engedély nélküli építkezés


lr85 # 2023.09.19. 16:59

Majordomus
Sajnos már több ügyvéddel megjártuk. Mind csak ígérgetni tudott, intézkedni nem. Vagy a szakértelem hiányzik vagy a tapasztalat vagy az akarat, de sovány vígasz ha csak a pénzünket szedik el meg a pert is elveszítik. Így van. Sajnos ezekszerint nincs sütnivalója ezért is kérek tőletek tanácsot mert éreztem hogy valami nem fasza.
Köszi

nanemaaa # 2023.09.19. 10:31

A földmérő elvileg a telekhatárok sarokpontjait a földhivataltól kéri ki, GPS koordináták formájában. Ezek alapján nem lehetetlen, hogy a közhiteles ingatlan-nyilvántartás szerint az általa bejelölt, de már régebben a szomszéd által birtokolt terület is a te telked része.
Ez lehet egy egész jó tárgyalási alap a némettel.
Az így első hallásra elég hülyén hangzik, hogy keresetet adsz be a szomszéd által vélelmezetten elkerített telked visszaadására, egyben pert indítasz magad ellen a szomszéd által régebb óta használt telekrészednek a szomszéd általi elbirtoklására.

Majordomus # 2023.09.18. 19:30

Módositani kell a keresetet.
A földmérő javitsa ki-készítsen új rajzot- az nem egy ökör ára és ezzel módositjátok a keresetet.
.
Csak azt nem értem az ügyvédnek nincs ennyi sütnivalója?

lr85 # 2023.09.18. 18:52

Majordomus!
Houston baj van!
Újra átnéztük az alperes ellenkeresetét egy hozzáértővel és rájöttünk hogy miért indított a német ellenkeresetet.
Azért mert földmérő a mi elbirtokolni kívánt területünkhöz amit a földhivatal jóváhagyott, hozzárajzolt egy részt a szomszéd kertjéből is. Azt a részt ami a régi, már érvénytelen alaprajzon szerepelt. Az ügyvédünk ezt a változási vázrajzot adta a be a bíróságnak. Nekünk nem kell az a rész csak amit a földhivatal is jóváhagyott. Eredetileg mi csak emiatt adtuk be a keresetet mivel a szomszéddal nem lehet egyezkedni.
Kérlek mit lehet tenni, hogy a lehető legjobban jöjjünk ki a dologból? Hívtam ma az ügyvédet de ő azt mondta hogy a kb 450.000FT nem olyan nagy összeg pervesztés esetén. Neki nem sok. Nekünk viszont egyenlő az éhhalállal. Én egy hónap alatt sem keresek annyit. Nejem várandós és anyagilag történelmi mélyponton vagyunk. Konkrétan minuszba. Ezt a bíró figyelembe veszi?

Majordomus # 2023.09.17. 19:41

Elállhatsz de akkor veszitesz mert a per már folyamatban van az ellenkereset révén. Folytasd.

lr85 # 2023.09.17. 19:23

Mojordomus
DrbJozsef.
Köszönöm a válaszaitokat.
Sokat jelent nekem. Nagyon aggódós vagyok de ma jobban fogok aludni az biztos.
Még annyit hadd kérdezzek hogy a fölhivatali bejegyzésre hivatkozva elállhatok-e a keresettől és a velejáró kellemetlenségektők, ne adj Isten vesztéstől vagy nagyobb anyagi kiadástól?
Köszi

Majordomus # 2023.09.17. 19:09

Nem kell fosni,béke van.
Nem fogod elveszíteni a pert,mert egy közhiteles nyilvántartás (a földhivatali bejegyzés)a te álláspontodat támasztja alá. Ezen nem fog változtatni a bíróság.

A költségviselés miértjét drb.. leírta neked.

drbjozsef # 2023.09.17. 16:58

. Mi az hogy mi fizessük? Hol van ilyen hogy fogadok egy ügyvédet de a szomszéd fizesse ki?
Miért ne kérhetné? Nem tilos az. Mármint kérni.
A perköltséget, az ügyvédi díjakkal együtt a pervesztes fizeti mindig. Ezért kéri ezt az ellenkérelmében, mert az alapján arra számít, ő fog nyerni (meg hogy a frászt rádhozza amennyire lehet persze). Ha a pervesztesség-nyertesség megosztott, akkor olyan arányban osztják a költségeket is, ez függ az eredeti kérelmektől.

