Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


Szomorú örökös # 2022.07.11. 16:50

nahat78

Alapból azon kellene elgondolkodni, hogy ha te le akarod a szomszéd felöl is szigetelni a faladat, akkor azzal tudtommal csakis a saját telek területeden belül teheted, az ő telkére a szigetelés nem nyúlhat át, kivéve ha ő is hozzájárul. De itt kevés az esély rá, mivel neki ott terasza van éppen. Olvasgasd csak nyugodtan ezt a cikket, pont erről szól:

https://epitkezes.info.hu/…oszigetelese

nahat78 # 2022.07.12. 07:13

Szóban van csak megegyezve a telekhatár nincs átnyúlás úgymond. Amúgy sincs lepapírozva. Az én házam és az ő háza egy L alakban van. Pld a rövidebb vonalon az enyém a hosszabik vonalon az övé. L ...

Másik.: Ha én a garázsomat meg akarom hosszabbíttatni vagyis bővíteni akkor kell tőle engedélyt kérnem? Mondom. A Telekhatár csak szóban van megegyezve de a megegyezett területen bővülne és nem tovább. ..

drbjozsef # 2022.07.12. 08:19

nahat78,

Te "szomszéd"-ről és "telekhatár"-ról beszélsz.
Közben osztatlan közös tulajdonról, meg szóban megegyezett telekhatárról.
Ezek így együtt finoman szólva is pongyola megfogalmazások.

Végülis a "szomszéd" az a valóságban a tulajdonostársad az osztatlan közösben, és egy telekről beszélünk, amelyen használati megosztásotok van (szóban) ?

nanemaaa # 2022.07.12. 08:32

Mivel a "szomszédod" nem szomszéd, hanem társtulajdonos, így nyilván mindenhez kell a hozzájárulása.
A tervezett bővítés során az egész telket, és az azon lévő valamennyi, a beépítettségbe beleszámító építményt kell figyelembe venni, mert csak úgy fogsz építési engedélyt kapni, ha a telek beépítési módja, beépítettséges és egyéb paraméterei megfelelnek a helyi építési szabályzatnak és az országos építési követelményeknek.

nahat78 # 2022.07.12. 10:43

Írtam,hogy nincs telehatár hanem osztatlan telek.Ezen belül van van a szomszéd háza is akinek a terasza rá van építve a házam oldalára és az övére összekötve úgymond . Én meg szigetelni akarom de nem tudom a terasza miatt... ez ott volt már mikor megvettem a házamat. A kérdés,hogy jogilag lebontathatom mert szigetelni szeretném a házamat?
Szóban van megbeszélve ki melyik részt használhatja....viszont a ház fala az enyém ugyebár amit szigetelni kell...
Képet is mellékelnék ha tudnék ide...

drbjozsef # 2022.07.12. 11:04

nahat78,

Ha az az ő korlátja, akkor kell a beleegyezése.
Ha nem engedi, pert indíthatsz ellene.

Szerintem, ha felajánlod, hogy elbontod, beszigeteled a házad, és egy szebb és újabb korlátot építesz vissza neki, akkor biztos belemegy.

(képfeltöltős oldal linkjét be lehet szúrni ide, de a kérdésed szempontjából annyira nem fontos)

nanemaaa # 2022.07.12. 11:50

Nem korlát, hanem tetőszerkezet és vélhetőleg annak tartószerkezete a téma.
No meg a bővítés, ami nagy valószínűséggel építési engedély köteles tevékenység. Ha engedély köteles, akkor építési napló köteles is, aminek kötelező tartalmi eleme a társtulajdonos hozzájáruló nyilatkozata, vagy az azt pótló bírói ítélet.
A bővítés esetében a hozzájáruló nyilatkozat nem annyira magától értetődő dolog, hiszen azzal, alkalmasint a másik tulajdonost korlátozhatja a saját építési szándéka, vagy lehetősége megvalósításában, ha azzal a telek beépítettségi mértékét kihasználja.

drbjozsef # 2022.07.12. 12:32

A terasz vaskeretes üveges teteje átlátszó műanyag tető és azon belül van a bejárata a szomszédnak.

Legyen a tető bár műanyag vagy üveg, ez a vaskeretes izé tényleg több mint egy korlát, de nem sokkal. Ha arra gondolunk, ami a kádár kockák előtere mostanában. Kicsit több vas, amit vissza kell építeni, az oldalüvegek (?) visszarakhatóak. De ők tudják.

Szomorú örökös # 2022.07.12. 13:24

nahat78

A kérdés,hogy jogilag lebontathatom mert szigetelni szeretném a házamat?

