szomszedok jogai


nanemaaa # 2013.11.11. 09:39

szolfézs
Nincs ilyen jogszabály. Olyan van, hogy ezen helyiségek ablakai - ha azok telekhatáron álló határfalban kerültek kialakításra - legalább 1,80 m parapet magassággal létesíthetők.

nanemaaa # 2013.11.11. 09:38

fastmouse
Kérdezd az illetékes építésügyi, vagy az építésfelügyeleti hatóságot. Ha konkretizálódik, hogy kérelmet akarsz benyújtani ennek tisztázására, akkor csak az építésfelügyelethez fordulhatsz.

monalisa1 # 2013.11.08. 09:59

Aki érti a kérdést majd megválaszolja. / Nekem úgy jött le, hogy sérelmezed amiért a továbbiakban nem kukkolhatsz...

szolfézs # 2013.11.08. 07:38

Nem találok olyan jogszabályt, ami leírja, hogy a szomszédom, konyha és fürdőszoba ablakot csak úgy építhet be, hogy ne lehessen átlátni rajta a szomszédja udvarára, tehát vagy üvegtégla, vagy átláthatatlan üveg. Valaki segítsen egy jogszabállyal. Köszönöm

fastmouse # 2013.05.14. 11:27

Kedves Fórumozók!

Következő dolgokban kérném a segítséget, tanácsot:
kertes családi házban lakom családommal, falun. Szomszédommal évek óta rossz a viszonyom. A helyi önkormányzat tájékoztatása szerint a problémás szomszéd felől lévő kerítés a mienk, illetve a beépítési területünk is erre az oldalra esik. Miután kiderült, hogy külön engedély nem szükséges, tavaly a már meglévő drótkerítés elé (a mi portánkra természetesen!) egy betonfalat emeltettünk reménykedve abban, hogy a szomszédból jövő állandó hangoskodást (láncfűrész, köszörű, üvöltő rádió az udvaron, stb.) valamennyire felfogja. A régi drótkerítésünket ,az új betonkerítés mögött meghagytuk. Két héttel ezelőtt a szomszéd, csirke, pulyka, illetve kecskeólat kezdett építeni a kerítés közvetlen közelében. Az építmény fából, drótkerítésből van, illetve a teteje pala. Ma ellenőriztem és úgy tűnik, hogy az építmény teteje közvetlenül a régi drótkerítésünk előtt van (talán hozzá is ér, ezt egyenlőre nem sikerült szemrevételeznem!) és mivel az építmény teteje felénk lejt, félő, hogy az összes víz,stb. a mi portánkra folyik majd át a tetőről. Talán fontos lehet még, hogy a szomszéd háza sarokra esik. Kérdésem az, hogy jogosult-e a szomszéd ilyen módon, állattartásra alkalmas épületet építeni, ennyire közel a kerítésünkhöz?
A választ előre is köszönöm!

Tina0404 # 2013.05.12. 17:07

Üdv!
A problémám a következő: osztatlan közös telek megosztása megtörtént bírósági végzéssel két testvér között. A földmérés alapján a telekhatár kettészeli a sufnit, melyre mindkét fél igényt tartana. Eddig mi használtuk, de most a másik félnek is kellene. A sufnira nincs építési engedély, de méretét tekintve elég kicsi kb. 15 m2 és 2 méter magas. A másik fél nem akar lemondani róla. Mit tehetünk? Lebonthatjuk az egyik falát és átépíthetjük máshová, vagy az engedélye nélkül semmit sem tehetünk? Sajnos a megegyezés nem lehetséges.
Ami még kérdésem lenne, hogy a kimérés az ítélet alapján történt meg, de abban elírták a m2-t, a földhivatal szerint 9 m2-rel több a mi területünk. A földmérő viszont erősködött, hogy ő arányosan mért, mert így a másik terület is arányaiban kisebbnek lett kimérve. Érdemes lenne újraméretni a földet, a sufni szempontjából, ha jelent valamit ez a 9 m2 is meghatározó lehet.
A választ előre is köszönöm!

