szomszedok jogai


Avelina # 2009.03.25. 08:16

Kedves Fórumozók!

Sajnos a magyar jog területén nem vagyok járatos ezért kérném a segítségüket.
Társasházi lakásban élek bérlőként a problémám az, hogy a szemközti szomszédom macskája alomnak nézi a lábtörlőmet.Az említett szomszéd naponta több órára kiengedi a macskát a lépcsőházba azzal a jelmondattal,hogy "legyél jó".Szomszédaink idős emberek nem szívesen bocsátkoznak vitába az említett hölggyel mert nem tudnak vele szót érteni.Többször is szóvá tettem neki, hogy a lépcsőház nem játszótér a háziállatának ahol kedvére használja a szomszédok lábtörlőjét.Erre az volt a válasza:"majd beszélek vele"mármint a macskával....
Félreértés ne essék szeretem az állatokat de ennyi erővel mind kiengedhetnénk őket a lépcsőházba le-fel rohangálni..

Más:csak hogy érzékeltessem mennyire nem komplett.Minden alkalommal nylonnal/gumikesztyűvel fogja meg a saját macskáját vagy a felmosórúddal taszigálja finoman a lakásba mert nem meri megfogni.Papírzsebkendővel fogja meg a korlátot gyújtja fel a villanyt a lépcsőházban.A múltkor meg amikor kinyitottam a saját ajtóm és elhagyni készültem a lakást ő kinn ácsorgott, hogy beimádkozza a macskát a lakásba,( mert megfogni nem meri)miközben a húzat bevágta az ajtaját és az én hibám volt mert kimentem a saját ajtómon és nála nem volt kulcs ergo kint rekedt.Persze nem fizettem ki a zárat amit követelt rajtam tudtam, hogy nonsense amit kér, mond beszél vagy csinál.

Kérdésem:mit tehetek macska ügyben?

Válaszaikat köszönöm,

Üdv:Avelina


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Iwi123 # 2009.03.25. 08:27

Sziasztok!

Az alábbi kérdéssel fordulnék hozzátok.

Én egy 10 emeletes 64 lakásos társasházban lakom.
Az egyik földszinti lakó két kamerát szereltetett az ablakaihoz, de mind a két kamera az utcát, pontosabban a parkolót "figyeli". Egyébként ez csak azért zavar, mert a parkolón keresztül lehet közlekedni, eljutni pl. egy másik utcához, játszótérhez, stb.
Kérdésem:

  • a kamera felszereléséhez szükséges-e valamilyen hatósági engedély?

Válaszaitokat előre is köszönöm
Iwi

Sz.Márton # 2009.03.25. 08:35

Ha a szomszédod nem a kerületi jegyző akkor kérdezd meg a jegyzőtől, a lakótársatok milyen engedély alapján pásztázza a közterület mint önkéntes és önjelölt.

Tordesillas # 2009.03.25. 12:21

Avelina

Ha ezzel a problémával birtokvédelmet kérve mondjuk a jegyzőhöz fordulsz, hát ne tudd meg mit fognak mondani és gondolni Rólad.:-)))

Tudomásom szerint üzletekben lehet kapni macskákra riasztó hatású anyagot, vegyszert, amivel befújva, bepermetezve a lábtörlőd gyors, hatékony és hosszútávú megoldást találhatsz a problémádra.

Avelina # 2009.03.25. 13:14

Kedves Tordesillas!

Remélem jót mulatsz azon, hogy konkrétan három naponta macskaszarba lépek (csak, hogy finom legyek és nőies) az a szag ami aztán az egész előszobát bejárja amíg nem érek haza.Emberek hülyébbnél hülyébb kérdéseket tesznek fel miért pont én lennék ezzel nevetséges??Ki mondta , hogy jegyzőhöz akarok fordulni? Ha nem vagy jogász (nyilván nem vagy mert akkor valami érdemlegeset írtál volna nem azt , hogy tűrjem tovább a bűzt)akkor ne haragudj de ebben a témában laikus véleménye konkrétan nem érdekel.

