Vízelvezető árok


Majordomus # 2023.11.06. 21:28

Anna

Patthelyzet.
Te nem akarod megcsináltatni,a polgármester nem foglalkozik vele.

Marad az árok és a szag.

Mindenki bevette a leszarom kapszulát?

Szomorú örökös # 2023.11.06. 16:38

Anna_Anna

Az előző tulaj kérésére az udvar első részét becsövezték, ez megmutatja hogy jogos a kérés.
De akkor egy korrekt polgármester volt most pedig nem.

Ebben az a gáz, hogy amit az előző tulaj az előző polgármesterrel nem csináltatott meg, azt a mostani polgármesteren akarod leverni.
Nem érzed egy kicsit sem, hogy roppant gáz az, amit művelsz?

Tehát a saját telkemen, a saját tulajdonommal azt csinálok amit akarok.....Szép lenne ha megvettem volna és egy fát sem vágathatnék ki
Márpedig ma már a saját telkeden történő fakivágáshoz is engedély kell az önkormányzattól, szokj hozzá!

Megtekintett állapotban tehát ha láttam hogy a fürdő 40 éves, a járólap 40 éves stb akkor nem változtathatok rajta mert úgy néztem meg?
Senki nem állított ilyet! A megtekintett állapot arra szólt, hogy te nem foglalkoztál a hátsó kerttel, most meg így nyilatkoztál az elején, idézzük csak: „Nem az a kérésem, hogy szüntessék meg, csupán csövezzék be mint mindenhol máshol. Mert ha másnál meg tudták csinálni akkor itt is!.....A saját költségemen biztos nem fogom becsöveztetni.” Szóval csinálja meg, aki akarja, te nem fogod, kitakarítani sem szeretnéd, de szagolni sem akarod. Azaz mindent más oldjon meg helyetted, csak neked ne kelljen lépni az ügyben!

már csak nevetni tudok a hülyeségeiden
Mivel laikusként lehet bizonyos jogi kérdésekkel sokkal jobban tisztában vagyok, mint te - tudod én is laikusként jöttem ide kérdezni, aztán bizony sok minden érdekes dolgot tanultam meg a közel 8 év alatt - így bevallom, roppant szórakoztató, ahogy lerázod magadról azt a felelősséget, ami gyakorlatilag továbbra is téged terhel.

Ugye tudod, ha sikerül elintéznem a dolgot akkor egy hatalmas bocsánat kéréssel tartozol?
Neked? Ugyan miért? Leírtam a lényeget, amiben más is megerősített, te meg úgy gondolod, hogy teljesen körültekintően jártál el, mikor a roppant jó helyen lévő házat megvetted. Ez az, amin én is már csak kuncogni tudok halkan és csendben. :-D Egyébként meg hajrá! Tudod, mire ezt sikerül elintézni - látván, hogy a jelenlegi polgármester hogy áll hozzá - már nem kizárt, hogy én itt sem leszek. :D :D :D

Mert próbálod elhitetni velem, hogy a saját tulajdonomon nem csinálhatok azt amit akarok
Pedig szokj hozzá, hogy így van! A saját tulajdonodon is úgy alakíthatsz, építhetsz, hogy az a helyi építési szabályzatnak szigorúan megfeleljen, mert különben úgy lebontatják, mint a sicc! Pl. írtad, hogy a kutat is megszüntetted...gondolom szépen szabályosan, ahogyan az a törvényben rögzítve van, vagy nem? Ha utóbbi, akkor még lehetnek gondjaid. :-) Sőt folytassuk csak: „a 40 évvel ezelőtti fürdőszobát is láttam, tudtam nekem új kell majd ezért megcsináltattam.” Azért reménykedem, hogy itt is gondosan betartottad a helyi építési szabályzat előírásait, amikor a 40 éves fürdőszobád átalakítását elvégezted, ugye? (már most borítékolom, hogy nem foglalkoztál vele)

