Társasházi tetőtér beépítés, lakásbővítés

MighoT # 2021.04.08. 17:16

Üdv!
Lakásvásárlás előtt vagyok. A kiszemelt társasházi tetőtéri lakásban a jelenlegi tulaj kb 17 éve kibontott egy átjárót a tetőtér végébe, tehát egy közös tulajdonú, mások számára elérhetetlen helyiségbe, majd ott kialakított két szobát (kb 15 m2 nettó terület) és két ablakot helyezett tetőre. Ezt mind a lakóközösség tudta és beleegyezése nélkül csinálta, továbbá engedélyt sem kért az építésügyi hatóságoktól. A közös képviselő mai napig nem tud erről.
Jelenleg a két helyiség állapotügyileg rendben van, de a padlózatát újítani kéne.
A tulaj fennmaradási engedélyt nem hajlandó kérni. Az ingatlant a jelen formában, helyzetben kívánja eladni ráadásul az árból sem óhajt engedni.
Kérdésem, hogy ha így megveszem a lakást és fennmaradási engedélyt kérnék, én kapnám a büntetést?
Egyáltalán nekem kéne kérnem az engedélyt vagy a közös képviselőnek? Hiszen az engedély után is még közös tulajdonba maradna, elidegenítésről gondolom még nem lehet szó.
Előre is köszönöm a válaszokat, meglátásokat!

drbjozsef # 2021.04.08. 18:20

MighoT,

Igen, téged büntetnek meg, veled bontatják el.

Mivelhogy mint visszterhes vevő, az eladó jogutódja leszel.

Én nem venném meg így, csak akkor, ha a vételár megfelel a két szoba nélkül (+büntetések +költségek) is.

Egyébként felejtsd el.

nanemaaa # 2021.04.09. 06:46

MighoT

Ha bizonyítható, hogy az elvégzett építési munka 10 évnél régebbi, arra bírságot nem szab ki a hatóság. Nagyobb gáz, hogy valószínűleg fennmaradási engedélyt se fog adni, tekintettel arra, hogy ez ma már nem engedély köteles építési tevékenység.

A problémát inkább az alapító okirat módosításában látom. Mi lesz, ha a társasház nem járul hozzá a módosításhoz, esetleg köteleznek arra, hogy állítsd vissza az eredeti állapotot?

Egyébként a Nyugati pályaudvart is eladták már párszor a történelem során, mégse lett belőle sose magántulajdon. Az eladó olyan dologért kér pénzt, ami nem az övé. Ajánld fel neki a tetőtéri szobákért cserébe az Állatkert oroszlán kifutóját. ;)

Zoltanuss # 2021.04.09. 06:52

Ahogy József is írta :

Én nem venném meg így,

kibogozhatalan nehezen a végére jutható ügy. Azért büntetés már meredek.
De az eladó megkárosította a társasházi közösséget, megsértett bizonyos építési szabályokat.

Ha tényleg jó helyen van és az ár is jó, akkor azért érdemes azon gondolkodni, hogy megkeresve a közösséget-
  • a közösképviselőn keresztül, felajánlani, hogy egy örök /hosszú bérlet... pl. 20 évre konstrukcióval, majd az építési hatóságot, hogy megy e az engedély.... ami gyakorlatilag csak a 2 ablakra vonatkozik. Ha igen, akkor megvehető !!
Zoltanuss # 2021.04.09. 07:08

Két állítás :
kiszemelt társasházi tetőtéri lakásban a jelenlegi tulaj kb 17 éve kibontott egy átjárót a tetőtér végébe, tehát egy közös tulajdonú, mások számára elérhetetlen helyiségbe, majd ott kialakított két szobát (kb 15 m2 nettó terület) és két ablakot helyezett tetőre. Ezt mind a lakóközösség tudta és beleegyezése nélkül csinálta, továbbá engedélyt sem kért az építésügyi hatóságoktól. A közös képviselő mai napig nem tud erről.

és
eladni ráadásul az árból sem óhajt engedni.

