Mi akadálya annak, hogy megvedd az egészet?
osztatlan közös tulajdon
Nagymamám és testvére egy hosszú földnyelv szerű telken laktak közösen, házuk egybe van építve, egymás mögé. A nagyszülők elhalálozása után nagymamám testvérének a lánya elcserélte a rá eső részét egy teljesen idegen emberrel, és az lakik most abban a házrészben. Tulajdonképpen az egész udvart használja (több kutyát is tart, akik miatt be sem lehet menni), mivel nagymamám örökösei, édesanyám, és 2 testvére nem lakik ott. Sajnos emiatt az ember miatt nem lehet a tulajdont elidegeníteni sem. (tulajdonképpen a telken lévő vályogházaknak nincs komoly értékük) Egyáltalán jogos volt e ez, hogy az egyik örökös, a többi tulajdonos beleegyezése nélkül elcserélte a házrészét egy másik házra? Amennyiben ez nem volt jogos, mit lehet tenni és mennyi az elévülési idő, amennyin belül még intézkedni lehet? Válaszukat előre is köszönöm!
Azért nemtudom megvenni, mert nemtudom felkutatni az örökösöket. 2 magyar van köztük, ők sem a földhivatalban megadott címen laknak már...hát még akkor akik amerikában élnek, ha még élnek egyáltalán ilyen 1920-30as születésüek. képtelenség felkutatni őket. ilyen esetben elbirtokolható az ő részük? a házrész az évek során lakhatatlan állapotba került, mert senki sem gondozta, de nekem gazdasági épületnek pont megfelelne.
Csak elővételi joga van a társtulajdonosnak, de szerintem csere esetén is bele kell egyeznie a társnak. Mi van a tulajdoni lapon?
Kérnék segítséget,tanácsot.
Közös kapu bejáróval rendelkező sorházban lakom.A lakás vonalába tartózó 4m szélesség a tulajdonom a többi terület osztatlan közös használata a kialakultak szerint működik.Az utolsó-5.ik-lakó engedély nélkül kapuval és kerítéssel az ő részét leválasztotta most eladásra külön részként hirdeti.
Jogos?
Ha sikerül elbirtokolni az osztatlan közösben lévő házrészt, akkor az végülis ingyen lesz az enyém, vagy hogyan müködik ez?
Csili2
Nem jogos, nem teheti meg.
ka86
Sehogyan
Osztatlan közös tulajdont nem lehet elbirtokolni!
"Ha sikerül elbirtokolni az osztatlan közösben lévő házrészt, akkor az végülis ingyen lesz az enyém, vagy hogyan müködik ez?"
Ingyen lesz a tiéd mivel az elbirtoklás nem visszterhes tulajdonszerzés.
Az elbirtoklást követően a tulajdonjog bejegyzésének két módja van.
Egyik: a tulajdonosok írásban elismerik az elbirtoklás tényét és hozzájárulnak a tulajdonjog bejegyzéséhez.
Másik: pert kell indítani a tulajdonosok ellen az elbirtoklás megállapítása érdekében. A tulajdonjog a bíróság ítélete alapján kerül bejegyzésre.
Ez nem fog menni.
MajoDomus!
Köszönöm.
Az osztatlan közösben önkényes lekerítés és kapu megszüntethető?
Kihez forduljak?
Válaszát köszönöm!
A közös képviselő illetékes.
Ha nincs, a Jegyzőhöz, birtokvédelem kérésével!
Kedves fórumozók!
Testvéremmel örököltünk osztatlan közös tulajdonú földterületeket.
A kérdésem az lenne, hogy járható-e az az út, hogy a két területet csere alatt eggyé kovácsoljuk? A terv az lenne, hogy mivel a harmadik tulajdonosnak is mindegyik darabban van kb. ugyanannyi területe, elcserélnénk őket. Így lenne nekünk is egy egész és neki is. Hallottam olyat, hogy a földcsere is új tulajdonszerzésnek minősül, ezért szükséges hozzá gazda végzettség. Nekünk ilyen nincs. Ez kizáró ok lehet?
Esetleg van valami más megoldás, hogy ne több darabban legyenek a földjeink?
Köszönöm a segítséget előre is!
Abban sem vagyok biztos, hogy földet lehet cserélni.
Ez az un. birtokegyesítési célú önkéntes földcsere.
Működik.
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000
Az tudom, hogy az önkéntes földcsere működik csak azt nem, hogy ehhez kell-e valamilyen gazda végzettség, mert ez sehol nincs feltüntetve.
Nem "gazda" végzettség kell hozzá, hanem földművesként való regisztráció!
Aki nem földműves, annak a cserénél is ügyelni kell az e hektáros szerzési limitre!
Csere esetén, ha az területarányos, akkor nincs 1 ha limit
Arra kell vigyázni, hogy ne legyen nagyobb mint amennyi volt
Amennyiben ez nem megoldható ( nem terület, hanem Ak alappú a csere) akkor kerül szóba a földműves nyilvántartás.
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000
Nálunk konkrétan az a helyzet, hogy fejenként van 1.78ha és 1.01ha nővéremnek és nekem is osztatlan közös tulajdonban. Amelyikben az 1.7 van, ott van szintén 1.7ha egy harmadik személynek. Ez egy hrsz. 1/3-1/3-1/3 arányban. Ahol az 1.01 van, ott ennek a harmadik személynek(és még kb. 20 másik embernek) van elég sok területe. Pontosan nem tudom, hogy mennyi, de talán nem is lényeges. Most ő bérli mindenkitől.