Ha még sokáig együtt akarsz lakni vele, akkor inkább ne tedd.

nahat78 # 2022.07.17. 17:17

Sziasztok. Lenne még kérdésem. Amikor megvettem a házat akkor még nem tudtam az Eon csak úgy fejleszt nekem áramot .../16 amperom van/...hogy közös szekrényt kell beszereltetni..../mindenkinek külön órája van/... és a szomszédhoz is külön földkábelt kell bevezetni. / jelenleg légkábel van és az ő házukon keresztül kapom az áramomat/ ....1 millába lenne kb az egész. Hozzám külön kábellal jönne a villany a föld alatt a szekrénytől. Felajánlottam kifizetem az egészet és felásom a földet is a lefektetéshez. Namármost. Nem mennek bele mert nincs kedvük a házukon azt a minimális bontást is megtenni..... jogilag annyi nekem? 16 amper az semmi... mit csináljak?

nahat78 # 2022.07.17. 17:19

Sziasztok. Lenne még kérdésem. Amikor megvettem a házat akkor még nem tudtam az Eon csak úgy fejleszt nekem áramot .../16 amperom van/...hogy közös szekrényt kell beszereltetni..../mindenkinek külön órája van/... és a szomszédhoz is külön földkábelt kell bevezetni. / jelenleg légkábel van és az ő házukon keresztül kapom az áramomat/ ....1 millába lenne kb az egész. Hozzám külön kábellal jönne a villany a föld alatt a szekrénytől. Felajánlottam kifizetem az egészet és felásom a földet is a lefektetéshez. Namármost. Nem mennek bele mert nincs kedvük a házukon azt a minimális bontást is megtenni..... jogilag annyi nekem? 16 amper az semmi... mit csináljak?

drbjozsef # 2022.07.17. 18:33

nahat78,

Megkéred szépen - írásban is, tértis levélben -, hogy járuljon hozzá, visszaállítod az ő részén amit kell eredeti állapotába, egyúttal kilátásba helyezve benne, hogy ha nem egyeznek bele, akkor pert indítasz a fejlesztés tűrése iránt, és azzal kényszeríted ki a munkálatokat, de ez esetben a rájuk eső költségeket sem fizeted, és a perköltséget is rájuk terheled.

Ha nyilvánvaló érdeked van a 16A emeléséhez, és ez manapság tényleg nem sok, akkor bele kellene egyeznie, ha az neki költséget vagy egyéb jelentős érdeksérelmet nem okoz. A kényelem meg a lustaság nem indok.

nahat78 # 2022.07.17. 18:47

Köszönöm szépen. Akkor beszélek elötte egy ügyvéddel. Aztán az ajánlatomat újra felvázolom a szomszédnak. Azt választhat ....

osztap # 2022.07.17. 18:57

nahat78,

Ha nem áll kötélnek, de tulajdoni hányad szerint többséged van a közös tulajdonú ingatlanon: A munkákat el tudod végezni, hacsak a bíróság direkt fel nem függeszti azokat a másik tulajdonos ("szomszéd") kérelmére. Ez egy szimpla feles határozat végrehajtása közös tulajdonú ingatlanon... Ptk. 5:78-5:79. §

Van egy olyan érzésem, hogy amint az Elmű mindkét lakóegységben kikapcsolja a villanyt a munkálatok megkezdésekor, rohanni fog hozzád, hogy minden OK, csak kapcsolják már vissza a villanyt nála is.

nahat78 # 2022.07.17. 19:10

1/4 rész az enyém.....

osztap # 2022.07.17. 19:19

nahat78,

Kár. Ha nincs többség, akkor marad a drbjozsef által írt út. Szerintem a végén nyerni fogsz, de ha akarja, pár évig el tudja húzni...

drbjozsef # 2022.07.17. 19:24

1/4 rész az enyém.....

Az ciki.
A közös részeket érintő kérdésben többségi döntést kell hozni, tulajdoni hányad alapján főszabályként. Sajnos ez a fejlesztés nem állagmegóvás vagy fenntartás, tehát a Ptk. 5:76.§ sem játszik. Ez ráadásul egyértelműen a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás, 100% egyetértés kellene. De ha nem megy, marad az 5:79.§(1), itt a lényeges sérelmet kell bizonyítsad. A 16A bővítése normális esetben talán nem férne bele, de ha vállalod a költségeket, és lényeges és szükségtelen zavarással nem jár, akkor lehet a tűrésre kötelezni.

