albérleti kaució

matthiasi # 2010.05.29. 13:05

MD -nek :

Ha a szerződésben nem szerepel akkor nem ”!

Na ja. De van az életben olyan fogalom, hogy szerődés módosítás.

Komplexen kell kezelni a dolgot mind a két félnek !

MajorDomus # 2010.05.29. 20:44

Akkor szerződést kell módositani ! S utána lehet kérni ! Pont.

szabtam5 # 2010.09.21. 11:34

Üdvözlöm Önöket !

A bérlő 1 havi albérleti dij és 1 havi kaució után bérbe veszi a lakást, majd 5 nap után lakásproblémája megoldódik igy az albérletet felmondja.
A felmondási idő egy hónap a szerződés szerint.
Ilyen esetben mennyi összeg jár neki vissza.
A kaució visszajár?
Vagy kiszámolom az 5 nap ott létét + 1 havi albérleti dijat ( mely a felmondási idő ) ??

Köszönöm a segitségüket!

SolnesM # 2010.09.21. 14:31

T. szabtam5 !

Ilyen esetben mennyi összeg jár neki vissza.
Ami a szerződésben van !

Így elvileg az egyhavi lakbér levonható a kaucióból.

De mivel az ember néha empatikus is tud lenni (már aki ), én pl. ilyenkor azt csinálom : felmond és nem győzi kivárni a felmondási időt.
ok. akkor a maradék időt felezzük.
tehát 5-6 nap után el is költözik, akkor az 5-6 napra esedékes lakbér + még 15 nap. És rezsi is arányosan kiszámolva.
Habár köszönhetően ennek a fórumnak is, újabban általában beveszem : 6 hónapon belüli költözéskor egyhavi kaució is ugrik.
Legyenek a leendő bérlők is meggondoltabbak !!

Beja+va # 2010.10.02. 16:43

Kedves Fórumozók! A segítségüket szeretném kérni.
Az albérletünket nem írásban mondtuk fel, csak szóban. Időben szóltunk és a megbeszélt időig ki is költöztünk. A főbérlő nem akarja elfogadni a felmondást, de a zárat kicserélte a költözésünk után. A kauciót nem akarja visszaadni, de arról már nagyjából le is mondtunk. A nagyobb gond, hogy nem hajlandó beszélni és találkozni velünk, nem tudjuk visszairatni az ő nevére a közműveket. Az internetet nem tudjuk lemondani, mert a beltéri egységek bent maradtak a lakásban és anélkül nem hajlandó elfogadni a szolgáltató. Tehát hogyan tudnánk bizonyítani, hogy már nem lakunk a lakásban, és hogyan tudnánk rávenni a főbérlőt, hogy az átadásátvételi jegyzőkönyvet megcsinálja. Vagy le tudunk mondani valahogy a közművekről? Perrel fenyeget, de nem perel. 2 hónapja nem lehet vele beszélni és nem történik semmi változás az ügyben. Csak reméljük, hogy nem adta ki újra a lakást és nem mi fogjuk a rezsijüket fizetni...

MajorDomus # 2010.10.02. 18:49

Nem ertem mi a gond. Az okmanyirodaban jelentkezz ki a lakasbol,errol kerj egy igazolast, s azt add le a szolgaltatok ugyfelszolgalatan.
Ezzel a felelosseged megszunikcsak azt nem tudom mire vartal 2 honapig

Beja+va # 2010.10.06. 17:08

Nem voltunk oda bejelentve. A szolgáltatóval beszéltünk, valami írásos igazolást kér, hogy nem lakunk már ott. Elég lehet, ha írunk egy nyilatkozatot, vagy bevisszük a lakcímkártyát? Amin rajta van, hogy most jelentkeztünk át?

