A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?

geucsa # 2017.07.31. 08:01

A törvényben nincs benne, hogy a végrehajtó feladat és költsége lenne.

MajorDomus # 2017.07.31. 21:09

Pedig igy van!
30 napig kell megőriznie,utána eladhatja!

geucsa # 2017.08.01. 12:59

Akkor most reklamáljak a végrehajtónál? Ugyanis ez nem kis tétel. Több mint 100000 forint a raktárbérlés és költöztetés. De ha nem tudok törvényre hivatkozni, akkor hogy?

Grave7 # 2017.08.01. 16:33

@geucsa: A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 154/A. § (12)-(13) bek. alapján
A végrehajtó [...] intézkedik [...] az ingatlan kiürítése iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával [...]” és
Az ingatlan kiürítése során a végrehajtást kérő jogai és kötelezettségei az árverési vevőt illetik meg, illetve terhelik.

182. § (2) bek.
[...] raktárban vagy más alkalmas helyiségben való elhelyezésükről - a kötelezett költségére és veszélyére - a végrehajtást kérő gondoskodik. A végrehajtást kérő az ingóságokat 30 napig köteles tárolni.

Szóval a jogszabály szövege alapján egyértelmű, hogy nem a végrehajtó, hanem az árverési vevő kötelezettsége ez - tehát a végrehajtó helyesen tájékoztatott.

MajorDomus # 2017.08.01. 20:52

Elvben.
Csak ez nem igy működik! Láttam már néhányat.

Grave7 # 2017.08.02. 07:28

Én is láttam már párat.
Maradjunk annyiban, hogy szerencsés az az árverési vevő, akinek a kötelező jogszabályi rendelkezések ellenére nem kell megfizetnie a kiürítés költségeit.
De ez azt is jelenti, hogy ha a végrehajtó (helyesen) a jogszabályokkal összhangban jár el, akkor azzal szemben nem tud semmire alappal hivatkozni a vevő.

geucsa # 2017.08.02. 08:37

@Grave7 Köszönöm! Én is így értelmezem a törvényt. Ezért kértem MaiorDomust, hogy írjon hivatkozást, mi alapján a végrehajtó kötelessége. Tehát marad a nyakamon az a sok tennivaló és költség. :( De legalább megkapom végre a lakást 8 hónap után.

rtl456 # 2017.09.02. 14:22

Tisztelt fórumozók a segítségetek szeretném kérni. Lassan két hónapja felmondtunk az albérlőknek , mert a megkérdezésünk nélkül 3 személy beköltöztetett a lakásrészbe, amit kiadtunk neki. A holmijait ott hagyta nálunk. Mit tudunk tenni ilyen esteben, ha szeretném etüntetni a cucát és ő azt nem hajlandó elvinni?

gerbera317 # 2017.09.02. 18:12
Szerintem olvasd el újra, amit írtál, és gondolkodj el, vajon kiderül-e az irományodból, hogy
Elköltözött az a bérlő vagy nem?
Elköltözött, de a cuccai ott maradtak?
A kulcsot leadta vagy nem?
Mi van azzal a három személlyel, akiket beköltöztetett?

Gondolkodj el ezeken, és ha megvan, akkor térj vissza újra a kérdéseddel, de normálisan felvázolva a tényállást.

MajorDomus # 2017.09.03. 13:12

Nehéz nyelv a magyar!

Zöldövezeti11 # 2017.09.03. 15:40

rtl456 !!

