A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?


drbjozsef # 2019.05.13. 07:46

Van tartozása a lakásban lakó személynek? Van.
Felmondták érte a lakásbérleti szerződését? Igen.
Vitatja a felmondást? Igen. (hogy milyen alapon, az jogilag indifferens)
Jelenleg van érvényes szerződése? Van. (Felmondott, de vita okán bírósági döntésig van)
Elhagyta felszólításra a lakást? Nem.
El kellett hagynia? Nem.
(hiszen vitatja a felmondást).
El kell hagynia ha a bíróság jogszerűnek ítéli a felmondást? Igen.
Ki fogják lakoltatni ezután, és kifizettetik vele a jogszerűtlennek bizonyuló vitatás miatt annak minden költségét? Még szép.

Tehát jogos volt a felszólítás, és jogszerű is, hiszen felszólítani nem tilos. Kilakoltatni tilos önhatalommal, végzsé nélkül. Ennyi!

wers # 2019.05.13. 07:58

Konklúzió:

Óvakodjon mindenki még szívességből is befogadni a lakásába bárkit is, még egy hétvégi vacsi meghívás is necces, mert utána akár évekig pereskedhet az ember, ha kint akarja tudni a jogaival tisztában lévő kedves ismerősét.

Zöldövezeti11 # 2019.05.13. 14:15

Ilyen lenne a magyar jogrend ?????

gerbera317 # 2019.05.13. 14:35

Ezt a "magyarozás"-t el kellene felejteni. Ezek általános elvek, amik már a rómaiaknál is így működtek, és azóta is mindenhol. Megismétlem: mindenhol.
OFF Tipikusan magyar sajátság például az, hogy az ország vezető elitje büntetlenül szétlophatja az országot. Mert az máshol - legalábbis a közelben - nem szokás. Inkább ezzel a problémával tessék elmenni valahová, és ott lehet vele hőzöngeni. ON

wers # 2019.05.13. 17:25

Én nem úgy érettem, hogy ez magyar jelenség lenne. Majd lesz ez gond nyugatabbra is, vagy nem is lesz? Van? Majd ha nem az állam fizeti a bérleti díjakat, vagyis nem ingyen adja a lakásokat, ha dolgozni is kell érte.... nyugatabbra is lesznek gondok.

Szomorú örökös # 2019.05.13. 17:42

drbjozsef

Felmondták érte a lakásbérleti szerződését? Igen.
Vitatja a felmondást? Igen. (hogy milyen alapon, az jogilag indifferens)

Szerintem még valójában fel sem mondták a szerződését:

Eddig csupán egyszer kapott papírt egy ögyvédtől, amelyben felszólította, hogy fizesse be az elmaradt lakbérhátralékot vagy felmondják bérleti szerződést.

Azonban az ügyvédi felszólításban nincs benne az a lehetőség, hogy akár részletfizetés is, ergo nem hinném, hogy ez az aprajánként való törlesztés jogszerű a lakó részéről, ugyanis erre senkivel nem kötött megállapodást.

Viszont továbbra is határozottan állítom, hogy ki fogják rakni és az összes költségét hozzáteszik a mostani megmaradt tartozáshoz. És azt sem árt a kérdezőnek elfelejteni, hogy a tartozás polgári alapon simán kamatozik is.

MajorDomus # 2019.05.13. 18:49

Ez igy van,de nem tudunk arról,hogy indult e lakáskiüritési per.
Addig nincs miről beszélni.

Zoltanuss # 2019.05.14. 03:26

gerbera317 !!
Hülye, elfogult állítás !

MajorDomus # 2019.05.14. 19:05

Maradjunk a lakáskiüritésnél,a poltika az másik tészta!

willbe # 2019.11.11. 17:46

Kedves Fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni egy ügy lehetőséginek feltárásában.

Adott egy 3 szintes lakás amely két ember tulajdona közt oszlik el.
Az egyik tulajdonos az apa, a másik az anya, akivel együtt él a már nagykorú fia. Az alsó szint külön álla felső kettőtől, amihez az apának kizárólagos használati joga van. Az apa válás után elköltözött, majd újra vissza költözött az alsó részre, ahonnan ingatlan vásárlás után kiköltözött és visszatartja a kulcsot.

