Ebtartás társasházban - a házirend a domináns?

JonC # 2008.08.31. 09:40

Üdv!

Egy olyan problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, amely már egy jó hónapja foglalkoztat, de sajnos jogi ismeretek híján nem tudom megoldani.

Körülbelül másfél éve éltünk egy társasházban mint albérlők. A beköltözés után néhány hónappal kaptunk ajándékba egy aranyos labrador szukát, aki így egy bő év elteltével már teljes jogú tagja a családunknak. Most augusztusban vetődött fel, hogy megvennénk a főbérlőtől a lakást, ami azóta sikeresen végbe is ment. Amikor a közös képviselő tudtára jutott (még augusztus elején), hogy vételi szándékaink vannak, akkor elég arrogáns stílusban közölte, hogy akkor a kutya miatt meg kell szavaztatni a társasház többi lakóját is (asszem 17 lakásról van szó). Ő ment körbe az aláírásokat összegyűjteni, és a 17 lakóból 3 nyilatkozta azt, hogy nem szeretné, hogy a kutya velünk lakjon. (Érdekes, hogy az eltelt egy évben senkit nem zavart a kutya, de ez most részletkérdés.)

A kérdéseim a dologgal kapcsolatban a következők:

1. Van -e olyan társasházi törvény, amely "dominánsabb" a közös képviselő által mutatott házirendnél?
  2. A képviselő által bőszen lobogtatott házirendben az szerepel, hogy a lakók 100%-ának bele kell egyeznie a dologba. Van-e olyan jogorvoslati lehetőség, amellyel ezt meg lehet óvni? (Főként azért dühítő a dolog, mert mi a földszinten senkit nem zavarunk a kutyatartással, pláne nem egy 4. emeleti lakót.)
  3. Milyen felügyeleti szervekhez lehet fordulni, ha a közös képviselővel szemben el szeretnénk járni? (Még nem kellett, de sajnos lehet hogy szükség lesz rá.)

A válaszokat előre is köszönöm!

• János
Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.31. 09:45

Nme hiszem, hogy egy "Házirend" szigorúbban korlátozhatja az állattartást, mint a vonatkozó helyi önkormányzati rendelet.

shushu # 2008.08.31. 13:38

Nem a jogra tartozik, de azon azért érdemes elgondolkodni, hogy egy labradornak nem szerencsés egy társasházi lakás. Neki kert kellene, ahol kedvére kifutkározhatja magát.

kisperec # 2008.08.31. 14:58

János!
A társasház Házirendjét minden tulajdonosnak maradéktalanul be kell tartania. Nem tudom, hogy a házirendbe belefoglalták -e az állattartás szabályait, de egy kutyus és egy macsek tartható, bízom benne, ha pesti, hogy a kerületi ÖK. nem szabályozza másképp helyi rendeletben. A kutyust minden esetben pórázon és szájkosárral vigye ki, ügyeljen rá, hogy ne piszkítsa be a közös tulajdont, akkor nem zaklathatják Önt. Nagyon szeretem az állatokat, nem szívesen tartanék én sem lakótelepi lakásban állatot, mert sajnálom, őket, nekik is meg kellene adni a fajuk szerinti életvitelt, de a civilizáció folytán együött élünk az álatainkkal.
A harag nem jó tanácsadó! Azt javasolnám Önnek, ha kivívta néhány tulajdonos társ haragját, ne válaszoljon haraggal vissza, mert elmérgesedik a helyzet. Majd csak megszhokják a kutyust. A közös képviselővel is intelligensen beszéljá át a dolgot, igazándiból a tulajdonosoknak a tházra vonatkozó alapdokumentumaiból lenni kell, így a házirendből is - kérje - abban minden egymás mellett élési szabályt megtud. Igazándiból nekünk, közös képviselőknek ellenőrzési szervünk nincs, de a th-i tv., az SzMSz, a házirend, a Ptk.és a legfontosabb, a közösség - közgyűlés- szabályozza a munkánkat. Kívánom a békés egymás mellett élés szabályait mielőbb megszívlelni, üdvözlettel:Kátya

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.31. 16:01

A társasház Házirendjét minden tulajdonosnak maradéktalanul be kell tartania.

