Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


nanemaaa # 2011.05.04. 21:58

közös kérelem, így közös felelősség.
Igen, hátráltatni fog, mert el fogják e miatt utasítani az építési engedély kérelmet.
Építési bírság, ha változatlan tartalommal adjátok be a fennmaradási kérelmet: 40 m2 x 100.000 Ft x 50% x 10 % = 200.000,- Ft.
Célszerű lenne módosítani a kérelmet és csak a társad kérné meg a sajátjára a fennmaradásit. Akkor a bírság is kisebb lenne. Te pedig vagy megvárod míg felépül az övé, és akkor bővíted, vagy egy különállót terveztetsz és külön engedélyezteted.

Bett # 2011.05.09. 21:49

Kedves Fórum!
Nagyon SŰRGŐS a problémánk.
Szeretnék segítséget kérni az alábbiakban.Mi egy 4 lakásos társasházban vettünk egy ingatlant.A 2.számú lakásban lakunk megosztva egy felső lakóval.A felső lakó engedély nélkül beépítette a tetőteret,felhúzott egy lépcsóházat és külön bejáratot csinált a tetőtérre.Nem mondtak nekünk semmit,csak jött a határozat az építkezési hatóságoktól.A szemle után az építési engedélyét elutasították és felajánlották a fennmaradási engedélyt.Mi nem járultunk hozzá mert félünk,nem szeretnénk még egy önálló ingatlant,se új lakót...mert ez egy kertes övezet...két parkolóval,stb..
Ma írtak egy nyilatkozatot melyben leírták,hogy: "a tulajdonát klépező lakás ingatlan kizárólag a hozzátartozó beépített padlással együtt fogják értékesíteni,elidegeníteni.
Valamint kijelenti,hogy a lépcsőházban található padlástér bejárati ajtaját, valamint a padlástérbe vezető lépcsőt a fentebb megnevezett lakásingatlanon belülre fogja áthelyezni.És az ehhez szükséges építésügyi hatósági eljárást elindítja."

Ezt a nyilatkozatot mellékelnénk a hozzájárulásunkhoz.
Szeretném tudni,hogy ebben is lehet-e még valami kibúvó mert sajnos már sokat hazudtak és a bizalom elveszett...Vagy így tényleg csak a lakásukon belül lesz egy feljárat az emeletre?
Előre is köszönöm válaszát!!!!

nanemaaa # 2011.05.10. 14:00

Keress ügyvédet és kössetek valami szerződést a társtulajdonossal mely megfelelő biztosítékot ad.
Az építési hatóságot nem érdekli, hogy milyen feltétellel írjátok alá a tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatot, nekik csak az a fontos, hogy az építtető az építési jogosultságát igazolja. A többi rátok tartozik és ha valaki nem tartja magát az egyezséghez, akkor mehet a bíróságra.

A 2.számú lakásban lakunk megosztva egy felső lakóval

Egy lakásban laktok a felettetek lakóval? Akkor neki nincs is önálló lakása. Meg nektek se.

