engedély nélküli építkezés


Majordomus # 2024.01.31. 20:33

Igy van. Egyetértünk.

nanemaaa # 2024.01.31. 13:14

Mivel több esélyes a megoldás, így jobban járunk mi is, a kérdező is, ha hagyatkozik a hatóságra. Elvégre az ő dolga, hogy hogyan ítéli meg a kérdést. ;)

Majordomus # 2024.01.30. 20:06

Én nem bíztatom,csak szerintem ehhez nem kell építési engedély.

Persze ez csak az én véleményem.

nanemaaa # 2024.01.30. 09:10

MD
egyszintes faház fedett teraszának a tetejét szeretnénk átalakítani napozóterasszá (csigalépcsővel elérhető, korláttal körülvett kvázi "lapostető" lenne)

Ha mást nem is nézünk, de épülne plusz egy csigalépcső, ami alapból bővítésnek minősül, vagy minősülhet. Arról most ne szóljon a fáma, hogy egy hasznos teherre nem tervezett előtető szerkezet önmagában nem alkalmas tetőterasznak. Magyarán el kell bontani, és helyette egy megfelelő állékonyságú és teherbírású lapostető (terasz) épülne.
De nem bánom, bíztasd engedély nélküli építésre a kérdezőt, de adj neki egy kötelezvényt, hogy a bírságot magadra vállalod. Vagy a bontás költségeit, ha ezáltal szabálytalanná válna az épület. ;)

nanemaaa # 2024.01.30. 09:02

drb...

OTÉK 1. számú melléklet:
8. * Átalakítás: meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység, helyiség alaprajzi elrendezésének vagy külső megjelenésének, megváltoztatása érdekében végzett, az építmény térfogatát nem növelő építési tevékenység.

312/2012. (XI.8.) Korm.r. 1. számú melléklet:
Építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek

1. Építmény átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása, kivéve zártsorú vagy ikres beépítésű építmény esetén, ha e tevékenységek a csatlakozó építmény alapozását vagy tartószerkezetét is érintik.

Magyarán, ha beleférsz a tyúkólba egy kastéllyal, hát megteheted. ;) Bár e rendeltetés megváltoztatásához a települési önkormányzat részéről a településképi bejelentés tudomásulvétele is kelleni fog. ;)

De hisz mindezt magadtól is tudtad, vagy tudhattad volna. ;)

drbjozsef # 2024.01.30. 05:41

nanemaaa,

Én szeretném a tyúkólat „átalakítani” kastéllyá. Ugye, ahhoz sem kell építési engedély?

Majordomus # 2024.01.29. 20:16

Itt!

"egyszintes faház fedett teraszának a tetejét szeretnénk átalakítani napozóterasszá"

nanemaaa # 2024.01.29. 10:40

Hol látsz te itt átalakítást? :O

Majordomus # 2024.01.26. 20:23

A bővítés igen,de az átalakitás nem.

nanemaaa # 2024.01.26. 10:28

Tekintettel arra, hogy nem lakóépületről beszélünk, így az üdülő bővítése építési engedély köteles. Laképület esetében ma még egyszerű bejelentés köteles lenne.

Majordomus # 2024.01.25. 21:52

Nem.

vikri # 2024.01.25. 17:13

Üdvözletem! Egy domboldalon lévő, kertvárosias ("Lke") környezetben (max. 5,5 m magasságú építményhatár) egy nyaralónak épített, kb. 20 éves egyszintes faház fedett teraszának a tetejét szeretnénk átalakítani napozóterasszá (csigalépcsővel elérhető, korláttal körülvett kvázi "lapostető" lenne), hogy jobban legyen élvezhető a telek előtti panoráma. Kell ehhez engedély a hatóságtól?

Majordomus # 2024.01.12. 20:45

Vannak más módszerek is.
Don Corleone!

Bár ez egy jogi fórum.

Annyiszor 100 ezer ft ahány hetet kórházban tölt....
Jó hatással van a gondolkodásmódra.

lr85 # 2024.01.12. 12:46

dr BJozsef.
Azért voltunk mi a felperesek mert így vettük a házat ahogy van a német meg hozott egy régi rossz térképet hogy neki több telek jár mint valójában és nem volt hajlandó megegyezni hanem dózeroltetni akart engedély nélkül. Közben a német kihívta a földhivatalt hogy térképezzék fel újra de nekünk kedveztek. na ebbe ő nem nyugszik bele. A telket nem tudja elvenni de valahogy mégis gonoszkodni akar és a kerítés görbületébe akar kapaszkodni és amiatt hívott új földmérőt privátban.
Az még nem olyan nagy költség ha a kerítést kell odébb tenni de hihetetlen hogy valakinek ez a legnagyobb baja. Innentől kezdve mindenki pereskedhetne.
Szóval a másik hogy a kerítésen kívül a birósági, ügyvédi és egyéb költségre is mi számíithatunk?
Attól félek a legjobban.
Ha így is lenne akkor azt meglehet fellebbezni? Még egy ilyen költséget nem bírnánk ki.
Köszönöm

drbjozsef # 2024.01.12. 12:01

lr85,

Ja, hogy te voltál a felperes. Az kicsit más. Feltételezem, nem teljes egészében voltál pernyertes, olyankor osztják a költségeket. És hát mégiscsak te indítottál pert.

