Intéző bizottság


nanemaaa # 2009.04.06. 14:49

drcsborbely
Ha jól értem, akkor a jogi személy a tulajdonos. A jogi személy ennek alapján lehet IB tag. A jogi személyt a vezetője képviseli, így természetes, hogy ő lesz ott a taggyűlésen, de az aláírásának a jogi személy aláírásával kell rendelkeznie (pl cégbélyegző használatával).Ugyanakkor a vezető, mint magánszemély, akinek egyébként semmi köze az ingatlanhoz, szerintem nem lehet. A szitu egyébként eléggé kényes. Egyszerű kétkezi embert nem találtatok?

drcsborbely # 2009.04.06. 00:05

Tehát:

A társasházban tulajdonjoggal rendelkező jogi személy vezetője aki egyben képviselője - betölthet e ib tagságot. Betöltheti azt mint természetes személy, vagy a jogi személyt kellene ib tagnak kinevezni és tőle hozna meghatalmazást?

drcsborbely # 2009.04.06. 00:01

Lehet e ib tag jogi személy tulajdonos képviselője?

nanemaaa # 2008.09.10. 12:21

Számomra az 55. § (2) egyértelmű.
„55. § (2) Az 54.§ (1)-(2) bekezdésben meghatározott kötelezettség a nem üzletszerű társasházkezelést végző természetes személy közös képviselőre, illetőleg az intézőbizottság elnökére nem vonatkozik.”
Tehát a vállalkozásban működő közös képviselőnek és az IB tagjainak megfelelő képesítéssel kell rendelkeznie. Ha nem, akkor jogosulatlanul látják el a feladatot, aminek jogi vonzatai vannak.

kisperec # 2008.09.09. 17:25

Az IB, vagy akár a kképviselő díjazásának elszámolására keressetek fel egy könyvelőt, de a házat is könyvelni kell valakinek. Aki szakképpzett és vállalkozása van, ott tiszta sor minden, maga adózik, számlát ad a tháznak a tevékenységéért. Akik nem számlaképesek, de a tház kgyűlése megbízza őket megbízási szerződéssel, tiszteletdij megállapítása mellett, a tház minden hónapban a járulékokat - EHO., stb.- megfizeti, a megbízott pedig évente szépen beadózik a jövedelme, akár a nyugdíja mellett az adóhatóság felé, akkor semmi probléma. A házban, ha valaki elvállalja a kképviseletet, nem fontos, bár a közösség határozatban kérheti a szakképesítés megszerzését, - ajánlott ilyen feladat ellátásához szakképzett közös képviselőnek lenni, a feladat sokirányú ismeretet igényel -. Törekedjetek a ház lakói közül megválasztani a funkcionálisokat, ha pedig külsőst választotok, ott egyértelmű a számlaadási kötelezttség.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.09. 13:04

:) Nanemaaa leírta 11.46 perckor
az "üzletszerűen végzett" jelenti a vállalkozói kifejezést.

A 3. ilyen irányú vállalkozó nem lehet, a Társasházi tv. 54. §-a miatt, esetleg olyan, ami nem igényel szakképzettséget, pld. gondnok,.

tomcsi51 # 2008.09.09. 12:11

Kedves kriszta 11!

Ígérem, utolsó bugyuta kérdés:
Ha a közgyűlés mindhárom IB tagot úgy választotta meg, hogy vállalkozóként végezzék a munkájukat, akkor végezhetik-e úgy? Engedi, illetve tiltja-e ezt valamilyen törvény, vagy jogszabály?
Ha lehet, kérnék rendeletszámot is.

Üdv: tomcsi51

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.09. 11:16

A 2 szakképesített tag dolgozhat vállalkozóként, a 3. vagy az egyik alkalmazásában, vagy tiszteletdíjért.

