Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Földhasználati jog

Adri2 # e-mail 2016.05.03. 00:35

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Nagyon köszönöm válaszát. Még egy kicsit elbizonytalanodtam, így szeretném kérni további segítségét.
Az említett törvény hatályos még a mai napon is?
Valamint akkor jól értem, hogy ez alapján, akinek földhasználati joga van, az minden esetben átírathatja a saját nevére a földterületet, ha ingatlant épít rá?
Azért állok értetlenül a kérdés előtt, mert kérvényt már nyújtottunk be az Önkormányzathoz, de ezután azt kaptuk, hogy árvereztetésre kell kiírniuk az ingatlant.Sőt, el is kezdték a kiírás előkészítését.
Ráadásul minden esetben (tehát ha mi nyerjük meg az árverezést, ha nem) akkor is fizetni kell érte.
Az említett paragrafus alapján pedig ez is megkérdőjelezhető.

Üdvözlettel: Adri2

lajcsó # e-mail 2016.05.02. 23:38

"Levelére válaszolva: rákérdeztem."
Hol? A földhivatalban vagy máshol?

"Sajnos ez állami föld, és az épület és a föld külön-külön tulajdoni lapon szerepel."
Másképpen nem is lehet. A ház un. úszótelek.

"Nincs erre valami olyan rendelet, jogszabály..., amivel ezt el tudnák kerülni?"
Álláspontomat továbbra is fenntartom! Én is így szereztem tulajdont, meg azóta mások is! Menj be a földhivatalba és hivatkozzál az általam megadott jogszabályra!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Adri2 # e-mail 2016.05.02. 23:12

Tisztelt Dr. Szücs Lajos Ügyvéd Úr!

"van-e valamilyen jogi út az árverés kikerülésére"
Már régóta van!
"(5) E törvény hatálybalépését követő 60. napon a tartós földhasználatba adott földekre vonatkozó szabályokról szóló 27/1987. (VII. 30.) MT rendelet hatályát veszti. Ezzel egyidejűleg a tartós földhasználatba adott ingatlanok e törvény erejénél fogva a tartós földhasználók tulajdonába kerülnek. A tartós földhasználók tulajdonába kerülő ingatlanok tulajdonjogát a tartós földhasználó kérelmére kell az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezni."
(2005. évi CXXII. törvény 53. §)
A fentiek alapján az eladónak kérelemet kell benyújtania az illetékes földhivatalhoz, a tulajdonjogának bejegyzése érdekében. A fenti törvény értelmében a kérelem teljesítését követően nem az önkormányzat lesz az ingatlan tulajdonosa hanem az eladó."

Levelére válaszolva: rákérdeztem. Sajnos ez állami föld, és az épület és a föld külön-külön tulajdoni lapon szerepel. S mivel a föld tulajdonosa a magyar állam, ezt csak megvásárlással vehetik meg a gyerekeim. Ők meg is vennék, de a kerületben az a rendelet van, hogy minden állami földet árverés útján lehet értékesíteni. Azt nem értem, ha a földet felértékelték a gyerekek jelezték a vételi szándékukat, övék a földhasználati jog, miért kell árvereztetni, miért nem vehetik meg árverés nélkül? Mint előző levelemben írtam, attól tartanak, hogy rálicitálnak egy olyan összeget, amit már nem tudnak kifizetni. Semmiképpen nem kerülhető el az árverés? Nincs erre valami olyan rendelet, jogszabály..., amivel ezt el tudnák kerülni?
Előre is köszönöm válaszát! Adri2

MajorDomus # e-mail 2016.04.11. 21:24

Nézd meg a tulajdoni lapot.

MajorDomus # e-mail 2016.04.10. 11:30

És ez miért zavar téged?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.09. 14:24

A jogalap nélküli használattal szemben egyébként is csak a tulajdonos léphetne fel. (Ez is lehetőség az előbérleti jog megkerülésére. Más kérdés, hogy így nincs földalapú támogatás, a tulajdonosnak meg figyelnie kell az elbirtoklásra.)

www.kbs-ugyved.hu

lajcsó # e-mail 2016.04.09. 13:50

"jogszerűen használja-e a földterületet?"
Nem zárható ki. Vannak olyan esetek amikor nem áll fenn előhaszonbérleti jog, ilyen esetekben közzé sem kell tenni a szerződést. Meg lehet, hogy nem is haszonbérlőként használja, hanem más jogcímen (pl. felesbérlőként).

