Közös tulajdon megszüntetése.


monalisa1 # 2009.01.08. 22:05

Pontosítva: mível 3 gyermekről van szó a másfél szobás lakás kicsi lesz...

monalisa1 # 2009.01.08. 22:17

Külön megjegyzés az általam alább írottakhoz: át kellene gondolnod a ház eladásának "siettetését", mert a volt feleséged eladás után ott lakik ahol tud ill akar - ez ividens, de a gyermekek már nem, és ezt akár egy külön perben kijárhatja érdekükben.

Minden a ház véletárán múlik, mert lehet, hogy az 1+3 személynek megfelelő lakás ára elviszi a házért kapott pénzt...-, vagy rád nézve rossz esetben nagy összegű hitel felvételére kényszerűlsz - a saját részed "feláldozásán" kívül. Akkor meg minek volt az egész?!

Mondhatni róka fogta csuka.

tubi # 2009.01.09. 17:15

Köszönöm monalisa1 hozzászólásait, de várnék más hozzászólásokat is.

ObudaFan # 2009.01.11. 11:07

Írd le, mit nem értesz.

tubi # 2009.01.11. 12:00

Szia ObudaFan!
A közös tulajdon megszüntetési per az egyetlen megoldás szerintem, de azt tudni kell, hogy ha lakik a lakásban közös kiskorú gyermeketek, akkor a bentlakás értékcsökkentő voltát mindketten viselitek, vagyis az ingatlant vagy csak lakottan lehet eladni, és te a lakott érték felét kapod, vagy elhelyezést kell biztosítani az ex részére, és ennek az értékcsökkentő volta is felerészben téged terhel.És az értékesítés után is ugyanúgy köteles vagy te is viselni a közös kiskorú gyermek elhelyezésének anyagi terheit.

Ezt nem értem teljesen amit irtál, mert akkor ha elárverezik a házat, akkor nekem biztositanom kell a volt feleségemnek egy új lakást ahol a kiskoru gyermekeimmel él? És utána megint meg kell szüntetnem a közös tulajdont? Akkor ez most hogy is van? Akkor ebből az ördögi körből soha nem lehet kilépni?

monalisa1 # 2009.01.11. 18:53

Mindig a gyermek érdeke az első. Egyszer majd a pénzedhez jutsz - annyihoz amennyihez, és amikor...

ObudaFan # 2009.01.11. 20:27

tubi!

A gyermek lakhatása pénzbe kerül. Ha nem saját tulajdonú lakásodban lakik, akkor ezt pénzben kell megtéríteni.

BéJé # 2009.03.17. 10:24

Üdvözletem mindenkinek!

Hasonló eseteket az enyémhez találtam a fórumon, de így is maradt néhány tisztázatlan kérdés.

Feleségemtől három éve váltam el. A lakáson (budapesti, 26nm, galériázott, zuhanyzós, WC-s) jelzálog van. Az akkori munkáltatómtól kamatmenetes kölcsönt vettem fel. A válóperben annak fejében, hogy a fennmaradó részleteket fizeti, lemondtam a lakáshasználati jogomról. Szóban abban egyeztünk meg, hogy a tulajdonrészemet addig nem kérem, ameddig nem lesz szükségem rá. Most meg akarom szüntetni a közös tulajdont.
Kiköltözni nem akar. Állítása szerint kifizetni sem tud. Közben férjhez ment, gyereket szült.
A következő kérdéseimre szeretnék választ kapni.

  1. Származhat-e abból hátrányom, hogy a közös lakásunkban egy nem közös gyermek is tartózkodik?
  2. A végrehajtáson kivűl van-e reális esélyem arra, hogy a pénzemhez jussak?
  3. A fennálló hiteltartozás teljes összegben, vagy csak felével csökkenti a számomra kifizetendő összeget?
  4. Kérhetek-e lakáshasználati díjat a férjétől?
  5. Ha perre kerülne a sor, beadhatom-e indítványomat a tartózkodási helyem szerint illetékes bírósághoz, ami a szóban forgó lakástól kétszáz kilométerre van, vagy nekem kell utazgatnom minden egyes alkalommal?

Köszönettel

BéJé

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.17. 10:36

Nem könnyű.

A lakáshasználati jogodról, vagyis a lelépési díjról a még fennmaradó kölcsön fejében mondtál le, így most mégegyszer nem kérheted.

A gyermek születése a közös tulajdon megszüntetésére nincs hatással.

A lakás beköltözhető (üres) értékét kell figyelembe venni, és a hitellel utána felesben számolhattok el a feleségeddel, vagy a vételárba beszámolni, de a lényeg, hogy a hitel egy elszámolás kérdése, a lakást forgalmi értéken kell figyelembe venni.