Mit tudunk tenni ilyen esteben, ha szeretném etüntetni a cucát és ő azt nem hajlandó elvinni?
összecsomagold , lehetőleg tanúk jelenlétében, kicseréled a zárat és vársz ,hogy mikor jelentkezik. Félév elteltével a kukába a cucc.
Azért akadnak tisztázatlan kérdések.... mint előttem is szóvátették.
tehát 1. birtokban lehetsz te is mert ebből ítélve :
holmijait ott hagyta nálunk” mármint a lakásban, mert zárt ajtón csak nem látsz bé... tehát kulcsod van. És az a másik 3 hogy nyilatkozott , vagy ők is elhúzták a csíkot ?
Na azért várj még azért egy kis időt ! és a hitetlenkedőknek : volt olyan eset nálunk hogy a bérlőnk bérlője... tehát az albérlője eltűnt... már vagy 2 éve nem látta senki. Bepakoltuk a fánkat a lakrészbe, majd úgy 2 hónap múlva megjelent az illető , hogy ő itt lakik. Hol volt eddig ? Hát egy börtönben, És negyednapra jött egy tanácsi funnkciónárius és kioktatott, hogy az bizony az ürge lakása ... kénytelenek voltunk beengedni. Na de csodák mindig akadnak. A mi nagy szerencsénkre a jóember rendőröket vert nos erre örökre bevarrták. Történt mind ez a szociálizmus 1970 . ik csodás évében.
Akkor így oldották meg a lakáskérdést.

Zöldövezeti11 # 2017.09.03. 15:51

gerbera317 !
a kérdező világosan fogalmazott legalább is ebben :
felmondtunk az albérlőknek , ............ a lakásrészbe,
klasszikus albérlet és nem bérlet... csak a lakást egyrészét lakja az illtő, ez nekem se tűnt fel az előbb
Lelépett az albérlő, otthagyta a cuccait a kulcsot ha volt egyáltalán olyanja, eldobta, de hagyott emlékeztetőül valószínű egy csomó adósságot !

Ez a feltételezett tényállás !

meditál # 2017.09.03. 16:41

Kedves Fórumozók!
A lakásbérleti szerződést a bérlővel határozatlan időre kötöttem, 60 napos felmondási idővel. Közjegyző a kiköltözési nyilatkozatot közokiratba foglalta. A felmondást bérbeadóként én kezdeményeztem, de vita nélkül, mondhatni közös megegyezéssel állapodtunk meg a szerződés szerint felmondási időben és a birtokbaadás időpontjában. Miután együttműködő volt, nem láttam okát közjegyzői okiratban történő felmondásnak.
A felmondási idő leteltére nem költöztek ki, és immár a második határidőmódosítást kérik (szóban), mert nem készült el az új házuk, amelybe átmehetnének. Szintén szóban felszólítottam őket a távozásra, de eddig nem tették meg. Muszáj erőltetnem a dolgot, mert eladás alatt van a ház és egy komoly vevőt már elszalasztottam miattuk. Az általuk megjelölt újabb határidő 2017.09.15. Elseje a tárgyhavi bérleti díjfizetés időpontja, augusztus 1-jén fizettek is egy törthavit 14-éig, de azóta nem, és az elszámolásig nem is szándékoznak, mert az mondják az óvadékból telik rá. Természetesen ez (is) szerződésszegés, mert abban kiemelten szerepel, hogy az óvadék nem erre szolgál, azt lelakni nem lehet.
A végrehajtási eljárást a közjegyző kezdeményezheti, de szerinte, általa kiküldve meg kell ismételni a felmondást, azonban rám bízza, hogy az rendes vagy rendkívüli legyen. Ha a rendest választom, az újra 60 nap. Ha a rendkívülit, akkor nem tudom, hogy jogilag mi a jelenleg hatályos felmondás sorsa. Olyan mintha meg sem történt volna? Attól függetlenül a nemfizetésre alapozva a rendkívüli választhatom? Köszönöm a véleményeket. (Az erőszakos és jogszerűtlen megoldásoktól kérem kíméljetek meg.)

ObudaFan # 2017.09.03. 19:17

Ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt - a következményekre figyelmeztetéssel - a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak nyolc napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további nyolc napon belül írásban felmondással élhet.

Ezt kell közjegyzővel végigcsinálni az azonnali hatályú felmondáshoz.

meditál # 2017.09.04. 11:46

ObudaFan! Köszönöm.