Egyébként közben azt is megtudtam, hogy a társasházunk házirendje szerint nem is lehet a társasházban háziállatot tartani még lakásban sem nehogy a lépcsőházban.A megyei állategészségügyi kp-nál is azt olvastam, hogy macska nem tartható közös helyiségekben mint:lépcsőház, tároló.

ps.:a macskát elriasztó port próbáltam már de nem használt

Avelina


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

monalisa1 # 2009.03.25. 15:51

Mível engedély nélkül tart háziállatot tessék bejelentést tenni az önkormányzatnál - bírságolják, és ha kell ismét és ismét. (Az egyre növekvő összegű bírságok miatt még a "gatyája" is rámehet.)

Külön bejelentést tenni az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál - lánykori neve KÖJÁL - amiért a macskája az üledékével nap mint nap szennyezi a lépcsőházat. (Ezen kívül van aki kimondottan a macskaszőrre allergiás.)

Az hogy nemigen mer bármit is csupasz kézzel megfogni az egyfajta idegbetegség - kényszeredettség, melyet lehet gyógyítani: fokozatosan a beteges dolgokról leszoktatni.

Monalisa
laikus hozzászóló

Avelina # 2009.03.25. 16:30

Kedves Monalisa!

Nagyon köszönöm a hozzászólásod, sokat segítettél vele!Tőled kaptam egyedül érdemi információt!

Hálás köszönettel:
Avelina


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

monalisa1 # 2009.03.25. 16:39

Pedig félve írtam, mert jelezted: laikusok kerüljenek...

Avelina # 2009.03.25. 17:12

Kedves Monalisa1!

Ügyetlenül fogalmaztam és csak azt akartam kifejezni vele, hogy ha laikusként csak annyi mondanivalója van számomra, hogy majd körberöhögnek és milyen vicces történettel (de nem az) álltam elő , akkor az valóban nem érdekel.
A te hozzászólásod pedig sokat segített.Még egyszer köszönöm.

Üdv:Avelina


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

monalisa1 # 2009.03.25. 18:34

Szívesen.

Egyjogász # 2009.03.25. 18:58

Kedves Monalisa, nem tudom, Te tudod-e, hogy egy polgármesteri hivatalban hányan foglalkoznak birtokvédelmi ügyekkel?

Ha azokkal az ügyekkel, amiket csak itt a Fórumon olvasok (hangos a szomszéd, büdös a szomszéd, koszos a szomszéd, bámul a szomszéd, bunkó a szomszéd, kutyát, macskát, nyulat, disznót, stb. tart a szomszéd, ricsajoznak a szomszéd gyerekei, stb., stb. stb.) mindenki a polgármesteri hivatalhoz futna, minden polgármesteri hivatalban kb. 100 fős birtokvédelmi és/vagy szabs. apparátus kellene.

Egyébként egy jó ismerősöm ilyen területen dolgozik egy hivatalban, megerősíthetem, aki ilyen jellegű ügyekkel rohangál feljelentést tenni, azt valóban körberöhögik, max. azt tanácsolják, hogyha nem tetszik a macska, tartson kutyát, az majd elriasztja.

Tordesillas # 2009.03.25. 20:04

Kedves Avelina!

Bocsánatot kérek, ha megsértettem, ha sértőnek tűntek a szavaim.
Eszem ágában sem volt.
Szándékosan mosolyjelet használtam és nem a nevetés jelet.
10 éves közszolgálati pályafutásom alatt jobban eszembe véshettem volna, hogy minden ügyfélnek a saját ügyes-bajos dolga a legfontosabb, a legnagyobb.
Jó 5 éves birtokvédelmi ügyintézői gyakorlatom miatt mertem megjegyzést tenni beírására, de ígérem többet nem teszem.
Pályafutásom alatt volt dolgom hasonló kategóriájú ügyekkel: áthajló diófaágról lehulló diók, 30 cm szélességben "elszántott" barázda, hirtelen elviselhetetlenül nagy árnyékot vető kb. 25-30 éves fa, szomszédba átszökő kutya, szomszéd által letiport virágágyás, méteres gaztengerben néha átjáró birtokháborító szomszéd, szomszéd WC ablaka elé kitett leskelődést akádályozó célú sértő feliratú tábla, stb.
Szerencsére már évek óta nem kell ilyenekkel foglalkoznom.