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

lajcsó # e-mail 2016.02.23. 18:54

"van-e valamilyen jogi út az árverés kikerülésére"
Már régóta van!
"(5) E törvény hatálybalépését követő 60. napon a tartós földhasználatba adott földekre vonatkozó szabályokról szóló 27/1987. (VII. 30.) MT rendelet hatályát veszti. Ezzel egyidejűleg a tartós földhasználatba adott ingatlanok e törvény erejénél fogva a tartós földhasználók tulajdonába kerülnek. A tartós földhasználók tulajdonába kerülő ingatlanok tulajdonjogát a tartós földhasználó kérelmére kell az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezni."
(2005. évi CXXII. törvény 53. §)
A fentiek alapján az eladónak kérelemet kell benyújtania az illetékes földhivatalhoz, a tulajdonjogának bejegyzése érdekében. A fenti törvény értelmében a kérelem teljesítését követően nem az önkormányzat lesz az ingatlan tulajdonosa hanem az eladó.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Adri2 # e-mail 2016.02.23. 18:13

Üdvözlöm!
Lányom és férje megörökölték a nagyszülők házát. Az épület önkormányzati tulajdonú telekre épült kb. 60 éve - tartós földhasználati joggal. Gyermekeim szeretnék megvásárolni a földet, amit 8 és fél millióra értékeltek, s a gyerekek el is fogadtak.Viszont az önkormányzat szerint csak árverés kiírásával vásárolható meg. Érdeklődöm, van-e valamilyen jogi út az árverés kikerülésére, hogy nehogy spekulánsok vagy építési vállalkozók kezére kerüljön az földingatlan.
Köszönöm.

lacitati # e-mail 2015.11.24. 16:34

Tisztelt Jogi Fórum!
Kérdésem az, hogy a földtulajdonomat tudtomon kívül, így azt jogtalanul használótól követelhetek-e földhasználati díjat, és az lehet-e visszamenőleges?

lacitati # e-mail 2015.11.24. 16:26

Tisztelt Jogi fórum!
2005.-ben jutott tudomásomra, hogy Édesanyám után örököltem egy cca. 0,24 Ha földterületet, ami 1,3 Ha osztatlan közös tulajdona, hat tulajdonostárssal. A földterület a lakóhelyemtől kb. 60 kilóméterre van. A póthagyatéki tárgyalás megtörtént.
Abban a hitben, hogy ez a terület csak egy nagyobb terület része lehet, vártam a föld használójának a jelentkezését, ami a mai napig nem történt meg.
Ez évben kaptam egy felszólítást a területileg illetékes Polgármesteri hivataltól, miszerint a mellékelt csekken fizessem be a tulajdonomban lévő földterület után a 108 Ft mezőőri járulékot, aminek eleget tettem.
Ezek után kíváncsivá tett, hogy gyakorlatilag ki használja a tulajdonomban lévő földterületet? Először telefonon érdeklődtem a Polgármesteri Hivatalnál, majd személyesen is felkerestem a Falugazdát tanácsot kérni.
Mint kiderült, ezt az 1,3 Ha földterületet a Battonya K/0544/21 helyrajzi szám alatt tartják nyilván, de senki nem tudja, ki műveli?
A dologhoz hozzátartozik, hogy a Földhivatal által közölt 6 tulajdonos közül 2 fő Battonyai (az egyik időközben elhúnyt), 1 fő Szolnoki, 1 fő Apátfalvai (elhunyt), 1 fő Makói és 1 fő Csabacsűdi lakos.
A hat tulajdonos közül a 71 éves, Battonyán élő személlyel tudtam személyesen beszélni, akinek 0,02 Ha terület a tulajdona. Ő már felajánlotta a Nemzeti Földalap Kezelőnek a tulajdoni hányadát, de az elutasította azt! Beszélgetésünk során kiderült, hogy egy, a megosztási listán nem szereplő személy használja a földet, akinek Ő szintén felajánlotta a tulajdoni hányadát, de az illető nem reagált erre, a földterületet továbbra is sajátjaként műveli.
Tanácsot kérek!

Immaculata # e-mail 2015.10.02. 13:36

Téves. Bocsánat. Ő a föld tulajdonát örökölte, nem a haszonbérlő örököse.

