20:10

Gondoltam. A testvéri szeretet.
Utólag már nem sokat tehetsz.
A tesód(fogadok hogy hölgy) szeretne egy kis pénzt keresni a számláján landolt tizmilliókkal.
Óvatosan járj el,mert így van esély hogy hozzájutsz a pénzedhez.
Ha nem túl sürgős fizrtnivalód van,inkább várd ki az augusztusi utalást.

Kate # 2022.06.05. 20:22

Igen csak augusztusi utalás kivarasaval úgy gondolom, hogy majd futhatok a pénzem után amit ilyen olyan indokkal visszatart. Legutóbb 400000 forintom bánta.
Szóval most zarnam rövidre, amíg függőben a dolog és nem zárult le az ügylet. Miért nem megoldás meghatalmazas azonnali visszavonasa közjegyző által? Ha meghatalmazas nem tér ki vételara, az nem az jelenti hogy vevő rautalhatja a Számláját az egészet, ő pedig az csinál vele amit akar... Ügyvédet sem értem, hogy gondolta, és miért nem egyezetett velem, Ahogy tette korábban meghatalmazasal kapcsolatban mikor tájékoztattam, hogy nem tudok részt venni adás vételi szerződés aláírásánal.

drbjozsef # 2022.06.06. 05:20

Szóval most zarnam rövidre, amíg függőben a dolog és nem zárult le az ügylet. Miért nem megoldás meghatalmazas azonnali visszavonasa közjegyző által?

Szerintem jó megoldás - bár ebből nem következik, hogy a pénzedhez jutsz, mindenesetre hivatkozási alapja nem lesz többet a meghatalmazottnak.
Vond vissza közjegyző előtt, küldesd el a visszavonást a közjegyzővel a vevőnek és az okiratszerkesztő ügyvédnek, és természetesen a meghatalmazottnak. Utóbbinak azzal a kiegészítéssel, hogy ezen értesítés kézhezvételétől 3 napon belül utalja át részedre az eddig általa felvett vételárrészleteket. Írd meg, hogy vonja le a költségeit, de ha 3 napon belül nem utalja át, akkor fizetési meghagyást bocsáttattsz ki ellene, azt már az ő költségére, pert indítasz bíróságon, és feljelentést teszel rendőrségen sikkasztás bűncselekménye miatt. (valójában csak az első, a fizetési meghagyás értelmes lépés, de fenyegetésnek megteszi a többi is), és a határidő után minden felmerülő költségedet és károdat, beleértve az elmaradt hasznot be fogsz hajtatni rajta végső esetben végrehajtással.

Majordomus # 2022.06.06. 19:04

Kate
Neked nagy szíved van, hogy egy 400 ezer ft-os átverés után is meghatalmzást adsz a hugodnak.

Csak itt most sokkal több pénzről van szó.
Nem tudnál hazautazni és személyesen lerendezni az ügyet. Visszavonni a meghatal mazást és felvenni a pénzt?

Kate # 2022.06.06. 19:35

Köszönöm a válaszokat. Hát igen, erre mondják, azt hiszem, hogy okos más kárán, hülye sajátján sem... Valahogy így :)
Illetve hogy" így jártam", hogy a meghatalmazott, bölcsek kövét rejtegető nővérem stílusát idézzem. :)

Majordomus # 2022.06.06. 19:50

És a nővér a meghatalmazott? Akkor nem húg.

Szerintem utazz haza és személyesen intézkedj.
Úgy lesz a legolcsóbb.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.07. 04:13

(A nővér egyszerűen lánytestvért jelent - ad notam: fivér. Lehet az fiatalabb nőtestvér - húg - vagy idősebb - nénj - is.)