Norbi főz # 2011.07.27. 20:27

Sziasztok!
A helyzetünk a következő: Építkezünk, az építési engedélyünket úgy kaptuk meg, hogy a tervdokumentációban az szerepel, hogy Porotherm téglából (30-as vastagságúból) fog épülni a ház, valamint könnyűszerkezetes fa födémmel. E helyett mi Ytongból építettük a házat, valamint E gerendás betonfödémmel. Amikor megterveztettük a házat, láttuk, hogy nem ez szerepel a dokumentációban, de az építész csak legyintgetett, hogy ezzel senki sem fog foglalkozni, használatbavételi engedély kérésekor nem lesz ezzel probléma. Gondoltuk, hogy akkor ez így jó, aláírtuk. Megkaptuk így az építési engedélyt. Ez után szépen haladt az építkezés és már a tető is rajta volt a házon, amikor is hitelt szerettünk volna felvenni, ezért kijött egy értékbecslő, aki lefényképezte a már elkészült falakat és a betonfödémet. Szólt a miatt, hogy nem az szerepel a dokumentációban, ami megépült, ezért adjunk be tervmódosítást. Igen ám, de a tervmódosítás beadása a mi esetünkben durván 3.024.000Ft bírságot vonna maga után csak a födémre, mert tartószerkezeti változás, (ezt az építési osztályon mondták az önkormányzatnál). Az Ytongot még elfogadják, mert szerencsére ugyanaz a vastagsága, arra nem akartak bírságot számolni.
Természetesen nem adtuk be a módosítást és azt találtuk ki, hogy mivel a tervdokumentációban az szerepel, hogy könnyű szerkezetes fa födém gipszkarton borítással, ezért most a betonfödémünket legipszkartonoznánk, a falat pedig levakoljuk minél hamarabb. A kérdés csak az, ha kijön egy ellenőr, akkor joga van-e megbontani a már elkészült gipszkartont,vagy megkocogtatni, vagy leverni a vakolatot? Nagyon köszönöm a választ előre is!

nanemaaa # 2011.07.28. 10:52

Elméletileg van joga, de nem szokta alkalmazni.
Az már más kérdés, hogy mi lesz, ha kimegy az építésfelügyelet és belenéz az építési naplóba. Ott ugyanis le kell legyen írva, hogy miből is készült a fal, illetve a födém. Ebben az esetben már maga az építésfelügyelő is meg fog büntetni téged, a műszaki vezetőt és a kivitelezőt is, majd eljárást kezdeményez az építési hatóságnál, amely az általad is előrejelzett építésügyi bírságot szab ki a fennmaradás engedélyezése esetén.

primaxx # 2011.07.28. 14:29

Sziasztok!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a két szintes házamhoz hozzá van építve egy 20nm alapterületi étkező. (nettó 16,5nm) Ennek a tetején van egy kis padlás. Szeretném ezt megemelni cc 1,5 m-el, és ebben egy szobát kialakítani. A szobába bejárás a főépületből lenne. (második szintről) Építési engedélyt nem akarok hozzá kérni, mert a térképrajzon úgy is rajta van az alapterülete, mivel az étkező engedélyeztetve volt annak idején. Ha lebukás lenne, mekkora büntetéssel járna? Csak a kis tetőt emelem meg tulajdonképpen cc 1,5 m-rel?
Várom segítségeteket.

nanemaaa # 2011.07.29. 09:00

A számítás ennél bonyolultabb, hogy ilyen kevés adatból meg lehessen mondani a pontos összeget. A lényeg, hogy 1 milla körül gondolkozz.
Azt viszont nem árt tudni, hogy bírság csak akkor van, ha fennmaradási engedélyt is kaphatsz. Ehhez ugyanazok a mellékletek kellenek, amiket az építési engedélyhez is csatolnod kellene, így nem spórolod meg annak költségeit sem.
Ha viszont nem kapsz fennmaradásit, akkor a bontást fogják elrendelni, ami még jobban fog fájni.
Mindezek alapján szándékosan építési engedélyt nem kérni nagy ostobaság.

balazze # 2011.08.24. 19:53

Sziasztok !
S.O.S !!!!!!!!!
15éves házban lakunk .....8éve engedély nélkül lett beépítve a tetőtér . Kaptunk egy levelet az építésihatóságtól, hogy jönnek helyszíni szemlére . Kérdésem az lenne ,hogy bejelentés alapján vagy szúrópróba szerűen jönnek ki ill . mire számítsunk , mi a teendő,,hogy nincs engedély a tetőtérre ??
Köszönöm a segítséget

balazze # 2011.08.24. 19:54

Sziasztok !
S.O.S !!!!!!!!!
15éves házban lakunk .....8éve engedély nélkül lett beépítve a tetőtér . Kaptunk egy levelet az építésihatóságtól, hogy jönnek helyszíni szemlére . Kérdésem az lenne ,hogy bejelentés alapján vagy szúrópróba szerűen jönnek ki ill . mire számítsunk , mi a teendő,,hogy nincs engedély a tetőtérre ??
Köszönöm a segítséget