Cherry baby # 2013.05.10. 06:18

2010.decembere óta építkezik az új szomszéd.A kezdeti minimális átalakításból mostanra teljesen alapig bontotta a megvásárolt kész házat.Értem ezt úgy hogy mindig talál valami kifogásolhatót.Akkor uccu neki bontás majd helyreállítás.Volt olyan munka amit harmadszorra sikerült megoldania tökéletesre.A brigádok folyamatosan cserélődnek mert mindenki kiborul vagy kára keletkezik.Ez így megy 2,5 éve.Mostanra elfogyott a türelmünk jó szomszédság ide vagy oda.Itt sem lakik még mert ugyan hol is lakna hiszen minden félárbócon áll még mindig de a mi idegeink a folyamatos zajtól (hétvégén és ünnepnapokon is)a kosztól a mobil wc-től a telek feltöltéstől kezdenek kiborulni.Nos a kedves szomszéd és az intézőúr jó ha naponta egy órát itt tartózkodik de mi reggeltől estig sokszor sötétedésig élvezzük a "vidéki" hangulatot.Télen a minuszokban is a munkások itt voltak.A dolgukat a kertben végezték mert nem mindig volt mobil wc sem.Egy teát nem tudtak főzni maguknak a hidegben.Akkor tudtak melegedni kicsit ha mi vittünk nekik teát.Az építkezés nem azért tart ennyi ideje mert néha ránéznek a házra.Tehát a munka folyamatos ahogyan a zaj is.Ráadásul a tereprendezését a mi tökéletes kerítésünk is bánta.3 hete lebontotta az engedélyünkkel, hogy majd újat csinál mert meg kell emelni a 40! centi feltöltés miatt.Na nem is folytatom a horrort tovább.A kérdésem az hogy meddig köteles egy család tűrni a szomszéd építkezési zajait és az építkezéssel járó körülményeket?Valóban 1 méterig bárki megemelheti a talajszintet minden jogi következmény nélkül?Lezárhatja e valaki a járdát a háza előtt 1 évre miközben ő a kocsifeljárót igazgatja pingálgatja?Hová kell fordulnunk segítségért mert nem tudjuk már ezeket a dolgokat tolerálni?

Silvermoon** # 2013.05.03. 19:30

KEDVES FÓRUMOZÓK!

Következő dolgokban kérném a segítséget, tanácsot:
Szomszédom a telekhatár eredeti terepszintjét jelentősen megemelte, kb. 40-50 cm-el. Úgyszintén ezt tette a járda szinttel, hogy számára megfelelő garázskiállót építsen az utcára.Sarki házról van szó. Garázskijárója a másik utcára lett tervezve, de ő úgy döntött, hogy ebben a kis mellék utcában az én lakásom felől építi meg valamint az utcában haladó másfél méter mély csapadék elvezető árkot betemette és abba csövet tett le, hogy ott szabad, füves parkoló területet alakíthasson ki. A területre minden irányból lejt az út-utca ezért is van széles, mély vízelvezető árok, hogy a környező házak ne folyjonak meg vízzel, mint arra már az elmúlt években többször volt példa. Ma épp a barátnője locsolta a szobám fala melletti kerti növényeket és a szoba falamat fél méter magasságig.
Az én házam a vele közös telekhatáron álló épület, egy 4×4-es szobát mennyezetig vissza kellett bontanom kényszerűségből (pont a vizesedés miatt). Most szeretném visszahúzni azt a szobát, de ő 3 hónap alatt a telekhatárra épített lapos tetős fészert megemelte úgy, hogy annak a teteje belóg kb. fél méterre az én visszabontott házrészem fölé, ráadásul az eddig feléje lejtő lapos tető helyett sátortetős szerkezetet épített. Mikor jeleztem neki, hogy ez így nekem akadályoz a válasza csak annyi volt, hogy oldjam meg valahogy….? .1, Tervrajzhoz kötötten kell-e megépíteni a garázs kijárót? Kérhetem-e a csapadék elvezető csatorna és a házfalamra emelt udvarszint helyreállítását lakásom megóvása érdekében? Egynyári növényeit mennyire ültetheti a házfalamhoz? ( Nem a növény zavar, hanem a locsolás, vizesedés) Köszönöm!

nanemaaa # 2013.05.03. 07:46

Chege
Ez a helyben kialakult másodfokú hatósági szokásoktól is nagy mértékben függ. nagyon sok másodfokú hatóság van, aki nem szeret az ügy érdemével foglalkozni, ezért minden elsőfokú döntést megsemmisít és új eljárást rendel el. Ez azért fontos számukra, mert ez az egyetlen döntés fajta ami ellen további jogorvoslat nincs, így kizárt, hogy az ő döntésük ellen bárki is bíróságra mehetne. Az elsőfok meg meggebed, mert bármit is dönt, azt ezen fenti oknál fogva megsemmisítik. Ez alapján jó sokáig el lehet húzni egy ügyet.