Természetesen lehetőség van ügyet csinálni a dologból.
Első lépésként kérem nézze meg a helyi önkormányzat állattartási rendeletét, lehet, hogy van külön macska-kutyatartási is.
Ha az szabályozza konkrétan a társasházi macskatartást és feltételekkel lehetővé teszi és nem engedi, hogy attól a társasházi SZMSZ vagy házirend eltérjen, akkor az Önök társasházi házirendje valószínűleg jogszabálysértő, ha kategórikusan megtiltja.
Az említett szomszéd naponta több órára kiengedi a macskát a lépcsőházba azzal a jelmondattal,hogy „legyél jó“.
Ezen soraiból úgy vettem ki, hogy igazából az állattartás a szomszéd lakásában folyik, a folyosóra csak "levegőzni" engedi ki.
Kérdés lehet az is, hogy milyen régóta folyik már ez a magatartás.
Kérem, gondoljon arra is, ha ügyet csinál belőle, könnyen lehet, hogy a szomszédok is "bekeményítenek" és még durvább cselekedetekre ragadtatják majd magukat, amire Ön feltehetőleg előbb utóbb válaszol és akkor beindul egy ördögi kör.

ps.: kb. 3-4 naponta én is macska vagy kutyaszarba lépek, igaz ezek a saját 2 macskám és egy kutyám terméke és családi házban lakom.

Tisztelettel:

Tordesillas

Avelina # 2009.03.25. 21:21

Kedves Tordesillas!

Elfogadom a bocsánatkérést és köszönöm a tanácsot.Bár el kell, hogy mondjam nem tudom a történetemből mennyire derült ki , hogy nem egy kényeskedő kötekedő szomszéd vagyok.Megpróbálom úgy leírni , hogy lehetőleg minden kiderüljön belőle.Már reggel 8-kor kiengedi a macskát .Mikor 9-kor elindulok otthonról kinn van aztán visszajövök 5-re kinn + van macskaürülék a lábtörlőn, szólok neki nem érti, hogy nem normális , hogy az egész előszobám ettől bűzlik plusz ez fertőző lehet betegséget okoz ha mindenhol ott hagyja a macskaürüléket.Mivel nem ér semmit , feltakarítom. Beletörődöm nem érdekel, közben magyarázkodom, a baráti társaságnak akik 8-ra jönnek, hogy miért van ilyen büdös a lakásom előtt és az előszobámban.Mikor éjfél és hajnal 1 között távozik a társaság akkor látom, hogy szomszédom nyitja az ajtót és engedi ki a macskát, hogy az ajtaja előtti dobozba menjen aludni....A többi szomszéd miatt nem aggódom, mert a macskával együtt utálják. Őket azzal gyanúsítja, hogy valaki márpedig bement a lakásába és "ellopta " a jogosítványát.Plusz a macska alkalmanként máshova is pottyant nem csak hozzám.
Ma végképp betelt a pohár amikor adni akart egy kartondobozt, hogy én is tartsam azt az ajtóm előtt mint ő, hogy abba "pihenjen" a macska..
Nem tudom, hogy melyik hivatalban és miféle emberek tudnak azért kiröhögni, hogy pusztán csak megakarok szabadulni ettől a problémától.Ez tényleg nem az a kategória amikor holmi áthajló ágakért, meg tábláért piszkálom a szomszédot.

Még valami, kedves Tordesillas elhiszem ,hogy a kedvencei után ön takarít és sűrűn lép macska/ kutya ürülékbe.A különbség az, hogy ezek az állatok az ÖN háziállatai kedvencei, ön választotta, én nem.

Üdv:Avelina


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Pjotr # 2009.03.26. 10:10

Fogd meg a macskát és vidd el az állatmenhelyre, hogy úgy találtad....

spalne # 2009.03.27. 20:54

Sziasztok! segitséget szeretnék kérni.Ez egy egy emeletes két lakásos társasház.Ezek az emeleten vannak.Lent a földszinten egy bolt volt ami tavaly nyáron 2008-ban megszünt.Ez év januárjában az új tulajdonos komoly átalakitási munkákba fogott.Teljes felújitás.A lakók semmi féle bejelentést nem kaptak,hogy a munka elfog kezdödni.Megbontották a tartófalat ennek hatására az épület kb.fél centire meg roggyant.Mind két lakásban repedések keletkeztek a falakon ami azt jelenti hogy ujra kell festeni mindent.A repedések a közös folyóson és a lépcső-házban is vannak.A szigetelést is korszerütlenül végezték.Ugy tudom hogy a munkák megkezdése elött a statikusnak meg kellett volna nézni a terhelhetöséget.Ez nem történt meg.A helyi Épitésügyi hatóság szerint ök nem hibáztak,mivel ezek a munkák nem engedély kötelesek.A TARTOSFAL bontása sem!! A hatóság szerint birtokháboritás történt.Igényelhetem a kártéritést,? mert a 80 nm-es lakás festése nálam nem kis összeg.A bolt tulajdonosa nem érdemesit bennünket arra hogy szóba álljon velünk.Mit tehetek? kihez forduljak? Segitsetek! Köszönöm

Fifikus # 2009.03.28. 09:21

Tisztelt Fórum!