Ha elveszíted a pert, akkor igen, neked kell fizetni.

lr85 # 2023.09.17. 11:42

Majordomus

Szia! Hát megpróbáltam mindent, de ebben az országban tényleg a bűnözőket védik.
Feljelentettem ezt a barom német szomszédomat a NAIH-nál a kamera miatt amiket ránk állítot és a mai napig nem történt semmi. Múlt héten felhívtam őket és egy hölgy azt mondta, hogy túl sok az ügyük, de még kérnek 1-2 hónapot mert nem tudnak minden esetet kivizsgálni. Viszon én kérjek a némettől egy nyilatkozatot amit alá is ír hogy mit figyel, miért figyel, kié a kamera, ki kezeli meg ilyenek. Hát ekkora baromságokat sem hallottam. Nem fogja azt mondani senki hogy hát titeket leslek egész nap meg az hogy mikör jöttök-mentek.
Azt mondta hogy akkor írjam bele hogy a haragos viszony miatt nem lehet tőle nyilatkozatot kérni és így talán elfogadják. Vicc az egész.
Egy kérdésem viszont lenne mert hozzáértő vagy és eddíg is sokat segítettél amit köszönöm.
Szóval ott tart az ügyünk, hogy a szomszéddal a telek miatt hogy a bíróság által szerettük volna az aktuális keríítés vonalat érvényesíttetni ami 40 éve így van. A német a földhivatal által egy másik kerítés vonalat akar érvényesíttetni de a földhivatal a miénket hivatalosította és fogadta el. Az ügyvéd akit a jogsegély szolgálat által találtunk ő azt mondta hogy a keresetet amit indítpttunk még ne vonjuk vissza egy ideig, várjuk meg a német lép-e valamit. Lépett is. Ellenkeresetet indított hogy a elbirtoklás útján ne lehessen a miénk az aktuális határvonal. Nov-22én lesz a tárgyalás jött a papír a biróságtól és az ellenkereset úgy kezdődik hogy a mi kérésünket utasítsa el a bíróság és a német ügyvédi költséget illetve a minden felmerülő költséget mi fizessünk ki ami 450.000Ft. Ettől már megijedtem. Nem keresek annyit egy hónapban. Mi az hogy mi fizessük? Hol van ilyen hogy fogadok egy ügyvédet de a szomszéd fizesse ki? Ez az ember mit képzel. Tudtam eddíg is hogy egy szemét. Kérdésem az hogy ez lehetséges? Létezik ilyen hogy nekem kell fizetnem a saját és az ő ügyvédi költségét is? A keresetemtől és a pertől elállhatok azzal hogy nekünk jó így ahogy a földhivatal a kerítésvonalat érvényestette? Köszönöm Szépen!

Majordomus # 2023.09.01. 19:25

Ha visszaolvasol többször szó volt már erről.

Fennmaradási engedéyt nem fogsz rá kapni,de mivel 10 évnélebbi már nem bontatják le veled.
Legalizálni nem tudod,csak ha minden mai szabálynak megfelelsz,de használhatod,a közművek szerződnek veled.

