albérleti kaució

MajorDomus # 2009.12.28. 20:16

Szerintem nézd a jó oldalát. A bérlőd sincs könnyü helyzetben,igy 2 hónapig van bérlőd s lehet hogy- marad is. Neked is az az érdeked-hogy lakjanak a lakásban.
Guba álláspontja a helyes,a kaucio beszámitható a bérleti dijba a bérbeadó beleegyezésével.
Egyezz bele ! Ha eddig pontosan fizettek nem lesz-gond.

Mágika85 # 2009.12.29. 07:21

Kedves Guba és MajorDomus!

Köszönöm a válaszokat!
Ha a kaució csak a bérlő beleegyezésével lakható le, akkor abba biztos, hogy nem fogunk beleegyezni, mert a lakás full extrás (több száz ezer forintos gépek, bútorok, stb.) és minden egyes dolgunkat ott hagytunk a párnak, hogy nekik is minél jobb legyen.
Az igaz, hogy eddig nem volt gond a fizetéssel, de eddig ketten laktak a lakásban. És elvileg a lányt a fiú tartotta el, mert ő nem dolgozik.
Így úgy gondolom, hogy a lány egyedül nem fogja tudni fizetni a számlákat és a lakbért, és ha esetleg a lakásból kiköltözésig bármi kár történik, akkor ott vagyunk tartozással és egy lelakott lakással.
Ezek után úgy gondoljuk, hogy ezt nem engedhetjük meg!
Ezek tudatában is így gondoljátok?
Üdv.: Mágika85

lewho # 2009.12.29. 07:44

Gubának abban igazsága vagyon, hogy egyik napról a másikra nem rakhatod ki - jogszerűen -, s a rendkívüli felmondás után úgyis a kaucióból érvényesíted a követelésed.

Vagyis ha a bérbeadó nem egyezik bele a kaució lelakásába, és a bérlő nem fizet, akkor a bérbeadó éljen rendkívüli felmondással pl. a hónap utolsó napjára (szerződéstől függ).

Szerintem ennél jobb, ha először megpróbálod valamelyik megoldásodra rábírni, picit határozattan megfenyegetni. El kell kerülni, hogy óvadék nélkül használja a lakást.

Mágika85 # 2009.12.29. 08:09

Lewho!

Mi sem arra gondoltunk, hogy kirakjuk egyik napról a másikra (mert tudjuk, hogy egyedül nem tudja fizetni), hanem arra, hogy felajánljuk neki a lent már említett két megoldást.

1. Vagy beadja a felmondást és 1 hónapig(felmondási idő alatt) még ott lakik és rendesen fizet (akkor többe kerül neki az ott lakás, mint a kaució)
  2. Vagy amikor tud elmegy (pl. 1 hét múlva tud költözni) és akkor a felmondási idő be nem tartása miatt nem kapja vissza a kauciót.

Így ő is spórolna valamennyit, mivel ugye azt már írtam, hogy a kaució csak részben fedezi a bérleti díjat+rezsit.
Mi is úgy gondoltuk, hogy megpróbáljuk rávezetni a dolgok lényegére.
Ugye nem dolgozik, ergo nincs pénze, akkor, ha nem engedjük meg neki, hogy lelakja a kauciót, akkor nem is fog tudni kifizetni kb.70.000-t a bérletre+rezsire.
Ha épp ésszel gondolkodik (én is ezt tenném a helyében), akkor visszaköltözik az anyukájához, mivel egy embernek luxus egy ilyen kiadás, csak azért, hogy ne a szülői házban lakjon.
Ha meg nem költözik, akkor meg fizesse ugyanúgy tovább a bérletet+rezsit, ahogy eddig.
Írtam két féle felmondást is,abban pontosan részletezve a választásokat és a kötelezettségeket mindkét fél részéről (bérlő-bérbeadó).
Remélem belátja a dolgok lényegét, mert tényleg nem szeretnénk, hogy óvadék nélkül használja a lakást, mert mi a garancia akkor arra, hogy nem költözik ki a gépeinkkel együtt!
Üdv.: Mágika85

guba # 2009.12.29. 13:05

Ha "a gépeiddel együtt költözik ki", akkor a 70 000 kaucióval sem vagy beljebb, és ez sem lesz "garancia". Szerencsétlen lány egymaga fogja egy hónapon belül "lelakni" a lakásodat?
De, ha annyira elfogyott a bizalmad, akkor tegyél neki te egy gesztust, menjen azonnal, te viszont tekints el a felmondási időre járó bértől. Ebbe gondolom ő is belemenne.

Mágika85 # 2009.12.29. 16:49

Guba!

Köszi a jótanácsokat, de azt te sem gondolod komolyan, hogy más problémája miatt mi maradjunk "szarban"?
Nem vagyok a szeretetszolgálat, így is tettünk már elég gesztust!
Azért köszi!