Az ingatlankezelői képesítés nem egyenlő a társasház-kezelői képesítéssel. Míg az ingatlankezelők műszaki-, építészi képesítéssel rendelkeznek, addig a társasház-kezelők a tényleges közös képviselők, akik az esetleges épülethibákat jelzik az ingatlankezelőknek, akik képesek felmérni a hiba okát, megtervezik, kiszámolják a költségeket és szakemberrel elvégeztetik.

tomcsi51 # 2008.09.09. 10:20

Kedves nanemaaa és Kriszta 11!

Köszönöm a választ, de mindezt, mit leírtatok, tudjuk.
Az a kérdés,hogy a közgyűlés által megválasztott 3 IB tag dolgozhat-e saját házában vállalkozói formában vagy nem? Ha nem, azt milyen jogszabály, vagy törvény írja elő? A három IB tag közül viszont egynek nincs ingatlankezelői képesítése. Például ezt sem tudjuk, hogy szabályos-e. A THT úgy fogalmaz, hogy közös képviselő, vagy Intéző Bizottság, ami értelemszerűen azt jelenti számomra, hogy az IB mindhárom tagjára ugyanaz vonatkozik, mint az egy közös képviselőre.

Üdv: tomcsi

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.09. 09:54

Az 55. §. azt jelenti, hogyha valaki a saját házában lát el közös képviselői feladatokat.

A választott tisztségviselők tiszteletdíjat kaphatnak.

nanemaaa # 2008.09.09. 09:46

tomcsi
a társasházi tv (2003. évi CXXXIII. tv) 54. § (1) bekezdés szerint lehet üzletszerűen működő közös képviselő valaki.
54. § (1) Az üzletszerűen végzett társasház-kezelői, illetőleg üzletszerűen végzett ingatlankezelői tevékenységet kizárólag olyan természetes személy, illetőleg olyan gazdasági társaság láthatja el, aki - ill gazdasági társaság esetén legalább egy tagja, vagy alkalmazottja - a külön jogszabályban meghatározott szakképesítést megszerezte.

55. § (2) Az 54.§ (1)-(2) bekezdésben meghatározott kötelezettség a nem üzletszerű társasházkezelést végző természetes személy közös képviselőre, illetőleg az intézőbizottság elnökére nem vonatkozik.

A ti esetetekben nyilván ez a külön képesítés hiánya lehet a probléma.

nanemaaa # 2008.09.09. 09:36

Ormi
Ha az alapító okirat készítésének időpontjában már tulajdonosok voltatok, akkor kell a ti aláírásotok is.
SZMSZ = házirend, tehát ez is meg az is nem készül

Javadalmazás mértékének kérdésében szintén a lakógyűlésen dönt a közösség, szerintem nincsenek részletes szabályai, sima polgári jogviszony, tehát közös megegyezés kérdése.

tomcsi51 # 2008.09.09. 07:50

Üdv mindenkinek!
Házunkban Intéző Bizottság viszi a ház ügyeit, mindhárman a házban laknak. Néhány évvel ezelőtt a közgyűlés úgy döntött, hogy vállalkozási formában dolgozzanak, mert így olcsóbb a háznak. Minap azonban egy jogász azt mondta, hogy ez nem szabályos, mert választott tisztségviselő nem lehet vállalkozó. Nem sok logika van benne, mert az APEH-nak szerintem teljesen mindegy ki fizeti a járulékokat. Tanácsot kérnék, igaz-e ez?
Köszönettel: tomcsi51

Ormi5 # 2008.09.09. 06:21

Az az Alapító Okirat, ami a kezünkben van, a kivitelező által aláírt, és ügyvéád ellenjegyezte. Akkor ez már élő dolog? A lkóknak már nem kell aláírni, megelőzték ezt a lehetőséget korábban?
Bankszámlaszámunk van, SZMSZ tervezet készül már 2 hete (mert eddig egy másik ház pályázatán dolgozott a kedves közös képviselőnk, és nem ért rá...), de még nem kaptuk meg véleményezésre. Házirend szintén nincs, pedig már sürgettük, és témát is adtunk hozzá.
Kisperec, köszi, hívlak majd az ügyvéd miatt.

