osztatlan közös tulajdon

nanemaaa # 2010.05.12. 21:31

Társasházat lehet alapítani bírói ítélettel is. ;)
Mit jelent az, hogy bővítette a házrészét? Mit szól ehhez az építési hatóság? Mert ha tényleg bővítés volt, ahhoz kellett volna a hozzájárulásotok is.

Mikiapa # 2010.05.13. 10:17

MD, KBS
Három éve folyik a huzavona, eddig három ügyvédet kerestünk meg. Mindegyik azt tanácsolta, hogy egyezzünk meg de nem megy. A telken lévő házban jelenleg egy idős házaspár lakik több évtizede. Övék az ingatlan tulajdon 30/75-öd része. Ők azt javasolták, hogy legyen az Övéké az 1140 m2-es telekből 610 m2 és a kétlakásos ház. Természetesen értékkülönbözet megfizetése nélkül. A többi 45/75 résszel rendelkező nyolc tulajdonosé pedig a leválasztható ( beépíthető ) 530 m2-es telekrész. Ehhez a többi tulajdonos értelemszerűen nem járul hozzá. Én nem látok más megoldást mint az árverezést. Ez természetesen mindenkinek kedvezőtlen, de legalább pont kerül az ügy végére. Vagy van valami jó ötlet ?

szuperka # 2010.05.13. 14:01

Köszönöm szépen a válaszokat, végülis csak marad a birósági eljárás. A békesség kedvéért nem akartam az önkormányzat épitési osztályát felkeresni a hozzáépités miatt. A ház elhelyezkedése miatt - mi az utca fronton vagyunk - a hozzáépités az utolsó házrésznél történt, amit mi nem is látunk, a közlekedő uthoz pedig nincs kulcsunk. Ezt a másik tulajdonos társ mondta, mert ő is engedély nélkül épitette be a tetőteret. Tehát a másik két tulajdonos társ a 862 m2 területet - a mi 98 m2-es területünkön kivül - használja.2003-ban kényszerüségből irtuk alá ezt a használati megállapodást, mivel már itt laktunk és a banki hitelhez szükséges volt a használati megállapodás, más a társak nem irtak alá. Ezt azért részleteztem ily hosszan, hátha másnak is segitségére lesz. Üdvözlettel

MajorDomus # 2010.05.13. 21:05

Az árverezés mindenkinek jelentős-veszteség.
Alakitsátok azz egészet társasházzá, az Alapitó Okiratot a biróság -itélete pótolja.itt valamennyi tulajnak perben kell állnia.

Yman # 2010.05.29. 15:18

Kedves Forumozok!
Szeretnék kérdezni tőletek. Háromlakásos társasházban lakok, és ez egyik tulajdonos társnak 75% tulajdon része van az oszthatatlan telekből. Akkor, ha neki úgy van kedve a kocsi feljárót (bosszúból) befüvesítheti? A feljáró illetve a parkoló az oszthatatlan telken található.

Bocsánat, ha a tegezedéssel megbántottam valakit.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.29. 15:22

Akkor az nem társasház.

Yman # 2010.05.29. 15:38

Bocsánat nem írtam oda, de társasház.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.29. 15:43

Akkor viszont a telek a társasház közös használatú része, nem állhat az egyik tulajdonostárs 75%-os (3/4 arányú) tulajdonában.

Yman # 2010.05.29. 16:41

Tehát egy picit pontosítanék, az idén megvásárolt a 6 lakásos társasházból még kettőt eddig a tulajdonába tartozott. A telek egy és oszthatatlanként van benne az alapító okiratban. A telken van egy közös használatú falhajtó és a ház mellett lehet parkolni az autókkal.
Most miután megvásárolta a földszinti ingatlant, ezután szeretne a lépcsőházból az emeleti feljáró részt is, ami közös használatban és a maradék tulajdonosok tulajdoni hányada található a lépcsőházban. Még abba benne is lennénk, hogy elcseréljük a tulajdoni hányadunkat a terasz ajtónk elé egy terasz részre, ami kizárolagos használatú lenne. Ez 2 m2 - es terület. Viszont a felhúzott fal kérdésében nem tudtunk megállapodni. Mi jóval bejebb szeretnénk, mert így az ajtónktól a fal kb. 2 cm lenne nehezen tudnánk kinyitni és közlekedni rajta és állandóan falasak lennénk. Ahhoz normálisan közlekedhessünk az ajtónkat teljesen át kellene helyeztetnünk. Ebben nem akartunk bele menni erre jött azzal, hogy akkor a parkolót befüvesíti és nem állhat senki sem fel. Feleségem mozgás korlátozott. Megfenyegetett, hogy bíróságra megy, van e valamilyen jog alapja. Miben tud nekünk ártani, mint kisebbségben lévő tulajdonosok? Van joga a befüvesítéshez, vagy bármilyen korlátozásra jogosultsága a kertben azaz az osztatlan közös tulajdonban.
Bocsánat hogy kicsit hosszú volt, csak nem szeretjük, hogy valaki megfenyeget minket, mert nagyobb tulajdoni hányaddal rendelkezik.

