szomszedok jogai


Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.20. 06:15

Nincs ilyen törvény. Legfeljebb helyi rendelet, de inkább csak szokás.
(Amúgy szokás szerint fele, fele.)

rozsika101 # 2013.02.19. 22:21

T. Fórumozok.A keritéstörvénnyel kapcsolatban kérnék felvilágositást.Ha szembe állok a telkemmel a jobb kezem felé eső kerités az enyém,Az volna a kérdésem,hogy a két telek közötti hátsó keritésrész kié, erról hogyan rendelkezik a torvény.aválaszt előre is köszönöm Rózsika

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.01.19. 16:55

szirom333

A működési engedélyt meg lehet fellebbezni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.01.19. 16:44

arait!

Lehet alapja a szomszéd követelésének.

A támfal megerősítés szokásos ott azon a környéken?

véső (törölt felhasználó) # 2013.01.19. 15:07

A 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) 44. §-a az ingatlanok között építendő kerítés létesítését szabályozza. Alapvetően nem kötelező kerítést építeni, létesítése esetén azonban annak teljes terjedelmével a saját telken kell állnia, tömör kerítés csak a 2,5 m magasságig emelhető, biztosítva a szomszédos telek benapozását.

Kitty025 # 2013.01.19. 14:58

Én már arra is hajlandó lennék hogy megcsinálom a kerítést általam vett anyagból de ezt megtéríttethetem vele?

véső (törölt felhasználó) # 2013.01.19. 14:50

villanypásztor...
olcsóbb mint a kerítés gyorsan elkészíthető, igen hatásos...

Kitty025 # 2013.01.19. 14:37

Üdv!Egy nagyon sürgős és komoly problémám lenne,miszerint most költöztünk új ingatlanba és az a kerités amit a törvény szerint a szomszédnak kellene fölhúzni nagyon rossz állapotban van kb.20 éves el van rozsdálva nincs megfelelően rögzitve főleg a talajmenti részen és ebből adódik a problémám,mivel van 2 kutyám Staffordshire terrierek ami nem túl közkedvelt fajta de mivel a párom vidéken dolgozik el kellett engedjem őket!Ráadásul nemrég betörési kísérlet is volt és eléggé félek mivel 5 éves fiammal egyedül vagyok otthon.A lényeg hogy a kisebb hajlamos arra ha valahol alkalma akad átmegy a szomszédba persze csak a rossz kerités felől a másik oldallal nincs probléma de ez is elég mivel a szomszéd már 2 -szer szóvá tette,mire én szívesen segitünk fölhúzni ha megveszi az anyagot,ezzel is utalva arra hogy nem akarunk konfliktust de mivel az ő kötelessége az oldali kerités rendben tartása,ne én fizessem már ki az elég nagy telekre vonatozó kerités épitési költségét!Erre ő azt mondja nem őneki kell a kerités hanem a kutyának mert őt az zavarja ha átmegy és a többi őt nem érdekli,egyszóval nem érdekli hogy de csináljam meg a keritést vagy kössem meg a kutyákat mert baj lesz!Mi a teendő,kihangsúlyoznám hogy a kutya megkötése nekem egyenlő azzal hogy állandó félelemben éljek mivel sorozatos akár nappali betörések vannak felénk!Ez Görbeháza térsége és elég veszélyes környék!Köszönöm a segítséget!

arait # 2012.11.21. 12:05

Tisztelt Ugyvedek!
A hazam egy domboldalba epult, a telek vege utani szomszed, akie a lejton lejjebb fekszik feljelentett az onkormanyzatnal, hogy hozza folyik a viz. Az onkormanyzat kint volt, megvizsgaltak a csapadekviz elvezetest (szikkasztoba van elvezetve a teto vize) es rendben levonek talaltak, errol kezhez kaptuk a hatarozatot. A hatso szomszed ezutan nem naluk fellebbezett, hanem egy ugyvedtol kaptunk levelet, hogy felszolit minket a telek vegeben betonfal epitesere, hogy ne folyjon hozza a viz, es akkor peren kivul eltekintenek a karteritestol. Kerdesem az lenne, hogy mit tehetunk ebben a helyzetben? Kell-e foglalkoznunk az ugyved levelevel? Egyaltalan illetekes-e barki mas az ugyben, mint az onkormanyzat, ha hozzajuk nem fellebbeztek?
Koszonettel
Krisztina

norbika1 # 2012.11.17. 06:47

Tisztelt Fórumozók!