A következő problémám van. A szomszédomnak gyakorlatilag a telekhatáron (a kerítéshez ér) áll egy hatalmas nyárfája. Mi 5 éve lakunk ezen a helyen, a fa ennél sokkal öregebb és olyan korba jutott, hogy minden viharnál aggódunk, hogy a házunkra dől és romba dönti a felét. A fa rossz állapotát egy nemrégiben nálunk járt kertész is megerősítette, szerinte maximum 2-3 éve van még hátra. Korábban egyébként a viharok sodortak már le vastag ágakat, ami néhány cserepünket összetörte.

Kérdéseim:
Az önkormányzat ellenőrzi-e az ilyen fákat valamilyen módon?
Ki illetékes arra, hogy a fát a szomszéddal kivágassa? Mi az eljárás rendje?
Kinek kell a kölségeket viselni-e?

Mielőtt a szomszéddal összevesznék (nem túl bizalomgerjesztő a háza), szeretnék a fenti dolgokkal tisztában lenni.

Segítségüket előre is köszönöm.

Pjotr # 2009.03.28. 11:30

Nekem furcsa, hogy tartószerkezet bontása nem engedélyköteles, statikai számításokat sem kell hozzá végezni.
Ezt megkérdezted a hatóságtól vagy írásban tértis levéleben kértél felvilágosítást?
Írd meg nekik, hogy megbontották az egyik tartófalat és ettől úgy vélitek, hogy az épület életveszélyes is lehet.
Ki fognak jönni megnézni.
Utána vagy kötelezik a helyreállításra vagy ha nem veszélyes a bontás és tényleg nem kell hozzá engedély, akkor polgári perben kérhetitek a kártérítést.

nanemaaa # 2009.03.28. 11:53

spalne
Ha az átalakítás valóban érintette a teherhordó szerkezetet, akkor igenis engedély köteles lett volna. Sajnos elég gyakori, hogy az építési hatóság "szóbali bejelentés" alapján inkább hárít, mint hogy végezze a munkáját. Add be írásban, s akkor kénytelen lesz érdemben bírálni a kérdést. A kérelem ügyében határozatot kell hozni! És akkor menyílik a lehetőséged a jogorvoslatra is.
A kártérítés már másik ügy, az sima polgári jogi igény, amivel a bírósághoz kell fordulni.
Egyébként a bíirtokvédelemnek is meg kellene állnia, mivel hiába társasház, a tartószerkezet osztatlan közös tulajdont képez, ergo a társatulajdonosok hozzájárulása nélkül nem nyúlhatott volna hozzá.

A lényeg, hogy ne hagyd magad! Legyen veled az erő! :)

nanemaaa # 2009.03.28. 11:56

fifikus
Az általad felvetett probléma megoldása a ptk-ban van "szomszédjog" fejezetben. Fel kell szólítani, és ha nem tesz eleget, akkor bíróság. Első hallásra a fa nyesésée tűnik jogos követelésnek. A fa saját telken maradó részével azt csinál, amit akar míg az a te ingatlanodban nem okoz kárt, vagy nem fenyeget károkozással.

