szomszedok jogai


nanemaaa # 2012.09.25. 07:15

És mi lenne a kérdés?
Ha a saját autóddal a szomszéd háza elé állsz, attól ő még nem alakíthatja át kerti kapává. Nagyjából ugyanaz a helyzet a kerítéssel is.
Az OTÉK nem határoz meg kerítés építési szabályokat csak arra az esetre, ha a hatóság hivatalból rendel el kerítés építést. Ennek megvannak a maguk esetei.
Az asszony azé, aki megműveli. Ezzel analóg módon a kerítés azé, aki megépítette. Pláne, ha az a saját telkén áll. Nincs olyan szabály, hogy nem építhet kerítést a saját telkén, aki erre nem lenne kötelezhető.
Az viszont igaz, hogy az építmény jókarbantartásáról annak tulajdonosa köteles gondoskodni. A ptk szerint ugyanakkor aki nem lenne kerítés építésére kötelezhető, bármikor elbonthatja a kerítést.

Tamás 53 # 2012.09.23. 00:14

kerítéses kérdés:

Az én olvasatomban oldalhatáros épület esetén OTÉK 44.par. (9)bek. nem a jobboldal, hanem a főépület által elfoglalt oldal a mérvadó.

Nem volt kerítésre kötelezés, hanem saját elhatározásból építettem, saját területre, tehát
nem sövényes, nem mezsgyés mezőgazdasági, hanem belterületen betonalapozásos "építmény"

Ha saját telkemen áll a kerítés építményem, a szomszédom (az én olvasatomban) akaratom ellenére a kerítésemet nem károsíthatja, nem szerelhet rá, nem állhat neki módosítani?

Az elsőfokon eljáró bíró szerint a szomszédom (annak ellenére, hogy a teljes kerítést csak én építettem)
azt csinál a kerítésemmel amit akar.

Akkor az oldalhatáros házam falát ("épület") is
(mivel a bekerítés része) megbonthatja?

Az lesz a vége, hogy lebontom a kerítést, és a kedves szomszéd (létezik is olyan BH.) kerítésem mellé újabb kerítést építhet a saját térfelén.

( az nem tetszik, hogy én építettem, én vagyok köteles karbantartani, a másik meg röhög a markába )

nanemaaa # 2012.09.13. 10:51

Family
A szándékaidat értem. Mi a kérdésed?
Ha nem tetszett a lejtős terep, akkor miért vettél ott telket?
Remélem azért a Rózsadombot Budán nem fogják feltölteni, hogy az is szép vízszintes legyen. Egyébként tudomásom szerint egyik-másik telken ott is tudtak fürdőmedencét építeni.

Family # 2012.09.11. 16:04

Tisztelt Jogorvosok!
A következő problémában kérnék segítséget. Telkünk a házunktól a hátsó telekhatár felé lejt 11%-ot. A hátsó szomszéddal egyzetetve a hátsó telekhatárra 90 cm magas támfalat emeltünk az egykori kerítése lábazatára és feltöltöttünk 80 cm földet, amit a ház mellől szedtünk ki, hogy ott meg 30-40 cm-rel lejjebb vigyük a terepszintet, így végül majdnem vízszintes hátsókertünk lett. Az oldalsó szomszéd azonban feljelentéssel fenyeget a feltöltés miatt. Bár 1 m alatti támfalat és feltöltést engedély nélkül lehet építeni, az OTÉK azt mondja, hogy helyi szabályozás hiányában a terepszint NEM MÓDOSÍTHATÓ (a hátsókert, oldalkert, előkert területén, ami nálunk hátul 10, oldalt és elől 5-5 m, ami szinte az egész szabadon maradt kertet lefedi. Bár van helyi szabályozás, nem tér ki a feltöltésre. Két kicsi gyerekkel mini focipályát, pihenőt, szalonnasütögetőt, homokozót terveztettünk a kertünkben kisebb támfalakkal létrehozott vízszinteshez közeli teraszok kialakításával. Van valami kiút? Nem szeretnénk egy hasznavehetetlen lejtőn élni a gyerekekkel, pláne elhordani a földet... Köszönöm.

h.b. # 2012.09.11. 14:00

Sziasztok!
Az alábbi problémámra keresek megoldást: egy körgangos ház földszintjén van egy lakásunk, amit kiadunk albérletbe. A felettünk lakó szomszéd most már a második albérlőt zaklatja olyan szinten, hogy el fognak menni. van egy 3 éves kisfiú, aki zavarja, de nagyon azzal, hogy kint játszik az udvaron. Előtte az egyetemista lányok zavarták. A közös képviselő lovat adott alájuk, az állandó telefon hívások és panaszáradat hatására (aminek nagyrésze hazugság és csúsztatás ráadásul), és írt nekünk egy levelet, amiben felszólítanak Bennünket, hogy tartassuk be a házirendet, persze pontosan nem hivatkoznak rá, hogy melyik pontját sértették meg. Pénteken bejárás lesz, kijön a képviselő. Mivel érdemes érvelni? Mire hivatkozni? Nem szeretnénk elveszteni az albérlőket, mert rendesen fizetnek, nincs velük baj, sőt rendben tartják szépen a lakást. A válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.07. 20:22

