A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?

Burn Out # 2016.07.23. 19:48

bírósági feljelentés....

MajorDomus # 2016.07.25. 18:24

Ajánlott.
A lopás sima ügy, jelentsd be a rendőrségen. Ők majd előkeritik.

AnnKe # 2016.07.31. 12:51

Kedves Fórumozók!
Olyan kérdésem lenne, hogyha én írásban felszólítom a saját tulajdonomban lévő házamban, a jelenleg velem együtt élő lakáshasználót a távozásra, akkor azt értem hogy nem rakhatom ki az utcára a cuccait,na de a felszólítás után már a jogcím nélküli lakáshasználót továbbra is megilleti ezen helyiségek használata mint a konyha, illemhelyiség, fürdő, vagy ezeket a helyiségeket nyugodtan bezárhatom, lelakatolhatom, hogy pl. ne jusson be oda, és ne használja az én gáztűzhelyemet?
(A lakáshasználónak se tulajdoni része, se albérleti szerződése, se haszonélvezete nincs a házra, és én is az a házban élek tehát birtokon belül vagyok.)
Továbbá a tv, internet szolgáltatást megvonhatom tőle, leláncolhatom a saját hűtőszekrényemet?

ObudaFan # 2016.07.31. 13:58

A helyiségeket nem zárhatod be előle. A tv, internet, hűtő az más kérdés, már ha a hűtőben nincs semmije.

AnnKe # 2016.07.31. 14:46

Köszönöm szépen a választ Obudafan!
Na és azt megtehettem hogy a házat, vagy azt a bizonyos szobát amelyben a jogcím nélküli lakáshasználó lakik, kiadom valakiknek albérletbe , és az illetők pedig beköltöznek, elfoglalják a jog szerint megillető helyüket, és ezzel arra kényszerül a jogcím nélküli lakáshasználó hogy elhagyja a lakást?
Ez egy járható út?

ObudaFan # 2016.07.31. 15:40

Nem.

JogFor # 2016.08.03. 19:20

Tisztelt fórumozók!

Ha az egyik rokonomnak szóban engedélyeztem , hogy a saját vidéki ingatlanomban (amelyben én is ott élek, tehát birtokon belül vagyok) ott éljen velem együtt, és ezért cserébe ő havonta 25.000Ft-al hozzájárul a költségekhez, akkor az én rokonom szívességi lakáshasználónak, vagy bérlőnek minősül a magyar jogszabályok alapján?
Mivel birtokon belül vagyok én is mint tulajdonos így megillet engem a birtokvédelem, kérhetem azt, és ha megkapom akkor jogos önhatalommal eltávolíthatom őt az ingatlanomból?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.03. 21:14
  1. Az attól függ, mennyi a tényleges rezsi.
  2. A birtokvédelem minden birtokost megillet, de az nem azt jelenti, amit te gondolsz.
ObudaFan # 2016.08.03. 21:21

Mivel birtokon belül vagyok én is mint tulajdonos így megillet engem a birtokvédelem, kérhetem azt, és ha megkapom akkor jogos önhatalommal eltávolíthatom őt az ingatlanomból?

Akkor éppen őt fogja megilletni veled szemben a birtokvédelem a kettőtök viszonyában.

JogFor # 2016.08.05. 19:22

Köszönöm szépen a válaszokat.
Ha a közüzemi számlák és a közös költség együtt havonta kb. 40.000Ft , és ő havonta ehhez hozzájárult 25.000Ft-al akkor ő most albérlőnek minősül?
Ha nincs papír erről a lakáshasználatról, se pedig arról hogy ő havonta lerakott az asztalra 25.000Ft-ot , és a számlákat pedig én fizettem, akkor egy lakáskiürítési per során ő hogyan tudja azt bizonyítani hogy fizetett nekem?
Elegendő ha behív két tanút akit ezt alátámasztja?

JogFor # 2016.08.05. 19:35

Elírtam.
Elegendő ha behív két tanút aki ezt alátámasztja?

Bea1 # 2016.08.06. 03:41

Vagy fordítva bizonyít: Bebizonyítja, hogy a te jövedelmedből nem hiányzik az a havi 25 000 ft.
Pl egy vagyonosodási vizsgálattal...

Mivel nincs nyoma annak, hogy felszólítottad volna, hogy fizessen, ez is bizonyítja, hogy fizetett.

"Jogos önhatalom"mal? Az milyen?

Leggyorsabban akkor szabadulsz, ha meggyőzöd, hogy menjen, vigye a cuccait.