A fő kérdés, ha a házból lesz intéző bizottság, és javadalmazást állapítunk meg, akkor kell járulékokat stb fizetnünk utána? Bár gondolom ez attól függ, hogy van-e főállása vagy sem az illetőnek. Erre tudnátok példát mondani, hogy oszlik meg az elnök és atagok között az összeg?
Köszi

kisperec # 2008.09.08. 19:19

Fokozom a kérdéskört:Bankszámlaszámotok van már, AO hogyan készült, SzMSz, Házirend, -talán akkor, amikor még az építő cég nevén volt, ő a saját érdekeit képviseli - kik írták alá? Miután minden tisztázódott meg lehet változtatni csak az új tulajdonosok 80+1% tudjanak azonosan megállapodni.Az ára kb. 5-7 ezer FT/ab. Igen zavaros az előélet, de valóban tudtok rajta változtatni, még akkor is, ha határozott idejű a mb. szerződése a "közös képviselőnek". A közös képviselővel tulajdonosok 1/10 része hívassa össze a kgyűlést pontos napirendi pontokkal és ok meghatározással. Többségi szavazással le kell váltani, helyette új funkcionálisokat választani. Tartalmi és formai követelményekre nagyon figyeljetek oda!Nem ártana egy komoly jogi képviselet számotokra ebben az esetben. Van ismeretségem, akik újonnan épült és/vagy természetesen prolblémás házakkal nagy-nagy sikerrel foglalkoznak. Tszámom:70/70-886-81

nanemaaa # 2008.09.08. 13:09

Ngyjáából jó helyen keresgélsz. Valóban a társasházi törvény előírásait kell figyelembe venni.
A közös képviselőt a lakőgyűlésen lehet leváltani és ott lehet újat választani.
Ha intézőbizottságot akar a társasház, azt is megteheti. A jogállása valóüban megegyezik a közös képviselőével. Javadalmazásról is a lakógyűlés dönt, jegyzőkönyvben kell rögzíteni. Nyilvánvalóan a közös költségből kell fedezni a díjat is.

Azonban néhány kérdés tisztázatlan. Ha nincs használatbavételi engedély, akkor hogyan működik a társasház? Van-e már alapító okirat egyálatlán? Látta már valaki a tulajdonosok közül? Ha nincs még társasház, akkor ki és milyen alapon "működik" a jelenlegi "közös képviselő"????? Lehet, hogy nem is közös képviselő, csak a beruházó helyi meghatalmazottja?

Ormi5 # 2008.09.08. 10:03

Egy új építésű 22 lakásos társasházban vagyok tulajdonos. A lakások fele birtokba van véve, de még a használati engedélyt nem kapta meg a ház.
A kivitelező hozott valakit közös képviselőnek, akit az alakuló közgyűlésen (választás hiányában) elfogadtunk. Azóta elégedetlenek vagyunk a munkájával. Ugyanis nem tesz semmit. Tértivevényes levélben megkerestük a lakók aláírásával a kérdéseinkkel, kéréseinkkel, és kértünk egy személyes találkozót is. A személyes találkozó alkalmával nagyon sok dolgot mondott, ami ismét megkérdőjelezi, hogy kinek az érdekeit képviseli. Szeretnénk leváltani. Szerződésünkben 3 havi felmondási idő szerepel.
Kérdésem volna, ha a ház lakó közül alakítanánk meg az Intéző bizottságot, akkor ennek milyen egyéb követelményei vannak azon kívül, hogy 3 fő, büntetlen, tulajdonos legyen.
Az intéző bizottság kap-e valamilyen javadalmazást. Ha kaphat, akkor ezt hogyan lehet megvalósítani, ha nem számlaképesek az illetők? Vagy ilyen esetben ez nem szükséges? Akkor hogy történik az elszámolás?
Az intéző bizottságról nem találtam semmilyen információt, csak ami a társasházi törvényben szerepel, hogy a közös képviselővel megegyező jogállású.
Ezzel kapcsolatban tudna nekem valaki bővebb felvilágosítást adni?
Köszönöm