A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?


Zoltanuss # 2020.10.13. 02:11

csiga111 !

Az ügyvéd azt mondta, hogy a nem teljesített szerződéssel a kezükben el lehet indítani a kilakoltatást, ami kb egy hónap é”s

Nagyon félrehallott valamit az az ismerős. Ennyi idő alatt csak indítani lehet, de a vége évekkel később lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.12. 18:22

A haszonélvezőnek miért kellene elhagynia az ingatlant?

csiga111 # 2020.10.12. 18:04

Sziasztok!

A véleményetekre lennék kíváncsi. Közeli ismerősi körben történt egy lakáseladás, amivel kapcsolatban nekem komoly kételyeim támadtak. Egy három gyerekes család megvette az ismerősöm lakását, de úgy, hogy foglaló fejében haszonélvezeti jogot kaptak, mondván majd lesz pénz, fizetnek. Ha nem fizetnek a lefektetett dátumig, akkor el kell hagyniuk az ingatlant, a foglalót bukták. Szerintetek ez mennyire biztos annak tükrében, hogy a fizetési dátum a téli moratórium idejére esik? Az ügyvéd azt mondta, hogy a nem teljesített szerződéssel a kezükben el lehet indítani a kilakoltatást, ami kb egy hónap és hogy ebben az esetben nem kell tartani a moratóriumtól. Előtte tudják, hogy hol lakott a család, szóval tudnának hová visszamenni, ha előveszik a korábbi tartózkodásaikat. Bármilyen véleményt szívesen veszek.

MajorDomus # 2020.09.22. 18:26

Sajnos ez így van. Nagyon nehézkes,
Egy lakáskiüritési per évekig elhúzódhat. Ha van adásvételi szerződésed,annak alapjn már kapsz felvilágositást a szolgáltató cégektől a lakás közüzemi számláinak rendezettségéről.
.
Ha semmit nem fizet,várd meg mig kikapcsolja a szolgáltató,ne önkényeskedj.
.
De talán várd meg a tárgyalást és az ítéletet.
A megitélt díjat behajtják rajta. Csak van valamilyen jövedelme amiből él.

drbjozsef # 2020.09.22. 06:08

GeryF,

ezt követően mi lehet a következő lépés az ingatlan "megszerzéséhez" és a bent lakók eltávolításához?

Mi után? A tárgyalás után? Még semmi. Ha lesz egy jogerős (!) végrehajtható határozatod (ami ha fellebbez a lakó nem idén lesz), akkor majd elindíthatod annak végrehajtását.

Milyen jogai vannak ilyenkor a tulajdonosnak, ha jelenleg az erdeti lakos lakik az ingatlanban, akinek semmilyen joga sincs már?

Sajnos nem sok, mert ez így nem igaz. Mint eredeti lakó, nem jogcím nélküli. Ha a kiköltözésre szabályosan felszólítottátok, de ő annak jogszerűségét vitatja, akkor jön a kilakoltatási per. Ez egy jogvita, annak jogerőssé válásáig joga van ott lakni.

Lehetséges pl. áramot, lekapcsolni és ellehetleníteni az ottlakást durvább esetben?

A fentiek alapján nincs. Már a neveden vannak a közüzemi mérőórák? Remélem, nem.

GeryF # 2020.09.21. 14:22

Tisztelt fróum!
A következő ügyben szeretnék jogi segítséget, ötleteket kapni egy lakott ingatlan birtokba vételéhez, illetve a bent lakók kilakoltatásához.
Adott egy ingatlan, melyre a tulajdonos nagyobb összegű hitelt vett fel, a hitelt nem fizette vissza, majd addig fajult az ügy, hogy az ingatlan lakkotan elárverezésre került 2014-ben. Ennek az összege nem is fedezte a felvett hitel összegét, tehát továbbra is adósság maradt az eredeti tulajdonoson.
Az új tulajdonos egy ingatlan hasznosító cég lett, mely évekig nem foglalkozott az ingatlan birtokba vételével, a bent lakók eltávolításával, illetve a bérleti díj kérdésével. Az ingatlan hasznosító cég átalakult, ezért az ingatlan további eladásra került, 2019-ben.
Mivel az ingatlan egy társasház része, ezért mi éltünk elővásárlási jogunkkal és lakottan megvásároltuk az ingatlan, az ingatlan hasznosító cégtől, teljes mértékben teher mentesen, mely a föld hivatalba bejegyzésre is került az adásvételt követően. Az ingatlanban jelenleg még mindig az erdeti tulajdonos lakik, holott már 2014 óta nincs se tulajdon joga, se semmilyen használati joga és azóta nem is fizet semmit az ottlakásért.
Mivel a volt tulajdonos nem volt hajlandó peren kívül megegyezni, hogy mikor hajlandóak kiköltözni és semmilyen módon tárgyalni, ezért egy pert indítottunk ellene, melyben kérjük a bíróságot, hogy biztosítsa a bejutást az ingatlanba, (jelenleg be sem enged az ingatlanba) illetve, hogy a bíróság ítéljen meg egy havi bérleti díjat, amiért ő jelenleg bent lakik.
A bírósági tárgyalás kb. 1 hónap múlva októberben esedékes.
Érdeklődnék, hogy ezt követően mi lehet a következő lépés az ingatlan "megszerzéséhez" és a bent lakók eltávolításához? Természetesen szerenénk mihamarabb birtokba venni az ingatlant.
A volt tulajdonos eddigi viselkedése alapján, hiába ítélne meg a bítóság bérleti díjat, nagyon valószínű, hogy azt sosem fogja fizetni...
Milyen jogai vannak ilyenkor a tulajdonosnak, ha jelenleg az erdeti lakos lakik az ingatlanban, akinek semmilyen joga sincs már? Lehetséges pl. áramot, lekapcsolni és ellehetleníteni az ottlakást durvább esetben?
Előre is köszönöm a tanácsokat, ötleteket az ügyben!

