Társasházi tetőtér beépítés, lakásbővítés

pusedly # 2019.03.09. 20:13

Kedves Szakértők!

Egy társasház tetőri lakásában lakunk. Az alapító okirat szerint: minden tetőtéri lakás fölötti padlástér kizárólagos használati joga az adott lakást illeti. A társasház már úgy lett megépítve, hogy a határoló falak a padláson voltak. A lakásunkból egy lépcsőn lehet feljutni a plusz padlástérbe.(amit így ugye mi használunk, de a lakás négyzetmétere nem változott a földhivatalnál bejelentetthez képest) Érdeklődni szeretnék, hogy ez így rendben van-e. Kell-e ezt valahová bejelenteni, vagy a közös képviselőnek van-e ebbe valamilyen beleszólás? Kell-e titkolni?

MajorDomus # 2019.03.09. 23:30

Kevered a fogalmakat!
a kizárólagos használat joga a tiétek,nem a tulajdonjog!
a padlás továbbra is közös tulajdon.
.
a használatban nem korlátozhat a közös képviselő.
miért kellene titkolni?

drbjozsef # 2019.03.10. 08:28

pusedly,

Az a padlástér nem a tulajdonotok, úgyhogy ha jól értem, hogy a kérdésed arra irányul, hogy a padlást is berendeztétek lakótérnek, és "kvázi" a lakáshoz csatoltátok, az önmagában rendben van, ha semmi tiltott dolgot nem csináltok, akkor akár mehet is ez így, de nem lesz a tietek.

Ha a társasház módosítja az alapító okiratot, akkor el is veheti azt a területet, szóval úgy költsétek rá a saját pénzeteket (ami nélkületek nem egyszerű, de nem is lehetetlen).

pusedly # 2019.03.10. 16:06

Köszönöm szépen!
Nem költöttünk egy fillért sem a ,,padlàsra", így vettük a lakàst, hogy be volt építve és emiatt az àra sem volt több, mint nélküle lett volna. Az eladókkal is tisztázva lett, hogy az ugye nem a miénk. Csak attól fêltem, hogy indíthat-e ellenünk bàrmi birtokba vételi akàrmit a közös képviselő, vagy a többi lakónak lehet-e bármilyen követelése.
Köszönöm szépen mégegyszer!

drbjozsef # 2019.03.10. 16:27

Amíg ez van az alapító okiratban, addig nem.

MajorDomus # 2019.03.10. 20:52

Ha elég nagy a ház,akkor nem tudják elvenni tőlük.

Kash025 # 2019.10.28. 17:51

Kedves Fórumozók!
A segítségeteket kérném az alábbiakban:

Adott egy négy lakásos társasház, ahol közös tulajdonban van a padlástér. Ezt a padlásteret az egyik lakástulajdonos megvenné a többiektől és lakást alakítana ki benne.

Azonban az a probléma, hogy a helyi építési szabályzat szabályozza a maximális lakásszámot és 5-ik albetét nem alakítható már ki (az pedig opció, hogy a meglévő lakáshoz hozzárendelik a tetőteret).

Ugyanakkor idén márciusban az Étv. módosult és a 60/H. § e) pontja szerint a helyi építési szabályzatban megállapított maximális lakásszámba a tetőtér-beépítéssel létrejött lakás nem számít bele.

Így az albetétesítés nem lenne probléma, azonban annyival tovább bonyolódik a helyzet, hogy a beépítés során a tetőszerkezet is megemelésre kerülne, tehát bővítés is történne. Így viszont már nem lehet figyelembe venni az Étv. 60/H. § e) pontját ebben az esetben.

A kérdésem az, hogy működhetne-e az a sorrend, hogy először albetétesítve lenne a padlásér (a meglévő szerkezettel ezt az Étv. engedi!) és csak ezután történne meg a tetőszerkezet megemelése (bővítése)?

Kash025 # 2019.10.28. 18:20

*Kimaradt a "nem":

"az pedig NEM opció, hogy a meglévő lakáshoz hozzárendelik a tetőteret"

Lola14 # 2020.04.27. 06:57

Kedves fórumozók.

Lakás vásárlást tervezek, ami a társasház legfelső szintjén található, amit eredetileg is lakásként terveztek. Ez a tetőtérnek egyébként egy kisebb hányada. Körülötte a maradék részt elvileg a társasháztól meg lehetne venni, és hozzácsatolni az eredeti lakáshoz. Milyen jogi problémái vannak ennek, ha vannak. És honnan lehet ezt kideríteni?

Előre is köszönöm,
Üdv,

nanemaaa # 2020.04.27. 07:22

Lola14
A jogi oldal csak az egyik. Fontosabb kérdés lesz az építésügyi és a tűzvédelmi előírások teljesíthetőségének kérdése.

