lakássá nyilvánítás

nanemaaa # 2011.10.18. 07:14
  1. Bemenni az építési hatósághoz és meggyőződni arról, hogy valóban kiadásra került-e engedély. Ha igen, fellebbezni.
  2. Az eljárás megindításáról, valamint a hozott döntésről is értesíteni kellett volna valamennyi ingatlannal rendelkezni jogosultat (tulajdonosakt és haszonélvezőket is).
  3. Építési engedélyt építési jogosultság igazolása nélkül nem lehet kiadni.

Ez utóbbi 2 oknál fogva én kételkedem az engedély meglétében. Ha van ilyen, mindenképpen fellebbezni kell a tudomásra jutástól számított 15 napon belül.

Mellesleg, ha az átalakítás nem érint teherhordó szerkezetet, akkor nem kell rá építési engedély, az önálló rendeltetési egységek számának változása csak bejelentés köteles. A bejelentésben a kérelmezőnek (építtetőnek) nyilatkoznia kell róla, hogy a tervezett építési munkával kapcsolatban megfelelő építési jogosultsággal rendelkezik. Ezen esetben nincs szó építési engedélyről, a hatóság mindössze nyilvántartásba veszi a bejelentést és utólag ellenőrzi az építés szabályosságát. (Én erre az eljárásra gyanakszom) Minden esetre nem ártana tájékoztatni az építési hatóságot (és az építtetőt is), hogy valójában nem rendelkezik megfelelő építési jogosultsággal. Célszerű lenne felhívni az építtető figyelmét, hogy tartózkodjon a jogszerűtlen magatartástól.

(A társasház megtilthatja a nem lakás célú önálló rendeletetési egység - garázs - rendeletetésének megváltoztatását is.)

Zsófi2 # 2011.10.17. 23:51

Tisztelt Fórumtagok!

Segítséget szeretnék kérni.
3 lakásos Társasházban lakunk, ahol az egyik tulajdonos - még mielőtt mi ideköltöztünk - kivásárolta a Társasháztól a pincét, a földszinten található szárítót és tusolót. El szeretné adni a lakását és arra gondolt, a szárítóból ill. tusolóból egy másik (4.) lakást csinál. Kiderült, h. nincs meg a lakásnak szánt szárítónak a kellő magassága, így az az ötlete támadt, h. a szárító mögötti garázsát is hozzácsapja a szárítóhoz (a garázsnak megfelelő a magassága). A Társasház tájékoztatása nélkül megterveztette a 4. lakást és beadta a terveket az építésügyi hatósághoz. Nem volt közgyűlés, sem szavazás!!! A 2 másik tulajdonos nem járult hozzá az átalakításhoz! A másik 2 tulajdonosnak csökkenne a tulajdoni hányada, és nem csak azért, mert a 0,5-ös szorzójú szárítóból 1-es szorzójú lakás lenne, hanem mivel a mostani ill. leendő lakásához biztosítani kellene 2 garázst v. kocsibeállási lehetőséget, amit úgy gondolt, a közös kertben alakít ki(a gondozott, parkosított kert úgy gondoljuk egyébként sem alkalmas rá), továbbá a fennmaradó kert tulajdonhányada, és minden közös rész 4 felé oszlana! Szóval: mindenképpen csökkentené a tulajdonosok lakásainak értékét. Ezen kívül a 3. lakónak az alapítóokiratban rögzített autóbeállási használati joga van arra a bejáróra, amelyen keresztül kell behajtani a kertbe - már ezért sem lehet a kertbe kocsibeállót tervezni! Nem beszélve arról, h. az 1. emeleti lakás hálószobája illetve erkélye alatt pöfögnének a kocsik!
Most derült ki, h. engedélyezték neki az átalakítást az építésügyi hatóságnál!
Kérdésem:
Mit tegyünk, h. megakadályozzuk az átalakítás elkezdését?
Az építésügyi hatóságnak nem kellett volna hivatalosan értesíteni a lakókat, közös képviselőt az engedély kiadásáról? Sőt! Az engedély kiadása előtt - mivel az alapítóokirat módosításához 100% tulajdonosi hozzájárulás kell - nem kellett volna közgyűlésen megszavazni és a 100% beleegyezés után kiadni az engedélyt?
Kérlek segítsetek, hogy mit csináljunk, milyen szervhez forduljunk?
Ha elkezdik átalakítani, van-e jogunk megakadályozni, illetve visszaalakíttatni?