Neked kell utazgatnod, feleséged lakóhelye szerint kell a keresetet benyújtanod.

BéJé # 2009.03.17. 11:44

Immaculata!

Köszönöm válaszod.
A végkövetkeztetés, hogy mindenképpen csak bírósági úton juthatok hozzá a részemhez. Tényleg nem könnyű. Évekig elhúzódhat, aztán a végrehajtónál kötünk ki. :(

krita # 2009.03.18. 19:31

Tiszelt Ügyvéd Úr/Nő!

Nekem osztatlan közös erdőterületem van. 150 fő tulajdonossal. 8 éve bérbe adtam ,nagyon minimális összegért,(amit akkor megbántam). 2008 dec 31.-vel lejárt a haszonbérleti szerződés.A Bérlőm ismét szeretné kivenni a területet.
Azt szeretném tudni,hogy:
-hány fő szükséges ahhoz, hogy a bérlő fakitermelést végezhessen?

  • Ill. kaphat-e vágási engedélyt, ha csak az én aláírásom hiányzik?
  • Szeretném azt is tudni hogy ki lehet-e méretni a területet?

Köszönöm a válaszát előre is!!

Üdv: RITA

BéJé # 2009.04.07. 11:24

Újabb info. Szóba került, hogy hitelre vásárolhatná meg a részemet. Mivel még nincs három hónapja, hogy mostani munkahelyén dolgozik, ezért a jövedelem igazoláshoz köthető kölcsön - tudomásom szerint - szóba sem jöhet, csak a jelzálog alapú. Felvehet-e jelzálogkölcsönt a megvásárolandó lakásrészre, amin még körülbelül 300˙000 HUF munkáltatói hitel van?

Jelezte levélben az elővásárlási jogát is. De fedezete a mai napig nincs. Mennyi ideig kell várnom, hogy kifizeti-e vagy sem? Késleltetheti ez a bírósági döntést a közös tulajdon megszüntetésében? Ha már lesz jogerős határozat, mi legyen a következő lépés, hogy a részemhez juthassak?

Köszönettel

BéJé

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.04.07. 12:23

Most újra elolvastam és vagy akkor nem voltam alapos, vagy félreértettem valamit.

Most megkérdezem. A 300e Ft munkáltatói kölcsön van jelzálogként bejegyezve? Ha igen, akkor az a te megváltott lakáshasználati jogod értéke, tehát az teljes egészében a volt feleséged költsége.

Ha most a feleséged meg akarja vásárolni a részedet, és hitelt kíván felvenni, akkor az egész lakást megterhelheti jelzáloggal, nemcsak a megvásárolni kívánt részt. Így nagyobb esélye lesz a hitelfelvétellel.

:) Most mi van, már bíróságon van a közös tulajdonotok megszűntetése? De, miért, ha enélkül is menne.

Szólítsd fel az adásvételi szerződés megkötésére, abban viszont már kiköthetsz határidőt a teljesítésre. Azért 60 napnál ne rövidebbet, mert mostanság sokáig tart a hitelbírálat.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.07. 12:28

Kedves Kollégák!

Ha a közös tulajdon megszüntetéséről a bíróság ítélettel döntött, akkor elég-e magához váltásra feljogosított tulajdonostárs 1/1 tulajdonának a földhivatali bejegyzéséhez az ítélet és a vételár megfizetésének igazolása?

OFF (Tudom, tudom: utána nézhetnék, de eredendő lustaságom kötelez rá, hogy előbb tegyek egy próbát. Hátha van, aki kirázza a kisujjából.)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.08. 07:05

Nemn úszom meg? :)

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.04.08. 07:17

Nem elég.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.08. 13:51

Hanem? Indítani kell egy újabb pert, csak ezúttal a nyilatkozat pótlása iránt? Mert azt feltételezem, hogy a végrejhajtó nem fogja rendőrrel kényszeríteni az eladó tulajdonostársat a hozzájáruló nyilatkozat kiadására.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.04.08. 14:01

Az ítéletben mi szerepel? A Ptk. 148.§. (2) bek. alapján a tulajdonostárs tulajdonába adta a bíróság? Ekkor valóban azt kell tenni, amit írtál.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.08. 16:58

Na, fasza. Azért az eléghé abuszurd, hogy két pert kelljen lefolytatni ugyanazért. Nem is könynen tudom elhinni.
Mégis csak kénytelen leszek utána nézni.

Azzal együtt köszönöm.

BéJé # 2009.04.09. 10:13

Kedves Immaculata!

