Osztatlan közös vagy társasház?


MajorDomus # 2019.05.12. 18:51

Itt balra van egy rakás

Hamika112 # 2019.05.11. 15:23

Sziasztok kértétek hogy mondjam el hogy mi a hejzet az ugyemben.Nos az a baj hogy kb semmi változás nincsen és ugy érzem hogy nem a legjobb az ügyvédem.Egy olyan kérdésem lenne hogy esetleg van-e itt egy olyan ugyvéd akinek elkuldeném a dokumentumokat emailben és elmondaná hogy ö mit gondol eröll az ugyröl.Elöre is köszönöm a válaszokat.

MajorDomus # 2019.04.08. 19:49

Nem felszíni parkolókról van szó, az én esetemben 3 db parkolóm van 2 db társasház teremgarázsában!
.
ja,nem olvastam el alaposan !
a kérdező felszíni,tehát valószinűleg udvari parkolókról irt....

dr_Egyed_Zoltán # 2019.04.05. 21:47

„EBH2007. 1673. A társasházhoz tartozó közös tulajdonú telek-ingatlanon elhelyezkedő felszíni gépkocsi-beálló kizárólagos használata, mint használati jog, nem jegyezhető be az ingatlan-nyilvántartásba.”

Ahogy KBS is írja a trükkös ingatlanfejlesztők tulterjeszkednek az alapító okirat kötelező tartalmi elemein, es haszonszerzés céljából “értékesítik” a felszíni parkolókat, akként hogy mind az alapito okiratba mind pedig az adás-vételi szerződésbe is belefoglalják a kizárólagos használat jogát.

A téma iránt érdeklődő fórumtársak bizonyosan tudják, hogy ez (közös tulajdon használata) a társasház mely szervének hatáskörébe tartozó kérdés, illetőleg melyik társasházi okirat része kellene legyen.(némi párhuzamosság a Tht.ban)

MajorDomus # 2019.04.05. 18:41

Nagy valószinűséggel -erről - semmi.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.04. 18:36

Ezt én is tudom. Ismerem az ingatlanfejlesztők összes parasztvakító trükkjét.
Azt kérdeztem, mi van a tulajdoni lapon.

MajorDomus # 2019.04.04. 18:18

Kbs
pedig hidd el, nekem 3 ilyen van!
a társasház(ak) épitésekor,már a rajzon megvettük a parkolókat, azzal a feltétellel,hogy nem osztatlan közös lesz.
.
nem lett.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.04. 15:27

A tulajdoni lapon mi van? Ott hogyan látszik ez a kizárólagos használati jog?

Gecse # 2019.04.04. 12:09

Kovacs_Bela_Sandor

elnezest rossz volt a megfogalmazas.

a dokumentumban ami szerepel:
x szam alatti lakas ingatlan es lakashoz tartozo xy tarsashazi tulajdoni hanyad vonatkozasaban ,a tulajdonjog valamint a felszini gepkocsi bealloban az x szamu kocseballo-hely vonatkozasaban a kizarolagos hasznalati jog xy vevo javara 1/1 tulajdni aranyban az ingatlannyilvantartasba bejegyzesre kerult

Gecse # 2019.04.04. 11:51

drbjozsef

Kerhetunk visszamenoleg tulhasznalati dijat akar a tarolok vagy a felszini kocsibeallokal kapcsoltban?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.04. 11:50

a felszinibeallo
ahol kizarolagos hasznalati joggal 1/1 tulajodni arannyal kerult bejegyzesre a foldhivatalnal.

Nem hiszem, hogy egy parkolóhely önálló helyrajzi számot kapott volna. A használati jogot pedig csak önálló ingatlanra lehet bejegyezni.

Gecse # 2019.04.04. 11:47

drbjozsef

Minden lakashoz tartozik vagy egy teremgarazs vagy egy felszini kocsibeallo. Nekik egy teremgarazs beallojuk van. Akitol megvettek a lakast utanna jartunk es garazsa volt.
Es termeszetsen nem tudja igazolni ,hogy lenne jogosultsaga a felszini beallot hasznalni.
A tulajdoni lapon szerepeltetve a felszinibeallo
ahol kizarolagos hasznalati joggal 1/1 tulajodni arannyal kerult bejegyzesre a foldhivatalnal.