ryan74 # 2009.03.30. 05:57

Tisztelt Fórumozók,

A következő kérdésben szeretném kérni a segítséget:
Iker családi házba költöztünk, a házat kulcsrakész állapotban vettük át az építtetőtől. A ház 2 szintes. A szomszéd fürdőszobája sajnos a kislányunk szobájával határos és csak a költözés után érzékeltük, hogy mennyire hangos. A szomszédban általában este 9-10 óra között fürdenek, fürdéskor a csap iszonyatosan hangos, az egész ház zúg, lehetetlen mellette elaludni, valamint a fürdőszobából a normál beszélgetés is áthallatszik (valószínűleg a csempe erősíti fel a hangot) Kiderült, hogy a szomszédék fürdőszobájában a csövek a fürdőszoba és a mi szobánk közti falban mennek. Az építtető elismerte, hogy hibázott, első lépésben felajánlottuk, hogy szigetelje le a szobát a mi oldalunkról. Ez meg is történt, de sajnos változást nem hozott, csak a hasznos területünkből vesztettünk el. Következő lépésben megpróbáltuk kiszűrni, hogy honnét jön a hang. Egyelőre úgy néz ki, hogy a kádtöltő csap és a fürdőszoba csap is rossz minőségű. Az építtető felajánlotta szomszédainknak, hogy kicseréli, nekik csak a csapot kellene kiválasztani. Ez 6 hete történt. Egy hete rákérdeztem, a válaszuk az volt, hogy nem kötelezhetem őket csapcserére… Azóta a fürdést még hangosabban végzik, csapkodják a zuhanyt, a falra épített mosdókagylót, stb… Mindezt van, hogy este 11 órakor… A kislányom 4 éves, még nagyon nagy szüksége lenne a pihenésre. Sajnos a mi hálószobánkban is ugyan úgy hallani ezeket a hangokat, tehát szobacsere sem oldaná meg a problémát.
Az alsó szinten a konyhájuk van a mi falunkra építve, a hanghatások megegyeznek sajnos…
Úgy érzem eddig mindent megtettünk, hogy megpróbáljuk normálisan megoldani a problémát, de a türelmünk véges, így jogi útra szeretném terelni a kérdést.
Szeretném megkérdezni, hogy milyen esélyeink vannak a probléma megoldására? Kötelezhető-e a szomszéd a csap cseréjére, esetleg a csövek áthelyezésére?

Köszönettel,

Szabó Gábor

mina13 # 2009.03.30. 17:02

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Kertes házunkat szeretnénk hőszigetelni, ezért szerettem volna megkérni a szomszédot, -aki a megkérdezésünk nélkül, a házunk falától kb. 5 centiméterre (a fal hosszának nagyjából a felénél) épített egy vastag betonoszlopot, arra van akasztva a vaskapuja,- hogy legyen kedves visszabontani az oszlopot, mert eleve a hőszigetelő 8 cm-es, és azért jó lenne, ha az az oszlop nem érne közvetlenül a falhoz... Ő erre nem hajlandó! Ráadásul amikor ezt a vaskaput nyitják-csukják, rémes hangja van, zeng tőle az egész ház, mintha az ég dörögne. Mit tehetek, hová forduljak? Én úgy tudom, minimum 30 cm-t szabadon kellene hagynia a falam mellett. Ezt jól tudom? Sürgős lenne! Köszönöm a segítséget!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.30. 18:18

Ryan74!

Elsősorban az építtetőt, másodsorban a szomszédot kell perelni.

Szobával érintkező falba TILOS vízvezeték csöveket vezetni. Erre jogszabály is van, majd holnap kikeresem. Ezt semmivel sem lehet orvosolni, nincs más teendő, a vezetékeket át kell rakatni másik falba.

Ha a konyhák szembe vannak egymással, az más, ott szabad.

Ha a falra szerelt mosdókagyló zajt okoz, akkor rosszul lehet rögzítve, nem tudom mi más lehet.

Már csak az a kérdés, hogy hogyan adhattak használatbavételi engedélyt?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.03.30. 18:20

mina13!

A házatok a telekhatárra épült?

ryan74 # 2009.03.30. 18:27

Kedves Immaculata,

Köszönöm szépen a választ! A konyha nem konyhával érintkezik. elvileg amerikai konyhás nappali lett volna - mi a konyhát kivittük egy lenti szoba helyére - de a tervrajz szerint sem a konyha résszel érintkezne, mivel nem tükör ház. A szoba másik felére volt tervezve a konyhánk.
A mosdó egy épített mosdó Ytongból, hozzáépítették a falhoz, az egész lecsempézve. Borotválkozáskor a borotvájával ezt kalapálja, így a hangot átveszi az egész fal. Hasonló a helyzet fogmosáskor, mikor a porcelán fogmosó poharat ráteszi a csempézett mosdóra... És ehhez társul a víz zúgása :-(

Ryan

mina13 # 2009.03.30. 18:29

Immaculata!
Igen, oda épült.