itt hagyom neked a leghihetőbb mondatodat ami mindent elmond: De én csak egy LAIKUS kívülálló vagyok.
A vicc az, hogy te is laikus vagy, mégis ide írogatsz a fórumra, ezt ne feledd! Nos ha még tudnád is, hogy a neked válaszolók közül kb. két jogász volt, a többi ugyanolyan laikus, mint én vagy te, akkor rohadtul meglepődnél. A két jogász közül az egyik éppen azt írta, amit én, hogy nagy valószínűséggel a belső árok tisztítása is a te feladatod lesz. Hogy a polgármester mit mondott neked, az meg nem jogszabály, de a legérdekesebb, hogy mivel írásod nincs róla, így még akár le is tagadhatja legközelebb. Szóval nagyon ne reménykedj az együttműködésében.

Magam részéről időpazarlás, hogy neked válaszolok, mert úgyis csak azt fogod elfogadni, ami neked tetszik, a többit meg letojod.
Úgyhogy elköszöntem, tőlem ne számíts már semmire itt, de szépen kérlek, hogy ez viszont kölcsönös legyen! ;-)

Anna_Anna # 2023.11.06. 09:28

Igen, látom a kommentjeid számából és a hosszú írományaidból, hogy ki is szeretne itt veszekedni a másikkal. :)
A többieknek megköszöntem a válaszokat/tippeket. Jeleztem, hogy szándékosan nem tömítem el, mert megértem a funkcióját.
Akinek a jog szolgál. Tehát a saját telkemen, a saját tulajdonommal azt csinálok amit akarok. Mivel hivatalosan senki más részéről nincs semmiféle jog.
Szép lenne ha megvettem volna és egy fát sem vágathatnék ki...
"Megtekintett állapotban" tehát ha láttam hogy a fürdő 40 éves, a járólap 40 éves stb akkor nem változtathatok rajta mert úgy néztem meg? Ne haragudj de már csak nevetni tudok a hülyeségeiden.!
Ugye tudod, ha sikerül elintéznem a dolgot akkor egy hatalmas bocsánat kéréssel tartozol? Mert próbálod elhitetni velem, hogy a saját tulajdonomon nem csinálhatok azt amit akarok.... Ezért írtam, hogy a te jelenléted és kommentjeid csak károsak, hiszen semmi hozzáértésed nincs. Dühöngj csak egy kicsit magadnak még vagy 5 kommentben!
Ha már annyira szeretsz bemásolgatni akkor itt hagyom neked a leghihetőbb mondatodat ami mindent elmond: "De én csak egy LAIKUS kívülálló vagyok."

Természetesen a fejleményeket le fogom írni, ha már megnyitottam ezt a témát!

Szomorú örökös # 2023.11.06. 05:17

Anna_Anna

Azt írod, hogy „én nem kértem, hogy egy kb 30 méteres árok húzódjon a kertemben”, holott a szerződésben szerintem egyértelműen benne van, hogy a megtekintett állapotban vetted meg a telket. Ráadásul amikor ez a jelenlegi helyzet létrejött, kialakult, te még a fasorban se voltál, most lettél csak nem olyan régen tulajdonossá. És még még te cirkuszolsz...nem érdekes ez egy kicsikét? :-D

Ajánlanám erősen figyelmedbe KBS tanácsát, ő ugyanis képzett jogász, nem laikus (többen mások itt rajtam kívül viszont igen):

ha a helyi rendelet szerint a telek előtti vízelvezetőárok tisztán tartása a telektulajdonos feladata,
pedig az nem is az ő telkén van, akkor a telken lévőé hogyne lenne az ő kötelessége?

Külön adalék, hogy ez az árok a kerteden a ház előtti árokkal szoros kapcsolatban van, annak egyértlemű folytatása.
Érdekes, vele nem háborogsz, csak engem cseszegetsz, holott én is kb. hasonlót írtam neked. :-)

Szomorú örökös # 2023.11.06. 05:06

Anna_Anna

Látszik szakmai tudásod nincs hozzá, de az okoskodás az megy.