Koraban nem volt kimerve vagy felfestve a 8 db beallo de nem is volt problema ezzel . Idekoltozesuk utan ok valahogy lemasoltak a taviranyitokat es bealltak.Ebbol lett az hogy az ujonnan megszavazott kozoskepviselettel kimerettuk a beallokat es fel lettek festve.
Ennek ellenere mivel meg maradt egy kis hely ahova o befer a 8 parkolon felul beall.

A fennmarado hely jelenleg vita targyat kepezi a mellettunk levo telekkel ,hogy pontosan a telek hatar kihez tartozik. Gyakorlatilag a tulajdoni lapon szereplo 8 hely pontosan van kimerve es azok allnak bent akik jogosultak ra.

Elnezets,ha egy picit kusza a tortenet.

drbjozsef # 2019.04.04. 10:40

Gecse,

Tárolóra : van bármi meghatározva rá, hogy ki mikor mit és hogyan tárolhat benne? Felosztva? Ha nem, az pakolja tele, aki előbb ér oda. Hiszen nincs szabály, nem tilos.

Közgyűlésen hozzatok határozatot, szabályozzátok a használatot. Ahogy tetszik.

Aztán, ha annak nem felel meg, mehet a tértis felszólítás, hogy 8 napja van elvinni, ha nem, hulladékként kezelitek és kidobjátok.

wers # 2019.04.04. 09:43

feljelentessel fenyegetoztek,hogy a privat dolgaikhoz hozza mart barki is nyulni

Emiatt szerintem ne remegjen a lábatok.

drbjozsef # 2019.04.04. 09:16

Gecse,

A többi lakásnak nem kellett beálló? Nekik nincs?
Külön albetétek a parkolók (ha csak beálló, akkor nem is lehet mondjuk), vagy csak valami használati jogosultság van rá az adott tulajdonosoknak?

Ha jogszerűen nem állhatna oda az illető, akkor figyelmeztesd Te, hogy nem teheti meg. Ha mégis, lefeljebb birtokvédelmet kérhet a jegyzőtől a társasház az illető ellen, aki eltilthatja a beállástól.

Sajnos a társasház nem hatóság, szankciót sem szabhat ki a renitensekre.

Én a helyedben vennék rá egy felállítható-zárható parkolóőr szerkezetet. Oda biztos nem áll más, ha nem vagy ott.

Vagy lekerékbilincselném az autóját, és kromofággal kezelném, ja nem én, csak kromofággal kezelődne az autója véletlenül, de ez már a harc kategória, és akár a Tied is áldozatul eshet ilyesminek ilyenkor.

Gecse # 2019.04.04. 08:13

Tiszteletem!
Tanacsot szeretnek kerni a kovetkezo dologgal kapcsoltbam.
Tarsashazban 8 db felszini parkolo van hivatalosan. Anno a lakas vetelekor csak ugy lehetett megvenni az ingatlant,ha valaki vesz melle beallot vagy garazst. Jo ideje tobb auto all bent es sajnalatos modon van olyan,hogy aki jogosan bent allhatna nem tud beallni a helyfoglaloktol.

Kozoskepviselettel egyeztetve kimertek az eredeti tervrajz alpajan a beallokat mind a 8 tulajdonos igazolta tulajdoni lappal ,hogy jogosult a bellasra. Kapunyitot lecsereltek illetve a taviranyitokat is.
Ennek ellenere az egyik lako valahogy lemasoltatta a nyitot es azota is ugyanugy beall.Kérdésem az lenne mit lehet tenni ilyen esetben mi a menete a dolgoknak. Kozoskepviselo hataskore ? Valaszokat elore is koszonom!