Amiket írtál, abból viszont nem lehetetlen, hogy a szomszédnak igaza van. Mi az, hogy neki is ott megy le a csatornája? Akkor te rossz oldalra akarsz építeni. Ha a szomszédnak pl jobb oldalon áll a háza, akkor a tiédnek is a jobb oldalon kell lennie. Ez pedig azt jelenti, hogy a két épület között minimum az oldalkert méretű teleknek szabadon kell maradnia. Az oldalkert mérte január 1. óta nem 6, hanem 4 m. Nem ártana utána nézni az építés hatóságnál, hogy honnan jön a 6 m. Nekem sanszos, hogy a terveződ nincs topon a szabályok kérdésében.

Másik: Január 1. óta a fellebbezést indokolni is kötelező. Az indokolásnak szigorúan a döntéssel összefüggőnek, és a hatóság hatáskörébe tartozónak kell lennie. Ez megkönnyíti a másodfokú döntés meghozatalát, és korlátozza némileg a szomszédot a packázásban.
Így hát szerintem bátran belevághatsz a dologba. Mindenképpen egy jó tervező kell, és tájékozódni kell a helyi építési szabályokról.

Chege83 # 2013.05.01. 17:50

Kedves Fórumozók!

Eddig csak passzív szemlélődő voltam itt a fórumban, rengeteg hasznos dolgot olvastam itt, de most tényleg kérdeznék is.

Építkezni szeretnék, nem soká le fogjuk adni az engedélyezési tervet. Ma szembesültem a problémával, amikor a telken voltan füvet kaszálni. A telek egyébként egy szentendrei belterületi telek, ahol a rendezési terv szerint oldalhatáros beépítést írnak elő. A telek 15 m széles, így egyik oldalról 6 m-t, másik oldalról pedig 1-et kell elhagyni, de mondtak olyat is, hogy a szomszéd hozzájárulásával rá lehet építeni az oldalhatárra. Na én ezt nem akarom, mert a felső szomszéd csatornája is ott jön le, de a probléma ennél sokkal nagyobb.

Kedves szomszédom közölte, hogy mindent meg fog tenni, hogy legalább 3 métert elhagyjak a telekhatártól, meg fogja akadályozni az építkezést. Beszéltem az építészemmel, állítólag csak elhúzni tudja, megakadályozni nem. Találkoztatok ilyennel? Mit gondoltok, mennyi idővel tudja elhúzni a dolgokat?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Chege

Timka2004 # 2013.04.07. 10:24

Franciaerkélyre van jogerős engedélye. De azt mondja, hogy nem épít oda erkélyt. Most viszont megcsinálta a szigetelését és a külső világítást az erkélyajtó mellé. Azt megteheti, hogy teljes rálátása van az egész udvaromra? Ha igen, akkor ültetek 6 méteres tujákat a kerítés mellé, hogy takarja a kilátását felénk, csak az meg majd takarja neki a fényt...

Timka2004 # 2013.04.07. 10:24

Franciaerkélyre van jogerős engedélye. De azt mondja, hogy nem épít oda erkélyt. Most viszont megcsinálta a szigetelését és a külső világítást az erkélyajtó mellé. Azt megteheti, hogy teljes rálátása van az egész udvaromra? Ha igen, akkor ültetek 6 méteres tujákat a kerítés mellé, hogy takarja a kilátását felénk, csak az meg majd takarja neki a fényt...

lajcsó # 2013.04.07. 10:07

Mi szerepel az engélyezési tervben? A szomszéd csak azt építhet ami az építési engedélyben szerepel. Amennyiben az építési engedélytől eltérően építkeznek, azt a tényt jelezni kell az építési hatóság felé! A használatbavétei engedély megadását követően új építési engedély birtokában lehet átalakítást, bővítést stb. elvégezni. Erről viszont téged is értesít az építési hatóság.