Köszönettel:
egy Társasház aggódó 2 tulajdonosa

MajorDomus # 2010.03.26. 21:21

A kérdésedre- megkaptad a -válaszokat, ha még -mindig nem érted,az a te bajod.

Ha akkor a ház belement az alkuba, s azt átvezették az Alapitó Okiraton, s az ingatlannyilvántartáson, azóta eltelt 5 év,akkor itt a pont. Ezt már 2x leirtam. Nézd meg az Alapitó Okiratot, s a tul.lapot. Ha ott rendben van, akkor csak egy zsebkendőt vegyél.

nanemaaa # 2010.03.26. 13:32

Én pl szingaléz vagyok. :D

Ezért is nem értettem amit írtál. Pedig tök egyértelmű:
"A pince tele volt. A Qbau a mosókonyha + egyebek (összesen 50nm) tulajdonjogáért takarította ki és betonozta le a pincét. Elvi értéke 2 millió volt. Más is megvette volna, de azt mondta a közösképviselő és a Qbau, hogy hiába alakítják át lakásnak, engedélyt nem adnak hozzá.
Most az eladás óta eltelt 5 év. Fél éve elkezdték a sittet kihordani, és megcsinálták lakásnak."

És kérésedre így megadom a helyes választ is:
" A helyes válasz az lett volna: nincs ilyen rendelet, vagy az új társasházi törvény tartalmazza, vagy …"
Remélem, így már jó lesz.

nanemaaa # 2010.03.26. 13:27

matthiasi
Ha a budi megfelel a lakásokkal szemben támasztott követelményeknek, akkor nyugodtan lakássá minősíttetheted. De pillanatnyilag kell hozzá építésügyi hatósági bejelentés (tervvel) és az építési jogosultság igazolása is. Ha utána mindezt az ingatlannyilvántartáson is át tudod vezettetni (alapító okirat módosítás), akkor onnantól nyugodtan hajthatod a fejed a párnádra. ;)

Csipkebokor # 2010.03.26. 11:17

Muszáj válaszolnom az unatkozó, érdemtelen hozzászólásokra.
Mathias: Soha nem írtam, hogy pince lenne. A pincét takarították ki érte. Más az, hogy egy ingatlan mi és hogy minek használom. (pl.egy gazdasági épületet használhatok lakásként, attól még a hivatalos értéke jóval kevesebb)

Nanemaaa: Nem én neveztem pincének. Talán figyelmesebben kellett volna elolvasni az indításomat. Sőt, azt sem én írtam, hogy helyi rendelet alapján módosították; ezt Immaculata írta. Figyelsz?

MajorDomus: Nem akartam megvenni. Mint tulajdonost érint. Az elvi értéke sokkal kisebb egy mosókonyhának, még ha lakható, akkor is, mint egy akármilyen lepusztult lakásnak. Ezt magyarázni kell?

A kérdésemre senki nem tudott válaszolni. A rendeletet senki nem ismeri. A helyes válasz az lett volna: nincs ilyen rendelet, vagy az új társasházi törvény tartalmazza, vagy ...

Ehelyett nekem estetek, hogy "magyar mentalitás", stb.
Ti milyen nációhoz tartoztok?
Csipkebokor

matthiasi # 2010.03.26. 09:24

T. nanemaaa !!
Akkor elkerülte a figyelmemet.
De ha földszint, akkor mi a problé a lakássá nyilvánítással. ?
Semmi !

Más : van a kilenc kerben egy társasház, abban az egyik rokonnak egy kis lakása. Ehhez tartozik a cseléd - modernebb szóhasználattal - hátsó lépcsőházban egy kis kamra szerűség. korábban olyan közös budi volt a szerényebb lakásokhoz.
Na ezt rendbehoztam és lakássá nyilvánítom !!
A bibi csak az, hogy se villany se víz jelenleg.
De megoldjuk.
és mikor kérdeznek mondom : nagyobb lenne a respektje ha Bécsben a Stefán dóm szomszédságában, vagy Páriszban a Notre Dáme környékén lenne.
Na majd ha hajléktalan leszek, még jól jöhet !!