Néha annyira részletesen akarok fogalmazni, hogy emiatt sikerül kevésbé érthetővé a szöveg. :)

Eredetileg 1˙000˙000 HUF volt rajta a vállalati kölcsön. A válásig (másfél éve) közösen fizettük. Ez csappant mostanáig kb. 300˙000 HUF-ra.

Még nincs bíróságon. Előbb itt puhatolózok a lehetőségekről, keresve a legjobb megoldást. Természetesen értesítem exemet erről a hitelkonsrukcióról is. Hátha jobb belátásra bírható, és elkerülhető a hosszas, ideg-, és pénzölő procedúra.

Köszönettel

BéJé

Zoltán György # 2009.04.11. 23:15

KBS!
Amennyiben jogerős az ítélet, akkor be kell fizetni a megváltási összeget és igazolni a földhivatal felé. Az ítélet mellékleteként.
Ítéleten alapul, nem bírálja felül a földhivatal :-)))

Gota # 2009.04.13. 19:27

Segítséget kérnék.
Édesanyámtól örököltem egy lakást, 25%-ban az enyém, a másik 25% a testvéremé, és apámé a fennmaradó rész. Kb. 12 M Ft-ot ér a lakás. Én nem lakom az ingatlanban. Most felkerestek, hogy felhamoztak kb. 300,000 Ft közüzemi tartozást, amit rá fognak terhelni a lakásra, ha nem fizetjük be. Ők ketten nem dolgoznak, vagyis ez rám maradna. Ha ráterhelik a lakásra, utána milyen lehetőségek vannak a visszafizetésre? Mennyi időt adnak a visszafizetésre, mielőtt elárverezik? Levonhatják-e ezt a tartozást a hitelezők az én fizetésemből egy idő után? Másik: nekem milyen jogaim vannak? És a legfontosabb kérdésem: Milyen jogi úton kerülhetem el a jövőben, hogy az ő adósságaik engem is terheljenek?

monalisa1 # 2009.04.13. 20:37

A felhalmozódott közműtartozásból a tulajdoni arány alapján 75e Ft terhel téged, a többi a tulajdonostársaid közt oszlik meg arányuk szerint. A magad részére kérj részletfizetést, a visszamaradó tartozást ráterhelik az örököstársak ingatlanrészére, úgyszintén az arányok szerint.

Nemigen árvereznek egy olyan ingatlant ahol két (három) bentlakó személy is van., ki venné meg a lakást és hogyan rakná ki őket onnan?! (Esetleg ha valaki hosszú távú befektetésként fantáziát lát a dologban.)

A tartozásuk feljegyzésre kerül a tulajdoni lapon, és ha valaha eladásra kerül a lakás a vételárból előszőr is a közműcég kerül kielégítésre.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.04.13. 20:44

A tartozás további növekedését úgy tudod elkerüni, hogy a havonta beérkező számlákat elkéred tőlük VALAMINT ARÁNYOSAN a befizetni való pénzt is - és te mész a csekkel a postára. Máskülönben félő, hogy tartozás egyre csak gyűlemlik majd...

Végső esetben a tulajdoni részedet megvételre felajánlhatod az apukádnak és/vagy a testvérednek, így a lakás és annak gondja a továbbaikban nem a te válladat nyomja.

(Gonosz, de akár rábeszélheted őket, hogy ketten együtt vegyenek fel 3 M Ft hitelt mellyel kifizetnek téged, aztán hogy a részleteket fizetik-e vagy sem - mosod kezeidet...)

Grád András # 2009.04.13. 20:53

Kedves Gota!

Monalisa sok jót is írt, de téveset is.

"A tartozásuk feljegyzésre kerül a tulajdoni lapon, és ha valaha eladásra kerül a lakás a vételárból előszőr is a közműcég kerül kielégítésre."

Ez nincs így, lehetőség sincsen rá, ami logikus is, hiszen a közüzemi szolgáltatók nem fognak 200 évet várni a behajtással, hátha egyszer valaki majd eladja az ingatlant. Ehelyett kikapcsolják a közművet, ergo nem lesz víz, gáz, villany, egyszerűen lekötik. A visszaszerelés rengetegbe kerül, direkt csinálják így, hogy elejét vegyék a nemfizetésnek. Szóval nem biztos, hogy érdemes megvárni a lekötést, ráadásul ez sem gátja az árverezésnek. Igazából a legjobban azzal jár, ha megszüntetik a közös tulajdont, pl. eladják közösen, és a kapott pénzzel mindenki azt csinál amit akar, ők vesznek maguknak pl. külön ingatlant Ön nélkül. Ha végképp semmi más nem működik, a bíróságnál lehet kérni a közös tulajdon megosztását, és ha egyikük se tudja magához váltani, a végrehajtó elárverezi, de ez a legrosszabb megoldás anyagilag. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu