elállás ingatlan adásvételtől


kb37 # 2016.05.31. 14:46

Elküldtem az adatokat üzenetben. Előre is köszönöm a segítséget.


KB

Dr.Attika # 2016.05.31. 14:41

Írja meg a lenti email címemre a szerződésen szereplő ügyvédi adatokat. Utána járok.

kb37 # 2016.05.31. 14:22

Mi a helyzet akkor, ha az ellenjegyző ügyvéd sem elérhető? Jelen esetben pl az ügyvédi kamara sem listázza, mint aktív ügyvéd?


KB

Dr.Attika # 2016.05.31. 11:38

A szerződést készítő és ellenjegyző ügyvéd a kompetens.
Hiába, hogy a vevő "hozta", az Ön érdekében is köteles eljárni.

kb37 # 2016.05.31. 08:33

Tisztelt fórumozók!
Épp elállni készülünk egy ingatlan adásvételtől vevő nem teljesítése miatt, ez ügyben kérném a tanácsukat.
A szerződést januárban írtuk alá, ebben március 31 volt megjelölve, mint határidő a teljes vételár kiegyenlítésére. Ez sajnos a mai napig sem történt meg. Múlt héten küldtünk egy ajánlott levelet vevőnek, hogy elállunk, ha 10 napon belül nem fizeti ki a teljes vételárat (ez volt megszabva a szerződésben).
Kérdéseim a következők lennének:

  • Mi a teendő, ha nem történik meg a vételár kifizetése a 10 nap lejárata előtt? Az ügyvédnek kell írnunk levelet, hogy töröltesse a földhivatalnál a bejegyzési kérelmét?
  • Mit tudunk tenni, ha az ügyvéd nem intézkedik?
  • Érdemes-e saját ügyvédet fogadni? Intézkedhet saját ügyvéd a földhivatali törlés ügyében?
  • Júliusban letelik a 6 hónap, ameddig a bejegyzés fel van függesztve földhivatalnál. Mit történik, ha nem törölteti az ügyvéd a kérelmet ez előtt.

Köszönöm a válaszokat.
KB


KB

sissy074 # 2016.05.31. 06:40

Kedves lajcsó!Az adásvételi szerződést 04.14-én írtuk alá,így azt hiszem már volt egy kis idő beadni a kérelmüket.Az utalásról pedig biztos tudna vinni igazolást a bankjának.Hisz az adásvételiben van egy időpont a fizetésre,azt jó lenne tartania,mert addig én,hogy keressek másik ingatlant?Szerintem inkább nem akar addig utalni,amíg nem biztos a bank bírálatában.

lajcsó # 2016.05.30. 20:51

"Bár nem tudom mi köze a hitelt majd folyósító banknak az ő saját zsebből fizetendő részéhez."
Max. annyi, hogy ennek a teljesítését igazolni kell a bank számára.

"a hitel kérelmüket is még csak most fogják beadni a héten."
Korábban nem is tudták volna, hiszen ahhoz csatolni kell az adásvételi szerződést.

sissy074 # 2016.05.30. 19:34

Köszönöm a válaszokat!Sajna nem lennék 110000ft-al gazdagabb mert ebből már 60000ft-ot jutalékként kifizettem az ingatlanközvetítőnek,és van még egy 160000ft-os csekk is amit a következő utalásból kéne fizetnem.Illetve ha elállok is fizetnem kell hisz ők találtak vevőt,így inkább -110000-ben leszek. A dátumot viszont elnéztem nem május 31 hanem május 30 ami a mai nap,persze utalás nem történt.Jeleztem ezt az ingatlan közvetítőnek,így estére megkerestek a vevők azt mondták ők is csak múlt héten kapták meg a várt pénzt,viszont még nem tudja utalni mert állítólag azt a banknak jóvá kell hagynia vagy ilyesmi.Bár nem tudom mi köze a hitelt majd folyósító banknak az ő saját zsebből fizetendő részéhez.Úgy,hogy most okosabb nem lettem,mert a hitel kérelmüket is még csak most fogják beadni a héten.Így aztán most már nem tudom mi tévő legyek. :-(

MajorDomus # 2016.05.30. 19:24

Véleményünk sem lehet?
(a suszter)

Sherlock # 2016.05.30. 05:25

Belya, maradj inkább a kaptafánál - akármi is az.

Bea1 # 2016.05.30. 04:43

Ez nem veti a rosszhiszeműség vádját az adott ügyvédre?

Hogyan írhat le ilyen dolgokat a szerződésbe?

Neki mindkét felet képviselnie kell, itt azonban eléggé egyoldalúak a feltételek.

Én biztos megtartanék belölle egy példányt a későbbi eseményekre.

Nehogy már vissza adja a foglalót, ha vevő nem teljesít!

Az az Öné marad, sőt, további jogi lépéseket is tehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.29. 20:05

Épp ellenkezőleg. Ha a felek nem állapodnak meg másként, akkor az, hogy a vevő nem kapja meg a remélt kölcsönt, az ő érdekkörében felmerült oknak minősül, tehát ha a szerződés emiatt lehetetlenül, akkor az adott foglalót elveszti.

De szerintem ez nem a te problémád, hanem a vevőé.

BDaniella # 2016.05.29. 19:06

Tisztel Fórumozók!

Nagyon fontos, S.O.S kérdésem lenne:

Mi, mint eladók holnap írnánk alá az adás-vételi szerződést, de mivel a vevő által hozott ügyvéd eléggé leszerepelt, ezért egyre bizalmatlanok vagyunk.

A történet tehát a következő, röviden: A vevő ügyvédje azt mondta, hogy ha a hitelintézet nem adja meg valamiért a hitel összegét, akkor MI mint eladók szenvedünk kárt, ugyan is vissza kell adnunk a foglalót, DE az ügyvéd beleírja azt a szerződésbe, hogy amennyiben meghiúsul a hitelfolyósítás (a vevők önhibáján kívül) úgy a VEVŐ nem kapja vissza a foglalóját.

Ez így korrekt? Beleírhatja a szerződésbe?

Nagyon tanácstalanok vagyunk, mivel a saját ügyvédünk sincs a toppon (elküldtük neki a tervezetet, amit a vevők ügyvédjétől kaptunk, amiben az adatok, bankszámlaszám stb hibásan volt megadva, összevisszaság volt, amit mi eladók kértünk, azt nem írták bele stb) és erre a mi ügyvédünk azt mondta, hogy ez korrekt...

MajorDomus # 2016.05.29. 09:43

Már csak 3 nap!

Dr.Attika # 2016.05.28. 08:13

Vélhetőleg a vevők az ingatlan közvetítő több százezer forintos jutalékát is kifizették, így nem valószínű, hogy ezt is bukni hagynák.
meg kell várni a május 31-ét és azt követően kell csak lépni.
Ismerjük a dakota közmondást:
A folyón akkor kell átkelni, ha a partjára értél.

ObudaFan # 2016.05.28. 07:50

Ha nincs semmi erről a szerződésben, akkor írásban kell megfelelő póthatáridőt tűzni és ha az is eredménytelenül telik el, akkor elállhatsz.

MajorDomus # 2016.05.27. 17:37

4 napon már nem mulik semmi!
legrosszabb esetben eladod mégegyszer,de már 110 ezer ft-al gazdagabban!

sissy074 # 2016.05.27. 11:02

Dr.Attika!Köszönöm a választ,egy ingatlan irodán keresztül történt az értékesítés,az ő ügyvédjük volt.Megvárom a 31-et aztán felhívom akkor mi legyen. :-)

Dr.Attika # 2016.05.27. 04:15

kedves sissy74!
A szerződés ismerete nélkül erre válasz nem adható. Beszélje meg a szerződést készítő és ellenjegyző ügyvéddel. Ha a vevők hozták az ügyvédet, akkor az Ön érdekében is köteles eljárni, tehát Ön is fordulhat hozzá kérdésével minden további fizetési kötelezettség nélkül.

sissy074 # 2016.05.26. 19:29

Kedves Fórumozók!
Április elején kötöttem vevőimmel adásvételi szerződést,foglaló 110000ft volt,05.31-ig kellene megfizetniük az első vételárrészt,majd 07.31-ig a még fennmaradó vételárat.Ha mégse történne 05.31-ig fizetés mit tehetek?Meddig kell várnom a kifizetésre?Illetve késedelmes fizetés esetén felmondhatom-e a szerződést?Mennyi idő után? Az adásvételi szerződésben nincs semmi ilyen esetre írva.Köszönöm a segítséget.