Természetesen. Kivéve azokat a rendelkezéseket, amelyek jogsértőek, mert olyasmit szabályoznak, amelyet házirendben nem lehet.
Vagy szerinted, ha a többség beleveszi a házirendbe, hogy tilos zárni a lakások bejárati ajtaját, akkor mindenki köteles nyitva hagyni a sajátját? Ha úgy döntenek, hogy minden hajnali kettőkör mise van az első emeleti lépcsőfordulóban, akkor mindenki húzza fel a vekkerét, hogy le ne késse?

JonC # 2008.08.31. 17:07

@Kovács_Béla_Sándor: amit írt, az tényleg igaz, agyament, értelmetlen rendelkezésről van szó ebben az esetben. Nem tudom mit csináljak...

@kisperec:
Nem tudom, hogy a házirendbe belefoglalták -e az állattartás szabályait, de egy kutyus és egy macsek tartható, bízom benne, ha pesti, hogy a kerületi ÖK. nem szabályozza másképp helyi rendeletben.

Igen, belefoglalták, és kimondja, hogy a lakók 100%-ának a hozzájárulása szükséges, azaz ha egy kedves felsőbb emeleti szomszéd is úgy dönt (mindenféle ok nélkül, csak úgy), hogy ő most inkább nemmel szavaz, akkor bukott a dolog, sőt alapot teremtett arra, hogy bármikor feljelenthessen (akár ő, akár bárki, aki itt lakik), hogy a kutya még mindig itt van, és kiszabhatnak ránk 10000 Ft bírságot. Ez ellen szeretnék valamit tenni.

A kutyust minden esetben pórázon és szájkosárral vigye ki, ügyeljen rá, hogy ne piszkítsa be a közös tulajdont, akkor nem zaklathatják Önt.

Ez stimmel, bár amikor még kicsi volt egyszer odavizelt a lépcsőházba, és az egyik lakó még mindig ezt szajkózza...

A harag nem jó tanácsadó! Azt javasolnám Önnek, ha kivívta néhány tulajdonos társ haragját, ne válaszoljon haraggal vissza, mert elmérgesedik a helyzet. Majd csak megszhokják a kutyust.

Volt rá egy évük, csak most találta ki némelyik, hogy mégis ellenvetéssel élne.

A közös képviselővel is intelligensen beszéljá át a dolgot, igazándiból a tulajdonosoknak a tházra vonatkozó alapdokumentumaiból lenni kell, így a házirendből is – kérje – abban minden egymás mellett élési szabályt megtud.

Na igen, ez lesz a nehezebbik része...

@shushu:
Nem a jogra tartozik, de azon azért érdemes elgondolkodni, hogy egy labradornak nem szerencsés egy társasházi lakás. Neki kert kellene, ahol kedvére kifutkározhat­ja magát.

Igen, ezzel én is tisztában vagyok, de anno ajándék volt ez a dög, és közben a szívünkhöz nőtt...

RCSita # 2008.08.31. 17:28

Ki kell rúgni a közös képviselőt. A közös képviselők nem félatayaúristenek, hanem a lakók álltal megszavazott személy, akinek KÖTELESÉGE a lakók akarata szerint eljárnia, nem pedig a saját elképzelései szerint.
Ha nem tetszik a közös képviselő, össze kell hívni egy lakógyülést és leváltani.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.31. 17:29

és kiszabhatnak ránk 10000 Ft bírságot.

Kicsoda? A társasház?! Na ne!

(Egyébként én nem mondtam, hogy agyament lenne a szabályozás. Azt mondtam, valószínűleg jogsértő, érvénytelen.)

monalisa1 # 2008.08.31. 18:50

Egy adott társasház Házirendjéhez a közös képviselőnek "csupán" annyi köze van, hogy azt a lakókkal betartatja - ama rendeletet személy szerint nem ő hozta.

Eső után köpönyeg, de a lakásvásárlás előtt - az akkor már meglévő kutya okán - a Házirendet előbb át kellett volna tanulmányozni...

Általános: egy lakás egy kutya, de valóban van úgy, hogy egy lakóközösségben esetleg még egy sem. (Képzeld csak el: mind a 17 lakó tart egy-egy kutyát...)

Ha a szeretett új családtag miatt az önkormányzatnál valaki/bárki is feljelent a lakótársak közül, sajna kiszabhatnak rátok x összegű büntetést - és nem biztos hogy csupán 10 ezer forint lesz a bünti összege -, sőt ismétlődő feljelentés esetén akár elrendelhetik a kutyának a házból való eltávolítását is.

