Élettárs örökölheti e lakasbérleti jogot?

Majordomus # 2023.11.30. 22:07

Igen
Erre hivatkozhatnál a szerződésmódosításnál.

utazo111 # 2023.11.30. 08:26

Még egy lehetőség fordult meg a fejemben !
Igaz 32 éve élünk együtt és nincs szükségünk ehhez hivatalos papírra.
De, az megoldás
lenne, ha összeházasodnánk ?

utazo111 # 2023.11.30. 07:27

Nagyon köszönöm a válaszokat!
Annyit még elmondanék, hogy ez MNV -s ház nem önkormányzati. Az MNV azon mesterkedik, hogy minél kevesebb lakó maradjon a házban.
Megemelték a lakbérünket jó magasra amit mi nem hagytunk , perelt a ház és nyertünk. Maradt a régi lakbér. Ennek tudatában nem valószínű, hogy bérleti szerződést módosítanának velünk. Vagy ezt kötelező lenne nekik?
Kérdésem még az lenne, ha mégis megtennék akkor elesnénk a bíróság által megítelt kedvező lakbértől?
Közben még az új törvények szerint a kiemelt műemlék lakásunkat talán még is tudnánk venni kedvező áron,de ezt is befolyásolná a szerződés módosítása? Itt a 25 év feletti bérlő kedvezményre gondolok a vásárlásnál. Azt is elvesztésének ezzel ?
Nagyon nehéz és zavaros az ügyünk!
Milyen lehetőségek lennenek még ?

Majordomus # 2023.11.29. 20:52

Egyszerübb az eset.
Élettárs nem jogosult a folytatásra de bérlőtárs
igen.
Memjetek be a pároddal az önkormányzathoz és módositsátok a bérleti szerződést,ahol te bérlőtárs leszel. Onnantól nincs gondod.

drbjozsef # 2023.11.29. 18:28

utazo111,

Meg kell nézni a szerződéseteket.
Abban vagy implicite benne van, hogy ki jogosult tovább vinni a bérletet, vagy hivatkozik valamilyen jogszabályra - minden bizonnyal a lakástörvényre -, és akkor aszerint lehet. De lehet ez helyi, önkormányzati rendelet is, ha önkormányzati bérlakás az az "állami" lakás.

utazo111 # 2023.11.29. 11:19

Üdv!
Kérdésem az lenne, hogy Párommal 1991 -óta lakunk állami tulajdonú bérlakásban. A lakás bérlője a Párom én, mint közeli hozzátartozó élettárs vagyok bejelentve 1991-óta.
Ha, a párommal történne valami én folytathatom a bérleti jogot , vagy kitesznek az utcára?
Én így tudom, hogy rám az akkor érvényben lévő lakások elosztasaról és lakásbérletéről szóló rendelet vonatkozik. Ott pedig az élettárs is jogosult a szerződés folytatására.
Segítségüket előre is köszönöm!