ha ő indít pert és megnyeri vagyis 30 cm-rel mivelénk kerül a kerítés akkotr megint nekünk kell mindent fizetni vagy hogy működik ez?
Hát, ha át kell építeni, és az a te tulajdonod, akkor igen, valszeg neked kell majd állni.

kaphatok ilyenkor kirendelt ügyvédet vagy védtelenek vagyunk?
Költségmentesség, költségfeljegyzés kérhető, ha a jövedelmi-vagyoni viszonyaitok azt indokolja. Kirendelt védő büntetőügyben van, ahol vádolnak valamivel. Polgári perben nem kötelező a képviselet.

a bíróság felül bírálhatja a földhivatal eredményét?
Úgy érted : a földmérőét? Persze.

lr85 # 2024.01.12. 11:04

Igen ezt a jog segély szolgálat által kapott ügyvédünk sem érti.
Mi voltunk a felperesek, az német meg indított egy ellenkérelmet és azzal kezdte hogy az ügyvédi és minden díjat a másik fél fizesse.
Az ügyvédünk azt mondta erre még nem volt példa, nem úgy ismeri a bírót. Ez nagy érvágás volt karácsony és baba születése előtt.
Most viszont fogadott egy földmérőt mert nem tetszik neki a kerítés.

  • ha ő indít pert és megnyeri vagyis 30 cm-rel mivelénk kerül a kerítés akkotr megint nekünk kell mindent fizetni vagy hogy működik ez?
  • kaphatok ilyenkor kirendelt ügyvédet vagy védtelenek vagyunk?
  • a bíróság felül bírálhatja a földhivatal eredményét?

Amúgy állítólag 20 éve él az országba ez a barom és nem hogy megunná inkább ez élteti mert a 20 év alatt folyton pereskedik valakivel.

nanemaaa # 2024.01.12. 10:06

Itt valami nem stimmel. A per valamennyi költségét a vesztes fizeti. Ezen túl kérheted a per okán felmerült egyéb költségeid, mint pl a megjelenéshez szükséges úti költség, beleértve a munkából történő távolmaradás, kieső bér, vagy haszon, ügyvédi díj...stb megtérítését is.
Olyan nincs, hogy egy felperes azzal indít egy keresetet, hogy az elején kijelenti, bármi is lesz a per eredménye, mindent az alperes fizet. Jó hogy nem úgy írta, hogy bármi is lesz a bizonyítás eredménye, akkor is mindenképpen a felperesnek kell nyernie, és ezt a bíró át is veszi, és be is tartja. :O

drbjozsef # 2024.01.12. 09:44

lr85,

Ő volt a felperes, és te a pernyertes? Miért nem fizettettél meg vele minden költségedet?

lr85 # 2024.01.12. 09:40

nanemaa.
Na ez az. Ő csak játszik a mi kárunkra. Minden keresetét úgy kezdi, hogy a másik fél fizet mindent és sajnos novemberben is elfogadta neki a bíró annak ellenére, hogy jóváhagyta a földhivatal eredményét és nekünk került az egész 388.000Ft ba. Én nem keresek annyit illetve itt a ház kölcsön is. Nem bírjuk mi ezt már.

nanemaaa # 2024.01.12. 09:27

Szerintem nincs sok teendőd. A szomszéd megint kitalált egy játékot a telekhatár ügyében. Majd megint megy bírósághoz, és lesz egy ítélet.
Azt szépen kivárod, jó esetben semmi se fog változni.
A következő évben a szomszéd majd arra indít pert, hogy a telked feletti légtér az övé. Előbb utóbb belefárad. Vagy elmúlásával múlik majd az ügyek sorozata. ;)

lr85 # 2024.01.12. 08:59

Majordomus.
Az elbirtoklást nem játszik mert német fogadott egy erős ügyvédet aki okokat sorakoztatott fel amiért nem lehet elbirtokolni.
Földhivatal szerint kb 30Cm a lehetséges eltérés. Amiatt nem szeretnék újra pereskedni mivel most született meg a babánk ezért foglalkoznék szívesebben a családommal mint a német hülyeségeivel állandóan ami nekünk kerül mindíg nagy pénzekbe.
Nem tudom megfogni a gonosz embert mert egész nap ki sem jön a házból éjjel nappal és minden be van kamerázva. 5db kamera van csak az udvaron 20m2-en belül. Tavaly lezárta az egyik Tesco-s futárt a pincébe 40 percre mert nem hozott neki gumicukrot. Elmebeteg állat.
Szégyen, nem szégyen nekem Psichiáterhez kellett fordulnom, hogy a német által okozott problémákat stresszt és károkat kezeni tudjam. 2 szer vittek mentőállomásra mert a stressz miatt úgy felszökött a vérnyomásom. Nincs ügyvéd aki meg tudna minket menteni tőle.