Timka2004 # 2013.04.07. 09:48

Tisztelt Jogászok!

A kérdésem a következő lenne:
Mellettünk 3 méterre a telekhatártól egy ikerház épül, amelynek az összes ablaka felénk néz. Ezt még nagy nehezen megemésztettem, de az első szinten egy franciaerkélyt terveztek építeni, amit nem fellebbeztem meg, mivel állítólag 5 méterre van a kerítéstől és szabályos. Közben kiderült, hogy mégsem franciaerkély lesz, hanem egy 5 m2-es terasz, ahonnan az egész udvarunk minden négyzetcentimétere premier plánban belátható. Privát szféránk egyáltalán nem lesz. Ezt most megteheti? A vállalkozó persze azt állítja, hogy nem lesz ott terasz, de egyértelműen látszik, hogy az lesz, csak azt majd -gondolom- a használatbevételi engedély után akarja azzá alakítani...Van esélyem, hogy megakadályozzam v. ebbe beleszólási jogom nincs?
Köszönettel,
Timka

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.03.29. 08:53

A csapadékvizet mindenkinek a saját ingatlanán kell elvezetnie. Közterületre nem vezethető ki. Ha az árok a saját ingatlanához tartozik, akkor belevezetheti, azonban meg kell oldania, hogy onnan ne tudjon a te ingatlanodra továbbfolyni.

Jelentsd be írásban a Jegyzőnek.

papes # 2013.03.29. 07:57

Tisztelt Jogászok!

Falusi hétvégi házam mögött dombon elterülő házat Németek vették meg .
A házat átalakították a falak felnedvesedtek ezért a házat körbe dréncsövezték és a szivárgó vizet meg a csapadék vizet is a házuk mögött árokba vezették.Az árok az én udvaromba vezeti a vizet és ezáltal feljött a pajtába a talajvíz .
A több mint 40 éve épült pajtába
eddig soha nem fordult elő ilyen eset.
A magyar gondnokkal próbáltam egyezkedni de elzárkózott.
Az ismereteim szerint ezeket a vizeket csak közterületre szabad kivezetni.
Segítséget szeretnék kérni mit tehetek

Egy másik szomszéd # 2013.03.20. 10:40

Üdvözlet Mindenkinek!

Egy társasház 3. emeletén lakok egy "L alakú" lakásban. Nemrég épült egy másik ház mellettünk, melynek az egyik erkélye pont úgy lett kialakítva, hogy az egész lakásba be lehet látni. Engem rettentően zavar, hogyha valaki kint van az erkélyen, akkor bárhol is vagyok a lakásban lát engem (a fürdőszoba kivételével). A legközelebbi ablak kb. 1m -re van rögtön az erkély mellett a legtávolabbi pedig olyan 8 - 10 méterre.
Amikor épült a ház, akkor alá lett írva valamiféle hozzájárulás, de a terveket nem láttuk. Lehet ilyenkor valamit tenni? Gondolom semmit...

nanemaaa # 2013.03.04. 13:35

imrep
A helyi építési szabályzaton múlik. Ha az lehetővé teszi, akkor megteheti.
Kérdés lehet, hogy ha átsorolták a területet, akkor az mikor történt. Ha most, akkor el lehet gondolkodni egy peren. De megakadályozni valószínűleg nem fogod.

rozsika101 # 2013.03.04. 11:14

T.fórumozok.Nemrég vettem egy családi házat,és a szomszéd nagyon kellemetlen .Szeretnék ellene felépni,a háza hátsó falára ami felém esik klimát szereltetett fel ami nagyon zajos,továbbá van felszerelve egy mozgásérzékelös lámpa is.Ha kilépek a bejárati ajtomon felgyulad a lámpa.továbbá az emeleti részen van egy kb 90x100 ablak ami az Én telkemre néz.Megtudnám-e ezt szüntetni Válaszotokat várom Rózsika 101

imrep # 2013.03.03. 17:00

Tisztelt Mindenki!