JogFor # 2016.08.06. 11:26

Ez annyira hihetetlen! Beengedem a lakásomba a saját közeli rokonomat, hogy lakjon velem, és ő ezért cserébe lerak az asztalra havonta 25.000Ft-ot amiről semmilyen papír nincsen, és én máris adócsalónak minősülök???
Plusz ezek szerint színlelt szerződést kötöttünk, mert szívességi lakáshasználatnak álcáztuk egy albérleti szerződést?
Ezek alapján ha egy szüleivel élő 20-25 éves leányzó havonta segít pénzügyileg a szüleinek akkor ott is a leányzónak igazából albérleti szerződése van???
Na és akkor, ha szóbeli szívességi lakáshasználatról beszélünk akkor a szívességi lakászhasználat felmondási levélben 15 nap elköltözési haladékot kell adni?
Ha pedig igazából ez egy szóbeli albérleti szerződés, akkor kell írnom egy albérleti szerződés felmondásáról szóló levelet, és 30 napot adni neki arra, hogy elköltözzön?
,és akkor arról még nem is beszéltem, hogyha nem hajlandó elmenni akkor indíthatok lakáskiürítési pert, könnyen lehet hogy illetéket kell előre fizetnem, na de nagyon jó mert kérhetek lakáshasználati díjat amit úgysem tudok behajtani soha mert a közeli rokonomnak semmilyen tulajdona sincsen, csak ruhák, és egy kis tv.
Ez elkeserítő...

ius latratus # 2016.08.06. 13:16

Kihagytad, hogy ha a rokonod elvágja a nyakad (jelzem: nekem nem sok kellene hozzá), akkor az is mekkora kib@szás már, nem?
Ha azt kezded el levezetni, hogy mi van, ha minden hónapban átad neked bizonyos összeget, s te ezzel mihez kezdesz, vagy milyen jogi köntösbe bújtatod, akkor meg is érdemlitek egymást.

JogFor # 2016.08.06. 13:38

Ezt most komolyan írtad ius latratus ?
Segítettem egyik rokonomnak mikor bajban volt, beengedtem a házamba mikor nem volt hová mennie, majd megegyeztünk benne, hogy havonta ő hozzájárul a költségekhez havi 25.000Ft-al. Fogalmam sem volt róla, hogy ez így albérleti szerződésnek minősül, és lefogadom, hogy a Magyarország polgárainak 75%-nak szintén nincs ilyesmiről tudomása!
Ez a rokon 3 hónapja nem fizet semmit, nem hajlandó elmenni, én törvényes jogi úton szeretném rendezni az ügyet, és még én vagyok a rossz ember??
(Mit gondoltál miért akarom megtudni, hogyan lehet felmondani? Azt hitted én vagyok az aki kiakarja semmizni a másik embert? Kicsit se gondoltál bele , hogy itt a fórumon esetleg általában az áldozatok kérnek segítséget? )

ObudaFan # 2016.08.06. 14:59

Ha a közüzemi számlák és a közös költség együtt havonta kb. 40.000Ft , és ő havonta ehhez hozzájárult 25.000Ft-al akkor ő most albérlőnek minősül?

ALigha.

Ha nincs papír erről a lakáshasználatról, se pedig arról hogy ő havonta lerakott az asztalra 25.000Ft-ot , és a számlákat pedig én fizettem, akkor egy lakáskiürítési per során ő hogyan tudja azt bizonyítani hogy fizetett nekem?
Elegendő ha behív két tanút akit ezt alátámasztja?

Hát azt majd a bíróság mérlegeli, hogy a tanúk mennyire szavahihetőek, mennyire ellentmondásmentesen tudnak beszámolni erről.

Zoltanuss # 2016.08.07. 19:43

Ez elkeserítő...

írja JogFor .

Valóban, de nem az esettel kapcsolatban, hanem a jogrendnek mondott valami miatt, ami dúl Mo.-on ezzel a bérlő bérbeadó viszonnyal kapcsolatban. Akár az felejthetetlen ötvenes években lennénk.

Nos ezért nincs Mo.-on bérlakás piac csak egy torz valami.

Zoltanuss # 2016.08.07. 19:49

Ez a rokon 3 hónapja nem fizet semmit, nem hajlandó elmenni, én törvényes jogi úton szeretném rendezni az ügyet, és még én vagyok a rossz ember??

Ha itt időzől pár hétig, rájössz, hogy szart sem ér a jog ezen a vonalon.
De hát nem kell jóembernek lenni !

JogFor # e-mail Jelentem! 2016.08.06. 15:38 panaszára !!

telek69 # 2016.08.11. 13:12

Tisztelt Fórumozók!
SOS ben kellene segítség a következő ügyben.
Van egy lakásom ahol 1/1 tulajdonos vagyok.A bátyám használja jelenleg. Én nem lakom ott. Megkérdezésem és bele eggyezésem nélkül a 8 éve elvált feleségem és 2 kiskorú csak úgy beköltözött oda. Levélben felszólítottam őket hogy hagyják el az ingatlant. Egy héttel később személyesen is megtörtént a felszólítás és ugyan akkor a rendőrség is kint volt. Kérdésem az lenne mivel járok jobban ha rendőrségi feljelentést teszek vagy a megyei jegyzőnél birtok védelmet kérek. Előreis köszönöm válaszotokat és a segítséget

ObudaFan # 2016.08.11. 13:59

Egyik sem lesz eredményes. Bírósághoz kell fordulni, de szerintem itt nemperes eljárásra is lehetőség lehet.