Ha nem tud a lakóközösség , akkor itt a jó alkalom, hogy tudjon. Egy vétel előtt a leendő vevő csak felkeresi a közös képviselőt és informálja a helyzetről.

Az ár letörés módja . direktbe az érdeklődő vagy megbízottja, felveti hogy nagyon, de nagyon nagy hiba az engedélynélküliség. Sőt kilátásba helyezi, hogy a hatóságokat informálni fogja. szerinte. tűzveszélyes, városkép rontó, állag veszélyeztető... lényeg nyomás az eladóra, hogy váljon eg az ingatlanától.
Az eladó, ha van esze gyorsan megválik a tulajdonától... még némi árengedmény ellenében is.

Az alapelv : az állampolgár joga a bejelentés a szabálytalanság vélelmezése, a hatóság feladata pedig a kivizsgálás.

Zoltanuss # 2021.04.09. 07:15

MighoT !
Tehát ha jó helyen van , jó az ár, akkor a megszerzés némi praktikával megoldható.
Az Alapító Okirat módosítás nehézkes, költséges, de egy hosszú bérlettel talán előrébb jutsz.

Mindenesetre a közösséget és a hatóságot informálni kell, majd ők döntenek.
Az eladót pedig nyomás alá helyezni.

Hogy megéri - nem éri meg... itt mi nem tudhatjuk.

Tailorka # 2021.04.19. 23:42

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni.

Lakásvásárlás előtt állok. Egy hatlakásos társasház legfelső emeletén lévő lakását szeretném megvenni, amelyhez tartozik egy padlástér is, amely a társasház osztatlan közös tulajdona, de a mostani tulajnak kizárólagos használati joga van rá (ez benne van az alapító okiratban).

A tulaj beépítette a padlásteret és ott kialakított egy fürdőszobát a lakók tudta és engedélye nélkül. A tulaj a padlásteret is beleszámolja a vételárba, mondván, ő arra úgy tekint, hogy az övé (hiába mondtam neki, hogy az nem az ő tulajdona).

A tulaj azt mondta, hogy nekem semmi bajom nem származhat abból, ha úgy veszem meg a lakást, hogy a tulajdoni lapon csak a tényleges lakás mérete szerepel, padlástér nélkül, mert úgysincs másik bejárat a padlástérre, csak az ő lakásán keresztül lehet megközelíteni. Ez igaz? Nem vehetik el tőlem valahogy a padlásteret? Ő azt mondta, max akkor, ha módosítanak az alapító okiraton, de úgyse fognak. Számomra ez nem túl megnyugtató.

Én inkább meg szeretném venni a lakóktól a padlásteret is, hogy semmi bajom ne legyen belőle és legálisan csinálhassak vele azt, amit csak akarok. Szerintetek érdemes lenne? Illetve, ugye jogosan gondolom azt, hogy a padlásteret nem kéne beleszámolnia a vételárba?

Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2021.04.20. 05:24

Erre nem kaptál már választ másik topikban?

Tailorka # 2021.04.20. 08:13

Így konkrétan nem.
Ha mondjuk sikerül elérni, hogy az eladó lejjebb vigye az árat, és én nem veszem meg a padlástér tulajdonjogát, de felújítom a padlásteret, és ugyanúgy nem szólok erről senkinek, akkor lehet belőle problémám? Bár ez nem tűnik számomra túl korrektnek.

drbjozsef # 2021.04.20. 08:50

Szerinted lehet válaszolni arra, hogy "lehet-e problémád"?

Igen. Lehet. Ez elég konkrét?

Tailorka # 2021.04.20. 09:16

Jól van, köszönöm, inkább máshova megyek válaszért, ha itt ilyen "kedvesek" az emberek.

drbjozsef # 2021.04.20. 09:45

Ezek szerint nem volt elég konkrét.

