osztatlan közös tulajdon

dorka11 # 2013.12.17. 21:02

Köszönöm a választ.

Még mindig nem világos, hogy szakértő az adott területen lévő, hasonló adottságu ingatlanok átlagos éves bérleti diját honnan, milyen adatbázisból veszi?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.17. 20:42

Pl. az adott területen a hasonló adottságú ingatlanok átlagos éves bérleti díja.

dorka11 # 2013.12.17. 20:01

ObudaFan!

Bocs, de nem az ingatlan forgalmi értékére gondoltam, hanem a haszonélvezet értékére, - hogy szakértő azt mi alapján állapitja meg. (határozott idejü x évre szóló haszonélvezeti jogról van szó).

Köszönöm a választ előre is.

ObudaFan # 2013.12.16. 22:46

Főleg NAV adatbázis alapján.

dorka11 # 2013.12.16. 21:07

ÓbudaFan!

Ha az Itv. táblázata polgári jogi jogviszonyokra nem irányadó, akkor a szakértő mi alapján számol? Nem hiszem, hogy hasraütésszerüen.
Milyen jogszabály, illetve iránymutatás alapján állapitja meg az értéket?

Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2013.12.16. 12:37

És a valóság aligha olyan mechanikus, hogy ugyanakkora a haszonélvezet értéke 65 éves haszonélvezőnél, meg 120 évesnél.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.16. 07:54

Volt dolgom egy szakértővel, aki ragaszkodott az Itv. szerinti értékhez, nem is értette, mi a problémám. Pedig arra is rámutattam, hogy ha ez ilyen egyszerű és mechanikus lenne, akkor őt nem kellett volna kirendelni. Egy osztást és egy szorzást a legtöbb bíró is el tud végezni. Ha másképp nem, géppel.

ObudaFan # 2013.12.16. 07:10

Ha illetéket kellene számolni, az adóhatóság az ingatlan értékének 1/5-ét venné figyelembe. Ez a táblázat a polgári jogi jogviszonyokra nem irányadó, vagyis egy perben ezt szakértő mondja meg, de közelítésnek jó.

dorka11 # 2013.12.15. 21:43

71 éves.

ObudaFan # 2013.12.15. 17:16

Ez erősen függ a haszonélvező életkorától.

dorka11 # 2013.12.15. 17:06

ÓbudaFan!

Persze, értem - ha indokolt, akkor nyilván megkapja a jogot.

Egyébként a beköltözhető forgalmi értéknek kb. hány százaléka a lakott, + haszonélvezeti joggal terhelt forgalmi érték?

Előre is köszönöm a választ.

famazsi # 2013.12.13. 12:57

Osztatlan közös tuajdonú ingatlanon, több társtulajdonos esetén, akik önálló lakrészekben laknak, mi a helyzet az alábbi esetben:

melléképület és főépület korábban egy gáz és elektromos áram főmérőn volt. A főépület tulajdonosa levágta a melléképületet a két vezetékről. Most bírósági határozat van, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot (ami számára sérelmes, mert díjfizetéssel kapcsolatos vitái voltak). A melléképület tulajdonosa új gáz - és elektromos főmérőt akar fölszerelni.

Kérdések: az osztatlan közös ingatlanon jellemzően minden közműbekötéshez kell(ett eddig) a tulajdonostársak hozzájárulása? Ebben az esetben erre nincs szükség, a bírósági határozat ezt a kötelezettséget übereli?

Érdemes-e és ha igen, hol, miylen formában, milyen fórumon lépéseket tenni annak érdekében, hogy a két főmérőt ne szerelhesse föl a melléképület tulajdonosa?

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2013.12.13. 06:55

dorka11

Hát ki állapítaná meg? A bíró. Nyilván megnézi, hogy egyedül él-e, vagy kell valakit eltartania a saját háztartásában, az egészségi állapota mit indokol és azt is, hogy mennyi a tulajdoni hányada.

dorka11 # 2013.12.12. 17:36

ObudaFan, Kbs!

Kérnék választ a kettővel lejjebb irt hozzászólásomra.

Köszönöm.

karpati1973 # 2013.12.11. 21:13

Kedves Imma!

Beszéltünk igen, de akkor még messze nem így állt a helyzet.
Azt pedig biztosan nem írtam hogy nagyon jó nevű ügyvédem van. De van az tény..
Csak tájékozódni szerettem volna én is.. Mint laikus..

Azért köszönöm a válaszokat..

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.12.11. 18:48

karpati1973

Szerintem már beszélgettünk kisajátítás ügyben, Te mondtad azt, hogy egy nagyon jó nevű ügyvéded van.

:) Megint hozzá fordultál?

Nem érvényes az olyan szerződés, amelyben nem a tulajdonos adta el a tulajdonát.