AnnKe # 2016.08.13. 14:52

Kedves, tisztelt fórumozók!
Ha lakáshasználó távozására a felszólítást személyesen lehet csak átadni, akkor a levél átvételéről, vagy annak megtagadásának tényéről tanúk aláírása szükséges.
A tanúk aláírásával kapcsolatban lenne az a kérdésem, hogy milyen kötelező adatok szükségesek?
Elegendő a név nyomtatott nagybetűkkel, születési dátum, és aláírás?
Szükséges, muszáj odaírni a lakcímet, és a személyi igazolvány számot is a tanúknak?
(csak azért kérdezem, hogy a későbbiekben ne tudjanak majd visszaélni a "kedves" bentlakók a tanúk adataival, továbbá a tanúkat a lakcímükön ne tudják megkeresni, megfélemlíteni.)

gerbera317 # 2016.08.13. 19:34

név nyomtatott nagybetűkkel

Ugye, csak viccelsz? Az információ a lényeg, nem a formája. Az információ jelen esetben az az adat, ami alapján a tanú személyazonossága kétséget kizáróan megállapítható. A betű formája, mérete, vastagsága, dőlése, színe nem számít.

AnnKe # 2016.08.14. 10:11

Kedves gerbera317 lehet te olvastad rosszul, vagy lehet én nem tudok rendesen kérdést feltenni.
Akkor úgy kérdezem melyek azok a minimális adatok, ami alapján a tanúk személyazonossága kétséget kizáróan megállapítható?
Elegendő név, születési dátum, aláírás, VAGY muszáj odaírni a lakcímet, és személyi igazolvány számot, személyi azonosítót is?
Azért kérdezem mert vannak olyan kevésbé kulturált emberek akik képesek felkeresni a tanúkat a lakcímükön,megfenyegetni őket, és képesek visszaélni a személyes adataikkal.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.14. 10:25

Muszáj. A címet.

Saltlake # 2016.08.14. 12:48

Kedves Fórumozók!

Két éve elkövettem azt a hibát, hogy egy félig magyar és félig roma családnál vettem ki albérletet, talán az olcsó ár miatt. Adott egy kézzel írt, tanúk nélküli bérleti szerződés xy összeggel és egy havi kaució, ami a szerződésben nem tér ki külön mire használandó. Már a lakás kivétele után néhány hónappal,többször próbált elszámolásnál 5 ezer forinttal többet számolni (átverni),de szerencsére mindig duplán számolok és ezt a fajta tevékenységét idővel abbahagyta.
Az utóbbi időszakban azzal hozakodott elő, hogy az önkormányzattól kapott hivatalos levelet, hogy az új adózás miatt, havi 5 ezer forinttal számoljak többet, mivel neki ez éves szinten megterhelő lenne. A hivatalos iratból természetesen nem mutatott semmit, hogy korrektül járna el és szerződésben sem foglalta. Ezt a plusz költséget harmadik hónapja fizetem.
S tudomásom szerint, nem is adózik a kiadott lakások után, mert bizony több lakást ad bérbe. Számlát, nyugtát nem ad semmi befizetésről. Múlt hónapi eset, meglátogatott azzal az indokkal, hogy lenne jelentkező az albérletre, amit +10 ezer forinttal többért adna ki, és ha tartom ezt az árat akkor maradhatok. Magyarán, magasabb árért elkezdte árulni a lakást úgy, hogy én bérlem.
Mindezt úgy, hogy mindig időben fizettem, talán egyszer történt, hogy csúsztam 1 hetet. Szinte aludni járok haza, mert reggeltől-estig dolgozok, sokszor szombaton is.
Szerződés módosítás nem történt és ha jól tudom nem szabályos ezek az eljárásai sem. Az igazság az, tovább nem is szeretném fenntartani a bérletet és a mocskolódás se a műfajom, viszont nem vagyok a pénzem ellensége se.
Tehát a kérdésem annyi lenne, rendkívüli felmondásban hivatkozhatok ezekre a magatartásokra és köteles vagyok neki bármilyen többletet fizetni, vagy csak azt ami a szerződésben foglalva van?
Továbbá amit jogtalan haszonszerzésnél, beszedett három hónapja, azt felmondáskor kifizetésnél levonom, jogosan járok el? Magától nem adná vissza, ezért kérdezem. Esetleges jó tanácsokat szívesen venném.

Köszönöm a segítő válaszokat.