nahat78 # 2022.07.17. 19:41

/lényeges sérelmet kell bizonyítsad./....pld? Mire gondolsz?
Ha nincs áramom akkor beköltözni se tudok mert gáz sincs bevezetve... amibe úgyszintén nem fognak beleegyezni mert úgy látom pofára megy a dolog....azert is kérdeztem a teraszbontást meg egyébb dolgot. Ha bukok mert faszfejek és nem érdeklik hogy tönkremegyek mert eladni se tudom /nem akarom más is így járjon/ akkor ott ártok nekik ahol tudok.....gondolom ezt a részt bárki megértené.....

osztap # 2022.07.17. 20:09

Belefér ez a felújításba, tehát feles többség elég. (Tht 56. § definícióival dolgozva, nekem úgy tűnik, hogy ez korszerűsítés, ami ott a felújítás egyik fajtája, és mint olyan, a rendes gazdálkodás körét nem haladja meg.) Ettúl függetlenül, ha a kérdező magára vállalja az összes kiadást, akkor sem kell egyhangúság, ha ez a munka a rendes gazdálkodás körét meghaladná. (Kúria társasházi joggyakorlat-elemzése.)

Ha a szótöbbség egy elektromoshálózat-bővítési határozatot elutasít, akkor a kérdező perelhet jogsérelem alapján. A 16A tényleg kevés manapság (egy közepes villanyfőzőlap és -sütő többet igényel), és itt a kérdező a lakrésze komfortfokozatát is akarja növelni (ha jól értem... attól függ, hogy hogyan történik a fűtés és a melegvíz-ellátás most és a felújítás után)

osztap # 2022.07.17. 20:22

NB: A szigetelés/terasz ugyanez a logika. Az is korszerűsítés; ha nem engedi, az érdeksérelem nálad a fennmaradó gyenge energiahatékonyság és magas rezsiköltség. Ezért kéred a bíróságot, hogy a munkálatok tűrésére kötelezze.

Tht. 56. §:
2.3.3. korszerűsítés: meglévő épület, épületrész, épületberendezés rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmasságát javító, használati értékét, teljesítőképességét, üzembiztonságát növelő építési-szerelési munka. Korszerűsítésnek kell tekinteni a megújuló energiaforrások (napenergia, szél, geotermikus energia stb.) alkalmazására, a központi fűtő- és melegvíz-ellátó berendezésnek az energiaracionalizálással, a levegőtisztaság-védelemmel összefüggő átalakítására vagy cseréjére vonatkozó, továbbá az épület energiahatékonyságát szolgáló épületszerkezeteken végzett építési-szerelési munkát is.

Szomorú örökös # 2022.07.18. 04:42

nahat78

Ha bukok mert faszfejek és nem érdeklik hogy tönkremegyek mert eladni se tudom /nem akarom más is így járjon/ akkor ott ártok nekik ahol tudok

Ezzel a hozzáállással te sokkal többet fogsz bukni.
A szomszédod pedig karba tett kézzel fogja végignézni. :-O

Majordomus # 2022.07.19. 18:34

Senki nem mondta hogy ez társasház.

Nem emeletes épületről van szó. Itt inkább a ptk muzsikál be.

drbjozsef # 2022.07.19. 19:51

Mindenki tudja is, hogy nem az.
Ezért használta osztap is a "Tht 56. § definícióival dolgozva" fordultatot, mert a Ptk. nem definiál ilyesmit, de analógiának ez is megfelel.

Majordomus # 2022.07.20. 16:22

Hát a 25 % tul.résszel nem sokra megy...

Erika303030 # 2022.07.27. 21:21

Szisztok !
4 éve vettük egy kis parasztházat, most a felújítási támogatás igénybe vétele mellett döntöttünk és kibukott hogy nem stimmel a térkép és a valóság . Kazanhaz nincs rajta a térképen és a terasz , mi így vettük csokkal ügyvéddel ingatlanossal hivatalosan . Azóta járt már nálunk földmérő , tervező / statikus, héten jön az energetikus is. Nos mi a teraszt felújítottuk tetőcsere alkalmával 2 éve. A földmérő és helyi önkormányzat szerint nem gond a terasz a tervező hozta fel lehet belekötnek . (Pest megye) kérdésem az régi fotóval bármivel lehet bizonyítani hogy a terasz us megvolt mint a kazanhaz ?? Több mint 10 éve ? Kazánházra megkapjuk a fennmaradását most a fórumot olvasva megijedtem a terasz miatt.. gyerek fejjel vettük a házat 24 évesen én nem gondoltam nem szerepelnek ezek a térképen .. főleg hogy teljesen hivatalosan Csokkal vettük és nem bukott ki a térkép.. kérdésem az terasz miatt járhat büntetés ? Ha igen mennyi ? Mit figyelnek ? Köszönöm szépen ..