ander # 2023.09.01. 17:59

Tisztelt Tagok!
Szeretnék megvásárolni egy telket (zártkert), amin már az előző tulajdonos (a nyolcvanas években) húzott fel egy kis gazdasági épületet, a jelenlegi tulajdonosa pedig (a kilencvenes években, legkésőbb a kétezres évek elején) bővítette. A földhivatali térképen nem szerepel, ergo nincs hivatalosan, nem engedélyeztették, fennmaradási engedélyt a tulajdonos szerint nem kértek rá. Valóban nem nevezhető háznak, de építmény, sajnos pontos méreteket nem tudok írni (pince, szoba, terasz). Szerintem betonalapja van, de nem igazán vagyok tisztában ennek műszaki követelményeivel és jogi fogalmával.
Úgy gondolom, jobb lenne, ha az épület státusza tisztázva lenne, mert biztosan kibukik a mostani adásvételnél, ha eddig több évtizedig nem is zavarta egyik hivatalt sem.
Villanyóra van elhelyezve a falán, a közműtérképen már szerepel az épület, de állítólag az nem hivatalos...
Ha megveszem a telket úgy, hogy nem foglalkozunk a rajta álló épülettel, milyen hátrány érhet? Ha visszakapcsoltatom a villanyáramot, vagy beköttetem a vizet, akkor mire számíthatok emiatt? Mennyire bonyolult és kétesélyes egy ilyen régi, lakhatásra alkalmatlan építmény fennmaradását engedélyeztetni (idő, költség)?
Második kérdésem, tényleg lehet foglaló majd kifüggesztés lejárta után utolsó részlet kombó helyett egyben előre átutalással kiegyenlíteni a vételárat? Ennek lehet-e hátránya rám, mint vevőre nézve (pl. ha elővásárlási joggal rendelkező személy bejelentkezik az ingatlanra vagy meghiúsul az adásvétel bármi ok miatt)? Az nyilvánvaló, hogy a 30 nap kifüggesztés ideje alatt nem nálam, hanem az eladónál kamatozna, de ez sajnos nem számottevő tétel. Köszönöm szépen a válaszokat!

Majordomus # 2023.08.29. 21:05

Az már pénzbe kerül....

nanemaaa # 2023.08.29. 13:03

oszdar
Csak akkor, ha a hatóság a tényállás tisztázásakor azt állapítja meg, hogy az ügy valóban téged is érint, mely által érintett ügyfél leszel. Addig jó, míg nem tekintenek ügyfélnek. ;)

Majordomus # 2023.08.11. 20:45

Az adott eljárásban nem minősülsz ügyfélnek.

Ha bármi olyan folyamat van ami érint mint szomszédot akkor értesítenek.
.ha te tetted a feljelentést akkor érintett vagy.

Valószinűleg más ügyről van szó.

oszdar # 2023.08.11. 16:46

Adott egy engedély nélküli, állami területre épített nyaraló, mely a kerítésünkre épült. Állítólag kb. július elején az illetékes építésügyi hatóság helyszíni szemlét tartott, de bennünket hivatalosan nem értesítettek. A helyszíni szemle idején nem tartózkodtunk kinn, csak szóbeszéd útján értesültünk a történtekről. Érdeklődnék mi a menete az ilyen eljárásnak és én mikor értesülhetek az egyébként engem is konkrétan érintett szabálytalanság kapcsán a hogyan továbbról.

Majordomus # 2023.07.05. 19:38

Köteles megengedni a te helyreállitási kötelezettséged mellett.

De hülye emberrel nem lehet értelmesen beszélni.

lr85 # 2023.07.05. 10:42

Majordomus!
Fogok kerítést építeni csak most kifogytunk teljesen illetve sajnos csak az ő udvarán keresztül tudok hozzáférni a falunkhoz illetve a kerítés helyéhez. Mivel bekamerázott mindent egyből feljelentene ha átmennék oda magánlaksértésért. Megkérdeztem a rendőrt és azt mondta hogy bírósági parancs nélkül még ők sem mehetnének be arra a területre. nekem meg nincs kedvem megint rendőrégre mászkálni. voltam miatta már eleget és sok pénzt energiát időt vesztettem miatta.

lr85 # 2023.07.05. 10:37

Nanemaa!
Sajnos itt a rendőrök rontották el az egészet. Mindent elkövetnek hogy ne kelljen dolgozni. Beszéltem azzal aki fordított nekik amikor bementek hozzá. Azt mesélte a tolmácsuk hogy valósággal tippeket adtak a németnek hogy úszhatja meg a dolgot. Ilyen volt pl az is hogy azt mondták neki ha most visszaadja a kéményt akkor magának nem lesz ebből baja. Egyből a kezükbe nyomta a mi feljelentésünket meg elutasították azzal hogy nem történt jogtalan eltulajdonítás. Ezután fordultunk a győriekhez akik csak a lezacskózással foglalkoztak és csak amiatt indult valami. Eközben a német meg lelépett németországba és a nyomozást felfüggesztették. Most itt van a szemét újra megjött és éli világát közbe minket jelentget autóbeálló meg kerti tároló építés miatt. A jogsegély szolgálaton keresztül próbálok ügyvédet találni de nem könnyű. Most ezt indítottuk el. Más esélyünk nincs.