Sz@r dolog belenézni a tükörbe, ugye? :-D

Szomorú örökös # 2023.11.06. 05:05

Anna_Anna

Pontosan az ő példájuk a legfontosabb, hiszen megmutatja, hogy olyan módon is meg lehet oldani.
Az előző tulaj kérésére az udvar első részét becsövezték, ez megmutatja hogy jogos a kérés.
De akkor egy korrekt polgármester volt most pedig nem.

Akármennyire is laikus vagyok, az azért feltűnt nekem, hogy te ide vitatkozni jöttél és nem jó tanácsért. Az is látszik, hogy inkább pereskedsz a polgármesterrel és cirkuszolsz akár évekig is értelmetlenül, de nehogy már neked kelljen ezt a kérdést megoldani. Holott egyértelműen felelőtlenül megvettél egy telket házzal, mert „baromi jó helyen van”, csak hát most meg iszod a levét a felelőtlenségednek. És már megbocsáss, de ezért ne másokat hibáztass meg ne azzal az emberrel kötözködj, aki erre felhívja a figyelmedet. De egyértelmű, hogy a kritikát nem csíped. Ez viszont már bevallom, engem nem érdekel és továbbra is az a véleményem, hogy azt csinálsz, amit akarsz. Nekem nem kell a büdös árkodat szagolgatni, ez egyedül a te privilégiumod egészen addig, amíg nem teszel valamit ellene. ;-)

Majordomus # 2023.11.05. 22:22

Előbb utóbb feltűnik az önkormányzatnak hogy nem folyik le a víz a közterületről!

A saját telkeden azt csinálsz amit akarsz.

efi99 # 2023.11.05. 22:06

De ha egyszer nincs róla semmilyen papír, miért ne csinálhatnál vele azt, amit akarsz? Bebetonozod, ahol belép a telekre, aztán ha nem tetszik valakinek, bizonyítsa papírral, hogy ott ároknak kellene lennie.

Majordomus # 2023.11.05. 21:35

Vagy vársz a csodára vagy megoldod magad.

Esetleg egy per az önkori ellen,de az kilátástalan.

Anna_Anna # 2023.11.05. 21:20

Pontosan az ő példájuk a legfontosabb, hiszen megmutatja, hogy olyan módon is meg lehet oldani.
Az előző tulaj kérésére az udvar első részét becsövezték, ez megmutatja hogy jogos a kérés.
De akkor egy korrekt polgármester volt most pedig nem.
Látszik szakmai tudásod nincs hozzá, de az okoskodás az megy.
Megkérlek tisztelettel újra, ha nincs elegendő hozzáértésed a témához akkor ne szólj hozzá! Engem ugyan nem tudsz letörni de mást lehet igen!

Szomorú örökös # 2023.11.05. 17:39

Anna_Anna

Miért takarítanám csak én ha senki másnak nem kell?

Na ez a leghibásabb nézőpont. Én úgy gondolom, hogy engedd ezt el és változtass rajta.

Szomorú örökös # 2023.11.05. 17:38

Anna_Anna

Ha láttuk volna az árkot, akkor is megvesszük a házat! Talán még takarítanánk is.....Nem az a kérésem, hogy szüntessék meg, csupán csövezzék be mint mindenhol máshol. Mert ha másnál meg tudták csinálni akkor itt is!.....És megenlíteném újra, csakis az én telkemen van nyílt árok! A többi tulajdonos csakis a zárt árokba ment bele!

Ne a többi telekkel foglalkozz - ők nem képeznek számodra precedens példát számodra - hanem csakis a sajátoddal. Megvetted és a te döntésed, hogy így marad a rendszeres takarítás bevállalásával vagy megcsinálod szerintem saját költségen, mert ha nem vállalod egyiket sem, akkor szagolgatod és nézegeted még sok-sok évig. Ha elkezded perelni ezért az önkormányzatot, annak se lesz rövid idő alatt vége és borítékolom, hogy annak a pernek a kimenetele is kérdéses szerintem.