Értem az azonnali felmondás menetét. De itt már megtörtént egy rendes felmondás és le is telt a felmondási idő. Erre hivatkozással nem indíthatja a közjegyző a végrehajtást?

Amúgy meg az azonnali felmondáshoz kapcsolódva, megemlítem, hogy az augusztus 14-ei felmondási határidő óta eltelt a 8 nap, amelyben felszólíthattam volna. Ilyenkor mi a jogi helyzet?

ObudaFan # 2017.09.04. 14:47

Ha azonnali végrehajthatóságot akarsz, akkor vagy elkezded a közjegyzővel az azonnali hatályú felmondást és közjegyzővel végigcsinálod, vagy közjegyzővel kiküldöd a rendes felmondást és a felmondási időt követően végrehajtasz.

MajorDomus # 2017.09.04. 20:11

Előbbi célszerübb.

rtl456 # 2017.09.07. 15:34

Tisztelt fórumozók Köszönöm a válaszokat. A tényállás a következő. Lassan két hónapja felmondtunk az albérlőknek , mert a megkérdezésünk nélkül 3 személy beköltöztetett a lakásrészbe, amit kiadtunk neki. A lakást ő akkor elhagyta az albérletet a másik 3 személlyel együtt. A kulcsait leadta, de a cucait nem vitte el hanem nálunk hagyta. Én most már nem tudom tovább tartani nálunk a holmiját. Mit lehet konkrétan tenni?

drbjozsef # 2017.09.07. 18:40

Bemész a lakrészbe két tanuval. Felirtok mindent, mit találtatok ott. Összepakoljátok. Szatyorba, dobozba, konténerbe, attól függ mennyi. Elrakjátok valahova (mondjuk pincebe valakinel, vagy ha elfer ott is hagyhatjátok).

Felhivod telefonon (rögzíted) vagy írsz neki tértis levelet, hogy 8 napon belül vigye el a cuccait, különben elhelyezed őket a hulladéktárolóba. Vársz 8 napot (levélnél a tértivevényen lévő dátumtól), esetleg még egy párat csak a jofejseg okan, aztan ha nem vitte el, azt csinálsz vele amit akarsz. Ami használható, azt használd vagy add el, ami nem, azt dobd ki.

drbjozsef # 2017.09.08. 05:27

Mondjuk ha szabályosan elszámoltatok, leadta a kulcsot, és eltelt már 60 nap... akár lomtalaníthatnál is. De azért egy felszólítás meg kellene ejteni.

gerbera317 # 2017.09.08. 06:49

+1
Ha a kulcsot is leadta, akkor szabályszerűen elköltözött. Mindenkinek joga van az elhagyott ingatlanban ingóságokat hátrahagyni (én még soha nem láttam maradéktalanul kiürített lakást), és ha azokról külön nem rendelkezik, akkor úgy kell tekinteni, hogy azokról lemondott, tehát hulladékként kezelhetők.

SolnesM # 2017.09.08. 11:59

De azért egy felszólítás meg kellene ejteni.
Hát igen így is lehet. De figyelembe kell azt is venni a Mo.-i bérlők jelentős részének nem ismert a címe. kevés olyan van aki megadná az új címét !!

drbjozsef # 2017.09.08. 12:16

Ha nem hagyta meg a címét, és nem érhető el telefonon, akkor így járt. Amúgy is 99% hogy nem kell neki nyilván, de jobb nem támadási felületet hagyni, ha nem muszáj. Hatvan nap után bek*phattya.

MajorDomus # 2017.09.10. 14:44

Be.

adios # 2017.09.18. 15:13

6 lakasos tarsashaz, az egyik alberlo felelemben tartja a tobbieket agressziv viselkedesevel, es kozvetett bizonyitekokkal bizonyithatoan lopott, az egyenektol es a tarsashaztol is. A foberloje nem akarja kirakni.
Van-e jogi utja hogy megvaljunk tole?
A valaszokat elore is koszonom.