Előre is köszönöm a segítő válaszokat.

Üdv

Yman # 2010.05.29. 16:46

Tehát eddig a tulajdonához tartozott 2 lakás, majd hozzá vásárolt még kettőt és így lett meg a 75% a teljes tulajdonból.
1999 - ben az alapító okirat társasháznak minősíti.

Üdv

MajorDomus # 2010.05.29. 21:02

Akkor ő a főnok !

A kisebbség jogos érdekeinek sérelme miatt birósághoz fordulhattok !

MajorDomus # 2010.05.29. 21:05

3 lakásos társsasházban lakok- irtad

Később megvásárolt még kettőt a meglévő kettő mellé, s te is laksz egyben. Akkor hány lakás van ? Vagy osztódással szaporodik ?

Yman # 2010.05.29. 21:46

Ez biztos, hogy nem így van, mert osztatlan közös tulajdont nem oszthat meg nem rendelkezhet felette, és minden beruházáshoz 100 %-os hozzájárulás szükséges. A leírásban írtam, hogy 6 lakásos társasházból megvette 4 lakást maradt még kettő. így 3 tulajdonos uralja a ház részeit x hányadban.

Yman # 2010.05.30. 00:06

köszönöm szépen az eddigi válaszokat ezek nyomán megpróbáltam tovább nézni a korábbi fórum bejegyzéseket és megtaláltam közben az új társasházi törvényt. Láttam a korábbi fórum bejegyzésre, ha pl van egy garázs osztatlan közös tulajdonban azt használhatja mindenki, akkor ha jól értem a mi parkolónkat és a feljárónkat sem szüntetheti meg senki?
A másik, amit még néztem, hogy a közös használati részeket elidegenítheti-e anélkül, hogy én hozzájárulnék és lemondanék a tulajdoni hányadomról. Erre ugyan még nem találtam választ, de az alapító okirathoz 100 %-os szavazatra van szükség, mint a rendes gazdálkodási kört meghaladó felújítások esetén, mert az egyik félelmünk a kisebbségnek az volt, hogy akkor ha nem járulunk hozzá amit szeretne, akkor a felújítási alapot fogja kezdeményezni megemelni. Amihez még úgy látom hogy joga van, hogy felemelheti a közös költségemet annyira ami már nagy összegű és esetleg nem tudnánk fizetni. Bár ezt ha jól gondolom a bíróságon megvétózhatom. Abban az esetben az eljárás végéig az emelés felfüggesztésre kerül?
Bocsánat, hogy ilyen csapongó vagyok, de próbálom a lehetőségeimet tisztázni.
Előre is köszönök még egyszer mindenkinek minden segíséget.
Mire kell még vigyáznom?

MajorDomus # 2010.05.30. 17:16

A -kőzős tulajdon elafdása 2/3-os többséggel történhet !

A 75 %-os többségével Alapito Okirat módositás és rendes gazdálkodás körét -meghaladó kiadás kivételevel mindenről dönthet.

Yman # 2010.05.30. 22:09

A következő bejegyzéseket találtam az alapító okiratban:
" A társasházi lakás a tulajdonostárat megillető közös tulajdoni hányadrésszel együtt önálló ingatlan. A lakás és a közös tulajdonban lévő vagyonrészek eszmei hányada egységet képez, melyet csak együtt lehet elidegeníteni, illetve - mint tulajdont - átruházni, megterhelni. "

• Ezt én első olvasatra úgy értelmezem, hogy még eladni sem adhatja el.