balazze # 2011.08.24. 19:55

Sziasztok !
S.O.S !!!!!!!!!
15éves házban lakunk .....8éve engedély nélkül lett beépítve a tetőtér . Kaptunk egy levelet az építésihatóságtól, hogy jönnek helyszíni szemlére . Kérdésem az lenne ,hogy bejelentés alapján vagy szúrópróba szerűen jönnek ki ill . mire számítsunk , mi a teendő,,hogy nincs engedély a tetőtérre ??
Köszönöm a segítséget

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.25. 10:06

Az alsó szintre van már használatbavételi engedélyed? Mert ha nincs, akkor azt jönnek megnézni.

Ha a bővítményed megfelel a hatósági előírásoknak akkor hatalmas bírság, milliós nagyságrendben, de akkor arra is kapsz használatbavételi engeadélyt, ha nem, akkor addig kell bontani, ameddig előírják.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.25. 10:07

A kérdésed alatt mindent leírtak!:))

dgyzsu # 2011.08.25. 13:06

Kedves Fórumozók!
Van egy teraszunk fémvázzal beépítve, kb derékig lambéria, felette üveg, műanyag tető. Szeretnénk belőle télen is használható, fűtött konyhát csinálni, rendes falakkal, tetővel, de probléma, hogy nincs meg az előírt 3,5 m a szomszédtól. (a ház és a szomszéd között se, valamint az utcában egyetlen háznál se, amiket valahogy mégis bővítettek) A jelenlegi beépítés több, mint 10 éve épült.
Adnak vajon erre engedélyt? Vagy érdemesebb utólag fennmaradási engedélyt kérni?
Járható út ezt a beépített teraszt hőszigetelni és egy ablakot tenni bele (nem a szomszéd felé)? Mert ha jól tudom, a hőszigetelés nem engedélyköteles. Bele lehet ebbe kötni?
Előre is megköszönöm a segítséget!
Zsuzsa

balazze # 2011.08.25. 14:39

Immaculata !
Mindenre megvan az engedély ,csak a tetőtérre nincs . Azt nézni fogják ? És ha úgy van akkor lebontatják???? Ilyet hogy lehet mikor az ember benne lakik????

nanemaaa # 2011.08.25. 21:57

balazze
Úgy, hogy az építési hatóság nem az irgalmas szamaritánusok egyike. ;)
Hogy nézni fogják-e? Valószínűleg igen. Az alkalmazási feltételek közé szakmai képesítés van előírva, vakokat általában nem alkalmaznak.

nanemaaa # 2011.08.25. 22:02

dgyzsu
Ha építésit nem kaphatsz, akkor fennmaradásit sem.
Szabál az szabál! :)
Utólagos hőszigetelést még esetleg lenyelnének, de az ablak már egyáltalán nem nevezhető ebbe a kategóriába.

dgyzsu # 2011.08.26. 06:43

Kedves Nanemaaa,
és vajon építésit adhatnak? Tekintettel arra, hogy az egész utcában elég keskeny telkek vannak, szinte sehol nincsen meg a 3,5 m és a jelenlegi beépítés már nagyon régen ott van. Létezik méltányosségi engedély vagy valami hasonló ilyen esetekben?