Földhivatalban. Ha igazolod a jogi érdeket.

virag81 # 2012.09.07. 19:11

MajorDomus.
Köszönöm. A "kapus ház" Alapító Okiratát hol tudom megnézni?
Köszönöm.

virag81 # 2012.09.07. 19:11

MajorDomus.
Köszönöm. A "kapus ház" Alapító Okiratát hol tudom megnézni?
Köszönöm.

MajorDomus # 2012.09.07. 18:19

Ez utóbbinak semmi akadálya ha a társasházak megszavazzák,de onnan kell kiindulni, hogy nézd meg a ,,kapus,, társasház Alapító Okiratát hogy szerepel-e benne az a bizonyos kapu.
Ha ere nincs időd,akkor nézd meg a saját példányodat a ti házatokról,mi szerepel benne a közös területektől.

sebajtóbiás # 2012.09.07. 18:04

MajorDomus: beszéltem a közös képviselővel, azt mondta, ő már járt mindenhol, de mindenhol azt mondták neki, ő nem indíthatja el az eljárást, csak valamelyik lakó, a lakók pedig félnek, mert szinte biztos, hogy van besúgója a rendőrségen. A minap fel akarta robbantani a lakását, nem tudom ki vette észre, hogy megnyitotta a gázcsapot, de óriási szerencsénkre valaki észrevette, és szólt a rendőröknek, meg a főgáznak, elműnek. Kijöttek, a lakást levágták mindkét rendszerről, a rendőrség elvitte, nem tudjuk hová, mert infót nem hajlandók kiadni a közös képviselőnknek, de újra itt van, kiengedték két nap után. Kérdem én: meg kell halnia embernek ahhoz, hogy elvigyék innen ezt az embert? Addig rettegjünk, hogy melyik nap repülünk a levegőbe? Mi az hogy a rendőrség nem ad infókat a kk-nek, és nem intézkedhet a lakóközösség nevében? Hát nem azért van? Teljesen kétségbe vagyunk esve, lassan ott tartok, hogy veszek egy lőfegyvert, és használni fogom (a név ne tévesszen meg senkit, nő vagyok)

virag81 # 2012.09.07. 12:36

Tisztelt Fórumozók!

A következő ügyben kérném a segítségüket. Társasházunk öt másik társasházzal egy közös zöld kertet fog közre. A kertnek van egy nagy rácsos kapuja, amin keresztül pl. a tűzoltók megközelíthetik a kert felől nyíló lakásokat. A kapu az utcára nyílik, eddig zárva tartottuk. A kertészek használták, de ők is zárták maguk után. A kapu az egyik társasház alatt húzódik, kapubejáró-szerűen. Abban az épületben nyílt egy játszóház, aminek az utcáról nincs bejárata, csak a házon és ezen a kapubejárón (de a rács mögött) közelíthető meg. A játszóház üzemeltetői kérték, hogy ezt a kaput elektromosra cseréljék, mert ők ezen keresztül szeretnének bejárást biztosítani a maguk számára. Az érintett ház számvizsgáló bizottsága ebbe beleegyezett. A házak közös képviseletei nincsenek egy véleményen abban a kérdésben, hogy a rácsos kapu kinek a tulajdona. (azé a házé, amelyik alatt húzódik, vagy hat házé közösen). A földszinti és első emeleti lakók viszont tartanak attól, hogy a nem folyamatosan lakattal zárt, hanem belülről, kaputelefonnal nyitható kapun keresztül illetéktelenek jutnak/juthatnak be a közös kertbe. Van-e valamilyen lehetőségünk akár egyesével, akár közösen fellépni? A többi öt háznak kellene inkább együtt fellépni ez ügyben, vagy az érintett lakóknak? Abban az esetben, ha a rácsos kapu tényleg azé a házé, amelyik alatt van, tehetünk-e bármit, vagy ők határoznak egyedül erről a kérdésről? Kérhetjük-e (akár a háztól, akár a kérdéses játszóház üzemeltetőjétől), hogy még egy plusz rácsot szereltessenek fel, ami számukra biztosítja a zavartalan bejutást a játszóházba, viszont a kertet és így a oda nyíló lakásokat elzárja az illetéktelenektől? A többi ház vagy az érintett lakók saját költségükön felszereltethetnek-e egy ilyen plusz rácsot?
A segítséget előre is köszönöm.

