Alapító Okirat és szavazati arány


Leiterjakab # 2003.11.19. 03:49

Kedves Zsoan!

Egy kérdésem lenne rögtön: mennyi az összes tulajdni hányad az adott társasházban?

Ezt azért volna jó tudni - és akárhogy próbáltam olvasni a tényállás rövid ismertetését, de lehet, hogy csak számomra nem derült ki -, mert a társasházaknál a szavazásnak van érvényességi küszöbe a szavazásnak: a közgyűlés akkor határozatképes, ha azon a tulajdoni hányadnak több mint a felével rendelkező tulajdonostársak jelen vannak.

Ha tehát az említettt 2762 tulajdoni hányad több mint az egész tulajdoni fele, akkor a szavazás érvényes volt. Fordított esetben a szavazás érvénytelen.

Ha érvényes volt a szavazás, akkor azt kell vizsgálni, hogy eredményes volt-e, azaz meg van-e az egyszerű többség?

Az egyszerű többség (vagy másképpen relatív többség) azt jelenti, hogy a jelenlévőket figyelembe véve az az álláspont "nyer", amelyikre a e legtöbben szavaznak: azaz ha 100 fős társasház van, amiben tegyük fel mindenkinek azonos tulajdoni hányada van, akkor legalább 51 tulajdonostársnak kell jelen lennie a határozat érvényességéhez. Egyszerű többséggel meghozandó határozat esetén, ha pl. az 51 főből 22 igennel szavaznak, 18 nemmel és 10 tartózkodik az egyszerű többség meg van.

Az 50%+1 szavazat már abszolút többséget jelent, ráadásul nem mindegy minek a viszonyában beszélünk 50%+1 szavazatról: az összes tulajdoni hányad, vagy a szavazáson jelenlévők 50%+1 hányada?

Ha a társasház lakói nem járnak el a közgyűlésre vagy ott sokan tartózkodnak, akkor ezt a passzívak bánják meg, ha nem szavaznak, avgy nem is mennek el, kénytelenek lesznek eltűrni azt amit a kevesek, akik egyébként az adott határoztahozatalnál relatív többségben vannak, megszavaznak.

Ez ellen egyébként úgy lehet védekezni, hogy minél többen kell részt venni a közgyűlésen és lehetőleg nem tartózkodni, azaz nem msokra bízni a döntést (aztán megszidni a többieket, hogy micsoda hülyeséget szavaztak meg.)

Ha azonban:

a közgyûlés határozata jogszabály vagy az alapító okirat, illetôleg a szervezeti-mûködési szabályzat rendelkezését sérti, vagy a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, bármely tulajdonostárs keresettel kérheti a bíróságtól a határozat érvénytelenségének megállapítását a határozat meghozatalától számított hatvan napon belül. A határidô elmulasztása jogvesztéssel jár. [Társasházi tv. 32.§ (1)]

(2) A kereset a határozat végrehajtását nem gátolja, a bíróság azonban a végrehajtást indokolt esetben felfüggesztheti.

(3) E § rendelkezéseit a közös képviselônek (intézôbizottság elnökének) a 24. § (1) bekezdése szerinti rendelkezésére is alkalmazni kell.


Leiterjakab

zsoan # 2003.11.18. 21:40

Tisztelt Fórumozók!
Társasházunkban a közgyűlés 40,8 %-os igen szavazattal közgyűlési határozatot hozott egy témában. A szavazáson 2762 tulajdoni hányad volt jelen , 1128 igen szavazat, 632 tartózkodás, 1002 nem szavazattal születet döntés, mivel csak az igen és nem szavazatokat vették figyelembe, mondván ez az egyszerű szavatzattöbbség. Úgy tudom az egyszerű többség az összes szavazat 50/% + 1 tulajdoni hányad kell, hogy legyen, és az összes szavazatból nem lehet kihagyni a tartózkodók számát sem. A társasház SZMSZ-e is egyszerű többséget határoz meg az érvényes határozathoz. Kérdésem az, hogy igazam van-e ? Ha igen mi a teendő? Ebben az esetben is a Bíróság döntését kell-e kérni, vagy egyszerűen érvényteleníteni kell a határozatot? Szeretném még azt is megtudni, hogy azonos témában hányszor lehet szavaztatni? Zsoan

tuli # 2003.11.11. 13:00

Tisztelt Nagy Gábor!

Nagyon sajnálom, hogy elkeserítettem...
Mivel két témát is felvetettem, és mindkettõre reagált, és mivel a két téma erõsen összefügg, az egyszerûség kedvéért a "közös képviselõ visszahívása" témánál próbálom majd megválaszolni ezt is.

Üdvözlettel

tuli

Nagy Gábor # 2003.11.10. 18:21

Tisztelt tuli kezdek elkeseredni .
mert ebbena témába már kever olyan dolgokat ami nem össze tartozó.
Amennyiben nincs meg önnek az 1997.-es
társasházi törvény úgy szomóruvá tesz kérdéseivel.
2. A felújítás sohasem tartozitt a 100%-os szavazatok közé.

Csak a rendkivüli kiadás pl. épület bővítése,
új helyiség létrehozása stb.

A felújítás a közgyűlés vagy a közös képviselő dolga.

Pl. Tető felújítás ha az alatta lévő lakások beáznak a közös képviselő dolga, hogy azonnal elvégeztesse a munkákat és ha van felújítási alap akkor fizesse ki az elvégzett miunkát, ha nincs akkor a tulajdonos társak tulajdon hányad arányában felelnek a felújításért,

A közös helység bérbe adása a közös képviselő feladata szerződést köt és az adózás a kifizetőt illeti.

AZ ÉN VÉLEMÉNYEM AZ , HOGY ANNÁL JOBB A TULAJDONOS KÖZÖSSÉGNEK MINÉL KEVESSEB
DOLOG KÍVÁNJA MEG A 100%-OS SZAVAZATOT
MERT MIG VANNAK NEGATÍV GONDOLKODÁSU EMBEREK ADDI ÖSSZEDÖLNEK A TÁRSASHÁZAK ÉS UGYE EGGYET ÉRTÜNK EZ NEM LEHET CÉL.


ngst

tuli # 2003.10.30. 12:17

Tisztelt Fórumozók!

Az új társasházi törvény értelmében a társasház alapító okiratának megváltoztatása az egyetlen olyan dolog, amihez a tulajdonosok teljes egyetértése szükséges. Kérdésem: lehetséges-e, hogy - mondjuk az Alapító Okiratban - rögzítve legyen néhány további dolog, amelyben a tulajdonostársak 100%-os egyetértését kívánjuk? (Pl. közös tulajdonban álló épületrészek hasznosítása, ill. használata, nagy költségû felújítási munkák elvégzése).
Nálunk a jelenlegi Alapító Okiratban szerepel néhány ilyen kitétel. Érvényben maradnak-e ezek az új törvény életbelépése után?

Tuli