Szomszéd ház bontása utáni törmelék probléma


nanemaaa # 2024.04.15. 09:57

Amíg az önkormányzattól jönnek ki nézelődni, addig ne is várj eredményt, mert talán ők az egyetlen, akiknek semmi köze hozzá. Illetve van, de csak birtokvédelem kérdésében, és egy éven belül, ha most termeli az épületed fala mellé a földet.
Még mindig tartom magam ahhoz, hogy az építésfelügyletnek kellene jelezned.

Kiki1101 # 2024.04.14. 15:59

Köszönöm a hozzászólásokat!
Kijöttek az önkormányzattól megnézni,de mivel továbbra is folytatja a vályog eldolgozását a telken,gondolom semmi sem történt.
Megkövetem magam,mert így eldolgozva nem lett 60cm a magasságkülönbség,hanem nagyjából 30cm.Így eltűnt felőle egy betonelem a kerítésből és a hátsó kis szintén vályog melléképületemnek sem tesz jót majd,hogy a falból ugyanennyi gyakorlatilag a föld alá került.
Megpróbálom legalább azt elérni,hogy egy X széles sávban szedjék el mellőlem a földet.

osztap # 2024.03.27. 15:11

Kiki1101,

Egy másik út lehet a Hulladéktörvény alapján e-papíron bejelentést tenni a kormányhivatalnál mint hulladékgazdálkodási hatóságnál. Mert a vályogtégla ugyanolyan bontási hulladék, mint mondjuk a tetőléc. Nem veszélyes hulladék, de hulladék. Nem lehet azt mondani, hogy kicsit eltúrom a telken, jóvanazúgy. Első körben olvasgasd ezt:
https://humusz.hu/…ett-hulladek

drbjozsef # 2024.03.27. 14:29

A vályog egy természetes építőanyag.Miért kellene elszállítani?

Miért, a ciánkáli az nem természetes anyag? Vagy a gyilkos galóca mérge? Mégse szeretnék vele találkozni.

És megmondom őszintén, a 200-250 köbméter kiszáradt agyagot se szívesen szívnám a tüdőmbe, amikor azt egy nagyobb szél elkezdi majd felemelni pár hónap múlva.

Kiki1101 # 2024.03.27. 11:25

Kedves Zöldövezeti!
A ház nagyjából 200m2 volt és ez egy megközelítőleg 500m2 telken.
A 70cm-es vályogfalakból azért rendesen maradt szétdúrni való anyag.Tisztában vagyok vele,hogy a vályog alapból nem veszélyes anyag és nem is emiatt zavar a dolog.Egyszerűen rosszul esik,hogy a kerítésem a föld alá került azon az oldalon.
Ha egy halomban ott hagyta volna a telek hátsó részénél,az sem zavart volna.

nanemaaa # 2024.03.27. 09:01

OTÉK
45. § (1) * Az építmények megvalósítása során a telek természetes terepfelületét és az értékes növényállományt megváltoztatni nem szabad, kivéve, ha az a rendeltetésszerű építmény-, illetve telekhasználat műszaki követelményeinek (megközelítés, csapadékvíz-elvezetés stb.) biztosítása érdekében szükséges. A telek természetes terepfelületét az építési helyen kívül tereprendezéssel megváltoztatni a helyi építési szabályzat előírása szerint lehet. Amelynek hiányában a terepszint a közvetlenül szomszédos telkek terepszintjéhez képest nem térhet el.

A fentiek alapján irány az építésfelügyeleti hatóság! Szabálytalan terepszint megváltoztatás történt. Egyébként a vályog az anyaga alapján elvileg akár maradhatna. Bár célszerű lenne beforgatni a földet, hogy ne a humuszt tegye tönkre az agyagréteg. Már amennyiben nem változtatná meg a terepszintet szabálytalanul.

Szomorú örökös # 2024.03.27. 06:36

Zöldövezeti11

A vályog egy természetes építőanyag.Miért kellene elszállítani? Az utánad író véleménye fals.

Mint ahogy jeleztem is: „...nem olyan rég hallottam...” ergo ez azt is jelenti, hogy nem hiteles az infó. :-)

Zöldövezeti11 # 2024.03.27. 05:37

Kiki1101

A vályog egy természetes építőanyag.Miért kellene elszállítani?
Az utánad író véleménye fals.
A leírásod meg minden műszaki valóságot mellőz.
Az tény hogy nem szép látvány egy bontási hely, de az emelkedéslényegesen kevesebb. Ki lehet számolni mennyi lesz az emelkedés. Ehhez ismerni kellene a volt háznagyságát és a telekméretét. Ezen adatok birtokában az általános iskola felső tagosoknak szép feladat lenne.
Vannak több ezer éves városok.Az emberek ott éltek, házakat építettek, használták pár generáción keresztül....mondjuk 150 évig összedöntötték a házaikat ,elegyengették a terepet és a helyén újakat építettek....vályogból és kőből.... vagy téglából vegyesen.
Csak a modern ember az aki hordozgatja az anyagot egyik helyről a másikra.... fosszilis üzemanyaggal hajtott járgánnyal.
Majd elfogy az nem is olyan soká.

Szomorú örökös # 2024.03.27. 04:37

Kiki1101

Nem kellett volna elszállíttatnia a vályog törmeléket is?
Erre van esetleg valamilyen jogszabály?

Dede, el kellett volna szállítania, ráadásul nem olyan rég hallottam, hogy a vályog veszélyes hulladékként kezelendő.

Kiki1101 # 2024.03.26. 17:58

Üdvözlök Mindenkit!
Egy olyan problémám lenne,hogy a szomszédunknak (csak a benne lévő régiségek miatt vette meg a házat) kiadták a teljes vályogház lebontását,mert életveszélyes volt.
Leszedte a tetőt,kiszedte a téglát,de a maradék vályogot gyakorlatilag csak szétduratta a telken.
Ezzel nagyjából 60cm-el magasabb lett a szint.Mivel nekünk és a másik szomszédnak is arról van a kerítése,így nekem például egy betonelem eltűnt felőle.
Attól tartok,hogy ez károsítja a kerítést illetve az agyagos trutyi egy nagyobb eső esetén egyszerűen átfolyik hozzám.
A másik szomszéd felé rakott drótkerítést,de ugyebár az magát a törmeléket sem fogja meg.
Nem kellett volna elszállíttatnia a vályog törmeléket is?
Erre van esetleg valamilyen jogszabály?
Köszönöm a segítséget!
D.Krisztián