MajorDomus # 2016.05.25. 19:55

Az előleg nem foglaló!

lajcsó # 2016.05.25. 19:45

Szerintem visszajár az előleg. Ösztönzésképpen fel lehet vetni számunkra egy rendőrségi feljelentés lehetőségét is.

jeporte # 2016.05.25. 18:12

Tisztelt Ügyvédek!
Olyan problémával fordulok Önökhoz, hogy 1 hónappal ezelőtt kinéztünk egy lakást, akinek a tulaja külföldön tartózkodik. A rokona jár el helyette mindenben. Nem volt ügyvéd által ellenjegyzett meghatalmazás, így a külföldi nagykövetségen ez el lett intézve kb. 1 hét alatt. Mi ügyvéd előtt aláírtunk egy megállapodást, melyben vételár előleget adtunk át az eladónak. Így ő nem hirdette tovább a lakást. A megállapodásban ki lett köztve, hogy a hónap végéig aláírjuk az adásvételi szerződést. A lakásban albérlők laknak. Közben kiderült, hogy hitel van a lakáson, mégpedig végrehajtónál van már az ügy. Illetve közüzemi tartozások is felmerültek. Az eladó képviselője azt mondta 1 hónappal ezelőtt, hogy kb. 6 millió Ft körül van ez a hitel. Kértük, mutasson be papírt róla. A vételár egy részét hitelből kívántuk fedezni, de ahhoz, hogy mi hitelt kapjunk, ugye tartozásmentes tulajdoni lappal kellett volna mennünk a bankba. Az eladó képviselője hétről hétre azt mondta nekünk, hogy majd holnap megy be a végrehajtóhoz információért. Ez sosem történt meg. Mi pedig nem szerettünk volna milliókat átutalni neki, szerettük volna látni a pontos összeget. Ez az összeg múlt héten már a 8 milliót is elérte, elég érdekesnek találtuk... Közben eldöntöttük, hogy elállunk a vételi szándékunktól. Beszéltünk telefonon az ügyvéddel, azt mondta, visszajár az előleg, semmi gond. Megbeszéltünk egy délutáni időpontot, amit jeleztünk is az eladó képviselőjének. Majd ő szólt, hogy az ügyvéddel megbeszélte, hogy délelőtt találkozunk. Hát, ez is fura volt... Munkahely, szabadság, na, nem olyan egyszerű. Eljött a nagy nap, amikor is elmondtuk neki ügyvéd előtt, hogy elállunk. Fura módon semmilyen meglepettség, felháborodás nem tükröződött rajt. Ezután közölte az eladó képviselője, hogy a vételár előleg felét hajlandó nekünk visszafizetni. Ugyanis őt kár érte, hogy az albérlői ki fognak költözni, és hogy ő már elindította a végrehajtói ügyet. (Azt mondta, azért nem tudott eddig pontos összeget mondani, mert hetente csak 1 napon adnak információt a hitelről a végrehajtók) Az ügyvédünk helyeselt, hogy igen, ez oké. Ezt azonban a telefonban nekünk nem vetette fel, mint lehetséges kimenetel. Teljesen abban a hitben voltunk, hogy visszajár a teljes összeg.
A kérdésem a következő lenne: ebben az esetben tényleg nem jár vissza a teljes előleg? Honnan tudhatjuk, hogy ezek után az albérlők nem költöznek-e ki a lakásból? Ugyanis ha ott maradnak (ami teljesen reális lenne, hiszen az eladónak kell a bevétel), milyen kár is éri az eladót? Úgy érzem, kicsit át lettünk verve. Sok pénzről van szó, amiért keményen megdolgoztunk.
Előre is nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat!

Dr.Attika # 2016.05.23. 16:41

Az elállás egyoldalú nyilatkozat.Az biztos, hogy a jövőre nézve közös megegyezéssel megszüntethetnék.

ObudaFan # 2016.05.23. 16:16

Mondjuk nem visszafordíthatatlan, nem irreverzibilis szerződés az adásvétel, kozos megegyezessel bármikor visszaható hatállyal felbonthato, csak egyoldaluan nem lehet elallni foszabaly szerint.