Anna_Anna # 2023.11.05. 10:01

Kedves kommentelők!
Aki hasznos hozzászólást írt annak köszönöm!
Aki piszkálásból egy részletet kiragadt annak szeretném elmagyarázni:
A telken bozót volt, bárcsak láthatnátok mert akkor rájönnétek, hogy itt árkot nem láttok! Egy kút is volt a telken és még az sem látszott.
Ha láttuk volna az árkot, akkor is megvesszük a házat! Talán még takarítanánk is. Viszont mióta megtudtuk, hogy itt mindenki csak zárt árkot engedélyezett az udvarán azóta máshogy állunk a dologhoz. Amiben hibáztam az annyi, hogy azt gondoltam a saját tulajdonomon azt csinálok amit akarok. Mint pl a kúttal, nem kellett ezért saját költségemen megszüntettem.
Hiszen a 40 évvel ezelőtti fürdőszobát is láttam, tudtam nekem új kell majd ezért megcsináltattam. Miért takarítanám csak én ha senki másnak nem kell?
Nem szeretném szándékosan eltömíteni! Nem az a kérésem, hogy szüntessék meg, csupán csövezzék be mint mindenhol máshol. Mert ha másnál meg tudták csinálni akkor itt is!
A probléma megoldása szempontjából lényegtelen, hogy láttam vagy sem.
Mert ha láttam volna akkor is szeretném, hogy zárt legyen.
A helyi rendeletet nem tudom, a neten olvastam hogy a ház előtt a tulaj feladata a tisztítás.
Letöltöttem a tulajdoni lap hiteles másolatát. Rajta vannak az előző tulajok, a felvett jelzálogok stb de az Önkormányzat részéről semmi nincs rajta. Tehát ha történt is engedélyadás az csak szóban, ami azt jelenti ezek szerint, hogy nekik nincs joguk felette?!
A szerződésben valóban szerepel hogy per és tehermentes az eladás, viszont az eladómat már nem szeretném elővenni hiszen ez az én problémám.
És megenlíteném újra, csakis az én telkemen van nyílt árok! A többi tulajdonos csakis a zárt árokba ment bele!
A kert és a vásárlás részleteit csak nektek írtam le, a levelemben/igényemben a többi szomszédra fogok hivatkozni.
Tehát azért írtam ide mert valami jogszabályra vagy lehetőségre lettem volna kíváncsi, hogy kihez forduljak ha a polgármestert nem érdekli a problémám.
Bár ez egy fórum, én megkérek szépen mindenkit, csak akkor kommenteljen ha van bármi fogalma a megoldásról/lehetőségekről!
Saját vélemény, fogalmatlanul, hozzá értés nélkül nem segítség!!!

Majordomus # 2023.10.29. 20:55

Az tény,hogy felelőtlenül vásároltál,kellő körültekintés nélkül.

Ebből nehéz lesz kijönni főként egyedül.

Javaslom fogadj ügyvédet,aki átnézi az ügyet és a lehetőségeidet.

Utána még mindig ráérsz becsövezni az árkot.

30 méter az kétmillióból megvan.

Szomorú örökös # 2023.10.29. 08:31

Anna_Anna

A hátsó részre visszatérve, tele volt ólakkal és hatalmas fűvel bozóttal, ezért nem is mentünk hátra, ezen a részen nagyon ritkán van eladó ház és mi már régóta szerettünk volna ide jönni.
Mindent így szoktál megvenni, hogy csak azt nézed meg belőle, ami számodra lényeges?
Szerintem hiába háborogsz, itt ebben most te vagy a legnagyobb hunyó.

azt a polgi elismerte minden alkalommal hogy az ő dolguk lenne kitakarítani és már 1 éve küldik az embereket
Mondani sok mindent lehet, főleg hogy nem tudod bizonyítani később.
Kérdés, hogy a jog mit is ír erről? Félek, hogy Kovács Béla Sándornál lesz az igazság.