babec # 2011.01.15. 12:33

Tisztelt Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni, illetve a véleményeteket. Kérdésem lenne. Ha a bérlő jan. 6-án közölte költözési szándékát (felmondási idő 30 nap a bérleti szerződésben)és erre az időszakra (eredetileg febr. 6-án kell neki kiköltöznie ez alapján)a bérleti díjat kifizette akkor ha pl a felmondási időn belül kiköltözik önként akkor visszajár-e bérleti díj illetve kaukció? Másik kérdésem, hogy nov. 8-án kelt a bérleti szerződés, de teljes havi bérleti díjat fizetett, akkor ez minden hónap 8-tól szól következő hónap 8-ig? Ezalapján február 8-ig szól a januárban fizetett?
A lakás főbérlős, tehát mi is itt lakunk, sajnos a fiatal srác beszédstílusa nem elfogadható számomra, ráadásul csinál olyan dolgokat főleg éjszaka amire utána nem emlékszik, letagadja, néha ránk fogja...pl a bejárati ajtó tárva nyitva éjszaka mikor mindenki alszik, folyamatosan nyitva hagyta a bejárati és terasz ajtót (veszélyeztetve ezzel a lakás biztonságát) mivel korán kel ezért 8 után mi legyünk lábujjhegyen és csendben a lakásban, folyamatosan használta a cuccainkat, majd közölte írásban egy levélben, ha még egyszer hozzányúlunk a cuccához, szétvágja azt a valakit. Ami nem igaz, mert nagyon ügyelünk erre és soha senki nem nyúl semmijéhez. Legszivesebben azonnali hatállyal elküldeném, de tudom ezt nem lehet.
köszönöm ha valaki válaszol.

SolnesM # 2011.01.15. 14:16

babec !
Végre egy klasszikus albérlet ill. szobabérlet.

a bérleti díjat kifizette akkor ha pl a felmondási időn belül kiköltözik önként akkor visszajár-e bérleti díj illetve kaukció?

Nem jár vissza neki. Deaz ilyen bérlőtől jobb minél előbb megszabadulni, így feleleges azon a pár forinton kicsinyeskedni !!

Kérdésed :

hogy nov. 8-án kelt a bérleti szerződés, de teljes havi bérleti díjat fizetett, akkor ez minden hónap 8-tól szól következő hónap 8-ig? Ezalapján február 8-ig szól a januárban fizetett?
Miért lenne probléma ?

én mindig tól g fizettetek.
Bármilyen dátum megfelel, alényeg ,hogy fizessen.
De mi ez apanasz sorozat ??
Mindenkinek vannak egyéni szokásai , rigolyái.
Lehet ha a bérlőt kérdeznénk meg ő is előhozna furcsaságokat, amit Ti tesztek !

babec # 2011.01.15. 16:27

Kedves Solnes!

Köszönöm a választ és igen, egyetértek azzal, hogy biztosan neki is lennének panaszai, hiszen kinek nincs. Azért tettem fel a kérdéseket, hogy tisztán lássak. Viszont azonkívül, hogy értelmes módon kommunikálni nem tud és úgy beszél velünk mint a kutyával, azért fenyegető levelet ne írkáljon már hogy "aki hozzányúl azt szétvágom", mert ha én tisztességesen beszélek vele akkor próbálja meg ő is, azok után, hogy ő használt mindenünket (ami nem bérleti tartozék hanem saját) és csak követelései voltak. Normális, értelmiségi család vagyunk és nem 20 évesek. A baj ott kezdődik, hogy a bérlőknek több joguk van mint a tulajdonosnak.
Köszönöm a választ.