  • Ki lehetne utasítani az országból?
  • ha írok neki üzenetet hogy agyoncsapom lehet bajom?
  • létezik olyan ügyvéd aki sikeres per után kér díjat és azt is a némettől?
  • hogy lehet leállítani az ilyen embert úgy hogy 2 pici gyerek mellöl ne vigyenek el a rendőrök?

Nagyon köszönöm az eddígi segítséget is. Nagyon jó hogy vagytok

Majordomus # 2024.01.11. 20:13

Várhatsz egy felmérést.legritkább eset hogy 2 mérés hajszálra egyezik,de erre van a hibahatár...
Ha 15 évnél régebbi a kerités és tényleg belenyúlik a telkébe,akkor kérd a bíróságtól az elbirtoklás megállapítását.

Nem kellene már egy kicsit móresre tanitani a szomszédot?

lr85 # 2024.01.11. 16:51

Üdvözletem!
Lezárták az ügyünket, a bíróság helyben hagyta az földhivatal korrigálását ami arról szólt hogy hol a jogi telekhatár egybe esik-e a kerítésvonalunkkal.
Ez a döntés nekünk kedvezett így a német szomszéd nem tudta elvenni az udvarunkat. Eddíg nyugi volt de most újra kezdte a német mert az a baja, hogy ha belenéz a házunk falsíkjába a kerítés nem egyenesen fut végig a telek hátuljáig hanem van benne +- 30CM görbület illetve törés. Persze hisz régen felhúzott ám de jó állapotú kerítésről van szó. Most újra kihívta a földhivatali földmérőket mert szerinte átlógunk a telkére ugyanis a rajzon a kerítés a fal síkjától egyenesen fut tovább viszont a valóságban van benn egy kis törés amit német támad. Rákérdeztem erre a földhivatalnál és azt mondta a hölgy, hogy a rajz és a valós kerítés a hibahatáron belül van. Ebbe a német nem nyugszik bele és a héten jönnek újra felmérni és a telekhatárt kitűzni ismételten.

  • Kérdésem az hogy mit várhatunk?
  • Lehet-e eltérés a két mérés között?
  • Mennyi az a hibahatár a kerítésnél?
  • beljebb rakathatja-e a kerítésünket a német?

Köszönöm szépen kedves mindnyájuknak.

Majordomus # 2023.09.19. 20:16

Akkor várd meg a pör végét...

lr85 # 2023.09.19. 17:29

Nanemaa.
Ennél bonyolultabb a helyzet. A kémény miatt indult a vita mert a házunk fala a német szerint az ő telkéhez tartozik, a mi régi alaprajzunk szerint meg bőven a mi területünkön van. Az történt hogy ezt az utcát 2 mérőpontról térképezték fel amikor felosztották a telkeket és kerítés vonalában keresztezte egymást a 2 mérés. Kiderült hogy a két régi tulaj már át akarta vezetni hogy bejegyeztessék a földhivatalnál a jelen kerítés helyzetét de valamelyik hanyagsága miatt elmaradt. Egy időben vettük a házat a némettel megtekintett állapotban. Rajzokat nem néztük nagyon át, ez hiba volt viszont nem tünt volna fel semmi mert mindenképpen szűkül a telkünk hátrafelé az a térképen is látszik de a régi és egyben érvénytelen térképen sokkal jobban szűkül. Az utcafronton a házunk jobb oldalán a régi térképen még van 2 méterünk és emiatt is engedélyezte a hatóság a gázkéményünk telepítését amit a német aztán be is tömködött zacskókkal. Ebből indult a vita.
Megpróbáltunk a némettel szép szóval megegyezni hogy hivatalosan jegyeztessük be a jelen kerítést de ő csak a saját 7 pontos követelésének teljesítésekor lett volna erre hajlandó. pl hogy írassuk a nevére adásvételivel a kerítést hogy kénye kedve szerint azt csináljon vele amit akar és nekünk ne legyen beleszólásunk és ennek minden költségét mi álljuk. Ő bármilyen állatot idehozhat de nem szólhatunk bele se mi sem a házunk következő tulaja. Meg hogy ezt közjegyjővel hitelesítsük és azt is mi fizessük meg ilyenek. Elmebeteg. Akkor kerestünk ügyvédet hogy mit lehet tenni. Ő az elbirtoklást javasolta mivel a kerítésünk 40 éve így áll. Mi követtük az ügyvédet és csináltatott egy vázrajzot hogy a bíroság a vázrajz szerinti kerítésvonalat érvényesítse. Eközben a német meg a földhivatalhoz fordult meg az építésügyhöz is mert rájött ha a régi térképet tudná érvényesíteni akkor nagyobb udvart nyerne csak ráfázott mert az építésügy azt a vonalat hagyta meg ami a jelenlegi kerítés ami 40 éve így áll. Ugyanezért fordultunk mi is a bírósághoz az ügyvéd javaslatára hogy így maradhasson a kerítés. Közben meg a benyújtott vázrajzon az áll hogy a régi rajzból is egy szakasz és a mostani kerítés is maradjon. Ezt mi sem akarjuk. Nem érdekel a felső 3szög viszont az ellenkeresetet már beadták a terhünkre mielött visszavonhattuk volna a keresetet.