"Tulajdonosok egyhangú határozata szükséges:

• rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokhoz,
  • az egész ingatlan feletti tulajdonjog átruházásához, az egész ingatlan haszonélvezetbe vagy használatba adásához, biztosítékul lekötéséhez vagy más módon történő megterheléséhez."

" A tulajdonostársak a társasházi lakásra megilleti a birtoklás, használat, hasznok szedésének és rendelkezésének a joga, továbbá minden tulajdonostárs jogosult - a jogszabályok és hatósági rendelkezések keretei között - a közös tulajdon tárgyainak a biroklására és használatára. A tulajdonostársak e jogaikat azonban nem gyakorolhatják a többi tulajdonostársaknak e dologhoz fűződő joga és törvényes érdeke sérelmével. Jelen alapító okirat a közös tulajdonnal kapcsolatos elidegenítés jogát a tulajdonosok közösségére ruházza át, amennyiben az ingatlanrész - kivéve az épületszerkezetet, az épület biztonságát állékonyságát, a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrészeket, berendezéseket és felszerelési tárgyakat stb. (függetlenül attól, hogy az épületben hol helyezkedik el) - önálló ingatlanként kialakítható. Ebben az összes tulajdoni hányad legalább kétharmados többségével rendelkező tulajdonostársak igenlő szavazata dönt az elidegenítésről. A tulajdonostáraknak rendelkezni kell a külön tulajdonhoz tartozó közös tulajdoni hányadok megállapításáról. A tulajdonostársak erre vonatkozó határozata az ingatlan nyilvántartásba bejegyzésre alkalmas okirat."

Ebben az utóbbi bekezdésben egy kis káoszt érzek. De ha jól értelmezem, akkor a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrészeket nem adhatja el kétharmados többséggel, mert azt mindha kivételnek írja, de a közös részekre pedig úgy rendelkezik, hogy az ingatlannal együtt értékesíthető, mert egységes részt alkot.

Van egy kis ellentmondás még, hogy ha eladja a közös tulajdonban lévő részeket azt érvényesíteni kell az alapító okiratban is, viszont ahhoz 100 % - os beleegyezés kell.

Ez egy kicsit sántít számomra.

Köszönöm még egyszer a türelmeteket és hogy ennyit rágódunk ezzel a kérdéssel.

MajorDomus # 2010.05.31. 18:58

Nincs ellentmondás.

Olvasd el mégegyszer előző beirásomat.

Yman # 2010.05.31. 19:42

Csak azért írom le, mert úgy érzem hogy az előző postban nem volt elég részletes, amire írtam hogy ellentmondás. Ha valamit elad, azt az alapítóban érvényesíteni kell. Eladáshoz 2/3-os többség kell viszont az alapító változtatásához 100 %. Ha eladja a tulajdonom, én biztos, hogy elutasítanám abban a pillanatban az alapító okirat megváltoztatását.
Erre mondom, hogy ellentmondás.

1sagi # 2010.05.31. 20:01

Segítséget kérek az alábbiak miatt.
Osztatlan közös tulajdonú kivett lakóház, udvar tulajdoni lap szerint 4 tulajdonos részére ¼-ed hányadokkal.
Eredeti épület 80-as építésű 100 nm-es amit a szülők építettek, majd toldalék építése 90-ben kb 70 nm-es amit a mi a férjemmel. Térképszelvény szerint ez 2 ház.
Már az építés alatt eldőlt, hogy a nagyobb részbe költözünk mi a gyerekekkel a kisebbet a szülők fogják használni. (Tehát senki nem azt lakja amit épített) Később a nagyobb ház tetőterét is beépítettük, saját erőből, nincs építési és használatba vételi engedély rá, azért mert a lépcsőfeljáró belmagassága egy ponton nem felelt meg a követelményeknek. Ezt később a válásunk miatt még tetőztem egy olyan dologgal, hogy a lépcsőnél a ház hátsó falába egy ajtót raktam ami egy teraszról megközelíthető, így a mezsgye 3m-rét is csökkentettem, de ezzel és egy kis válaszfallal az egy új lakást, külön bejárattal hoztunk létre a nagyobb házból, két külön másfél szobás lakás lett. Most már eladnám azt a részt amit kialakítottunk, tehát a leválasztott tetőteret amihez nincs használatba vételi. Szerettem volna használati megállapodást kötni a szülőkkel, hogy valamennyire tisztázott helyzet legyen és főleg terhelhető legyen a lakás az eladáshoz. Mivel a mérőórák és a fűtésrendszer közös vállaltam, hogy megcsinálom, hogy nekik ne kelljen közösködni az új lakóval. A telek használatáról lemondtam csak a bejáró rész maradna nálam, de ez nekik még mindig kevés. A villany és a víz leválasztható, de a fűtés inkább csak almérővel lenne gazdaságos, amihez nem járulnak hozzá Sajnos 5 hónap alatt semmire sem jutottam, mert nem akarnak semmihez hozzájárulni aláírni. Napi szinten változik a szerződési feltételük. Megegyezésre nincs lehetőség.

