Bérlet - bérlő elviteli joga

bboris # 2008.12.10. 15:30

A "fokozott" érdeklődésre tekintettel az alapeset, hogy több éve kiadtak egy üres helyiséget, amelyet a bérlő - természetesen a Bérbeadó hozzájárulásával - kávézóvá alakított át (bútorok, képek, konyhai eszközök, szellőzőbrendezés, bárpult, riasztó; stb.). A felek abban állapodtak meg, hogy a szerződés megszűnésekor a bérbadó tulajdonában kerülnek a beépített épületelemek, alkotórészek, tartozákok, amelyek állagsérelem nélkül nem távolíthatóak el, kivéve, ha a bérlő a bérleti szerződés megszünésekor helyreállítja az eredeti állapotot, utóbbi esetben előbbiek a bérlő tulajdonában maradnak.

A bérleti szerződés (itt nem részletezett okokból és körülmények között) megszünt, a felek megállapodtak (persze szóban), hogy előbbi berendezéseket a bérbeadó megvásárolja. Másnap meggondolta magát és egyszerűen kizárta a bérlőt.

Az eredeti állapot helyreállítására nem adott lehetőséget (nemhogy megfelelő időt), illetve a "visszatartott" (a bérlőnek nincs tartozása) berendezések egy részét nem hajlandó kiadni, tekintettel arra, hogy azok fentiek alapján a tulajdonába kerültek, nem mozdíthatóak el (polc, bárpult, ...stb.).

Hát ennyi ... fentiekkel kapcsolatban vagyok kiváncsi a véleményetekre (nyilván tudom: hosszú pereskedés, kiadás, kártérítés), stb ... mégis.

Amúgy köszönöm.

Zoltanuss # 2008.12.10. 15:06

Ajánlom ezt a blogot

Kaució
Albérlők és főbérlők blogja

Z.

Zoltanuss # 2008.12.10. 15:01

T. bboris !

Az attól is függ meddig lakik ott a bérlő !

Más a helyzet ha több évig lakik és más ha pár hónapot.
Én általában rugalmas vagyok. Fehér a fal, így tehet oda/arra azt amit akar. Távozás után viszonylag gyorsan lehet javítani.

Z.

nanemaaa # 2008.12.09. 15:43

Szerintem megállapodás kérdése.
Ha arra gondolsz, hogy van egy klassz riasztó, amit kiköltözéskor magaddal vinnél, mert úgy megszoktad már, meg különben is minek az egy lakáshoz, akkor az még lehet tartozék. Főleg, ha ott volt mikor kibérelted. Ugyancsak lehet tartozék, ha te vetted, de mint értéknövelő beruházás, kaptál érte cserébe bérbeszámítást, mivel az onnantól kezdve olyan, mint ha eladtad volna. Tartozék és tartozék között lehetnek különbségek. Pl egy luxusvilla esetében természetes követelmény, hogy legyen benne uszoda és szauna...ergo ez már a tartozéka. Ugyanez viszont nem várható el egy másfélszobás panel lakástól.

Ha meg telefurkáltad a lakást és kiköltözéskor, mint tűpárnát akarod hátrahagyni.... hát én lehet, megkövetelném mint bérlőmtől, hogy biza festessé má ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.09. 15:15

Szerintem nem.

bboris # 2008.12.09. 15:12

Szerintetek mit jelent az, hogy a bérlő a felszerelt berendezéseit a dolog épségének sérelme nélkül (állagsérelem nélkül) leszerelheti, elviheti?

Itt arra gondolok, hogy pld. leszerelek egy polcot, egy mosogatót, akkor nyilván a csavarok, illetve a festés helye meglátszik, de szerintem ez nem tartozik fenti esetbe. Igazán valami elhatárolási szempontra (kommentár, bírósági gyakorlat) lenne szükségem, hogy mi tartozik az állagsérelem alá és mi még nem.

Még egy dolog, szerintetek a riasztó berendezés tartozáknak minősül???

danke