Gecse # 2019.04.04. 07:58

Tiszteletem! Tanacsot szeretnek kerni a kovetkezo ugyben:
Tarsashazunkba 2 db tarolo helyiseg van ami korabban babakocsi illetve kerekpartarolokent mukodott.2-3 lako ezeket a helysigeket kisajatitva magan celra hasznalja jo ideje. Sajat dolgaikat konkretan reg nem hasznalt ruhak bezsakolva regi szonyegek befottes uvegeket stb tarol bent. Zart lecsereltek. Kozoskepviselettol kertuk,hogy jarjon el az ugyben. Nem tudni,hogy reszlehajlas miatt vagy a jogi ismeretek hianya miatt de meg mindig nem tett semmi konkret intezkedes ez ellen. Annyit ertunk el,hogy zarat cserletek es aki jelezte a szandekat,hogy szeretne kulcsot a tarolohoz x osszeg elleneben adnak neki ,viszont akik bent hasznaltak a tarlot eddig is nekik nem kell fizetni a kulcsokert ingyen biztositjak nekik.Zarcsere megtortent par lako igenyelt kulcsot igy tudtunk benezni,hogy mis is van a taroloban. Tobbszori felszolitas ellenere sem hajalandoak kiapakolni , lomtalanitaskor par lako a tenyleg ezer eve porosodo ures uvegeket szemetet kivitte a tarolobol a tobbi dolgaikhoz nem nyulva. Termeszetsen feljelentessel fenyegetoztek,hogy a privat dolgaikhoz hozza mart barki is nyulni es azokatkidobaltak. Kerdesem,hogy mit lehet tenni ilyen esetmben ,ki az illetekes aki ebben eltud jarni. Kozoskepviselet reszerol mulasztas tortent e vagy o mit tudna tenni ? Valaszokat elore is koszonom!

MajorDomus # 2019.04.03. 17:14

Majd ird meg mire jutottál?!

Hamika112 # 2019.04.03. 09:52

Köszönöm mindenkinek a válszát.

MajorDomus # 2019.04.02. 19:46

Nem humornak szántam.
A társasházban 100 %-os egyetértéssel még arról is lehet dönteni,hogy negszüntetik,ahogy arról is,hogy hogyan osztják meg a közös tulajdont.
Éppen most 5 lakásos házban osztom fel a területet az autósmaffia és kertész nagyikommandó között elkerítéssel. Nagy élmény.

drbjozsef # 2019.04.02. 04:53

Vagy marha jó a humorod, és április 1. tréfának szántad, vagy már megint házmesterkedsz.

Ja, közös megegyezéssel mindent (is) lehet, hatalmas újdonság ez egy jogi fórumban. Jellemzően akkor kérdez itt valaki, amikor nem tökéletes egyetértés járja át a felek szívét.

MajorDomus # 2019.04.01. 18:31

Egy társasházban ,ha minden tulajdonos beleegyezik,akkor hosszában és keresztben is le lehet választani. a területet.

drbjozsef # 2019.04.01. 05:06

Hamika112,

Ha ügyvéd látta az iratokat, akkor igen nagy bátorság lenne látatlanban vitatkozni azzal, amit mondott.

Ha helyesen írtad le, amit, és van olyan szerződés, ami az osztatlan közös részeket is egyes tulajdonostársak kizárólagos használatába helyez, akkor én azt mondanám, elkeríthető a saját rész. Látta az ügyvéd azt is? Biztosan használati megosztási szerződés az? Biztosan mindenki aláírta (eredeti) tulajdonos?

MajorDomus # 2019.03.31. 19:03

Attól még leválaszthatod, ha minden tulajdonos beleegyezik.

Hamika112 # 2019.03.31. 16:52

Anyi kérdésem lenne még hogy mainap folyamán voltunk ugyvédnél aki aszt a tájékosztatást atta hogy mivel társas ház vagyunk és eszmei hányadunk van a telekböl ezért nem kerithetjuk elmagunkat nem othatjuk meg nem épithetunk rá.Ez tényleg igaz mert eszt nem nagyon hiszem.Illetve van e olyan hejzet amikor nem lehet megosztani 1 társasházi telket vagy bármien telket..?