nanemaaa # 2023.07.05. 06:35

Pedig jó lenne egy ügyvédet fogadni, meghatalmazni, hogy nézzen bele a nyomozati anyagokba. Egy ügyvéd megjelenése talán kicsit felélénkíti a rendőröket is. Ha valami szándékos ügy tologatást, halogatást tapasztal, vagy felmerül annak lehetősége, akkor pedig lehet menni az ügyészséghez is.
A kémény leszerelés lehet, hogy közvetlenül nem bizonyítható, de ott a tanú nyilatkozat az eltömítésről, és a megtalált kémény elem, mint közvetett bizonyíték, amit jogellenesen tartogatott magánál. Szóval szerintem azért nincs minden veszve.

Majordomus # 2023.07.04. 20:27

Akkor nem is tudsz kerítést épittetni?

lr85 # 2023.07.04. 14:03

nanemaa!
Bizony fel van jelentve írásban, de nem akar az a gépezet beindulni ellene.
A rendőr telefonszámát már kívülről tudom annyiszor hívtam és hívott az ügyünkbe de mást nem hallottam hogy nehéz eset mert ameddíg nem vallja be hogy ő szedte le a kéményt és dugaszolta el addíg nem tehetnek semmit. Amikor először mentek hozzá ott találták meg nála a konyhájába a sarokba a kéményünket amikor a Rendőrök rákérdeztek hogy ez-e a lopott kémény annyit válaszolt röhögve hogy nem leloptam a falról csak vigyáztam rá. Meg hogy miatta visszaszereltethetik de amint végez a szerelő és elmegy újra leszedem. Pofátlan. Nála dolgozott egy kőmüves és ő látta meg a betömött kéményt amikor szólt neki hogy mi ez akkor meg csak röhögött és büszkélkedett hogy ő tette. A hülye rendőr meg elszólta magát hogy el lehet húzni az időt ha nem vallja be hogy ő volt, emiatt nem is tette. Tehát ismeretlen tettes ellen indult nyomozás. Felháborító. Az van hogy az ő udvara felöl lehet a kéményhez hozzáférni. Nekünk még van ott 2 méter csak nincs kerítés mert az előző ház tulajok jóban voltak és nem kellett kerítés.
Én sem értem az embereket. Mivel a német utálja a kutyákat a szembe szomszédját megfenyegette hogy ha még egy ugatást hall megmérgezi mind 3 kutyáját. Nem hogy fejbeverte volna még elkezte az is nyalni a seggét. Karácsonykor belógatott neki a kapun kolbászt meg hurkát. Másik szomszéd akit meg lopással gyanusított meg a német az meg pálinkát vitt neki. Ilyen hülyék az emberek. Félnek tőle azért ilyen. Úgy is néz ki mint egy sorozatgyilkos. Sajnos jelenleg anyagilag soha nem látott mélyponton vagyunk. Nem tudnánk más úton felelősségre vonatni. Ezért is üt meg nagyon a történet.

lr85 # 2023.07.04. 13:36

Majordomus!
Bizony ez jó próba lesz.
Csütörtök délelött megyek az illetékes hatósághoz a kamera miatt.

nanemaaa # 2023.07.04. 12:19

Mi lesz jobb az építésügynek ha odébb kerül? Jobban tudnak aludni? Idióták.

Nekik szerintem mindegy. A jogszabálynak fog megfelelni, és az idiótáknak az a dolga, hogy betartassák a jogszabályokat.
Tudod, ezzel mindenki így van a maga szakterületén, mindenhol vannak szabályok. Itt is ebben a kurva országban, és külföldön is.
Az meg egy egészen más dolog, hogy mit kezdj a szomszéddal. Gondolom, ha szabálytalan, akkor fel kellene jelenteni, lehetőleg írásban. Onnantól beindul egy állami gépezet, mint esetedben az építésügyi, és ott különféle döntések születhetnek, amik ellen viszont van jogorvoslat. Ha az ember időt, pénzt szán arra, hogy a saját jogait érvényesítse, akkor ezt meg tudja tenni. De tény, sokszor nehéz , költséges, és sokáig is eltarthat. Ha meg olyan paraszt a szomszéd, mint írtad, és az egész falu fel van háborodva ellene, akkor nem értem, hogy miért nem fognak össze ellene. Vannak alternatív megoldások is, amik bár nem szabályosak, de sokszor könnyebben eredményre vezetnek. De egy fecske nem csinál nyarat. Ez is egy hülye magyar közmondás.