Az alsó szinten van ingósága az anyának és a fiának amitől el vannak zárva. A ház mind 3 szintje egy helyrajzi számon van.
A fiú szeretne az alsó szintre költözni, ahol ingóságai is már ott vannak, de az apa nem adja neki át a kulcsot, annak ellenére, hogy ott lakása alatt szóban folyamatosan ígérte a fiának, hogy kiköltözése után beköltözhet oda.

Amennyiben a fiú leköltözik, használatba veszi az alsó szintet életvitel szerűen,akinek tulajdona nincs, milyen retorziókra számíthat?
Mi változik ha a fiú szerez tulajdon jogot az anyán keresztül?

Válaszaitokat előre is köszönöm. Bármi ami eszetekbe jut.

wers # 2019.11.12. 08:42

Véletlenül legyen nálatok 1 üveg bor (csak mert 4-5 pohárka javítja az emlékezetet)

:DD Na, ezt így még nem hallottam, mindig tanul az ember

Kapimester # 2020.03.06. 15:17

Az után szeretnék érdeklődni, hogy a saját lakásomból, amiben én is lakom, a párom anyját hogyan tudom kitenni. A sztori egyszerű. Párommal élek közel 7 éve. Tavaly gyermekünk született. A párom édesanyja hozzánk költözött, mert a férje elhunyt, és nem akartam, hogy egyedül éljen tőlünk 240km-re. Ez hatalmas hiba volt. A lakását eladta, volt hitel is rajta, a maradék pénze a bankban van tudtommal. Nekünk biztosan nem adott, a rezsibe sem fizet egy fillért sem. A nyakunkon él, és duruzsol mindenkinek mindenkiről. Nekem a lányát áztatja, páromnak meg engem. Teljesen megmérgezte az életünket, a lehető legrosszabb "anyós". Persze ez lakva derült ki. Na mindegy. Párommal nem vagyunk összeházasodva. Van egy 13 hónapos kisfiúnk. A "mama" annyit mesterkedett, hogy ma a párom közölte, hogy elköltöznek, mire a munkából haza megyek. Persze ez nem biztos, de a mamának mindenképp mennie kell. A kérdés, hogy ha a párom marad is, az anyját hogyan tudom kitenni. A továbbiakban nem vagyok hajlandó egy lakásban élni vele. A lakás 100%-ban az én tulajdonom. A mama állandóra van bejelentkezve. Van lehetőség kitenni, ha nem akar elmenni a lakásomból?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.06. 15:32

Perrel. De szerintem ezt már sokszor mondtuk.

MajorDomus # 2020.03.06. 19:35

willbe
Az elköltözéssel a kizárólagos használati jog nem szűnt meg!
Értelemszerűen csak az apa irásos engedélyével ajánlatos oda leköltözni.
Az igéret nem keletkeztet jogcimet. Szó elszáll....
Ha leköltözik jogcímet sért,míg betörésértvis feljelenthető,és kérhet tőle használati dijat is.
Semmi. Eggyel több tulajdonos lesz. Ez nem változtat a kizárólagos használaton.

sz.m # 2020.03.24. 19:35

Jó estét!

Egy elég bonyolult kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni.
A problémán röviden és tömören annyi lenne, hogy egy önkormányzati ingatlanban élek 3 emberrel. Ezek közül ketten a vérszerinti testvéreim, viszont a 3. fél a volt gyámunk. Édesapám élettársa lett kb 1 évvel a halála előtt és hozzánk költözött és bele egyeztünk hogy a gyámunk lesz viszont mikor 18 évesek elmúlunk elköltözik a volt lakásába (szóbeli meg egyezés). Viszont ezt azóta sem tette meg. Az ingatlant lelakja és nem tudja ellátni magát (tisztálkodás stb) illetve a segítséget sem engedi. Szeretnénk elérni, hogy a vérszerinti lányait kötelezzék az ellátására és ezzel együtt a hozzájuk költözést is. A lányaival rossz viszonyban van, mert kötelezte őket, hogy a volt ingatlant amiben élt annak a tulajdoni részét vásárolják meg viszont a haszonélvezeti jogot nem adta el nekik, illetve az évek folyamán velünk is megromlott a viszonya mivel tartozásokat szedett össze milliós nagyságrendben amit ki kellett fizetnünk, ebbe nem segített be. A lényeg, szeretnénk elérni hogy hogy a lányaihoz költözzön, és kötelezzék őket hogy gondoskodjanak róla. A probléma az hogy erről az érintett hölgy nem akar hallani. A bérleti szerződésünkben úgy van beleírva, hogy a személyekkel +-ban költöző személy és ezt szeretnénk megváltoztatni, hogy mindenképp elköltözzön. Tudok esetleg segítséget kérni valakitől?