Azt szeretnénk, hogy a két 1.01 hektáros részt cseréljük el arra az 1.7-re. Így lenne egy 5.34 hektáros különálló darab. Itt buknánk pici területet, de úgy gondoljuk, hogy jobb lenne, ha egy darabban van.
Ez kivitelezhető vajon?
Kedves Fórumozók!
Még nem vagyok járatos erdő eladásában. Most egy ilyen feladat vár rám. Ebben kérném a tanácsotokat, hogy mire figyeljek, hogyan induljak el az ügyintézésben. Alapesetünk a következő: van egy osztatlan közös tulajdonban álló erdő ( vöröstölgy és akác ), melyben már csak nekem és még két magánszemélynek van tulajdonjoga. Annyit tudok, hogy a tulajdonostársaknak elővételi joga van. Köszönöm a segítséget előre is.
Szép estét mindenkinek!
Közös tulajdont megszüntető perben I.fokon született itélet ellen I.rendü alperesem fellebbezett, a II.rendü nem élt jogorvoslattal. Az itélet szerint: "A biróság kötelezi az I-II. rendü alpereseket, hogy az itélet jogerőre emelkedésétől számitott 15 napon belül az ingatlan általuk használt részét kiüritve bocsássák a felperes birtokába."
"A biróság a peres felek......ingatlanon fennálló közös tulajdonát akként szünteti meg, hogy az I-II.rendü alperesek 1/4-1/4 tulajdoni illetőségét.....forint megváltási ár megfizetése ellenében a felperes tulajdonába adja."
A napokban érkezett meg a II.foktól az I.rendü alperes fellebbezése, és a tárgyalásra szóló idézés. Ebből derült ki egyértelmüen, hogy csak az I.rendü alperes nyujtott be fellebbezést. Érdeklődésemre közös ügyvédjük azt a tájékoztatást adta, hogy az itélet a fellebbezés miatt nem jogerős. Én azt gondolom, hogy a II.rendü alperes, mivel nem fellebbezett, reá nézve az itélet igen is jogerős, és át kell adnia a telek és a ház felét kiüritve. Igy van? Ha felszólitom II.rendüt, és ennek ellenére nem tesz eleget az itéletben foglaltaknak, csak a végrehajtás marad?
A válaszokat előre is köszönöm.
"Én azt gondolom, hogy a II.rendü alperes, mivel nem fellebbezett, reá nézve az itélet igen is jogerős, és át kell adnia a telek és a ház felét kiüritve. Igy van?"
Nincs így. Az ügy jellege miatt az I. r. alperes cselekménye a II. r. alperesre is kihat.
Kedves lajcsó!
Ha megtennéd, hogy válaszodat részletezed - megköszönném.
Pp. pertársaságra vonatkozó szabályai.
Üdvözlök mindenkit, hozzáértő segítséget szeretnék kérni.
van egy hatalmas föld, mely osztatlan közös tulajdonú. Az egyik tulaj én vagyok, de persze mivel zöldterületté nyilvánították, így nagyjából semmit sem lehet vele csinálni. Vagyis én nem tudom mit. Nagyon jó helyen van, a Váciú út külső része, ami a megyeri hídra visz. nemrég arra jártam és léttam, hogy a földön óriásplakátok vannak kihelyezve, nem kevés, és mint kiderült évek óta. Megkerestem a média céget, akik azt mondták, hogy az egyik tulaj adta ki nekik. Kérdésem, mit tehetek?
vagy szeretnék én is részesülni a bevételből, vagy szeretném ha a táblákat eltüntetnék. Szerintem ez nagyon nem korrekt a többi tulajdonossal szemben. Jogos az igényem? Visszamenőleg kérhető a bevétel rám eső része?
köszönöm előre is, ha valaki tanácsot ad...
Andrea
Üdvözlök Mindenkit!
Hálás lennék, ha valaki segítséggel tudna szolgálni az alábbi ügyben.
Árverésen szeretnénk lakást vásárolni. Az osztatlan közös tulajdonban lévő épületben 4 db. külön bejáratú lakás található,mely ingatlanok tulajdonosai az 1041 m2, megosztott tulajdonukat képező, természetben megosztott használatáról megállapodást kötöttek.Az árverésre kerülő ingatlan 233/1041 tulajdoni hányadú, mely a természetben egy önálló, műszakilag megosztott lakást jelent.
Érdekelne, hogy milyen veszélyekkel, illetve hátrányokkal jár egy ilyen osztatlan közös tulajdonban lévő lakás megvásárlása? A saját részt el lehet adni a többiek beleegyezése nélkül? Ha a többi tulajdonos közül valamelyikük él az elővásárlási jogával, akkor az általam meghatározott áron veheti meg a lakást, vagy akár annál olcsóbban is? A többiek esetleges közüzemi tartozása rám hogyan hat? Illetve még egy kérdés: melyik jogszabályban találhatom meg az osztatlan közös tulajdonra vonatkozó részletes szabályokat?
Megköszönöm, ha valaki tud segíteni. Üdv: Katalin

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02