MajorDomus # 2012.09.06. 14:41

Tóbiás

Terheljétek az ingatlanét jelzálogjoggal,míg más szolgáltató meg nem előz benneteket,a sorrend ugyanis nem mindegy.

Ha randalírozik,s közös képviselő hivatalból köteles birtokvédelmi eljárást indítani,ehhez semmiféle közgyűlési határozat nem kell, mert nem a közgyűlés hatásköre.
Ah eljárást a P.hivatal Igazgatási osztálya folytatja le,lásd előbbi beírásomat.

Szintén hivatalból köteles eljárni a hátralék behajtása érdekében. Amíg eléri a tartozása a 3-400 ezer ft-ot addig bírjátok ki,arra már kitüzik az árverezést.

sebajtóbiás # 2012.09.06. 12:59

Egyjogász: számlát nem fizet, kijött az elmű és kikapcsolta az áramot, még aznap jött egy haverja,és rácsatlakoztatta a rendszerét a th.-ra.
A rendőrség mindig ki van hívva,ha nagyobb balhét csinál,de nem megyünk sokra vele,elviszik, két nap múlva visszajön, és kezdődik minden elölről.Ha éjszaka üvölt 10 percet, bőven elég, hogy felverjen álmomból,de kevés arra,hogy pl. a rendőrség kijöjjön.
Nem tudom mit lehetne tenni ellene,úgy gondolom,egy birtokvédelmi eljárás után sem fogjuk tudni kitenni őt a lakóközösségből, a lakásából (nem tudom,miért mondták a közös képviselőnek az ellenkezőjét).

Egyjogász # 2012.09.06. 06:21

"egy renitens évek óta nem fizet közös költséget,lopja az áramot"

Kérdés, kitől lopja az áramot. Ha az áramszolgáltatótól, jelentsétek be ott a dolgot.

Ha a társasháztól (azaz tőletek), akkor jelentsétek fel a rendőrségen, a lopás bűncselekménye villamos energiára is megvalósítható.

Ezt a problémát birtokédelmi eljárás nem oldja meg (szerintem a többit sem nagyon), az ilyen alakok általában nem szokták összeszarni magukat attól, ha beidézik őket a pógármesteri hivatalba....

Mufurc_nagyon # 2012.09.06. 05:50

Kedves Fórumozók!

Én még nem láttam jegyzőt (5 e.lakos felett), hogy személyesen járjon el egy birtokvédelmi eljárás során.
Az ütk. csak közgyűlési határozat alapján indíthat (elméletileg) birtokvédelmi eljárást.
Kivéve, ha a panaszkodó haver és a gyevi bíró;-)

Minden feljelentés egyik bizonyítási eljárása a szembesítés. (az eljárás során igen nehéz nem beazonosítani a feljelentőt).

Az áramlopás miatt a feljelentés terhe a sértetté.
Hogyan lehet áramot lopni? A th. hálózatán keresztül.
(ha csak nem a hálózati "oszlopra" csatlakoztak;-)

Ha a tartozás behajtásának van más forrása is elképzelhető a bejegyzés. De az ütk. a közgyűlés vagy az SzMSz alapján köteles az ingatlan tulajdoni lapját megterhelni.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

MajorDomus # 2012.09.05. 16:48

Sebaj...
Azért ez nem ilyen egyszerű.
Ha a közös képviselő indítja a birtokvédelmi eljárást -éppen tegnap voltam egy ilyenen - akkor a a Jegyző (helyett) az igazgatási osztály önkori nyilvános tárgyalást tart. Célszerű így indítani,mert mi hivatalból visszük vásárra a bőrünket.
Azért ajánlatos ha támogatjátok az eset leírásával és minél több aláírással amit a képviselő a helyszínen adjon át és kérje annak zártan kezelését.

Emiatt nem fogják ,,kirakni,, a lakásból ami a saját tulajdona legfeljebb börtönbe ideiglenesen ha megver valakit.
Az áramlopás miatt jelentsétek fel.
Jelzem 3-400 ezer ft tartozás alatt a végrehajtó csak a Vh jogot jegyzi be,efölött már van esély az árverezés kitűzésére.

Mufurc_nagyon # 2012.09.05. 12:32

Kedves sebajtóbiás!

Hát a kapott infók egy kissé elferdültek.

