nanemaaa,
Kitörlődött itt néhány hozzászólás a hétvégén...
engedély nélküli építkezés
drb
??????
Az okoskodás és a rosszindulat nem a "fórum" sajátja...
Köszönöm a választ nanemaaa!
Bejelenteni az építésfelügyelethez bármikor lehet. Ha szomszéd egyfolytában építget, akkor még nem telhet let a jogvesztő határidő, mert az az építkezés befejezésétől számít. Megjegyzem, ha egyszer majd el akarja adni, és feltüntetni a földhivatalnál, akkor mindenképpen kénytelen lesz fennmaradási engedélyt kérni. Akkor lesz gáz, ha kiderül, hogy szabálytalan, mert akkor hiába telik el a 10 év, akkor se fog fennmaradási engedélyt kapni. Kivéve, ha közben teljesen átalakítják az építésügyi jogszabályokat. De jövőbe meg nem lát senki. Illetve én biztosan nem.
Ember én 30 éve élek itt,már akkor tudtam mekkora amikor az eredeti tulaj felhúzta és disznókat tartott benne! Pont azért kérdeztem így az első kérdésben ,mert kíváncsi voltam a szakértelem vagy a rosszindulat dominál itt a fórumon,de már megkaptam a választ! Okoskodás,rosszindulatú feltételezés az nagyon megy ! Értelmes tanács nagyon ritka ! Kívánok neked is egy ilyen szomszédot!!
Ugyan már Szomorú örökös.
Az ember nem ír olyanokat, hogy "van egy telkem", amikor az nem is az övé. Van egy telek...
Na meg aztán a 70 m2-nyi épület is rajta volt, hogy ilyen jól tudja, hogy mekkora? Az az épület, ami ugye nem is szabadna, hogy kiderüljön, főleg a földhivatal felé...
efi99
„Esetleg mérőszalaggal lemérted a szomszéd telkét, sőt az azon álló épületet is?”
Simán lekérte a földhivatalból a térképmásolatot meg a tulajdoni lapot.
Kicsi pénzből megvan és az már komoly fegyvertény a kezében.
recece
Nyilván azért írtál egyes szám első személyben:
"Üdv! Van egy 1550m2 zártkerti telkem 3%beépíthetőség azon egy gazdasági épület 45m2 ha azt kibővítem engedély nélkül 70m2 -re és átalakítom lakóházzá, számíthatok valami büntetésre 11 év után? "
Esetleg mérőszalaggal lemérted a szomszéd telkét, sőt az azon álló épületet is?
Akár már meg is szokhatná már..
recece
„11 éve vette meg a disznólat amit azóta folyamatosan bővítget 11 éve flexxel,kalapál,betonoz ,bont épít. Idáig leszartam ,de már tényleg elég lett a zajongásból !.....Szóval én leszek az a gyökér aki feljelenti.”
11 év után nem sokra mégy vele...
efi99 "Elszóltam magam" ezt a kretén dumát :( szeretem ezt a rosszindulatú okoskodást . Csak ,hogy nyugodtan aludj a szomszédról van szó bár értelmezni látom nem sikerült az általam írottakat... 11 éve vette meg a disznólat amit azóta folyamatosan bővítget 11 éve flexxel,kalapál,betonoz ,bont épít. Idáig leszartam ,de már tényleg elég lett a zajongásból ! A Környéken az enyém az egyetlen házszámos tanya ,de úgy építkeznek mintha muszály lenne...meg mintha lehetne :) Szóval én leszek az a gyökér aki feljelenti.
Szomorú örökös
De miért pont 11 év múlva? MI lesz akkor?
De szonte minden esetben történik "bejelentés". Rossz szomszédság török átok.
efi99
„Elszóltad magad. Nem kibővíted, hanem 11 éve kibővítetted...”
Szerintem most akarja inkább. És kérdezi hogy mi lehet belőle, ha nem jelenti fel valamelyik szomszéd. De szerintem neki bőven elég, ha a hatóság észreveszi. Nem mindig kell hozzá bejelentés.
recece
"ha azt kibővítem engedély nélkül 70m2 -re és átalakítom lakóházzá, számíthatok valami büntetésre 11 év után"
Elszóltad magad. Nem kibővíted, hanem 11 éve kibővítetted...
recece
„Itt a szomszédos telkeken sorra nőnek az engedély nélküli építkezésekből a házak
és a kutya se foglakozik velük,pedig építési tilalom alatt van a terület!”
A gyakorlat nem feltétlenül azonos a joggal. Te a jogi hátterét kérdezted, az pedig nem azonos az ott kialakult gyakorlattal.
Itt nálunk is van egy olyan terület, hogy nagyon sokan túlépítették a telküket, aztán jött a feketeleves pár év múlva.
„Szomszéd szerint ha van rajta épület és fel van tüntetve azt csinál amit akar, valahogy még házszámot is intézett rá!”
Gondolom ki is fizeti a szomszéd a bírságot helyetted, ha mégsem így történne...
Szomorú örökös
Itt a szomszédos telkeken sorra nőnek az engedély nélküli építkezésekből a házak és a kutya se foglakozik velük,pedig építési tilalom alatt van a terület! Szomszéd szerint ha van rajta épület és fel van tüntetve azt csinál amit akar, valahogy még házszámot is intézett rá!
recece
„Az lemaradt,hogy a jelenlegi épület fel van tüntetve
és a tulajdoni lapon Kivett zártkerti művelés alól kivett terület
és gazdasági épület szerepel és van címe is.”
Tök mindegy, hogy jelenleg mi van a tulajdoni lapon és mi van feltüntetve, mert amire készülsz, már nem az lesz később.
Az lemaradt,hogy a jelenlegi épület fel van tüntetve és a tulajdoni lapon Kivett zártkerti művelés alól kivett terület és gazdasági épület szerepel és van címe is.
recece
„ha azt kibővítem engedély nélkül 70m2 -re és átalakítom lakóházzá, számíthatok valami büntetésre 11 év után?
Persze ha feljelent valaki vagy észreveszi a hatóság...”
Vissza fogják veled állíttatni az eredeti állapotot. Rosszabb esetben még akár bírságot is kaphatsz.
És hogy észreveszi-e a hatóság? Szinte biztosra veszem, hogy lesz egy rosszakaród, aki bejelenti.
Ha szabálytalanul építed, akkor még jó esetben fennmaradásit se kapsz rá, eladni úgy meg végképp nem fogod tudni.
Üdv! Van egy 1550m2 zártkerti telkem 3%beépíthetőség azon egy gazdasági épület 45m2 ha azt kibővítem engedély nélkül 70m2 -re és átalakítom lakóházzá, számíthatok valami büntetésre 11 év után? Persze ha feljelent valaki vagy észreveszi a hatóság...
köszönöm!
Igy van. Egyetértünk.
Mivel több esélyes a megoldás, így jobban járunk mi is, a kérdező is, ha hagyatkozik a hatóságra. Elvégre az ő dolga, hogy hogyan ítéli meg a kérdést. ;)
Én nem bíztatom,csak szerintem ehhez nem kell építési engedély.
Persze ez csak az én véleményem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02