Majordomus # 2022.06.07. 19:12

Csak oda akartam kilyukadni hogy ez tipikusan női bűncselekmény".
A nővér is nő.

fa.evica # 2022.06.24. 10:56

Üdvözletem! Szeretnék tanácsot kérni tőletek. Május második felében vásároltam egy ingatlant. Az eladó elhallgatta, hogy az ingatlant csak szolgalmi joggal lehet megközelíteni, de még a szerződést készítő ügyvédnek sem mondta meg, erre magamtól jöttem rá, és hogy ezt a fontos dolgot nem mondta meg, azt mondta nem tudta, pedig 15 évig lakta az ingatlant. Ha jól olvastam ezt okiratban kellett volna foglalni. Hova fordulhatnék?
A másik gond, amit szintén eltitkolt, hogy 2 szobában régi mozaik van és ott jön fel a víz alulról. Mikor megnéztem nem láttam, mert padlószőnyeg volt rajta, amit kidobtam, persze a falak is vizesek, de mivel tele volt bútorral nem lehetett látni. A falvizesedésre direkt rákérdeztem, azt mondta nem vizesek. Ez rejtett hibának minősül? Köszönöm előre is a segítséget!

drbjozsef # 2022.06.24. 11:51

fa.evica,

Igen, az olyan hiba, amit nem látsz - és a kellő gondosság mellett sem lenne felismerhető -, azt a köznyelv rejtett hibának nevezi.

A padlószőnyeggel, vagy bútorokkal eltakart hibák, ha az a kérdés, akkor igen, a szavatosság körébe esnek. Szólítsd fel az eladót a hibák kijavítására, ha erre nem hajlandó, és a mértéke olyan, hogy a rendeltetésszerű használatot akadályozza, valamint a javítása aránytalan költséggel járna, akkor végső esetben elállhatsz a szerződéstől.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.24. 12:19

az ingatlant csak szolgalmi joggal lehet megközelíteni
Az a tulajdoni lapon látszik. Nem értettél félre valamit?

fa.evica # 2022.06.24. 12:51

Kovács_Béla_Sándor
Sajnos a tulajdoni lapon nem szerepel a szolgalmi jog. Én attól tartok, hogy mivel új vagyok itt, azt mondja az akinek a telkén bejárok, hogy nem mehetek át ott, viszont akkor nem tudok kijárni sehol.

fa.evica # 2022.06.24. 12:57

drbjozsef
Köszönöm! Akkor hivatalos levélben kell felszólítanom? Véleményem szerint nem fogja megcsinálni, mert ahhoz hogy a vizesedés megszünjön, le kell betonozni. A szerződést készítő ügyvédhez fordulhatok segítségért?

fa.evica # 2022.06.24. 13:00

drbjozsef
A szolgalmi jog miatt is elállhatnék, mert azt is elhallgatta.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.24. 13:49

Sajnos a tulajdoni lapon nem szerepel a szolgalmi jog.
Akkor az nincs is. Én nem venném készpénznek, hogy valaki mond valamit, Térkép...

fa.evica # 2022.06.24. 14:09

Kovács _Béla_Sándor
Lementettem a takarnetből a tulajdoni lapot, amelyik telken bejárok, a szomszéd tulajdona, de nincs bejegyezve szolgalmijog.
Mit tehetek?

drbjozsef # 2022.06.24. 17:05

fa.evica,

Természetesen a jóhiszemű együttműködés miatt kellett volna mondania, hogy nem közvetlenül a közútról jár be, ugyanakkor ennek teljesen egyértelműen látszódnia kell a térképszelvényen. Ha azt lekérted a vásárlás előtt, észrevetted volna. Ha nem kérted le, az akkor már eléggé a nem elvárható gondosság szerinti eljárás kategóriája...

Mit tehetsz? Kérheted a szomszédot, hogy kössetek ingatlannyilvántartási bejegyezésre alkalmas megállapodást a szolgalmi jogról ügyvéd előtt. Ha nem hajlandó, neked kell pert indítanod. Ha eddig engedte a bejárást, és más módon a telked nem közelíthető meg, akkor a bíróság majd bejegyezteti.

A szerződést készítő ügyvédhez fordulhatok segítségért?
Elvileg igen. Az ügyvédnek mindkettőtök érdekét kell képviselnie, és mivel általában a vevő viszi és fizeti, inkább a vevőnek érdemes hozzáfordulnia. De te tudod, mennyire segítőkész. Mindenesetre, hozzá fordulni lehet - mert nem tilos.

Majordomus # 2022.06.24. 19:31

Egy kérdés: a szomszéd megtiltotta a bejárást?
.
Egyáltalán találkoztál, vagy beszéltél már vele?