A válaszukat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2020.03.25. 16:57

Az önkormányzatnál mint bérbeadónál(tulajdonosnál) lépjetek fel egységesen és kérjétek a bérleti szerződés módositását.
Meg fogják oldani.

Nulli # 2020.06.19. 13:23

Bérlőnk ( hölgy )nem fizet, felszólítási határidő eltelt ( 8 nap )kiderült hogy tudtunk és beleegyezésünk nélkül odaköltöztetett két férfit, időnként egyéb férfiak is alszanak a lakásban.
A fixen odaköltöztetett férfi nem hajlandó elköltözni, a nem fieztő bérlő nő sem.
A megállapodás szerint kutyát nem tarthat, az is van a lakásban, le van fotózva.
A szerződésünk szerint, csak írásoso engedélyünkkel használhatja más a bérlőn kívül a lakást.
Közjegyzői okiratban nyilatkozott a bérlő nő, hogy kiköltözik,amennyiben megszűnik a bérlői jogviszonya, de nem hajlandó elhagyni a lakást.
A szerződés megszegése miatt, lelakta a lakást, idegenek is laknak ott, kutya van, nem fizet stb.
rendkívüli felmondást szeretnénk.
Kötelező ezt a közjegyzőn keresztül csinálni? A szerződésben az van írva e- mailos értesítést is elfogad, ill. postait is.
Hogyan mondjunk fel úgy, hogy a közjegyző mielőbb kilakoltassa őket?

drbjozsef # 2020.06.19. 14:14

Nulli,

Közjegyző előtt kötött szerződést csak közjegyző előtt lehet felmondani. Kell hozzá, hogy záradékolja.
(Pontosabban, felmondhatod közjegyző nélkül is, csak akkor nem lesz végrehajtható okiratod a kilakoltatáshoz).

Nulli # 2020.06.19. 15:07

A szerződést ügyvédnél kötöttem, ügyvédi ellenjegyzéssel, de benne van, hogy csak a bérlő közjegyző előtt tett kiköltözési nyilatkozatával együtt érvényes.
Ezen nyilatkozat alapján fogják kilakoltatni.

Grave7 # 2020.06.19. 15:10

@Nulli: A közjegyző fogja végrehajtási záradékkal ellátni az okiratot, szóval kérdezd meg a közjegyzőt.

gerbera317 # 2020.06.19. 16:15

Én közjegyzővel csinálhatnám dolgot. A felmondást egyébként is szabályszerűen kézbesíttetni kell. A kézbesítés eredményéről a közjegyző tanúsítványt állít ki, ami bármilyen más magánokiratnál jobb és erősebb.

MajorDomus # 2020.06.19. 16:27

Olcsóbban és hatékonyabban jársz a közjegyzővel....

plasztonik # 2020.06.21. 14:47

Szép napot!

Előszerződéssel adtunk el egy ingatlant még 2018.elején.
A elővásárló az eladási ár 50%-át kifizzette akkor, de a meghatározott időre és azóta sem fizette ki a 2. 50%-ot.
De megengedtük akkor, hogy beköltözhet mert egy hetven év feletti emberről van szó. Többször felszólitottuk tértivevényesen a hátralék fizetésére, mert különben kilakoltatjuk. Milyen módon tudjuk ezt a problémát megoldani?
Köszönettel: W.J.

gerbera317 # 2020.06.21. 16:52

Kié az ingatlan?

MajorDomus # 2020.06.21. 19:06

És 2 éve mire vársz?
Egy éven belül el kellett volna állni a szerződéstől.