Danesz6 # 2020.10.31. 11:31

Üdv,

remélem aktív még ez a topic.
8 lakásos (mind) földszinti társasházban lakunk, kert, pince (mondjuk ez külön van kerítve), padlás osztatlan közös tulajdon.
Kinőttük a lakásgyerekszületés miatt, a szomszéd jelezte nem akarjuk-e beépíteni a padlást, ő is beépítené csak körbe kell járni.
A tető elég tré, ha beépítenénk, a fölöttünk levő részt -ahéjazatot- cserélnénk.
6 szomszéd (nyilván aki szintén megcsinálná ő is) már szóban beleegyezett, közgyűlést még emiatt nem hívtunk össze, de a 7. lakás lehet a macerás (javasolták, h fizessünk nekik).

• Mekkora többség kell az elfogadáshoz? A lakásszám számít vagy a m2 arány? Bár az is meglenne 4/5 felett, nem olyan nagy az ő lakásuk.
  • Telefonban kérdeztem a közös képviselőt, mondta, alapító okiratot is kellene módosítani. Azt is mondta, meg kéne venni a felettem levő részt amit felmér egy értékbecslő. Mit mondhatok, erre, adják minimál áron, hisz az a tető most is beázik és egy sz*r tetőért akarnak pénzt kérni amit amúgy is cserélni fogok?
  • Ha valaki kiköti, hogy vegyem meg, akkor mondhatom neki azt, hogy oké, de akkor a közös részben is marad tulajdonom és akkor pakolhatok fölé?
  • Korábbi hozzászólásokban olvastam, esetleg kérjek kizárólagos használati jogot? Na de akkor hozzáadható a hasznos lakótárhez?!?
  • Milyen jogi dolgokat kell intézni? Az önkormányzatnak már jeleztem (nem emelünk rajta), persze ő kicseréltetné velem a teljes tetőt, mondtam erre más mód kell, nem fizetem ki másik 6 lakóét.
  • Hogy érdemes (most nem a műszaki kivitelezési részre értem) nekiindulni?

Csinált már valaki ilyet innen aki megosztaná a tapasztalatát?

Köszönöm!

Zoltanuss # 2020.10.31. 13:55

Ilyen szemlélettel amit leírt a kérdező ,nem érdemes. Az 1 akadékoskodó helyett lesz több is.
Az első a megvétel és nem jelképes, hanem piaci áron !

MajorDomus # 2020.10.31. 20:28

Nem lesz könnyű!
Várd meg mig beázik a tető,svha össze kell dobni fejenként 1 milliót,mindjárt lelkesen támogatni fogják a padlás eladását.

drbjozsef # 2020.10.31. 21:34

Mekkora többség kell az elfogadáshoz? A lakásszám számít vagy a m2 arány? Bár az is meglenne 4/5 felett, nem olyan nagy az ő lakásuk.
Tulajdoni hányad szerinti 4/5, kivéve ha az alapító okiratban rendelkeztetek arról, hogy 2/3 is elég.

Telefonban kérdeztem a közös képviselőt, mondta, alapító okiratot is kellene módosítani. Azt is mondta, meg kéne venni a felettem levő részt amit felmér egy értékbecslő. Mit mondhatok, erre, adják minimál áron, hisz az a tető most is beázik és egy sz*r tetőért akarnak pénzt kérni amit amúgy is cserélni fogok?
Igen, AO módosítás kell. Igen, meg kell venned a felső részt.
Nem a tetőért kérnek pénzt. A padlástérért. Érted, mint egy üres telek, ott sem a felette lévő levegőt veszed meg.

Ha valaki kiköti, hogy vegyem meg, akkor mondhatom neki azt, hogy oké, de akkor a közös részben is marad tulajdonom és akkor pakolhatok fölé?
Most csak a sajátod felettit vennéd meg? De hogy jön ez ide? Közös rész használatát a közösség szabályozza.

Korábbi hozzászólásokban olvastam, esetleg kérjek kizárólagos használati jogot? Na de akkor hozzáadható a hasznos lakótárhez?!?
Nem, esetedben ez hülyeség, ha fizikailag is hozzácsatolnád a lakásodhoz.

Milyen jogi dolgokat kell intézni? Az önkormányzatnak már jeleztem (nem emelünk rajta), persze ő kicseréltetné velem a teljes tetőt, mondtam erre más mód kell, nem fizetem ki másik 6 lakóét.
Pedig úgy szokták, hogy egy befektető megveszi az egész padlásteret, kialakít ott 1-2-3 lakást, amit ő eladhat, cserébe felújítja a tetőt. Illetve, ha az érték ennél is nagyobb, akkor akár az egész épületet.
Ha úgy érted, hogy csak a sajátod felett építenéd be, de csak ott akarsz tetőszerkezetet cserélni, azt felejtsd el. Kizárt hogy hozzájárulnának, értelme sincs, és talán műszakiag is kivitelezhetetlen.