Sebaj, kérdezni is meg lehet tanulni, csak így nehezebb.

wers # 2021.04.20. 09:54

A tulaj azt mondta, hogy nekem semmi bajom nem származhat abból, ha úgy veszem meg a lakást, hogy a tulajdoni lapon csak a tényleges lakás mérete szerepel, padlástér nélkül, mert úgysincs másik bejárat a padlástérre

Ha én lennék az eladó én is ezt mondanám magasabb vételár reményében.

Rosszul írom. Én nem akarnám a vevőt megvezetni, és eszem ágában sem lenne eladnia azt, ami nem az enyém.

Neked kell eldöntened, hogy mennyit ér az a lakás. Kockázat mindig benne lesz, ameddig a társasházzal nem teszitek helyre a tulajdoni viszonyokat.

(nem olvastam a másik topikot, nem is találom)

Ha tényleg nagyon tetszik a lakás akkor én felbecsülném mennyit ér nekem, külön megvenném a lakást és külön ajánlatot tennék a társasháznak.

Tailorka # 2021.04.20. 10:31

Köszönöm a választ és a megerősítést!

Én másik topikban nem tettem fel ezt a kérdést, csak itt.

wers # 2021.04.20. 11:21

Én másik topikban nem tettem fel ezt a kérdést, csak itt.

:) köszönöm a megnyugtatást, akkor nem keresem tovább.

Deckwood # 2021.05.24. 19:45

Üdvözletem! Én egy biztosítási kérdéssel kötném össze a társasházi tetőtér kérdését.
Önálló albetétes "padlást" vettem meg néhány éve, és építettem belőle lakást. Jogerős használatbavételi megvan, ám az alapító okirat módosítása még nem történt meg, az építtető csődeljárása és az ő tulajdonában maradt épületrészek árverezése miatt. ( Közös képviselő szerint minden eljárás lezárása után, majd egy költségért, a végállapotra módosítsunk). A társasház biztosítása így viszont egyszerű padlásként kezeli a tetőteret. Én tudnék a saját biztosítómnál egy valid értékű önálló lakásbiztosítást kötni, viszont a biztosítóm szerint akkor függetlenítenem kell magam a társasház biztosításától. Vagy biztosítót váltok, és a társasház biztosítójánál kérek egy többletérték " rábiztosítást" a társasház biztosítására a tetőtér vonatkozásában. Őszintén szólva, nem szívesen váltanék csak emiatt biztosítót. Viszont azon gondolkodom, egy társasház esetén maga a tető, tetőszerkezet mindig közös tulajdon. Hogy számol ilyenkor egy tetőtéri lakás esetén a biztosító és kinek fizet? Nekem vagy a közösségnek? Ha neadjisten esetleg leég a ház, jutok- e egy olyan biztosítási összeghez, ami az újrakezdést fedezi? És akkor tényleg lehet, hogy jobb egy kézben hagyni a biztosításokat?

Zoltanuss # 2021.05.25. 05:45

A biztosítók ha tehetik senkinek sem fizetnek. Mindig találnak valami jó okot erre !!

Zele Janos # 2021.06.09. 17:08

Kedves Forumozok!

Röviden: akie a padlas aze a teto, es annak javitasi közelezettsege?

Nagyon nem vagyok jartas a tarsashazi tetoter temajaban, ezert remelem tudtok segiteni..

Egy 2 szintes tarsashaz emeleti szintjet igyekszem megvasarolni. Felette van meg egy alacsonyabb padlaster. Arrol folyik most az egyeztetes, hogy kihhez tartozik majd a padlas. Feljaro csak az en egyik szobambol van hozza.

En 3 esetet tudok elkepzelni

1. közös
  2. földszint tulajae
  3. emelet tulajae

En szerintem az emelethet kell tartoznia mert onnan lehet csak megközeliteni

De a fo kerdesem, ha a földszinthez (elado) tartozna, akkor a teto javitasa es karbantartasa is az o feladata?

Köszönöm az utbaigazitasokat elore is!