Immaculata # e-mail 2015.10.02. 13:26

Senki, de mivel ezt örökség útján szerezte, így az Új Ptk. alapján a hagyatéktól számított 30 napja lett volna felmondani.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.10.02. 12:59

Melyikőtök javasolta anita253-nak, hogy a 2013-ban kötött haszonbérleti szerződést a 2014. május 1-jén hatályba lépett törvény alapján mondja fel?

www.kbs-ugyved.hu

MajorDomus # e-mail 2015.07.29. 22:05

A földtörvény rögzíti

maiz # e-mail 2015.07.28. 21:48

Kérdés - kinek van ez esetben elővásárlási joga?
Osztatlan közös tulajdonrész eladása harmadik külsős helyben lakó földművesnek. A másik tulajdonrész bérlőjének, azaz földhasználójának, aki nem helyben lakó van ugyanolyan elővásárlási joga mint a tulajdonostársnak? Ha igen, ez milyen törvényben található meg? Köszönöm előre a válaszokat.

MajorDomus # e-mail 2015.07.27. 23:03

Nem fog menni.

1Silk # e-mail 2015.07.24. 16:47

Szép jó napot kívánok mindenkinek!
Segítségre lenne szükségem az alábbi ügyben:
15 éve vetem egy ingatlant, aminál is az én vízóra aknámba a szomszéd vízórája is be vlt szerelve. Az akkori tulaj azt mondta, hogy értékesíti a házat, s majd az új tulaj átszereli. Ezt azóta sem tudom elérni. Eddig szóban történt minden, de most el szeretném adni az ingalanom, így írásban is felkértem, miután szóban ez már tavaly megtörtént, s ő azt mondta, idén tavasszal rendezi, Azóta úgy gondolja, nem akar költeni rá továbbra sem. A levélre nem reagált. Úgy tudom, 5 évre visszamenőleg használati díjat kérhetek, jó lenne tudni ennek a számítási módját, valamint a jogorvoslati lehetőségeim, mert akár most már a perig el fogok menni. Úgy hiszem, egy keresetlevelet képes vagyok megírni:)...de jó lenne tudni a jogaimról, azok érvényesítéséről, akár a tuti szakember sem ártana... Előre is kösznöm a segítséget!

MajorDomus # e-mail 2015.07.23. 21:48

Én mindig novemberben kapom a díjat.
Nem túl sok de pontosan fizetnek.

anita252 # e-mail 2015.07.23. 18:30

a föld bérleti díját éves szinten kapták apuék. az utolsó 2 év 200e ft volt/év. azért gondolom, h kevés a díj amit fizetnek mert vannak ismerősök akik elmondták,mennyit kellene,h fizessenek és felhívtam a falugazdát aki szintén tájékoztatott.pl ő 7 hektár földért fizet ugyanazon faluban 400eft-ot. leginkább az lenne a kérdés felmondható-e a határozott idejű szerződés v sem. egyik ügyvéd szerint igen másik szerint nem. na azért nem kell sajnálni a gazdákat és én nem azt mondom nem dolgoznak meg érte de csak a földtámogatás 70eft/ha.+ egyéb juttatások. piacon dolgozom zöldséggel foglalkozom elég sok mindent hallok látok tapasztalok.
szép estét

wers #   2015.07.23. 09:07

Sőt, még az éves díj mértéke is attól függ, milyen hosszú távra kötik. Egy műveléskor nem csak arra évre, hanem évekre előre fektet be a gazda.

wers #   2015.07.23. 09:03

Rendben, ha te ilyen szerződést javallanál... na nekem nem biztos, ha én lennék a bérbeadó. Január az megfelel, de előre az éves díj.
Egyébként ne keverd a lakásbérlettel, ahol a bérlőnek havi jövedelme van. Itt sok hónap kiadás, aztán egy-két hónap a bevétel. (kevesen tudják tárolni, így muszáj aratáskor eladni) De szerintem a bérlőnek sem a havi díj felelne meg.

Immaculata # e-mail 2015.07.23. 08:33

Ki fizetne pl. januárra havi díjat?

Ugyan az, aki akkor is fizet bérleti díjat, ha külföldön nyaral, vagy hosszabb időre elutazik.

wers #   2015.07.23. 08:14

a bérleti díj sokak elmondása szerint nagyon alacsony

Kik azok a sokak? Akik szerint többet lehetne kérni, és ezt a városi lakás kényelmes foteljéből ítélik meg, vagy akik tülekednek, hogy többért kibérelnék hosszú távra? (előre vállalva esetleg egy "hét szúk esztendő" kockázatát)

wers #   2015.07.23. 08:00

Termőföldnél havi díj? Ki fizetne pl. januárra havi díjat?