MajorDomus # 2020.09.19. 18:07

Elég is az a kettő.

wers # 2020.09.18. 05:54

Akkor a település szerinti lakcím létezik még,nem törölték el? Mert ilyen ifnót adtak az ügyfélszolgálaton.

Nekem nem úgy tűnik, hogy kikerült volna a törvényből. Milyen ügyfélszolgálaton?

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

36§ (4)

Erre írtam, hogy nem, két féle van még mindig : az állandó lakcím, és a tartózkodási hely.

Pontosítva lakóhely és tartózkodási hely.

gerbera317 # 2020.09.17. 18:11

Az alapelv az, hogy ahová a keresett személy be van jelentve, ott ellenkező bebizonyításig vagy megállapításig vélelmezni kell, hogy a keresett személy ott lakik, vagyontárgyai ott vannak. Ha nincs valakinek bejelentett címe, az utolsó ismert címét akkor is szokás megvizsgálni. Mert sose lehet tudni. Az ilyen megvizsgálás során több okból is célszerű a vizsgálatot végző hatósággal együttműködni. Miért olyan nehéz ezt felfogni?

drbjozsef # 2020.09.17. 17:15

Berrberr,

Település szintű lakcímet be lehet jegyeztetni, ha valaki az adott település közterületén él életvitelszerűen.

Eltörölni? Úgy érted az új törvény óta, hogy betiltották a hajléktalanságot? Ez látod jó kérdés, elvileg akár azt is lehetett, de szerintem nem.

De te nem ezt kérdezted, hanem hogy csak állandó van-e. Erre írtam, hogy nem, két féle van még mindig : az állandó lakcím, és a tartózkodási hely.

Berrberr # 2020.09.17. 16:33

Köszönöm Mindenkinek!

#drbjozsef:
Akkor a település szerinti lakcím létezik még,nem törölték el? Mert ilyen ifnót adtak az ügyfélszolgálaton.

#gerbera317: Ha bármely hatóságot beengedem, kötelesek jk.-t felvenni a nyilatkozatomról, hogy már pedig nem lakik itt, és nincs itt tulajdona. Így van?

#MajorDomus: Az acélprofilt még beszerzem. :-)

MajorDomus # 2020.09.01. 18:14

Azért talán ne rúgja be az ajtómat,
mert az acélprofilon eltörik a lábujja.

gerbera317 # 2020.09.01. 12:16

Egy kérdést kihagytál Berrberrr! Nevezetesen, ha valamely hatóság a bejelentett címén, azaz nálad keresi az illetőt, köteles vagy-e a hatóságot beengedni. Végrehajtót és adóvégrehajtót mindenképpen. De a többi hatósággal is célszerű hasonló módon együttműködni. Ne vád meg, hogy ezek valamelyike rád rúgja az ajtót.

drbjozsef # 2020.09.01. 12:01

Berrberr,

Különbözőekkel
Igen
Nem
Nem

Berrberr # 2020.09.01. 11:32

#ujkerdes, #fiktivlakcim

Üdvözletem!

Kérdéseim:

Milyen hátrányokkal jár ha valakinek a lakcímét fiktíválják?
Létezik-e még más lakcím forma mint az állandó, vagy az összes többi már megszűnt?
Kötelező-e beengednem azt akinek az állandó lakcíme az én tulajdonomban levő ingatlanban van, még ha régóta nem is lakik ott?
Ha valami történik azzal aki a címemre van bejelentve, mentő, rendőrség odahozza, kötelezhetnek-e arra, hogy beengedjem?

Köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2020.08.26. 18:15

Hajjaj,főleg hárman.
.
A tulajdonos ellen kell birtokvédelmi eljárást kezdeményezni. Előtte tértis ajánlott levelet küldeni neki,legalább 3x! Akár hetenként.
Ezt követően a beadvány!
.
Erre már lépni fog a tulaj.