MajorDomus # 2010.03.25. 21:09

Ennyi idő alatt már meg is ehette volna az Alapitó Okiratot, amiből kiderűl a lényeg. A szurka-piszkára több ideje van

nanemaaa # 2010.03.25. 19:22

Ilyet helyi rendelet nem mondhat ki.
Itt valószínúleg tövises-bozót félreinformált állapotban van.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.03.25. 18:59

De úgy látom, erről a rendeletről, az 5 éves használatról senki nem tud, mindenki csak a szűklátókörű elképzeléseit írogatja.

Helyi rendelet rendelkezése.

MajorDomus # 2010.03.25. 17:40

mondom magyar mentalitás !

Nem az fáj hogy a ház elkótyavetyélte ( amit nem hiszek ) hanem hogy csipke-darócnak miért nem volt annyi sütnivalója,hogy időben beleült volna a mosnivalóba( illetve az arra szolgáló helyiségbe)

nanemaaa # 2010.03.25. 14:40

matthiasi
Azt a csipke-bokor (hogy miért nem pokróc?) már megírta, hogy bár ő a helyiséget pincének nevezi, de a földszinten van. Ergo lehet mosókonyha is, sőt akár lakás is.

matthiasi # 2010.03.25. 13:22

Amúgy értekeznek itt a mosó konyhákról is. Hát ezzel meg az a baj, pincébe korábban pont ilyent nem telepítettek. Azokat inkább a folyósó végere tették anno. De a modern mosogépek korában ezek funkciója is megszünt. Lettek ezekből szükség lakások, találka helyek, lomtárak stb.

Amúgy pincében lakni mégha akármilyen flancossan is rendbe hozzák, lakni nem leányálom.
A mai modern építőipari technológiával nagyon sok mindenre lehet használni a pincéket, ami nem huzamosabb emberi tartózkodást jelent !!
Étkező, étterem, konditerem, biliárd terem, kocsma, zene terem dühöngő stb.

matthiasi # 2010.03.25. 13:14

Csipkebokor # e-mail 2010.03.20. 14:38 -nak !
Nem értem mi a problémád ? rod :

eladta bagóért” a társasház !

Miért nem igértél rá valamennyit, most Te lennél annak a pincének a boldog tulajdonosa.

Aztán most attól függetelenül, hogy mit mond az építési törvény Te lakásnak hasznáhatod, ebben ha tulaj vagy senki nem akadályoz meg, a mostani lakásod meg bérbe adod.
Egy másik megnyilatkozásban .

De úgy látom, erről a rendeletről, az 5 éves használatról senki nem tud, mindenki csak a szűklátókörű elképzeléseit írogatja
Hát ilyenek vagyunk.
Mellesleg 3 éve a VI. kerben 50 eft/ m2 -ben mentek a pincék. Az egyik rokon vett ilyent - igaz nem lakásnak, de elég sokat kellet így is rákölteni - olyan közösségi terem lett belőle - tehát emberek tartozkodnak benne - konkrétan Zenélnek.
A VIII.-ban meg egy szintén pincében klub lesz kialakítva - sok sok pézért !!

MajorDomus # 2010.03.23. 19:40

Ha ellenségeket akarsz magadnak szerezni, kérd el k.k-tól az Alapitó Okiratot s nézd meg mi van benne a ,,mosókonyháról,,

MajorDomus # 2010.03.23. 19:38

Csatlakozom mint Szűklátókörü 2 !

A kérdéseidre egy profi ügyvéd 100 ezer ft-ért utánajár s elmondja neked ugyanazt mint amit mi ingyen.

Egyébként nem kell megköszönnöd !

nanemaaa # 2010.03.23. 16:11

Kössz a "szűklátókörűséget". Remélem a tiéd szélesebb lesz. A szád megvan hozzá. :(
A kérdéseidre meg válaszokat kaptál. Szerintem.
A lakásszám változás az én felfogásom szerint alapból alapító okirat módosítást jelenten, amihez 100 % tul hozzájárulás kell. Ha 80 % hozzájárult, akkor a maradék 20-at a bíróság pótolhatja.