Segítséget kérnék: Külterületen élünk egy lakóháznak minősített házban kivett udvarral. A szomszéd telek 1 évvel ezelőtt még búcsú tér volt egy erdös ligetes 2 ha terület. A "gondos" önkormányzat eladta különös körűlmények között és egy német befektető kezére kerűlt aki ipari ingatlant építene. A kérdésem megteheti e úgy hogy több oldalról is lakóházak veszik körűl és a beleegyezésünket nem kérdezték meg. Persze senki nem szeretné az életét közvetlenűl egy gyár tövében leélni.
Kérlek beneteket minden lehetőséget vázoljatok fel amit tudtok.

előre is köszönöm.

Pénzes Imre

valoapa # 2013.03.01. 15:41

Fogalmam sincs, mire számíthatsz, de én is úgy tudom, hogy ez birtokháborítás, és a jegyzőnél lehet eljárást indítani. Ehhez neked kell bizonyítanod, hogy a birtoklásban (azaz a lakás rendeltetésszerű használatában, pld. nyugodt pihenésben) zavar a másik fél.


  • laikus fórumlátogató
monalisa1 # 2013.03.01. 14:38

A nyugalmad zavarása miatt panaszt tehetsz az önkormányzatnál, de a dologtól sokat ne várj.

A székekre- bútorlábakra stb. lehet kapni zajfogó "papucsokat" - filléres dolog, vegyél neki jó sokat hadd legyen boldog., sajnos gyors az elhasználódásuk.

A gyerkőc idővel kinövi magát, az anyja meg tapló...

manuel # 2013.03.01. 13:01

Üdv. Mindenkinek! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ha a felettem lakók átalakíttatták a padlózatot (kicserélték) és nem gondoskodtak megfelelő zajvédelemről, mit tehetek??Nem lehet megmaradni a lakásunkban, bútorok zörögnek, tűsarkúban járnak, gyerek rohangál fel-alá és stb. Már évek óta ez megy, nem bírjuk tovább. Kértem szép szóval többször, felszólító levelet is írtam nekik tértivel, de semmi eredménye. Birtokvédelmi pert szeretnék indítani. Szerintetek? Nem látok más lehetőséget. Milyen kimenetelre számíthatok?

iparos # 2013.02.24. 15:18

Tisztelt fórumozók,üdvözlöm önöket.Lenne egy kérdésem ha egyáltalán jó helyen teszem fel.Az elbirtoklással kapcsolatban.A feleségem és a sógornőm örökölt egy kis föld területet az édes anyjuknak rajta a haszonélvezeti jog..13,5 köblöst.Ebből 23 évvel ezelőtt 3.5 köblös be lett erdősítve akáciával 23 éve. Na most a probléma a következő. Elszeretnék adni, így hát ki lett kérve a tulajdon lep, amiből kiderült hogy annak idején nem lett jól kimérve mivel azt a tsz mérte ki,mivel azt ők használták annak idején.És bizonyos földterület mások nevein van ebből a 3.5 köblös erdő részből. Az erdőt mi telepítettük 23 évvel ezelőtt és eddig a 4 tulajdonos közül senki nem tartott a szántó föld területére igényt ami kb 1-1,5 köblös.Úgy tudom hogy 15 év után el lehet birtokolni,és ezt csak a közjegyzővel kell rendezni.Az ügyvéd akitől érdeklődve lett a folyamat menetéről, azt mondja hogy meg kell keresni a volt tulajdonosokat és aláíratni valami lemondó nyilatkozatot.Akik az ország bármelyik részén lehetnek.Akkor nem értem ezt a 15 évet.Szeretném tudni ennek a pontos lebonyolításának menetéről hogy hogy is kezdjünk hozzá,mivel még itt nálunk érdemleges megoldást nem mondott senki..Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel B.Gyula

diana1 # 2013.02.23. 12:50

Tisztelt Tanacsadok!
Erdeklodni szeretnek azugyben, hogy a szomszed emesztojenek, milyen tavolsagra kellene lennie az en telkemtol.A kerdes azert fogalmazodott meg, mert hosszu telkek reven nagyon kozel vagyunk egymashoz, es szippantaskor ez igen zavaro tud lenni.Jo indulattal sincs meg meg 5,6 m sem az ablak es az emesztoje kozott... az erdekesseg az, hogy egy uj epitesu hazhoz a regrol a telken megmaradt emesztot hasznaljak...az informaciot elore is koszonom :)
udvozlettel:)