Az én értelmezésemben úgy néz ki, nézzük az én példámat:
582nm a telek annak 30% beépíthető. A tulajdoni hányadok az én javamra 4/6 a társtulajdonosé 2/6. Gyakorlatilag egy 174,6nm ház építhető a telekre, és így ha jól számolom akkor 4/6=116,4nm, 2/6=58,2nm. A jelenlegi állapot jóval az alatt van tehát az én tervezett bővítésem nem haladja meg az értéket. Persze az is lehet, hogy az én elképzelésem nem jó.
osztatlan közös tulajdon
Gondolom azt,ha most 50-50 %-ban vagyunk tulajdonosok, akkor ha a szomszéd bővit 40 m2-t akkor abból 20 m2 az enyém lesz de ő használja megállapodás alapján?
„A tulajdoni hányadnak a 2 lakásra vonatkozóan a négyzetméter arányával azonosnak kell lennie.”
Ezt továbbra sem értem, de mindegy is.
Kovács Béla Sándor:
Igen mondtam, hogy közös tulajdon és, hogy a társtulajdonosom irigység végett nem együttműködő.
A tulajdoni hányadnak a 2 lakásra vonatkozóan a négyzetméter arányával azonosnak kell lennie.
MajorDomus
Nem a tudtod nélkül!
Értesíteni fog az építéshatóság, amelyben megadja a lehetőséget, hogy ügyfélként belépj az eljárásba, így minden iratot megkaphatsz, mindenről értesítenek.
Namemaaa már 1000x elmondta, hogy a közigazgatási eljárás és a polgári eljárás két külön dolog. Az építéshatóság közigazgatási eljárás keretében dönt az építésről. Ha a kérelmező tulajdonosként jogosult, akkor nem firtatja, hogy csak 1% a tulajdoni aránya, vagy 99. Erre van a bíróság, hogy eldöntse, a tulajdonostárs joga mennyiben sérül az építkezéssel.
Jogszabály van rá, hogy az építési kérelemhez mit kell benyújtani!
2015. óta nem kell a tulajdonostárs hozzájárulása.
Ügyfélként a tulajdonostárs is, és a szomszéd is bekapcsolódhat az eljárásba - erre 15 napja van a felhívástól számítva - ha nem teszi, akkor nem is fellebbezhet.
„A fontos hogy a tulajdoni hányadoknak megfelelően kell a bővítést kérni.”
Ezt lefordítanád?
Mondtad nekik, hogy közös tulajdon? Vagy úgy fogalmaztál, hogy "a szomszéd"?
Igen. Az imént sikerült konzultálnom a helyi illetékességű építéshatósággal. A hölgy azt mondta, hogy nem kell semmilyen hozzájárulás, majd levélben értesítik az építkezésről és azt követően fellebbezhet, de az is szigorított. Tehát mondva csinált indokokkal nem tud meg akadályozni semmit. A fontos hogy a tulajdoni hányadoknak megfelelően kell a bővítést kérni.
Biztos vagy ebben Imma?
az én tulajdonomban (is) álló ingatlanon a szomszéd épitkezik az én megkérdezésem és tudtom nélkül!?
Immaculata
Köszönöm a választ, ezt fogom tenni!
építéshatóság bocsánat.
„A kérdésem, hogy ha ő nem írja alá a nyilatkozatot mit tudok tenni, hogy az építkezés megvalósuljon?”
Elmész az építészhatóságra érdeklődni, vagy megbízol egy szakembert.
„az építési engedélyhez vélhetően szükségeltetik egy beleeggyező nyilatkozat a társtulajdonosomtól. ”
Dakova
Nem kell.
Kérheted a közös tulajdon megszüntetését!
a biróság majd megállapitja a reális árat! jobban járnál!
Köszönöm! Megvenném , de nem adja el vagy ha eladná is irreálisan magas áron. A peres utat kikerülni lehetetlen? Annak mennyi átfutási ideje és anyagi vonzata van?
Vedd meg a részét! Eloszlik a homály!
Polgári pert indíthatsz a jognyilatkozat pótlására.
Kedves fórumozók!
Adott egy közös tulajdonú ingatlan ami használati megosztással rendelkezik (2 lakás külön utcafronti bejárattal). Az idei évben a saját részemet bővíteni szeretném és az építési engedélyhez vélhetően szükségeltetik egy beleeggyező nyilatkozat a társtulajdonosomtól. De mivel szellemileg nem vagyunk egy szinten sajnos a mai napig nem érti a közös tulajdonjog fogalmát ezért nem hajlandó aláírni semmit. Egyébként a telek 4/6 tulajdoni hányada az enyém és az övé 2/6. A kérdésem, hogy ha ő nem írja alá a nyilatkozatot mit tudok tenni, hogy az építkezés megvalósuljon? Köszönöm
Mondjuk 30 %-al!
Mondjuk a megállapodás a legolcsóbb.
(De a végrehajtó általi értékesítés is jó opció, az árverésen lehet egymásra licitálni. Mondjuk, a végrehajtónak meg lehet 10% jutalékot fizetni...)
Mondjuk, hogy ki ígér többet a másiknak?
Tisztelt Fórum!
A testvéremmel közösen, 1/2-1/2 arányban örököltünk egy balatoni ingatlant. Én az ő részét szívesen megvenném, de nem akarja eladni, a közös tulajdon fenntartását szeretné. Tudom, hogy a bírósághoz fordulhatok a közös tulajdon megszüntetése miatt, de azt nem tudom, hogyha ő akkor azzal áll elő, hogy ő is magához váltaná, akkor mi alapján ítéli oda valamelyikünknek a bíróság.
Előre is köszönöm, ha valaki tud válaszolni.
Még annyit, hogy a régi építtetők, egyben első magántulajdonosok, már rég nem élnek. Kapcsolat már csak öröklés által van egyikükkel.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02