eszter89 # 2011.04.21. 21:57

Tisztelet Fórumozók,
egy kis segítségre lenne szükségem a következőkkel kapcsolatban.Augusztus óta albérletben lakom,viszont nekem nincs a tulajjal semmilyen szerződésem,csupán a lakótársammal van.Akivel megegyeztünk papíron,hogy kifizettem a kauciót,amit a távozás előtti hónapban lelakhatom.A lakótársam befizette a tulajnak a 2 havi kauciót,és innentől kezdve ő azt mondja,hogy a tulajhoz forduljak ez ügyben.A havi számlákat,bérleti díjat mindig felesbe fizettük és külön adtuk oda a tulajnak.Most ki akarok lépni az albérletből május végén.A felmondási idő egy hónap volt,már április elején szóltam,hogy megyek.A lakótársam nem hajlandó foglalkozni a kaucióval,a tulaj meg nem engedi,hogy lelakjam,hanem majd visszaadja ha kiköltözöm.Ebbe én viszont nem akarok belemenni,mert semmilyen bizonyítékom nincs arra,hogy én fizettem,egyedül a lakótársammal van megállapodásom (+ az áll benne,hogy lelakhatom).Ebbe e helyzetben mit csináljak?Nem akarom hagyni,hogy 70 ezer Ft-om elússzon a semmire.Arra gondoltam,hogy nem fizetem ki az április lakbért,hanem cserébe nem kérem vissza a kauciót és hó végén kiköltözöm.Mennyire lenne ez korrekt?

SolnesM # 2011.04.22. 11:55

eszter89 eszter89!

.„Mennyire lenne ez korrekt?
Elvileg semennyire.
Képzeld te birtokban vagy egy 5 - 9 milliós lakásban és a rongyos 70 ezredet féted !!
A lakótársad papirjait azért ne dobd ki !

SolnesM # 2011.04.22. 11:59

és továbbra is eszter89 !

Hát a lakótársad nem csinál végelszámolást ? Abban azért meglehetne említeni, hogy a kaució már téged illet !

eszter89 # 2011.04.22. 18:58

A lakótársam maradni szeretne,ezért sem értem igazán ezt az egész huzavonát,mert ha én bármit is tönkretennék (aminek igen kicsi esélye van,hisz a lakás majdnem üres,a falak koszosak,az ajtók már sárgák,a szőnyegnek már rég a kukában lenne a helye,valami iszonyat ahogy kinéz.Van még egy rossz tv és szintén rossz dvd lejátszó.)akkor azt betudná hajtani a lakótársamon,hisz ő nem kéri vissza a kauciót,és továbbra is marad egy új lakóval együtt.De ha én a tulajnak kifizetek mindent után nem fogom látni a 70 000Ft-om,mert semmilyen papír nincs róla.Bár tisztában vagyok vele,hogy nem ez a legkorrektebb dolog,de már így is kezd elmérgesedni a dolog,és így már nem is szívesen maradnék az albérletben,szeretnék minél előbb elmenni.

nandy # 2011.04.23. 20:52

Igazság szerint neked a lakótársaddal kellene elszámolnod, mert ő még marad. Tehát a tulaj sem fogja visszaadni a kaukciót, hacsak a lakótársad nem fizeti ki a tulajnak. De akkor már egyszerűbb közvetlenül intézni a lakótárssal.

Őszikék57 # 2012.03.07. 07:44

Üdv. Mindenkinek!

Ismét kérdésekkel szeretnék a fórumhoz fordulni.

Abérletbe szeretnénk kivenni egy lakást. Bérleti szerződés majd csak május környékén készülne.
Kérheti-e most a tulajdonos a kauciót? Mi szívesen kifizetnénk azért, hogy a lakást nekünk adják ki. Mire terjedjen ki a kaucióról szóló átvételi elismervény ahhoz, hogy a végén ne járjak rosszul?
Tudna esetleg valaki egy mintát küldeni egy ilyen átvételi elismervényről?

Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget!

guba" # 2012.03.07. 09:39

Ebben az esetben ez nem óvadék vagy "kaució" lesz, hanem foglaló, és célszerű annak is nevezni. Írásban kell megkötni a bérleti szerződést, amely csak a májusi időponttól engedi birtokba lépni a bérlőt, és attól kezdve a szerződéskötéskor átadott foglaló óvadékként szolgálhat a továbbiakban.