És akkor a kérdés: vagy a kutyától váltok meg nagy sajnálatokra, vagy a lakást kell nagy sürgősen eladniu...

Külön írom: a rokonságunkban is van egy labrador, így tudom, hogy egy AKKORA kutya szenved a lakásban., próbáljátok rokonhoz/ismerőshöz "kiszervezni" a kutyát, és látogassátok rendszereséggel.

Monalisa
laikus hozzászóló

Egyjogász # 2008.08.31. 21:54

"laikus hozzászóló"

Látszik...

Azt honnan veszed, hogy egy társasházi házirend rendelet, azaz jogszabály lenne?

Akkor szerinted, ha a többi lakó belefoglalja a házirendbe, hogy JonC-nak reggel 6 és 7 között lila otthonkában kánkánt kell táncolnia a társasház lépcsőházában azt végre kell hajtania, különben megbírságolja az önkormányzat?
A társasházi házirend nem arra van, hogy a lakók többsége terrorizálja a lakók kisebbségét.

A következő az lesz, hogy beleírják a házirendbe, hogy nem lehet növényt sem tartani a lakásban, mert a lakók többsége Újpest drukker, és zavarja őket a zöld szín?:)

Az arrogáns közös képviselővel meg tudatni kell, hogy ő a társasházközösség (azaz a tulajdonosok)alkalmazottja, és gonodolkodjon el azon, jó ómen-e, ha valaki a főnökével arrogánskodik.

kisperec # 2008.09.01. 08:02

Igen, lehet a dolog fölött polemizálni, azt javasolnám Jánosnak, hogy kezdeményezzen egy rendkivüli közgyűlés összehívását (1/10 ) az ok megjelölésével, - amennyiben vannak olyan tulajdonos társai, akik nem ellenzik az állattartást - kérjék a közgyűlésen az SzMSz, ill.a házirend állattartásra vonatkozó szabályait felülvizsgálni, újra megszavaztatni, s talán lesz esélye megváltoztatni e korábbi határozatát a tulajdonos közösségnek. Az esélyeit jól átgondoltan mérje fel, majd csak utána lépjen, de mindenek előtt beszéljen a közös képviselővel. Kivánom, hogy vigye sikerre az ügyet, békés egymás mellett élést kivánok a közösségnek.

JonC # 2008.09.01. 08:48

Köszönöm a rengeteg ötletet, igyekszek válaszolni!

@kisperec:
Igen, lehet a dolog fölött polemizálni, azt javasolnám Jánosnak, hogy kezdeményezzen egy rendkivüli közgyűlés összehívását (1/10 ) az ok megjelölésével, – amennyiben vannak olyan tulajdonos társai, akik nem ellenzik az állattartást – kérjék a közgyűlésen az SzMSz, ill.a házirend állattartásra vonatkozó szabályait felülvizsgálni, újra megszavaztatni, s talán lesz esélye megváltoztatni e korábbi határozatát a tulajdonos közösségnek.

Rendben van, ha minden kötél szakad... Amúgy én arra gondoltam, hogy én is végigjárom a lakókat, és én is megkérdezem őket, hogy ki ellenzi, ki nem a kutyánkat. Ez jó ötlet lehet?

@Egyjogász:
JonC-nak reggel 6 és 7 között lila otthonkában kánkánt kell táncolnia a társasház lépcsőházában

Köszönöm a szép hasonlatot! :)

Az arrogáns közös képviselővel meg tudatni kell, hogy ő a társasházközösség (azaz a tulajdonosok)al­kalmazottja, és gonodolkodjon el azon, jó ómen-e, ha valaki a főnökével arrogánskodik.

Igen, most már lehetőségünk is lesz közölni vele, mivel eddig a főbérlőnk nyakára járt, most viszont már muszáj lesz velünk tárgyalnia, mivel mienk a lakás. A problémát viszont írtam lejjebb: nem biztos, hogy a többségnek gondja van vele, mert egyszerűen nem kerülnek vele ilyen interakcióba, mint mi. Ennek viszont még utánajárok, hogy tényleg így van-e.

@monalisa1:
Eső után köpönyeg, de a lakásvásárlás előtt – az akkor már meglévő kutya okán – a Házirendet előbb át kellett volna tanulmányozni…

Igen, valóban ezt kellett volna tennünk, de a fene se gondolta, hogy ilyen szintű hülyeségek vannak benne...