Meg fogom akkor nézni alaposan a tulajdoni lapot.
Pont!

Anna_Anna # 2023.10.29. 07:39

Köszi a tippeket! Meg fogom akkor nézni alaposan a tulajdoni lapot.
A hátsó részre visszatérve, tele volt ólakkal és hatalmas fűvel bozóttal, ezért nem is mentünk hátra, ezen a részen nagyon ritkán van eladó ház és mi már régóta szerettünk volna ide jönni.
Viszont mint írtam, azt a polgi elismerte minden alkalommal hogy az ő dolguk lenne kitakarítani és már 1 éve küldik az embereket, egyszer kijöttek megnézni és azt mondták ehhez gépet fognak hozni, tehát gondolhatjátok hogy évente többször kézi erővel nem egyszerű menet takarítani plusz mint említettem a füvet se tudom ott lenyírni.. Érdekes egyébként az is, hogy a másik oldalon a tulajdonosok nem engedték meg az árok elvezetését "nyitott módon". És ott mindenhol teljesen zárt módon oldották meg. De hát mit mondjak, a mi eladónkat semmi nem érdekelte.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.29. 07:09

"Megtekintett állapotban..." Egy nyílt árok - ahogy ő mondja: 30 méteres - azért látszik.

Elvileg a karbantartás annak a feladata, költsége, akinek a jog szolgál. De a sajátos viszony bekavarhat. Hiszen ha a helyi rendelet szerint a telek előtti vízelvezetőárok tisztán tartása a telektulajdonos feladata, pedig az nem is az ő telkén van, akkor a telken lévőé hogyne lenne az ő kötelessége?

drbjozsef # 2023.10.29. 06:51

A "szemle" tulajdoni lapon valóban nem szerepel minden - legfőképpen a már törölt bejegyzések. De az aktuálisak igen, természetesen az összes vagyoni értékű jog, és szolgalmi jog.

Ha volt is valamilyen hivatalos megegyezés a régi tulaj, és az önkormányzat között, de azt az eladó nem közölte a kérdezővel, a szerződésben "per- teher- és illetékmentesen" szerepel az adásvétel, akkor elő lehet venni az eladót.
De valszeg nincs ilyen. Bár a szóbeli szerződés is szerződés...

Szomorú örökös # 2023.10.29. 01:30

Anna_Anna

A saját költségemen biztos nem fogom becsöveztetni.
Félő, hogy akkor még jó ideig szagolgatni fogod.

Vásárlás előtt a kertet nem néztük meg, csak a ház érdekelt, jó áron volt jó helyen.
Rossz döntés volt!
De ha csak a ház érdekelt, akkor most miért is foglalkozol a kerttel? (bocsi, ezt nem hagyhattam ki)
Viszont ezt inkább meg se említsd a továbbiakban, mert akkor te leszel biztosan a hunyó.
Így is nagy valószínűséggel, de egyelőre talán van egy kicsi esélyed még.

A tulajdoni lapon semmi ilyen bejegyzés nincs, szerintem ez ilyen megegyezés alapon lett csinálva de nem lett bejegyezve.
Én azért erre nem vennék mérget. Ha kaptál egy ún. „szemle” típusú tulajdoni lapot, azon nem szerepel minden. Viszont egy ügyfélkapus hozzáféréssel teljes tulajdoni lapot le tudsz már tölteni az online földhivatalból - természetesen fizetős verzióban, de legalább nem kell érte sorbaállni - és azon viszont minden egyes bejegyzés ott lesz. Abból már okosabb lehetsz.

ha a tulajdoni lapon nincs rajta akkor szerintem mindegy, hogy ők miben egyeztek meg mert már nem ő a tulajdonos
Előbb ellenőrizd, hogy valóban nincs semmi rajta, mert ha viszont van, akkor te jogutódja vagy az előző tulajdonosnak és bajod lehet belőle, amennyiben pl. megszünteted, betemeted. De mint írtam, gyorsabb lesz, a becsövezed, akkor a probléma megszűnik, aztán ráérsz egyezkedni velük a költségek tekintetében.