Szóval, ha valaki nem fizet közös költséget,

  • akkor közjegyző és fizetési meghagyás
  • ha ellent mond per és
  • nem teljesített fizetés után végrehajtási eljárás, amely a lakás árverezésével jár.(sajna ez kb 2-3 év)
  • a közrend és az éjszakai dajdaj okán a rendőrség jár el (ha tud róla ;-)
  • a folyamatos zajkeltés és rendbontás okán, mely zavarja a többi tulajdonos életét, lehet birtokvédelmet kérni a helyi jegyzőtől. (ez már pénzbe kerül) A jegyző folyamatos bírságolással tudja a delikvenst "szankcionálni)

A feljelentésnél és a birtokvédelemnél lehet a személyes adatokat titkosan kezelni. (ha kérik)
Az eső és a köpönyeg.

segítség az alábbi linken

--------------------------------------------------- -----------------------------------------------------

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

sebajtóbiás # 2012.09.04. 13:10

Kedves Fórumozók!Segítséget szeretnék kérni!Társasházban lakom, majdnem az összes szomszéd normális,kivéve egyet. Ez az egy renitens évek óta nem fizet közös költséget,lopja az áramot,sokszor részeg és bedrogozva üvölt éjnek évadján a közös udvarban, mindenféle bűnöző elemeket odahord a lakására,és folyton szemetel. Az egyik lakó összefogott a közös képviselővel, és úgy tudják, ha birtokvédelmi eljárást indít a társasház ellene, akkor 1. az illető nem tudja meg,ki indította (ez igaz? az ő kezébe nem kerülhet a kérelem), 2. a rendőrséggel karöltve hónapokon belül kitehetik onnan (a lakás a sajátja, ezt tényleg megcsinálhatják vele?). Valóban érdemes birtokvédelmet kérni, lehet ez megoldás? Előre is köszönöm a választ!

miti5 # 2012.09.03. 14:46

mfruz

Te esetedhez csak annyit szólnák, ezért kellet a gárdistákat basztatni stb.Az egész orbán rendzer ezeket védi,ő honnan jött???Ezekkel szembe csak az ö stilusukkal tudsz szót érteni,elveretni őket,egyenként kezük lábuk törjön.ezek nem emberek,nyugodtan általánosíthatunk,aki nem cigány az ugyse itél el. az arabok,törökök, négerek mind különbek ezeknél.
amugy tényleg sajnállak,füldugóval aludni,te aki dolgozol,a leadózott péntedből meg eltartják a mocskos szomszédod aki egész nap játsza az eszét az utcán,persze hogy nem alszik.undoritó népség

nanemaaa # 2012.08.27. 22:09

misso
Nem köthetnek bele amíg nem zavarod őket a tulajdonuk használatában. Ugyanakkor pl kérhetnek magasabb közös költséget.

nanemaaa # 2012.08.27. 22:05

Mfruz
A tulajdonos felléphet a bérlőjével szemben.

misso # 2012.08.27. 17:56

Üdv!

Azt szeretném megtudni, hogy ha vásárolok egy sorházi ingatlant, ahol az udvar közös és ebben a lakásban ügyfélfogadással járó tevékenységet szeretnék végezni (könyvelés) akkor ebbe beleköthet e bármelyik szomszéd? Megakadályozhatja-e az iroda nyitást vagy bírsághoz fordulhat-e ez ügyben? 6 lakás van egymás után enyém a 3. lakás. Köszi

Mfruz # 2012.08.23. 13:52

nanemaaa

Köszönöm,

Kértünk időpontot a közös képviselet egyik alkalmazottjától ( önkormányzati cég) , remélem valami tanácsot tudnak adni. Egyeztettünk pár szomszéddal, elmondták, hogy az ő tudomásuk szerint a lakás önkormányzati, tehát bújom az önkormányzati lakásokra vonatkozó szabályozást ( mint pl hányan lakhatják, tarthatnak-e kutyát, bérlő magatartására vonatkozó irányelvek ) hátha valahol sikerül "megfogni " ezt a dolgot. Bár mivel nincs ebben tapasztalatom, nem tudom, hogy eljár -e az önkormányzat akkor,ha nem megfelelően használják az önkormányzati bérleményt, foglalkoztatja-e őket egyáltalán. Illetve nagyobb esélyünk van-e arra, hogy lép valamit a bérlemény kiadója ha több lakó tesz panaszt, nem csak egy.

Köszönöm.

nanemaaa # 2012.08.23. 13:30

Mfruz
Honnan lehet megtudni, hogy a szomszéd lakás önkormányzati-e , vagy magántulajdon?
Megnézed a tulajdoni lapon. Mivel vegyes tulajdonú az ingatlan, így biztosan társasház.
Kérj birtokvédelmet a jegyzőtől.
Ha bérlő az illető sajátságos kultúra mentén nevelkedő szomszéd, akkor panaszodat leírhatod a bérbeadónak is, aki szintén némileg dorgálhat. Sajnos nem sok esélyed van a helyzet javulására, ez a népcsoport saját törvényei szerint él, és nincs ember aki őket megregulázná.

nanemaaa # 2012.08.23. 13:25

Barátági
Olyan távolságig, hogy ne akadályozza a szomszédot a tulajdonának használatában, karbantartásában.... illetve ne okozzon kárt az épületében.