Szomorú örökös # 2021.06.09. 17:48

Zele Janos

Arrol folyik most az egyeztetes, hogy kihhez tartozik majd a padlas. Feljaro csak az en egyik szobambol van hozza....szerintem az emelethet kell tartoznia mert onnan lehet csak megközeliteni

Félek, hogy az ettől még közös tulajdon marad. Viszont nagy valószínűséggel megveheted vagy bérelheted a társasháztól. De erre majd inkább MajorDomus fog korrekt választ adni, ő konkrétan szakmabeli.

Kogeza # 2021.06.09. 19:06

Szerintem az épület teteje a padlás tulajdonjogától függetlenül közös tulajdon.

Társasházi törvény:

Az épület tartószerkezetei, azok részei, az épület biztonságát (állékonyságát), a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrész, épületberendezés és vagyontárgy akkor is közös tulajdonba tartozik, ha az a külön tulajdonban álló lakáson vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségen belül van.

MajorDomus # 2021.06.10. 17:59

Igy van,de roppanteg yszerűen meggyőződhetsz róla ha megnézed az Alapitó Okiratot.

Meglepne ha nem közös tulajdon lenne!

Ha fel kell újitani,az nagy élmény lesz a lakásodon keresztűl!

Jobban jársz ha olcsón megveszed a társasháztól s beépited!

helgasza # 2021.08.01. 10:50

Üdvözlök minden segítőkész tagot!
Problémánk a következő: társasház tetőterét megvásárolva(2002),részben önkormányzattól,részben a többi lakótól,kialakítottunk két lakást.A vásárlás után kapott külön hsz-t, xyz/A/7 ,azon belül A és B albetét a két lakás.A kisebb külön tulajé,de maga az össz még közös tulajdon,padlástér néven.A lakások elkészültek,lakhatási engedély van,évek óta lakottak,kiadottak.
Fő probléma:ha el szeretnénk adni,lakássá kéne ugye minősíttetni. Ezért kéne módosítani az alapító okiratot.Pár éve elkezdtük mi,tervező,ügyvéd,de elakadtunk,mert a lakótársak irigységből sokat problémáztak,nem írták alá,...Pedig nekik fizetniük sem kéne. Most ismét nekivágnánk.Most már vektorális rajz kell,stb...de ugye ha újra elakadunk a lakókon....nem szeretnénk több pénzt kidobni.Mik a lehetőségeink? Közös képviselő NINCS! 6 lakás +a két új,ennyiből állunk.Gondoltunk önfeljelentésre...Bíróság lesz a vége,mindenképp?
4/5 vagy 2/3 többség kell? Ha bíróság,akkor legyen,mert haladni kell,az is jobb a semminél. Hivatalosan lakcímbejelentést sem tehetünk,mivel padlás.Hiába van lakhatási,itt is elakadtam.
Bármely segítő tanácsot köszönöm!

Majordomus # 2021.08.01. 15:06

Egyik sem!

100 %!

Mivel minden tulajdonosnak megváltozik a tulajdoni hányada,ezért mindenkinek bele kell egyeznie.

Én csak azt nem értem,miért nem akkor irattátok alá az új Alapitót,amikor kifizettétek a csomó pénzt a társasháznak. Akkor te diktáltál. Amig nincs aláirás,nem fizetünk.

Most egyet tehetsz: elindulsz aláirásokat gyüjteni,mondjuk a 6-ból 3 aláir.

A maradék 3 ellen,sőt inkább a társasház ellen pert inditasz,és kéred hogy a biroság itéletével pótolja az Alapitó Okiratot.

helgasza # 2021.08.01. 19:32

Jó rég volt,és akkor még olcsón vettük meg a szomszédoktól.Az egyik alsó lakás is a miénk. Akkor is készült módosító okirat,amikor egyben miénk lett a padlás,akkor kapta az új hrsz ot.Csak utána eladtuk egy részét,azaz két lakás lett,hogy haladni tudjunk....
Egy ilyen bírósági móka meddig tarthat?

drbjozsef # 2021.08.02. 05:54

4-5 évnél ritkán hosszabb.