Hogy érdemes (most nem a műszaki kivitelezési részre értem) nekiindulni?
Kitalálni mit akarsz, és körbejárni a tulajdonostársakat.

MajorDomus # 2020.11.01. 18:10

Nem elég a 4/5-öd sajnos,mert mindenkinek változik a tulajdoni hányada.

drbjozsef # 2020.11.01. 19:31

De elég.

Pont ezért van a Tht. 10.§(2) és (3) bekezdése.

Bár azt tudjuk, hogy esetedben felesleges értelmezni a jogszabályokat.

MajorDomus # 2020.11.02. 16:36

Azért olvasd kicsit tovább a törvényt.
Szerintem ez a közös tulajdon átalakítása,oly módon,hogy minden tulajdonosnak megváltozik a tulajdoni hányada.
.
Ez esetben....
.
3. * Rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások: az állagvédelmet meghaladó, a fenntartás (az üzemeltetés, a karbantartás és a felújítás) körébe nem tartozó olyan munkálattal összefüggő kiadások, amelyek az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő épület, épületrész bővítésével, átalakításával vagy közös tulajdonba kerülő új épület, épületrész, illetőleg épületberendezés létesítésével járnak.

drbjozsef # 2020.11.02. 17:20

Mondd, hogy csak viccelsz, amikor azt mondod, közös képviselő vagy...

Van, amikor gazdálkodik a társasház, és kiadása van. Kifizeti a pénzt. Kiadja. Kevesebb lesz neki.

És van, amikor értékesít valamit, mondjuk egy beépítetlen tetőteret. Ilyenkor ő kapja a pénzt. Több lesz neki.

MajorDomus # 2020.11.03. 17:19

Nem viccelek. Te arról beszélsz,amiről olvastál,én meg 2 tetőtér eladás földhivatali maceráiról.
.
A tetőtér(padlás) kivétele a közös tulajdonból azt eredményezi,hogy minden tulajdonosnak megváltozik a tulajdoni hányada-kevesebb lesz,a vevőé meg több és megnő a magántulajdon aránya.-
.
Ezért új Alapitó Okirat kell,ami csak 100 %-os beleegyezéssel lehetséges.
Majdnem 1 évem ment rá.

drbjozsef # 2020.11.03. 18:03

Ezért új Alapitó Okirat kell,ami csak 100 %-os beleegyezéssel lehetséges.

De nem. Mondhatod akárhányszor, ez nem igaz.

Felhívom a figyelmed a Tht. 10.§(1) bekezdésben a "ha e törvény másként nem rendelkezik" beszúrásra. Bár tudom, tudom, az értelmezés nem nagyon megy.

Majdnem 1 évem ment rá.
Ezt el is hiszem esetedben. Sőt, a te képességeiddel még jó eredmény is.

Qkker # 2021.02.04. 16:49

Szép estét!
A következő problémába kérnék segítséget.
Társasházban lakunk 4. emeleten a tetőtérben.A lakás jelenleg 50m2. Közvetlen a lakás mellett (a konyhával közös fallal) található egy kb. 10-12 m2 nagyságú közös tároló, amit az egy emelettel alattunk lakókkal használunk. Szeretnénk bővíteni a lakást, a tárolóból kialakítanánk egy szobát. A tároló fűtött,egy tetőtéri ablak kerülne beépítésre egy ajtóval kötnék össze a lakással illetve szigetelés és laminált padlót raknánk le. Ezzel 62m2-re nőne a lakás.
Milyen hatóságokat kell felkeresni, milyen papírokat kell beszerezni, és a társasház lakói felé milyen kötelezettségek vannak a munkák megkezdésével kapcsolatban. Merre induljak kiket keressek egyáltalán? Ha valaki végigjárta már ezt a procedúrát kérem adjon tanácsot.
Előre is köszönöm!

nanemaaa # 2021.02.08. 10:27

Qkker
Közös képviselőt, hogy hívjon össze lakógyűlést. Utána alapító okirat módosítás.

drbjozsef # 2021.02.08. 13:19

Qkker,

... 100% tulajdonosi egyetértéssel. Menni fog, mindenki bele fog egyezni?

Zoltanuss # 2021.02.10. 13:19

Qkker !
Figyelmembe véve a korábbi javaslatokat is azért + 12 nm -nél nem biztos ,hogy pont az AO modósítás az elsődleges.
Mivel használjátok és más is elsődlegesen a jelenlegi használok belegyezése kell, majd a közgyűlés,. nyilván előtte a kk. véleménye is..
Ennyi nm -nél lehet hosszútávú bérlet is.

Vagy a tetőtér megvétele.

nanemaaa # 2021.02.12. 07:33

Zoltanuss
Mennyi az a m2 pontosan, amihez még nem kell? Létezik olyan, hogy sok, vagy kevés?
Egy esetleges későbbi értékesítés során nyilván megérné, ha később derülne ki, hogy az eladott 60 m2-es lakás valójában csak 50.