Csak bírósághoz fordulhatsz és kérd a birtoksértő állapot megszüntetését.

dorka11 # 2013.12.11. 18:47

ÓbudaFan, Kbs - köszönöm a válaszokat.

Egyébiránt a biró azt mondta, hogy van rá lehetőség, hogy az alperes haszonélvezeti jogot kapjon X évre. Szakértőnek lesz kiadva, hogy állapitsa meg a lakottság értékcsökkentő hatását. Logikusnak tünik az, amit ÓbudaFan irt, hogy haszonélvezeti jog alapitása főleg akkor indokolt, ha tul.hányadáért olyan kis összeget kapna, melyen nem tudna másik ingatlant vásárolni. 10 mft-ot vélhetően kap az ingatlan hányadáért.
A "szükségleteihez mérten" mit jelent? Ki állapitja meg, hogy egy embernek mennyi a szükséglete? A háznak, melyben alperes lakik, csak a fele az ő tulajdona.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.11. 17:53

Több ügyvédi felszólítást is küldtünk
Tehát van ügyvéded. Akkor őt kell kérdezni. Már csak azért is, mert ő ismeri az ügy összes részletét.

karpati1973 # 2013.12.11. 16:35

Tisztelt Fórumozók!

Nem biztos hogy jó topicba írok, ezért előre is elnézésüket kérem.

Problémám a következő. 1/4 rész osztatlan közös tulajdonrészem szomszédságában saját tulajdonú (1/1) földem van. Ennek egy részét az osztatlan közös tulajdonban lévő tulajdonostársam a tudtunk nélkül lekerítette, majd tulajdonjogát eladta.
Az új tulajdonosok állítják hogy az adásvételi szerződésükben az szerepel hogy a kerítéssel elkerített részt vették meg.. Én állítom hogy abban a magántulajdonom is benne van. Ráadásul kaput nyitottak a földemre és azon járkálnak. (az ingatlanba való bejutás egyébként más módon megoldott) Több ügyvédi felszólítást is küldtünk de semmi érdemleges nem történt.

A kérdésem az, hogy ha tényleg szerepel az adásvételiben hogy a kerítéssel elkerített részt vették meg és abban a magántulajdonom is benne van mit tehetek?? Mert gondolom más nem nagyon adhatja el ami az enyém :/

Válaszaikat,tanácsaikat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.11. 10:44

Köszönöm, érdekes. Szerintem ennek jogszabályi alapja nincs.

ObudaFan # 2013.12.11. 10:23

1/2008. (V.19.) PK. vélemény a PK. 10. számú állásfoglalás meghaladottá nyilvánításáról és a közös tulajdon megszüntetésének egyes kérdéseiről

II. Ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése esetén az abban lakó volt tulajdonostársat a bíróság kiköltözésre kötelezi. Ha azonban ez méltányos érdekét súlyosan sértené, a bennlakó volt tulajdonostárs kivételesen az ingatlanban való bennmaradásra is feljogosítható. Ilyen esetben a bíróság ítéletében meghatározza a bennlakó volt tulajdonostárs lakáshasználatának jogcímét. Ez történhet a felek megállapodása alapján, vagy haszonélvezeti jog, illetve használat joga bíróság által történő alapításával. A bíróság a volt tulajdonostárs indokolt szükségleteihez mérten meghatározza a lakás vagy lakrész használatnak terjedelmét, annak időtartamát és - dologi jog alapítása esetén - rendelkezik a jogosultság ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséről

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.11. 06:45

Szerintem nem alapíthat a bíróság haszonélvezeti jogot. Akkor már egyszerűen elutasítja a keresetet.

ObudaFan # 2013.12.10. 22:10

Nem nagyon tudok elképzelni olyan esetet, hogy ez szakkérdés legyen. Kivételesen, az alperes rendkívül méltányolható körülményei alapján lehetséges. Például ha a megváltási árból semmit nem tudna kezdeni.

dorka11 # 2013.12.10. 21:48

Szép estét mindenkinek!

Közös tul.megszünt.perben valószinüleg a felperes megváltja az alperesi tulajdoni hányadot. Alperes az általa jelenleg is lakott ingatlanban akar maradni. E célból a biróságtól X évre szóló haszonélvezeti jogot kért.

1.) Milyen feltételei vannak a haszonélvezeti jog biróság által történő alapitásának?
2.) A kérdés megitélése szakértői hatáskörbe, vagy kizárólag a biróság hatáskörébe tartozik?

A válaszokat előre is köszönöm

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.12.08. 08:10

Kimásoltam egy földhivatali határozatból a két jogszabályt, mert másra nem volt időm. Meg alaposan átgondolni sem. Hát így.