Az Alkotmányban meghatározott jogokat alacsonyabb rendű helyi rendeletek nem sérthetnek. Ha az önkormányzati rendeletet nem módosítják, alkotmánysértést követnek el. Ugyanígy nem lehet egy SzMSz-szel tulajdonhoz való jogot megsérteni.
Nem a helyi rendeletek döntenek pl. az állatok számáról sem, és a szomszédság beleegyezése sem szükséges.
Ebtartás társasházban - a házirend a domináns?
És az szmsz is megengedi.
Szél ellen nem lehet......
balint1216
Minden további nélkül tarthatsz, ha a rendeletet betartod.
Helyes, kutyát csak pórázon !
Kövessük az ukrán példát !!!
Kedves Bálint!
Szerintem a tul.társaid külső segítséget nem kaphatnak ebbéli álláspontjukhoz, a kérdés, hogy ők mit tesznek házon belül...
Én spéci ilyen házba nem költöznék, mert mi jön ezután... 18o-nál alacsonyabb, magasabb, kék vagy barna szemű tulajdonolhat-e? :( Változtasd meg!
Tisztelt fórumozók!
Az lenne a kérdésem hogy mit tudok tenni hogy ha a házirendben az van megfogalmazva hogy kutyát nem lehet tartani a házban (macskát lehet) de az önkormányzati rendelet azt mondja hogy egy kutyát tarthatok.
Valamint a következmények is érdekelnének ha mondjuk feljelentenek a kedves lakó társak , hogy zajlik egy ilyen procedúra.
Köszönöm a válaszokat
Rexor
Ez így ebben a formában nem igaz. A társasház határozata kötelező a tulajdonosokra nézve.
Egyjogász
Az alkotmánybírósági határozat nekem is rémlik, nem is olyan régi, talán pár hónapos lehet. Problémát abban látom, hogy ez alapján a helyi rendeletet kellene módosítani, mert amíg az életben van, attól az még jogszabály. Annak meg nem sok értelme van, ha ezen alapuló döntéseket egyenként kellene a bíróságon megtámadni.
Az utolsó bekezdés pedig nagyon találó! :)
Nekem mintha rémlene egy olyan alkotmánybírósági határozat, hogy alkotmánysértő, ha az önkormányzati rendelet azt írja elő, hogy a ház minden lakójától be kell szerezni a hozzájárulást a kutyatartáshoz, mivel aránytalanul korlátozza a tulajdonjogot.
Ugyanis annak szinte semmi esélye, hogy egy társasházban kivétel nélkül mindenki hozzájárulását adna bármihez is.
Murphy Társasházi Törvénye szerint: legalább egy népművészeti tejtartóedény tulajdonostárs minden társasházban van. Ennek ellenkezőjét eddig még nem sikerült bizonyítani:)))))))))
Alapvetően nem kell ezzel foglalkozni. Ahogy ragyásdezső mondta, ha az önkormányzatnak nincs olyan rendelete, ami korlátozná a kutyatartást, úgysem tudnak mit csinálni, mégha meg is szavazza ezt a közgyűlés. lesz egy határozat, amelyet végrehajtani úgysem tudnak...
nálunk mióta szigorították a házirendet, az vonatkozik az állattartásra, ha valaki új kutyát akar hozni a házba, akkor végig járnia a lakókat, és aláírást kell gyűjteni tőlük. visszamenőleg ez nem vonatkozik a kutyákra.
mindenképpen menj el a lakógyűlésre, és tedd fel a kérdést, ha tiszta a kutyátok, nem ugat sokat, nem piszkít a lépcsőházba, akkor mégis miért keltik a feszültséget? keressenek maguknak ehelyett értelmes elfoglaltságot. sajnos nagyon birkák tudnak lenni a szomszédok.
a többi kutyás hogy áll a dologhoz?
sutyi83
Támadd meg a határozatot, mivel a helyi önkormányzat állattartási rendelete az irányadó.
Ha "meg fogják szavazni", akkor arra a lakógyűlésre el kellene menni. Egyrészt talán tudsz még valakit magad mellé állítani, másrészt te magad is tudsz nemmel szavazni. Elvileg szabályozás visszamenőleges hatályú nem lehet (kivéve a "pofátlan végkielégítések" esetében, de az egy másik történet).
A közgyűlés döntése ellen 30 napon belül bírósághoz lehet fordulni.
Üdvözletem mindenkinek!