MajorDomus # 2009.12.29. 19:24

Ha 4 hónap alatt ketten nem verték szét alakást akkor 1 hónap alatt nem teszi tönkre egyedül.
Ugy látom attól tartasz, hogy elmegy s a nyakadon marad egyhavi rezsi,amit nem fedez a kaució összege. Mivel ma 29-e van holnap mondj fel neki január 31-el. Februárban elszámoltok, ha marad adóssága azt be tudod rajta hajtani nem lesz-egy -ökör ára.

Zoltanuss # 2010.01.09. 21:01

Egy lakást egy hét alatt tönkre lehet vágni !

MajorDomus # 2010.01.10. 14:26

Csak-szándékosan,de itt nem erről van szó.

kvri # 2010.01.13. 18:00

Kedves fórumozók!

Albérlet felmondásával és kaucióval kapcsolatosan fordulok hozzátok tanácsért.
A kaució:
Én, mint bérlő aláírtam egy határozatlan időre szóló albérleti szerződést. A szerződésbe foglaltuk, hogy ekkor kifizettem a bérbeadónak kéthavi bérleti díjnak megfelelő kauciót, amely visszajár, ha a lakásban nem keletkezik kár, vagy díjhátralék.
De a szerződésben benne foglaltatik feltételként, hogy a bérbeadó minimum egy évre kívánja bérbe adni a lakást, ezért ha 1 évnél előbb a bérlő felmond akkor az 1 havi kaució nem jár vissza.
Az csak most tűnt fel nekem, hogy amíg ennél a résznél az 1 havi kaució kifejezés áll, az általam valóban kifizetett 2 havi kaució csak összegként szerepel a szerződésben. Nem egyértelmű, hogy mennyi is az 1 havi kaució. Ez mindenkor a havi bérleti díj összege? Számíthatok rá, hogy 1 havi kaució visszajár, ha 1 év előtt kiköltözök?

A felmondási idővel kapcsolatban a szerződés szerint 30 napot kell biztosítani kölcsönösen. Ez azt jelenti, hogy adott hónap elsején bejelentem, hogy felmondom a szerződést, majd köv. hó elsejével kiköltözöm?
A szerződés felmondásában minek kell szerepelnie?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.01.13. 19:29

A szerződést a mai nappal felmondom.

1 havi kaució = 1 havi bérleti díj

kvri # 2010.01.14. 12:51

Köszönöm a választ! Szeretném még megtudni, hogy a felmondást írásban kell-e rögzíteni, vagy elfogadható-e a szóbeli, illetve emailen történt megegyezés. A tulaj ugyanis nem abban a városban él ahol az albérlet van, így nemigen tudná átvenni a felmondásomat.

MajorDomus # 2010.01.14. 19:20

Az-elektronikus levél -mivel beazonositható,elfogadott komm.eszköz.
Ha felmondasz február 1-el s kiköltözől febr.28-al nem kapsz vissza semmit mert 1 hónap bánatpénzt visszatart a tulaj a 2.hónapot meg lelaktad. Pont.

MajorDomus # 2010.01.14. 19:21

Az-elektronikus levél -mivel beazonositható,elfogadott komm.eszköz.
Ha felmondasz február 1-el s kiköltözől febr.28-al nem kapsz vissza semmit mert 1 hónap bánatpénzt visszatart a tulaj a 2.hónapot meg lelaktad. Pont.

SolnesM # 2010.01.23. 12:49

Üdvözlöm a hozzáértőket !

Egy kérdés : kötök egy bérleti szerződést a megtekintett állapotban, a megbeszélt díjért + a kaució.
Pár nap múlva a bérlő visszaléphet e ? (természetesen igen ), de mivel van 1 hó felmondás, elvileg az egyhavi díj illeti a bérbeadót ?
Lehet úgy is értelemezni mint bizonyos kereskedelmi ügyleteknél, hogy pár nap gondolkodási idő jár.
Az igazság : van pár nap a szerződéskötés és a beköltözés között jan. 25 és febr 1 . Az én értelmezésem szerint ez nem olyan kereskedelmi árú/ szolgáltatás, amiből raktáron van még vagy 10 db.
Vélemények ?

monalisa1 # 2010.01.23. 13:20

A bérlő már a szerződéskötés napján költözhetett volna - akár, illetve ha erről külön megállapodás történik. Az hogy csak február 1-én költözött ez az ő dolga.

Ettől függetlenül fél havi pénz visszaadása korrektnek mondható.

Külön: mi a csodát írsz itt hiszen ma még csak jan. 23-a van - vagy egy éve hezitálsz a dolgon?!

"Mona"
laikus hozzászóló

MajorDomus # 2010.01.23. 22:24

Vagy időutazó és visszajőtt,mert február-2-án a bérlő meg -fogja ölni.

andrea76 # 2010.02.10. 13:11

Jó napot!