botoxdoctor # 2011.08.26. 07:40

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy a szomszéd az utca felől a kerítése előtt feltöltötte földdel a közterületet, domboldalt alakított ki, virágokat ültetett bele, és köveket is oda tett. Ez rendben is lenne de, ezzel megszünetett parkolási lehetőséget 4-5 kocsi számára. A nagy akcióját persze azért tette, hogy véletlenül sem lehessen megállni előtte. Így amikor vendégek jönnek csak messzebb tudnak megállni (vagy a járdán, ami jogellenes, vagy az út közepén). (Az utca elég szűk és hát senki sem szeret megállni az utca közepére.) Bejelentést tettünk a közterületeseknek, ők kijöttek de nem történt semmi, mert már engedélyezési van folyamatban, hogy használhassa a közterületet. Azóta engedélyezték is neki, mondván, hogy ez nem is volt "parkolóhely". Azóta már az összes szomszéd nagy "virágültetési" akcióba kezdett, és persze ezért lehetetlen megállni normálisan (biztonságosan) az utcán. Kérdésem: nem kell ilyenkor szólni a szomszédoknak, hogy engedélyezési eljárás indult? Az engedélyét nem kellene kézbesíteni a szomszédoknak? Milyen alapon vehet el szomszéd parkolóhelyeket?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.26. 08:01

Csak annyi vendéget hívjál meg, ahány parkolóhelyet tudsz magad előtt biztosítani számukra.

Hogy mások is elkezdtek ültetgeni, ez azt jelenti, hogy már tűrhetetlen volt a vendégeid forgalma az utcában.

AndreaRoy # 2011.08.28. 19:15

Kedves Fórumozók!

A következő ügyben szeretném a segítségeteket kérni:

Ha veszek egy telket, amin olyan épület van, aminek az építése nem lett engedélyezve (mert nagyobb az alapterület a megengedettnél, vagy magasabb), később azt lebontathatják velem? Vagy visszamenőleg megbüntethetik miatta az előző tulajt?

Köszi: Roy

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.29. 06:33

Ha megveszed, akkor téged büntetnek.

AndreaRoy # 2011.08.29. 11:56

Lenne egy elképzelésem, nem tudom, jó-e? :

Szabálytalan építkezéssel kapcsolatban az építésügyi hatóság a szabálytalanság tudomásra jutásától számított egy éven belül, illetőleg az építés befejezésétől (ha ez nem állapítható meg az építmény használatbavételétől) számított 10 éven belül intézkedhet. – tehát ha eltelt már tíz év a felépítés óta, nincs semmi gond..

Tíz éven túl akkor köteles intézkedni a hatóság, ha az építmény állapota az állékonyságot, az életet és egészséget, a köz- és vagyonbiztonságot veszélyezteti. (Pl. tűzveszélyes, vagy össze akar dőlni..)

Ha az építtető, vagy az ingatlantulajdonos kéri, fennmaradási engedély adható, de csak akkor, ha az épület egyébként az előírásoknak megfelel.

Viszont a fennmaradási engedély megadásának szükségszerűen velejáró következménye az építési bírság megállapítása.

Összegezve azt gondolom, hogy fennmaradási engedélyt kellene kérni, viszont, ha megadják, akkor építési bírság, ha nem adják meg, bontás lesz a vége..

Jól hiszem?
Amúgy miért nem azt a volt tulajt büntetik, aki engedély nélkül épített?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.29. 13:23

Igen, mindent jól értettél. Talán csak a bírság nagyságát nem ismered.

A hatóság a tulajdonost fogja megbüntetni, nem az építőt. Ha így vásároltad meg, akkor téged. Itt már csak azon lehet segíteni, hogy tisztában voltál-e azzal, hogy engedély nélkül épült, vagy sem.

nanemaaa # 2011.08.29. 22:05

dgyzsu
Méltányosság nincs, helyi építési szabályzat van. Helyi építési szabályzat állapíthat meg az országostól eltérő méretkövetelményeket is.

nanemaaa # 2011.08.29. 22:11

Andrea
Nem jól értetted. Tudomásra jutás már nem egy, hanem két év!
Ha eltelik a 10 év, akkor bírságot sem lehet kiszabni. Egyébként meg alap esetben az építtetőt büntetik. Ha az építtető személye viszont nem ismert, vagy nem bizonyított, akkor a tulajdonost kell (és fogják) büntetni.