Társasházban lakunk, saját tulajdonú lakásban, van két kis testű kutyusunk lassan egy éve (shih-tzu, és egy kínai meztelen kutyus). Amióta kutyánk van, azóta még két másik lakónak is lett ( 12 lakásos egy lépcsőház, három lépcsőház van egymás mellett, egy pince folyosóval, és egy közös képviselővel ). A kutyáink nem ugatnak sokat ( néha játék közben néhány vakkantás ), tisztán vannak tartva, látható mértékben nem hullik a szőrük sem, és soha nem piszkítottak a lépcsőházba, az utcán is zacskóval sétálunk, szedjük utánuk a produktumot rendesen, ahogy illik. Komárom ök-nak nem találtam állattartási rendeletet ( létezik, hogy valahol nincs? )
Eddig a társasháznak sem volt. A lakógyűlésen sajnos nem tudtunk részt venni a munkaidőbeosztásunk miatt, így utólag értesültünk arról ( nem 100% ) hogy valószinűleg meg fogják szavazni, hogy ne lehessen kutyát tartani a házban. HA ez valós, akkor :
A szabályozás előtt már meglévő kutyákra vonatkoztathatják-e az új szabályozást?
Ha igen, akkor mit lehet tenni? Értelemszerűen az ember nem válik meg a kutyájától, főleg mert valakinek hirtelen problémája van az állatokkal ( soha, egyetlen szomszéd sem élt semmiféle panasszal felénk ).
A válaszaikat előre is köszönöm,
Üdv
Kapd ölbe a kutyát mig -áthatolsz a tiltott zónán.
MAZSOLA66 Igazad van, ha már Én nem, de legalább a kutyám okosab mint egynémelyik ember... Akkor lehet hogy rosszul fogalmaztam ha kutyával ha kutya nélkül megyek akkor sem léphetek rá az Ő frissen felmosott fszt.-i területére...
De sebaj kutyás vagyok és az ajtón próbálok meg kijutni ha nem sikerül előbb-utóbb megtanulok repülni Nils Holgersson segítségével...
Inkább-vadludat, s mondhatod hogy- a Munkaűgyi központ Nils Holgersson továbbképző tanfolyamot finansziroz Neked.
Társasházi lét:török átok.
Én is pházban lakom van kutyám nagy testű de még kölyök (Cane corso) Ő munkakutya(őrző,védő) lesz ha felnő még csak 4hónapos. Nekünk a házmesterrel van probléma ugyanis ha reggel felkelünk az-az első hogy leviszük hogy elvégezze a dolgát. A házmester asszonynak az a problémája hogy miért ott megyünk ahol Ő felmosott(felmossa a fsz.-et ahol mindenki jár-kell) elindultunk mindkét bejárat fele de egyiken se lehet kimenni mert Ő éppen most mosot fel. Mondtam neki és akkor hogy menjek ki az ajtón repüljek ki rajta, ez már őt nem érdekli csak ne lépjek rá a felmosott területre. Én voltam már féreg, szemétláda a kutyám pedig dög, korcs... Azért mert reggel 7-kor leviszem a kutyámat...
Nagy levegőt veszek, rá mosolygok és nem szólok viszza az asszonynak...
Mondta az elején egy kutyás ismerősöm hogy készüljek fel minden támadásra ha kutyát veszek pházba.
Mellesleg egy kutya sokkal jobban szocializálódik egy házban mintha kint lenne a kertben.
Én oda figyelek másokra a házban rövid póráz, szájkosár, nincs korlát nyalás...
Talán legközelebb egy kacsát veszek az is háziállat hátha azzal több sikerem lesz az asszonynál...:)
:))
Hát- igen-az-is- szempont-amit végrehajtó irt.
Örüljünk hogy a kutya nem eszi meg- az embert.
Az én szomszédom is tart kutyát./10 emeletes ház/De a kuttya nem kérdezett meg, zavar-e az eb.Szeretem az állatokat!! DE ha felmosásra kerül a sor,utálom a sok szőrt felmosni. Pedig porszívózza a saját ajtaja előtt a teret, felmossa az egész lépcsőházat, és mégis ott az ajtómban a sok szőr!!!Ezért általában kidobom a felmosófejet ha rám kerül a sor.Ja, és a lányom szőr allergiás, a kutya póráz nélkül futkározik, amíg nem ér fel a lift a 6.-ra.
Ez az egész kutya ügy túl van lihegve.Hiszen mi vagyunk a táplálék lánc csúcsán.Sok helyütt még a kutyát is megeszik.
Ahhoz képest egy tömblakásos kutyának kutya jó sora van...
Ez is igaz. Több társasház Szmsz-ében kifejezetten tiltva van a nagytestü kutya tartása. Mégis a gyerekek egészsége az- első.
Antu!
Nem rosszindulatból irtam neked. A nagytestü kutya nem való panelházba,bár elismerem több olyan kutyát ismerek hogy családokban a gyereket nem tartják ugy rendben.
Ha fáj a térded az mentő körülmény, azt javasolnám a kutya a hátad mögött legyen mikor- kilépsz a liftből. Nincs ráirva hogy békés és fegyelmezett-jószág, sokan frászt kapnak ha váratlanul kiugrik egy ekkora állat a liftből,gondold magad egy alig egy méter magas kisgyerek helyébe.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02