Általános: egy lakás egy kutya, de valóban van úgy, hogy egy lakóközösségben esetleg még egy sem. (Képzeld csak el: mind a 17 lakó tart egy-egy kutyát…)

Ebben az esetben aztán az égvilágon senkinek nem sérti a nyugodt környezethez való jogát a kutya, mert

1. földszinten lakunk, a többi lakás ajtaja előtt el se kell vinni a kutyát, ha visszük sétáltatni
  2. nem ugat, nem agresszív, stb.

Ha a szeretett új családtag miatt az önkormányzatnál valaki/bárki is feljelent a lakótársak közül, sajna kiszabhatnak rátok x összegű büntetést – és nem biztos hogy csupán 10 ezer forint lesz a bünti összege -, sőt ismétlődő feljelentés esetén akár elrendelhetik a kutyának a házból való eltávolítását is.

Örömmel hallom.

Külön írom: a rokonságunkban is van egy labrador, így tudom, hogy egy AKKORA kutya szenved a lakásban., próbáljátok rokonhoz/ismerőshöz „kiszervezni“ a kutyát, és látogassátok rendszereséggel.

Mint már írtam lentebb: nem mi szerettük volna, hogy legyen kutyánk (pláne nem labrador), hanem egy szép szombat reggelen egyszer csak beállított vele a hugom barátja. A mi hülyeségünk a sztoriban csak az, hogy néhány hét után feladtuk, és úgy döntöttünk hogy mégis maradhat.

@Kovács_Béla_Sándor:
„és kiszabhatnak ránk 10000 Ft bírságot. ”

Kicsoda? A társasház?! Na ne!

Pedig igen, a házirendben foglaltatik benne! Akkor ezt is jogsértőnek tekinthetem?

@RCSita:
Ki kell rúgni a közös képviselőt. A közös képviselők nem félatayaúristenek, hanem a lakók álltal megszavazott személy, akinek KÖTELESÉGE a lakók akarata szerint eljárnia, nem pedig a saját elképzelései szerint.

A gond az, hogy ő ezt nem így látja, és nem is vitaképes, hiába próbálnánk ezt megmagyarázni neki.

Ha nem tetszik a közös képviselő, össze kell hívni egy lakógyülést és leváltani.

Igen, ez lenne a megoldás talán, de kérdés, hogy a többi lakónak is ennyire ellenszenves-e. Nem hinném hogy ennyire empatikusak lennének a kedves lakótársak, hogy csak azért, mert minket kiszemelt magának, ők is igennel szavaznának egy esetleges kirúgási kezdeményezésre. Amúgy valószínű, hogy ők csak annyit látnak belőle, hogy beszedi a közös költséget, sőt, kutyájuk sincs egyiknek sem.

JonC # 2008.09.01. 08:54

Ezt el is felejtettem: mi az az SzmSz?
Ugyanis erre hivatkozott ez a drága hölgy, amikor felvetettük neki, hogy a Polgármesteri Hivatalnál fogunk feljelentést tenni az ügyben. Ő erre azt mondta, hogy ne tegyük, mert valami törvény megváltozott, és ezt ő valahogyan, valamilyen kiskapu segítségével kiküszöbölte, de ha bemennénk a Hivatalba, akkor utánanéznének a társasház papírjainak, és duplájára kéne emelnie a közös költséget!

Tehát effektíve zsarolt minket, hogy nehogy meg merjük pendíteni a dolgot a Polgármesteri Hivatalban, sőt, szóba jött ez az SzmSz is ezzel kapcsolatban, csak már nem emlékszem hogyan...

guba # 2008.09.01. 12:01

„Külön írom: a rokonságunkban is van egy labrador, így tudom, hogy egy AKKORA kutya szenved a lakásban., próbáljátok rokonhoz/ismerőshöz „kiszervezni“ a kutyát, és látogassátok rendszereséggel.”

Ezzel nem értek egyet, nekem is volt labradorom, szerintem lakásban is jól tartható kutyafajta.