• A kérdésem, hogyha bírósági megosztást kérek a bíróság csak a használatba vételivel hajlandó külön lakásként értékelni a tetőteret, és 3 lakásként szétosztani az ingatlant? (A tetőtér 10 évnél ,a külső új bejárat 5 évnél régebbi.) A társasházzá alakításhoz is kéri a papírt nem?
  • Ha ez nem megoldható. akkor csak árverést kérhetek, mert 2 tulajdonos nyugdíjas 67 és 75 évesek a harmadik tulajdonos a volt férjem aki keresőképes de ő nem tud vállalni az új családja mellett hitelt. Lehet valami jó megoldás?
  • Vevő lenne az ingatlanra, de hitelre lenne szüksége, ami ebben a felállásban nem adott, hiszen a hitelhez még nekem sem járulnának hozzá. Ha a szerződésben benne lenne, hogy hitelre vennék az ingatlant és ez lenne a fedezet és amennyiben a jelen tulajok nem élnek az elővásárlási jogukkal és a vevő megveszi az ingatlant a tulajdoni hányaduknak ¼ részüknek megfelelően nem tudják rátenni a terhet ? Azért gondolom, mert az elővásárlási jogukkal nem élnek akkor hozzájárulnak az ingatlan terheléshez.

Lehet? Természetesen a villany és víz külön órákat megcsináltatom és akkor a banknak külön lakásként funkcionálna…

Megoldást keresek és várok valakitől, aki ismer olyat aki már csinált ilyet:)
Köszönöm

MajorDomus # 2010.05.31. 20:44

Nehéz-ügy,mindenképpen fordulj ügyvédhez.
Megszegtél épitési szabályokat, engedély nélkül épitkeztél, ebből nehéz-lesz jól kijönni.

nyulfog # 2010.06.06. 20:19

Tisztelt Fórumozók,

nővéremmel ketten osztozunk egy lakáson 2/3-1/3 arányban az ő javára. Ő mindenáron ki akar vásárolni engem, de a tulajdonszerzéskor megállapított értékért, ami azóta növekedett. Amikor értékbcselőt szerettem volna hívni, nem engedett be a lakásba.
Mi történik akkor, ha az általa ajánlott összegért nem szeretném eladni a tulajdonrészemet?

nyulfog # 2010.06.06. 20:33

Az előző üzenethez tartozna még egy kérdés: a tulajdonrészem elajándékozható-e egy harmadik személnyek?(unokának) Köszönöm válaszukat, István

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.06.06. 20:38

Igen, elajándékozható.

Nem muszáj eladnod a részedet azon az áron, amennyiért a társtulajdonos meg kívánja venni. Azonban fordulhat bírósághoz és kérheti a közös tulajdon megszüntetését, ott már a szakértő állapítja meg, hogy mennyi a lakás forgalmi értéke. A bíróság ez alapján fog dönteni.

borzipa # 2010.06.16. 08:18

tanácsot kérnék a következö témában feleségem részarány tulajdonos egy erdöben melyet a az erökezelö lábon értékesitet volt e joga hozzá atulajdonosok megkérdezése és hozzájárulása nélkül, mikor koteles elszámolni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.16. 08:25

Ott valami félreértés van. Szerintem a kezelő egyáltalán nem adhatja el az erdőt. Merthogy nem az övé.