SolnesM # 2020.08.26. 17:34

Ki gondolná , hogy a leánygyermekek is ennyire virgoncak ??

drbjozsef # 2020.08.26. 10:06

A bérbeadó feladata a bérlők megrendszabályozása, és a normális együttélés rájukkényszerítése. Ha ez nem megy neki, akkor mondjon fel nekik.

Hannabeth_17 # 2020.08.26. 09:34

Üdvözletem,

vettem egy lakást egy társasházban. Sajnos az már csak utólag derült ki hogy felettem 3 lánygyermekkel (6év alattiak) laknak ALBÉRLŐK. Elsőkörben eláztatták a fürdőszobám. Majd kezdődött a pokol. Anyuka folyamatosan kiabál velük. A Gyerekek reggeltől egészen késő estig olyan szinten zajonganak, csapkodnak, hogy sajnos ez már túl megy a határon. Szóltam a tulajnak többször is, hogy beszéljen velük, illetve én is több ízben felmentem jelezni. Az ire a pont múlt héten volt amikor akkorát huppant valami, hogy lepotyogott az erkélyről a vakolat.. Ajtócsapkodás napi szintű, illetve a késő esti ordibálás is. Én tulajnodos vagyok ők csak bérlik a felettem lévő lakást. Hogyan tudnám elérni, hogy távozzanak? Tudom hogy egy 3 gyerekes családdal szemben nincs sok jogom még tulajdonosként sem. De hátha tud valaki olyan ötletet adni amivel jobb lesz a helyzet, mert nem kevés pénzt fizettem ezért a lakásért.
Előre is köszönöm

MajorDomus # 2020.08.24. 17:18

Sajnos ez így van. Az áram kikapcsolásával te követsz el birtokháborítást.
Csak a lakáskiürítési per marad,a kiköltözésig persze kérheted az elmaradt bérleti díjat és rezsiköltséget. Akár végrehajtás útján is.
Ezért ajánlott a közjegyzői okirat.

drbjozsef # 2020.08.24. 17:12

Keszthely,

A tértivevény visszaérkezésétől számított 30 nap múlva jogcím nélküli lakó lesz? Önkényes lakásfoglaló?
Nem. Bérlő, akinek jogvitája van veled.
Önkényes sose lesz, hiszen jogcímmel költözött be. A jogcíme megszűnik, ha jogvita lezárul.

Hogyan lehet a leggyorsabban érvényt szerezni a lakásbérleti szerződés felmondásnak?
Milyen szerződés? Közjegyzői záradékkal el van látva? Van kiköltözési vagy befogadói nyilatkozatod?

Áramot kikapcsoltathatom a felmondási időt követően?
Nem.

Keszthely # 2020.08.24. 15:24

Üdvözlet, tanácsot kérnek: Bérlő nem veszi át a felmondást (nem fizet), visszajött a tértis levél (szerződéskötéskori lakcimre is elküldtük és a bérleménybe is, mert időközben állandó lakcime lett. Határozatlan idejű bérleti szerződésben 30 napos felmohdási határidő van - nem indokoltuk a felmondást. A tértivevény visszaérkezésétől számított 30 nap múlva jogcím nélküli lakó lesz? Önkényes lakásfoglaló? Hogyan lehet a leggyorsabban érvényt szerezni a lakásbérleti szerződés felmondásnak? Áramot kikapcsoltathatom a felmondási időt követően? köszi

MajorDomus # 2020.08.22. 15:27

Milyen indokkal nem hajlandó kiköltözni?

manócska66 # 2020.08.21. 20:05

drbjozsef
Köszönöm a válaszát. Megpróbájuk.

drbjozsef # 2020.08.21. 18:30

manócska66,

A lakcímét nem szüntethetitek meg. Az azért van, mert ott lakik. De ez csak egy adminisztratív aktus, nem számít, a lakás használatára ez önmagában semmilyen jogot nem keletkeztet neki.

Ha már elköltözött, de "elfelejt" esetleg kijelentkezni, akkor indíthattok egy lakcím fiktiválási eljárást.

Írásban, igazolhatóan, tértis levélben szólítsátok fel a lakás elhagyására. Az eddigi szívességi lakáshasználati jogát felmondjátok. Adjatok neki határidőt, 15 vagy 30 nap.

Ha nem költözik ki, akkor sajnos csak azt tehetitek (jogszerűen), hogy bíróságon lakáskiűrítési pert indítotok.

Ja, és a levélben jelezzétek neki, hogy a mai naptól lakáshasználati díjra tartotok igényt a kiköltözése napjáig. Az legyen kb. a helyi albérletáraknak megfelelő összeg. Később behajtható, vagy legalábbis megpróbálható.