Anna_Anna # 2023.10.28. 20:31

Nem tudom hogy van e nála ilyen papír. Viszont ha a tulajdoni lapon nincs rajta akkor szerintem mindegy, hogy ők miben egyeztek meg mert már nem ő a tulajdonos.
Illetve akkor egy normálisabb polgármester volt, a mostani semmivel sem foglalkozik.
De megpróbálom, köszi!

Majordomus # 2023.10.28. 20:10

A megállapodásról nincs papír az előző tulajnál?

Akkor az önkori sem tudja bizonytani a hozzájárulást.

Írj egy felszólitó levelet a polgárnesternek hogy szüntesse meg az önkorm. tuladonról történő károkozást.

A válaszból okosabb leszel...

Utána még mindig indithatsz kártéritési pert

Anna_Anna # 2023.10.28. 19:50

Eldugulni nem fogom hagyni mert a végén ablakot se tudok nyitni a bűztől. Vásárlás előtt a kertet nem néztük meg, csak a ház érdekelt, jó áron volt jó helyen.
A tulajdoni lapon semmi ilyen bejegyzés nincs, szerintem ez ilyen megegyezés alapon lett csinálva de nem lett bejegyezve.
Arra gondoltam talán felszólítom a jegyzőt mert a polgármestert nem érdekli és minden évben nem fogok cirkuszolni.
A saját költségemen biztos nem fogom becsöveztetni.

Majordomus # 2023.10.28. 19:35

A nyomásgyakorlás enyhe fajtája de akár eredményes is lehet.

efi99 # 2023.10.28. 18:34

Ez sima ügy. Hagyd eldugulni, sőt kicsit rá is segíthetsz, na nem úgy, hogy beleöntesz 1 köbméter betont, hanem, hogy olyan "természetesnek" tűnjön. Pl a betemetett rész végén a kifolyó nem lehet olyan túl nagy. Aztán, amikor nem folyik el a főútról a víz és már az egész utca a polgi fülét rágja, akkor te széttárod a kezedet: te is szóltál, de csesznek jönni rendszeresen takarítani.

Szomorú örökös # 2023.10.28. 14:54

Anna_Anna

én nem kértem, hogy egy kb 30 méteres árok húzódjon a kertemben

Viszont így vetted az ingatlant, mi több így kezdted a hozzászólásodat: „a főútról az udvaromon és kertemen keresztül fut egy vízelvezető árok. A régi tulaj engedélyezte ezt még évekkel ezelőtt, mert az utca vizelvezetését csak így tudták megoldani” Szóval ezek után nincs szó arról, hogy te kérted-e ezt vagy nem, mert az ingatlant a jelen állapotában vásároltad meg. Ráadásul ha ez a jog be is van jegyezve az ingatlanodra, akkor hiába erősködsz, jogosan van ott és macerás lesz törölni, de talán lehetséges. A takarítása már más kérdés, de ha jót akarsz magadnak, akkor időnként csináld meg, mert az önkori ezek szerint nem nagyon fogja.

Szeretném ha azt is becsöveznék és betemetnék. Mit tudnék tenni?

A leggyorsabb, ha te csináltatod meg. Utána esetleg lehet próbálkozni az önkormányzatnál, hogy térítsék meg a költségeidet.
Bár az eddigi hozzáállásuk alapján az a gyanúm, erre nagyon kicsi esélyed van, hogy meg is kapd. De én csak egy laikus kívülálló vagyok.