Üzleti vállalkozási díj?!?!?!?!


Bubó # 2004.01.28. 18:35

Kedves Kitty!
Szerintem van jogalapja a társasház követelésének.
A társasház ugyanis az alapító okirat, a társasházi törvény és a Ptk keretei között hozhat olyan ún. közgyűlési határozatokat, amelyek kötelező érvényűek a tulajdonosokra, arra is, aki nem ért egyet vele. Ilyenkor még nagyon vitatkozni sem lehet vagy érdemes a szomszédokkal, csak egyet tehet az ember: a közgyűlési határozat meghozatala után, a tudomására jutást követő 60 napon belül a bírósághoz fordulhat az érvénytelenítés érdekében. A 60 nap jogvesztő!
Üdv.

the big cat # 2004.01.28. 13:32

Semmilyen alapon. Nem is azt mondtam. Bár szerintem itt nem albérlőről, hanem bérlőről van szó, és a tulajdonos támadhatja mega társasház határozatát, a bérlő a gondjával hozzá kell forduljon.

ViZZiToR (törölt felhasználó) # 2004.01.28. 11:09

A valós vízfogyasztás fizetésére legjobb megoldás egy saját, lakáson belüli vízóra, így tényleg annyit fizetsz, amennyit használtok.
Mondjuk így 'jobban sem lehet járni', de gondolom inkább a 'rosszabbul járás' elkrülése a cél.

Bubó # 2004.01.27. 22:30

Érdekelne, hogy az albérlő milyen alapon támadhatja meg a társasház közgyűlésének a határozatát?
Üdv.

the big cat # 2004.01.27. 16:01

Elvileg minden társasház meghatározhatja, hogy milyen vetítési alapon szedi be a közös költséget, de a vetytési alapnak objektívnek kell lennie, nem lehet olyan, hogy azt gondolom, hogy...meg biztosan többen járnak hozzájuk...meg hasonló hülyeségek.

lehet olyan, hogy akinek vállakozása van a lakásba bejelentve, az többet fizet. vagy hogy a lakásba bejelentettek száma a vetítési alap a nm helyett, avgy más, de objektívnak kell lenni. És ezt a határozatban, amit erről hoznak, le kell fektetni. Olyan határozat jogsértő, hogy Kiss Józsi ennyit fizessen, mert csak.

Meg kell támadni bíróságon a társasház határozatát.

Kitty # 2004.01.26. 23:05

Egy 9 lakásos társasház egyik lakásában vagyunk albérlők. A közös költségünk a ideg vizen kívül tartalmazza a közös világítást és a szemétdíjat (7990 ft). Megtudtuk, hogy üzleti vállalkozási díjat kell fizetnük (2003.01.01-06.30ig 1080 ft/hó, azóta 2000 ft/hó (csak nekünk). Sajnos csak most tudtuk meg, a főbérlőt állítólag írásban értesítették. Indok: a párom itthon dolgozik (webáruház), de a vállalkozásnak nincs itt telephelye, nem járnak ide ügyfelek. Egyik szomszédunk javasolta a díj bevezetését, idészem: "Sokan járnak magukhoz, biztos wc-re is mennek, kezet mosnak, felkapcsolják a lépcsőházi világítást, ezért több a vízfogyasztás és a közös világítás is több, amíg nem laktak itt, csak az egyik kuka volt tele". Először is rokonok, barátok járnak ide,nem rendszeresen, de elképzelhető, hogy egy ilyen házban, ahol rajtunk kívül mindenki nyugdíjas, soknak tűnik. Istenem, fiatalok vagyunk, vannak barátaink, néha beugranak, de ez nem hinném, hogy indokolttá teszi havi plusz 2000 ft megfizettetését. A közös fogyasztást tudtommal az állandó lakók száma alapján kellene meghatározni, mi pedig ketten lakunk és itt aludni sem szokott senki.
Az is elhangzott ma, hogy hamarosan lakásra szabott lesz a közös költség (pl. szomszédnéniről mindenki tudja, hogy hetente csak egyszer fürdik, neki havi 1000 ft a víz, fiatalok ketten vannak napi egyszeri zuhanyzás fejenként az havi 9000 ft.
Kérdésem: mi a jogalapja a fent említett üzleti vállalkozási díj kivetésének?