Jack13 # 2008.09.01. 13:28

Most én is mint laikus, de szólnom kell, mert imádom a kutyákat: az SZMSZ szervezeti és működési szabályzat, minden társasháznak kell hogy legyen ilyenje, egyébként kérjél egyet Te is, mert tulajdonos révén igencsak érintett vagy. Próbáld megszerezni az Önkormányzat rendeletét (interneten majdnem minden itt van...) a állattartásról. Én is azt tudom elképzelni, hogy ha abban pld-ul az van hogy lehet tartani 1 kutyát és 1 macskát, akkor a társasház tök mindegy hogy mit mond, az érvénytelen és innentől kezdve nem kell vele foglalkozni. Nem így van?

Antu # 2010.01.08. 16:42

Tiszteletem!

2éve lakom egy társasházban,saját lakásban; azóta van egy kutyám,egy 2éves lány Golden retriever,de kisebb növésű,mert ivartalanítva van. Alsó,felső és kétoldali szomszédokkal,ahogy az elő van írva, még az idehozatala előtt szóban megállapodtunk,hogy őket nem zavarja a kutyus. Liftben szállítom.
Egy barátnőm napi szinten felhozza kutyáját,egy még kisebb termetű keverék kutyust. Néhány nappal ezelőtt levittem mindkét kutyust a liftben pórázzal ellátva természetesen és amint leértünk,kinyitottam az ajtót,a kutyák előrébb voltak,mint én és egy hölgyemény rámszólt:
Ezt mondta:"Hogy képzeli ezt,hogy liftben szállítja a kutyákat?! illetve hogy ha még egyszer meglátja, feljelent.
Másnap utánakérdeztem,utánanéztem annak,hogy lehet-e liftben szállítani állatot,és lehet./remélem megerősítenek ebben a hitben/ és Kiragasztottam egy papírt azzal,hogy nincs jogszabály arra,hogy háziállat ne lenne szállítható liftben.
Mai nap folyamán kaptam rá választ a papírra,hogy keressem fel a hölgyet,aki ugyanabban a társasházban lakik,csak a 6.emeleten,én a 3.-on.
Felmentem és nem éppen barátságosan fogadott. Azt mondta,hogy már szólt a .... -nk, és holnap bemegy a jegyzőhöz. Valamint,hogy milyen nagy testű állatok és hogy kirontottak a liftből-hozzáteszem,a hölgy közvetlenül ott állt,ahogy kinyílt a liftajtó és egyből le is támadott;a kutyák rövid pórázon voltak,nem mentek oda a hölgyhöz,nem ugrottak rá,nem ugatták meg,semmi ilyesmi nem történt. Még aznap édesapámmal felmentem-mert a hölgy amúgy sem volt kedves velem és gondoltam,hogy azért egy felnőttebb felnőtt jobban szót tud érteni vele- vele szemben már jóval lejjebb vette a hangját és azt monda neki,hogy megijedt,ahogy kirontottak a kutyák-holott erről szó sem volt,mert szorosan fogtam őket- illetve azt,hogy ha a mozgássérült fia /vele/ lett volna ott,akkor mi lett volna?! Mondtuk neki,hogy de hát ő nem is volt ott. és amúgy sem veszélyesek senkire nézve sem. Mit tehetnék,hogy ne vegyék el tőlem illetve ne legyen ebből nagyobb baj??
Kérem segítő válaszaikat!!!!
Tisztelettel: F.A.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.01.08. 19:12

Mit tehetnék,hogy ne vegyék el tőlem illetve ne legyen ebből nagyobb baj??

Tessék lépcsőzni. Nagyon szép feneket formál.

Nem helyes szűk légtérbe a kutyákat bevinni és másoktól foglalni a helyet.

Nem is értem, hogy ez saját belsőből miért nem természetes. Legalább édesapád tudhatná, hogy mi a helyes és mi nem.

MajorDomus # 2010.01.08. 21:14

Mona !
Nekem cicáim vannak de nem tudnám elviselni ha meg kellene válni tőlük.
Meg kell érteni a kollegát is.
A 3-ik emeletre tényleg fel lehet s le kutyagolni.
Ezzel a dolog méregfoga ki van huzva. ha a -szomszédok- bele eb egyeztek a kutya csendes, nagy baj nem lehet. Nem fogják elvenni tőled pár hétig-lépcsőzzetek.