Csipkebokor # 2010.03.23. 11:44

Meglepő számomra, hogy mennyire más a véleményünk.
A pincét ingyen kellett volna kitakarítsák. Az elvi 2 millióra ráköltöttek (ők nem, mert építőipari cég, de másnak benne lett volna) max. másik 2 milliót, így 4-ért lett egy Bp. belvárosi 50nm-es lakásuk. Úgy látszik, mindegy, hogy lakás volt-e vagy sem, felújítva-alakítva lakás lett. Csak némi pénz kérdése volt!
Ha a 4 millióért egy rendes raktáruk lenne, nem szólnék/gondolnék semmit. De arról volt szó, hogy lakás nem lehet, lakásként ér kb 15milliót. Most, a pangás idején, úgyhogy 2004-ben is ért ennyit.
Mindenképpen piszkosul jól jártak. A kérdés csak az, hogy tudták-e akkor, hogy 5 év után átminősíthetik (lehet addig is használni lakásnak, csak nem hivatalosan) vagy nem tudták, azóta lett a változás és szerencséjük volt.
De úgy látom, erről a rendeletről, az 5 éves használatról senki nem tud, mindenki csak a szűklátókörű elképzeléseit írogatja.
Csb

nanemaaa # 2010.03.22. 22:42

Bocs, közben eltévedtem kissé....
A zártkert téma nem ide tartozik. :(

nanemaaa # 2010.03.22. 22:41

Az illetékes ép hatósághoz. Nem tudom, hogy ati településeteken működik-e ilyen, de egyébként általában igen.
Ha már bemész, tudd meg azt is, hogy mit mond a telekre a helyi építési szabályzat. Nincs-e tilalom alatt, vagy tényleg nem zártkert-e? Mert annak azért más az értéke...
:)

MajorDomus # 2010.03.22. 20:04

Azért ne felejtsd el hogy a 15 m2 az lakásnak van nyilvánitva, s 2010-ben a 3 millió ft nem ugyanaz mint 2005-ben 2 millió.
Egy mosókonyha nem is ért többet.
Én azt nézném meg,hogyan kerűlt át közös tulajdonból külön tulajdonba,pld. alapitó okirat módositás ?

Csipkebokor # 2010.03.22. 11:32

Rendesen, a földszinten van.
Milyen építési hatósághoz? Az Önk. Ép.O-ához?

nanemaaa # 2010.03.22. 10:54

Tartom a korábbi álláspontomat. jelenleg bejelentési kötelezettség alá esik.
Lakást egyébként nem lehet pinceszinten kialakítani, mivel lakás huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségének padlóvonala nem lehet a terepszint alatt.

Az az 5 éves dolog nem tudom, hogy micsoda, de gyanítom, hogy "enyhe ferdítés".
Fordulj az építési hatósághoz. (nem ártana, ha a Tház is melletted állna)

Csipkebokor # 2010.03.22. 08:03

A tetőteret még önkormányzatiként egy Qbau Kft beépítette. Közben a pincét szeméttel töltötte meg. A lakásokat eladták. A pince tele volt. A Qbau a mosókonyha + egyebek (összesen 50nm) tulajdonjogáért takarította ki és betonozta le a pincét. Elvi értéke 2 millió volt. Más is megvette volna, de azt mondta a közösképviselő és a Qbau, hogy hiába alakítják át lakásnak, engedélyt nem adnak hozzá.
Most az eladás óta eltelt 5 év. Fél éve elkezdték a sittet kihordani, és megcsinálták lakásnak. Most kívülről tényleg lakásnak látszik.
Körbejártak, hogy írjuk alá az átminősítést. Mi nem írtuk alá. A közösk. szerint nem is kellett volna körbejárniuk, anélkül is átminősítették volna. Hogy MOST lett valami rendelet, miszerint ha valamit 5 éve lakásnak használnak, az hivatalosan is átminősíthető.
Az adás-vételit nem láttam.
Szerintem óriási különbség, hogy valami CSAK raktárként használható, vagy átalakítás-ráköltés után lakás lehet. Azért adtuk el ilyen olcsón. Van a házunkban 2db 15nm-es, 1 helyiségből álló lakás, amit az Önk. nemrég adott el, teljesen lepusztult állapotban, csak egy falikiöntővel, 3-3 millióért.
Nem én vagyok a jogtalan pénzt-akaró, hanem átvertek. Kivéve, ha tényleg az akkori rendeletek szerint nem lehetett átminősíteni, most meg jött új rendelet, miszerint lehet. Akkor a Qbaunak szerencséje volt.
Csb

MajorDomus # 2010.03.21. 13:51

Valószinüleg az össz.tulajdoni hányad 2/3-os többségének-igenlő szavazatával. Akkor jól jött a pénz mondjuk egy tetőfelujitásra amit nem a társasháznak kellett összedobni,most meg keveslik a pénzt,miután a vevő felujitotta. Tipikus magyar mentalitás.