Néhány hónapja a tulajdonomban lévő lakást kiadtam egy család számára, ahol 2 pici gyerek is van. Egy ideje a szomszédom azzal zaklat telefonon, hogy az egyik gyerek éjszaka sír, és nem tud aludni. Ebből már volt összetűzése az albérlőimmel, mivel az egyik ilyen esetnél átdörömbölt a lakókhoz, mire a lakóim nem túl elegáns szóhasználattal reagáltak. Hiába magyaráztam neki, hogy a gyereksírással nem tudok/tudnak mit kezdeni, épp most jön a gyerek foga, ezért sír. Most már gyámüggyel, rendőrséggel fenyeget a szomszéd. Kérdésem, hogy a gyereksírás jogi kategória? Ez esetben tehet bármit a rendőrség vagy a gyámügy?

Köszönöm a segítséget

szirom333 # 2012.11.16. 15:27

Azt szeretném kérdezni,hogy a szomszédunkban egy épületett szeretnének átalakítani és egy brikett üzemet szeretnének ott létesíteni!Amely egy daráloból és egy brikettgépből álna!Igazából közel vannak a szomszédos házak és az ingatlanok, és a szomszédok nem szeretnék,hogy ez létre jöjjön!Azt mondták a szomszédoknak nem kell semmit sem aláírni és nem kell hivatalosan beleegyezniük! Mert csak egy bejegyzés lesz hogy ott létesült egy üzem és csak egy papírt kapunk majd hogy mi létesült ott! Most nem kell akkor aláírnunk semmilyen papírt hogy beleegyezünk??

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.01. 10:31

Itt szóba se jön az elbirtoklás. A birtokvédelem se.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.01. 10:15

Mondjuk a mama elég érdekesen festhetett öltönyben.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.01. 10:13

Mennyi szöveg... Tudod a lényeget három mondatban?

zsebi0202 # 2012.11.01. 10:02

Egy szomszéd ingatlanról lenne szó. A telek elhagyatott, már felszólítással lebontatták a csűr tetejét is, mert megcsúszott az utcára. A lényeg, kb 10 évvel ezelőtt feljelentette egy másik szomszéd, hogy nagy a gaz. Akkor a jelenlegi párommal megegyezett a kert használatában. Mi a virágos kertet is gondozzuk, ha valami történt a házban azonnal szóltunk, ablak feltörése, garázs kinyitása és egyebek. Rengeteg vasanyag, hulladék és gyönyörű bútorok otthagyva. Már a megvételről is tárgyalni akartunk, de a telefonban csak annyit kaptam válaszul 100 millióért minden eladó. A szomszéd kocsmába rendszeresen úgy törtek be hogy a házban tartózkodtak, és éjjel a létrát átvíve bemásztak. Erről is lettek értesítve, ahogy 10 éven keresztül sok mindenről, egyszer még a zavart akkor még tulajdonos beteg mama is megjelent, kb 100 km-rel arrébb lévő településről, azt is a polgármester intézte akkoriban. A lényeg, tavaly végre sikerült személyesen is megismernem a tulaj fiát, és megérdeklődtem felszántathatnánk-e a területet és beültethetnénk, eddig csak kaszáltuk és legeltettük. Nagyon örült, és természetesen igent mondott. Miután látták a szomszédaim, akik annó jelentették hogy milyen szép most a termés a fákon és egyebek, szó nélkül beálltak az ingatlanba. Kérdésemre közölték, az már az ő telkük folytatása, ezért az ő jussuk, és ide hívogattak másokat is szedni a termést. Természetesen miután a telek tulajdonosa egy szót sem szólt arról más is használhatja, mindenkit elküldtem. Ma megjelent végre 10 év után a tulajdonos, esőben öltönyben létrát kérni, hogy leszedje a fáról a gyümölcsöt. Mivel személyesen nem ismertem, siettem bemutatkozni, ami elmaradt, és legnagyobb meglepetésemre az volt a legnagyobb problémája, hogy miután mi még az állatokat is beengedjük oda, a vagyont hogy hogy nem látjuk hogy eltűnik. Ha változás történt szóltunk azonnal, egy idő után már az önkormányzaton keresztül mert semmi nem történt, az hogy az ingatlanon belül mi van és volt, ki viszi honnan tudnánk, nem értesít senki. A lényeg szó szót követett, olyan stílusban hogy én már azt is megérdeklődtem a férfitól, józan-e egyáltalán. Tavaly kemény pénzeket beleöltünk a föld feltörésébe, idén ültettünk először bele, sok munka és fáradtság van hogy a terület így néz ki. Nincs szerződés, csak 10 évvel ezelőtti szóbeli megállapodás, a tavalyi is csak szóban hangzott el. Kérdésem, követelhetek-e valamit az elvégzett munkákért visszamenőleg, illetve rágalmazásért, amiért a NEM rám bízott vagyon eltűnéséért engem tett felelőssé szóban tehetek-e valamilyen jogi lépést. Az emberünk eléggé zavart, nem lehetett vele értelmesen szót váltani, de a több éve belefektetett munkám gyümölcsét ne más, akit ezek után megbíz esetlegesen a telek használatával arassa úgymond le. Köszönöm előre is válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.04. 15:34