Majordomus # 2023.07.03. 20:28

Hát akkor ékes németséggel küldd el az anyjába.

A Naih az jó próba lesz neki.

lr85 # 2023.07.03. 19:24

nanemaaa!
Hát kérlek tisztelettel, el hiszem, illetve tudom, hogy a németek szabálykövetők, de érdekes módon csak odahaza. Itt már nem.
Nagyon visszaköszön nála a felsőbbrendüségébe vetett hite. Azt hiszi itt mindent megtehet. Jelenleg 3 büntetőeljárás folyik ellene és egy polgári per. Ez is csak otthon szabálykövető otthon ezt már nem merné megcsinálni amit itt művel. Amint ideköltözött mellénk első dolga az volt hogy leszedte a gázkéményünket a megmaradt csövet amit nem tudott kitépni a gázkazánból mert azt akarta, azt meg betömte zacskókkal ezzel szénmonoxid mérgezést előidézve. Szerencsén múlott hogy nem lett tragédia. Át akartam menni szétverni, az asszony tartott vissza, közbe mindent bekamerázott hogy ne tudjak vele mit csinálni. 2 db kamera figyeli a mi udvarunkat. Az egyik olyan magasan van hogy ha arra fordítja belát a fürdőszobába is. Állok a kádba és szembenézek a kamerájával. Oké hogy van függöny dehát akkor is.
Ez aztán a demokratikus szabálykövető német. Megmondta a jegyző hogy 20 éve él itt ez a barom a kisvárosunkba és amióta itt van csak a baj van vele. Van egy másik ingatlana is és arra a szomszédjára is ráállított kamerát és azt a gázkéményt is megpróbálta leszedni de ahhoz nem fért hozzá csak megrongálni tudta. Egy egyedülálló asszony a szomszédja. Természetesen azért sem kapott semmit. Lehívják a rendőrörsre kihallgatásra, üvöltözik egy sort a rendőrökkel meg csapkolódik és fenyegetőzik. Ezután elengedik és megy minden tovább. És ez már így megy több éve. Rendszeresen behajt olyan utcákba ahova tilos bemenni. Helyi dohánybolt udvarára is tilos autóval bemenni, de ő a bejáratig feltolat. Ez a háborgásom oka. Ő egy bűnöző és nem tesznek vele semmit. Ezt nekem is és a rendőröknek is fennhangon ismételgette a következőt amikor a tetteiért számon lett kérve: "Nem érdekelnek a magyar törvények, az lesz amit én mondok!". 4 hónapos volt a kislányom amikor télen nem volt miatta rendes fűtésünk mert megrongálta. De én egy ártatlan autóbeállót odébb tettem és egyből falhoz állítanak és úgy kezelnek mint egy bűnözőt illetve több 100ezer Ft költséggel számolhatunk emiatt. Lehet hogy jobban körül kellett volna ajárni a témát de mint fiatal első ház vásárló pár ki gondolta hogy valaha is ilyenbe kötnek bele. Ez az én udvarom és egy kis egyszerű autóbeállóba kötnek bele. Mi lesz jobb az építésügynek ha odébb kerül? Jobban tudnak aludni? Idióták. Utcáról nem is lehet látni. Ez a bajom. Külömbséget kéne tenni egy ilyen dolog és egy valódi büntetésre méltő dolog mellet. Éltem én 8és fél évet Ausztriában Bregenz mellet. Tudom milyen a külföldi élet főleg úgy, hogy jól beszélem a nyelvet. Éppen ezért kívánkozok vissza mert ami itt megy kint hasonlót sem láttam. Vannak ott is érdekes dolgok de sokkal élhetőbb és igazságosabb ország az.
Nem vitázni jöttem fel az oldalra hanem tanácsot és segítséget kérni mert ebbe a helyzetbe kerültünk. Nem szeretnék semmit elbontani. Drága volt nagyon.