MajorDomus # 2010.01.08. 21:15

Mona !
Nekem cicáim vannak de nem tudnám elviselni ha meg kellene válni tőlük.
Meg kell érteni a kollegát is.
A 3-ik emeletre tényleg fel lehet s le kutyagolni.
Ezzel a dolog méregfoga ki van huzva. ha a -szomszédok- bele eb egyeztek a kutya csendes, nagy baj nem lehet. Nem fogják elvenni tőled pár hétig-lépcsőzzetek.

monalisa1 # 2010.01.08. 21:24

Én ebbe a topicba most nem írtam (...) ellenben a "kutyaugatás" címűbe igen.

Javasoltam a gazda hangját magnót hallgattatni a kutyákkal távollétében, hátha nyugton maradnak, ergo elmarad az ugatás.

Amúgy ahol én lakok ott 2 cica/lakás az önkormányzat által engedélyezett kvóta, bár arról nincs tudmásom, hogy ezt betartakják-e. (Végül is egy macskával nincs gond - míg ki nem jut a lakásból.)

Volt itt régebben egy beírás: valaki orvosilag igazolta hogy allergiás x lakótárs cicájának lépcsőházban hulló szőrére - majd' egész nap ott időzött a kandur.

monalisa1 # 2010.01.08. 21:28

Illetve a "kutyaugatás" c. topicba írt hozzászólásom nem jelent meg (...) újra írni meg nem ér annyit.

Csupán a lényeg: magnóra a gazda hangját, járását, és remélve távolétében is nyugton maradnak a kedvencei.

A sétáltatni levitel nem rossz ötlet, bár nem hiszem hogy valaki "kölcsönadná" a kedvencét - hátha "elvész" a sokadalomban.

"Mona"

Antu # 2010.01.09. 15:33

Kedves Immaculata!
Rossz térddel nem hiszem,hogy gyalogolnom kellene,ráadásul én is ugyanúgy fizetem a lifthasználat díját!!!! és nem csak én viszem ott a kutyámat,épp belém futott az illető hölgyemény....
és senki helyét nem foglalja el a kutyám,nem szennyezi be mások ruháját,sem a liftet! okos dolgokat várnék...

MajorDomus: mivel jogilag nem tiltott az állat liftben való szállítása,szerintem a gyaloglástól,sétától a 3.ról el lehet tekinteni.
Én a 3.on lakom,de aki példának okáért a 10-ről hordja a kutyáját,ő is gyalogoljon? Elég különös felfogás!!!

végrehajtó1 # 2010.01.09. 15:50

Mit tehetnék,hogy ne vegyék el tőlem illetve ne legyen ebből nagyobb baj”??

Nem veszik el.Nem kell izgulni.

Antu # 2010.01.10. 14:25

Mazsola66

Ez neked szól!
Igen a Goldennek nagy a mozgásigénye!
De mozog is eleget..és nem bacitenyészet ezt kikérem magamnak..többet van fürdetve mint gondolnád.
A másik TISZTA környezetben van tartva értem itt:a minden napos takarítást,felmosás porszívózást!
A szőrére meg csak annyit írnék hogy 1-2 naponta a szőre ápolva van,direkt Goldenek szőrére kapható kefékkel.
Amúgy a fórumban nem a saját lakásom és kutyatartásom miatt írtam,hanem a lifthasználat miatt!
Még mindíg okos válaszokat várnék!
Nem hiszem hogy sanyargatva lenne a kutyám..napi több Órát!foglalkozom vele!
erre válaszolva:"az ilyen állatbarátot én is egy lift méretű kalitkába zárnám álló napra, néha 1–1 órára pórázon vinném sétálni, és hagynám, hogy megsimogassák a fejét a gyerekek. :)" én erdőbe...határba ..és a kutyáknak kijelölt kutyafuttatóra viszem ahol a többi Lakásban tartott Kis...ill..nagy termetű kutyával játszik napi 2-3 vagy esetleg több órát!

Azért köszi... a felvilágosítást!

MajorDomus # 2010.01.10. 14:47

Antu!
Nem rosszindulatból irtam neked. A nagytestü kutya nem való panelházba,bár elismerem több olyan kutyát ismerek hogy családokban a gyereket nem tartják ugy rendben.
Ha fáj a térded az mentő körülmény, azt javasolnám a kutya a hátad mögött legyen mikor- kilépsz a liftből. Nincs ráirva hogy békés és fegyelmezett-jószág, sokan frászt kapnak ha váratlanul kiugrik egy ekkora állat a liftből,gondold magad egy alig egy méter magas kisgyerek helyébe.