Szeretsz ott lakni?

maripen # 2012.10.03. 23:26

Szeretném ha valaki segitene!!
A 2 szomszédom(1 tul. társ. és egy albérlő) folyamatosan azon dolgozik, hogy elzavarjanak minket innét.Engem és a férjemet megvertek a gyerek szeme láttára. Ma lementem az autóhoz, mert az albérlő elakarta vitetni az autómat egy zárt közös udvarból.
A 6 éves kislányom kezébe adtam a telefont és beütöttem a rendörség számát, ha veszélyben érzi magát hívja őket. Míg én az albérlővel vitáztam, addig a kislány úgy halálra volt rémülve, hogy sírva hívta a rendőröket, hogy verik anyát és apát. Az albérlövel vitáztam odalent hogy én a saját osztatlan zárt közös tulajdonomban oda parkolok, ahova csak akarok és nem zárom el a bolt bejáratát( ez éjjel 21 órakor volt és a bolt csak lomtár, nincs üzleti nyitva tartása sem) szeretném látni, ki viszi el az autóm. Gyanítom, ezek után a főbérlővel visszamenőleg kreálnak egy szerzödést, hogy az udvar is bérbe van adva.
Ez jogilag lehet?
Én nem osztott kozös tulajdont vettem meg, hanem egy osztatlan közös tulajdont vettem meg, nem volt meghatározva hol parkoljak és a biciklik szóbeli megálapodás volt, hogy a lépcső alatti-melletti üres helyen tárolhatom, ami szintén oszt. köz ing.Na ezt is tagadják.
Költözés lehetetlen, mert hitellel terhelt az ingatlan, ily válaszoktol kiméljenek.

74avv # 2012.10.01. 16:31

Köszönöm szépen

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.01. 16:30

A jegyző köteles birtokvédelmet biztosítani. Kérd írásban, és ne hagyd magad lerázni.

74avv # 2012.10.01. 15:56

Lehet,hogy pontatlan volt a megfogalmazásom és nem füstölik hanem egy zárt kis helységben SZÁRÍTJÁK a paprikát,de ez a lényegen nem változtat..

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.01. 15:26

Füstölt paprika? Ez valami vicc? (Pláne szeméttel füstölt paprika.)

74avv # 2012.10.01. 11:14

Üdvözlet mindenkinek!
A következő problémám lenne:
Tavaly költöztünk a jelenlegi családi házunkba.A szomszédságban egy idős házaspár lakik akik ősszel fűszerpaprika füstöléssel foglalkoznak.Amikor beindul a "szezon"(a tegnapi nappal elkezdődött) akkor az egész utca füstben áll mert hulladékkal tüzelnek.A füst általában nálunk csapódik le mert a füstölő bádog kéménye a mi udvarunk felé néz.A bűztől és a füsttől szinte lehetetlen megmaradni.Az utcai lakói szerint ez a probléma már 20 éve fenn áll és már voltak az Önkormányzatnál is ez ügyben de ott azt a választ kapták,hogy ilyen esetben nem tehetnek semmit,beszélni kell a "vétkesekkel".Én beszéltem is velük,erre azt válaszoltak,hogy 2 hetet ki lehet bírni és egy kis füst még senkinek sem ártott meg.A konyha és a gyermekem szobájának az ablak erre az udvarra néz ,jómagam infarktuson átesett szívbeteg vagyok.
Tényleg nem lehet tenni semmit??
A válaszokat előre is köszönöm.

wers # 2012.09.25. 09:02

na igen, sok kőműves csodálkozva bámul a függőónra, a derékszögre és a vízmértékre, minek is az. Hisz ott a nikkelezett szemmérték.

szafika # 2012.09.25. 08:37

Lehet, h nem mindenhol egységes a kerítés oldala ? annakidején a szomszédom követelte, h kerítsük le a közöttünk lévő helyen a kertet , mert a ház oldalán lévő a mi kerítenivalónk , az önkorm.nál viszont azt a felvilágosítást kapta , h a házzal szemben állva a jobb oldalit vagyunk kötelesek keríteni , vagyis nem azt , amit szerinte , ezért aztán végül kerített , egy olyan f.sza kerítést , ami dől felénk . Nem értett hozzá , kőműves volt .

wers # 2012.09.25. 07:28

Az elsőfokon eljáró bíró szerint a szomszédom (annak ellenére, hogy a teljes kerítést csak én építettem)
azt csinál a kerítésemmel amit akar

Van ítélet erről?