Segítséget szeretnék kérni!
A történet a következő:albérletbe való beköltözéskor 1 havi bérleti díjat plusz 30 ezer forint kauciót tettünk le!
Minden rendben ment,semmi gond nem volt a főbérlőnkkel,a lakással annál inkább...a falak a konyhában,fürdőszobában rettenetesen bepenészedtek az utolsó 4 hónapban!Pénteken lesz az elszámolás,kulcsátadás!A szobákat,folyosót kifestve adjuk át,plusz a parkettát saját költségünkön tettük le!
Ma írt a főbérlő,hogy csak akkor adja vissza (vagy számolja bele a januári rezsibe) a kauciót,ha idézem a levelét:

"A lakást tisztán és festett falakkal vettétek át- ti használtátok azt, úgyhogy minden helyiséget eredeti állapotban kell átadnotok!
Az általatok lerakott parkettához nincs közöm, de ha felszeditek, a padló ne legyen rosszabb állapotú,mint amilyen volt."

Nekem tényleg ki kell festenem a konyhát,fürdőszobát saját költségemre,mert tiszta penész??????
Tanácstalan vagyok,nem én okoztam a kárt!!!A szerződésünkben benne van,hogy eredeti állapotában adom át a lakást,nade akkor is ha nem én okoztam a kárt?

Válaszukat előre is köszönöm!

andrea76 # 2010.02.10. 18:18

Még azt szeretném az előző hozzászóláshoz hozzátenni,hogy lefotózom a kifestett lakást (legyen bizonyítékom,hogy én rendben otthagytam) és postán feladom a bérleti szerződésben írt címére a januári rezsi és a kaució különbözetét!
Természetesen csak ha tényleg jól gondolom és nem jogos az,hogy én fessem ki a penészes részeket is!

Tanácsukat még mindig várom,amit előre is köszönök!

Gizus52 # 2010.04.21. 16:44

Szép napot mindenkinek aki segiteni tudna.
Március 29.- adtam ki a lakásom, A bérlő 1 havi bérleti dijat és 1 havi kauciót adott a beköltözéskor.A szerződésban rögzitettük, hogy április 15.-ig kifizeti a 2. havi kauciót, de sajnos ez nem történt meg.Irásban felszólitottam a fizetésre 8 napon belül, mert ha nem fizet akkor felmondok.Nem tudom, hogy helyesen jártam e el. Ha nem fizet akkor kitehetem e április 29.-ével. Valamint mi a teendő ha a rezsit nem fedezi a kaució? A lakást kifestett, új bútorokkal berendezett , tiszta állapotban adtam ki, de amikor felmentem az órákat leolvasni egy disznóolat találtam, olyan rendetlenség és kosz volt.Várom válaszukat és hozzászólásukat.

Judy7 # 2010.05.27. 11:05

Tisztelt Fórumozók!
A kérdésem a következő: kauciót lehet-e a szerződéskötés után, utólag kérni a bérlőtől?
Köszönöm előre is segítőkész válaszaikat.
Üdv: Judy

Judy

MajorDomus # 2010.05.27. 20:49

Ha a szerződésben nem szerepel akkor nem !

Judy7 # 2010.05.28. 09:15

Nem, a szerződésben sem szerepel, sem a szerződéskötés előtt nem kértek.
Köszönöm a segítségét.
Üdv:Judy

Judy

matthiasi # 2010.05.29. 12:54

Gizus52 -nak és másoknak !
A kauciót mindig előre kell kérni. Az olyan utólagos fizetés igérgetés nem ér semmit.
nem mintha nem lennének az életben olyan esetek, hogy ne fordulna elő a pénztelenség.
A kaució gyakorlatilag sokat nem fedez a felmerülhető károkból. nagyjából egyhavi lakbérelmaradást fedez és szintén egyhavi rezsí díjat.
A kaució nem mást mint a mércéje - jelzése annak, hogy aki el akarja é foglani a lakást fizető képes é.
Az olyanok alkudoznak akiknek már senki semmmijem körülmények között soha egy fillért sem hitelez. Se egy rokon se egy barát. Akkor egy lakástulaj miért hitelezne ??
Persze a magyari gondolkodásban mélyen beleégett a lakástulajok elleni negativ érzés.
Egyhamar nem változik.
Mint ahogy a magyar döntő többsége nem tudja mi az albérlet és a bérlet.

Maga az albérlet is egy negativ előjelű valami.

matthiasi # 2010.05.29. 13:03

Judy7 -nak !

Kérni lehet, de nem biztos, hogy megkapja a bérbeadó.
nyilván feledékeny/tapasztatlan volt.
viszont az se biztos, hogy sokáig béreleheti a lakást a bérlő. Van a világon olyan fogalom hogy józan beleátás . Kérdés megérti é a bérlő, hogy egy kb 10 milliós érték nincs egyensúlyban egy 1 vagy ne adj isten 2 havi kaucióval.
Egyébként azt kell nézni : a bélemény megfele é az igénynek, jó helyen fekszik arányos é a bérleti díj és nem egy elfelejtett dolgon lovagolni !!!