szomszedok jogai


nanemaaa # 2008.09.17. 14:27

Ha engedélyhez kötött építési munkát végez engedély nélkül, akkor nem mindegy, hogy még milyen szabályokat sért meg?
Egyébként nyújts be kérelmet az építésügyi hatósághoz, s kérj hatósági intézkedést. 10.000,- FT az illetéke, de ha igazad van, akkor visszajár.

Egyébként építéshez soha nem kell a szomszéd enngedélye, hozzájárulása. Az meg, hogy átlát a szomszédba, városi körülmények között nem ismertelen fogalom. Egy 10 emeletes épület felső szinti lakásaibaól gyakorlatilag az egész településre rá lehet látni....

mackofiu # 2008.09.17. 13:00

Sziasztok.érdeklődnék,hogy ha a szomszédom építési engedély nélkül építkezik az én engedélyem nélkül az udvaromba néző tetőtéri ablakot rakhat-e fel és ha igen milyen méretűt?mert ha kinéz az ablakon az egész udvaromba belát meg ráadásul még a szobámba is.Segítsetek nekem,hogy hol és kinél lehet panaszt tenni,hogy ezeket az ablakokat megszüntessék.válaszotokat előre is köszönöm.

Aghinessa # 2008.09.03. 14:27

Köszönöm szépen az újbóli segítséged!

A szomszéd emberével való beszélgetésben is ez a 2 megoldás merült fel a kamera ügyében. De sajnos, a szomszédot ismerve, akármelyik is lesz a végső megoldás, várhatunk rá jó fél évet...

nanemaaa # 2008.09.03. 13:08
  • Szomszédnak semmi esetben sem kell a hozzájárulása egy építéshez sem, amit aláírtatok, az vélhetőleg a fellebbezési jogról történő lemondás volt.
  • Ha kerítés építés ügyében vita támad, annak eldöntésére a bíróság rendelkezik hatáskörrel. Nincsenek kőbe vésett szabályok, ezért ebbe most nem mennék bele.
  • Kamera kérdés nekem elég ciki, de én túlságosan gyanakvó vagyok. Engem legfeljebb két módon lehetne kissé megnyugtatni. Egyrészt olyan mechanikus elem felszerelésével, ami korlátoza a kamera látószögét (ez a leglogikusabb), másrészt a beszerelő olyan jognyilatkozatára, mely szerint a rendszert kizárólag ő üzenelteti és tartja karban, annak utólagos szoftveres állítása más részére nem biztosított, és a cég teljes körű felelősséget vállal arra, hogy a kamera a szomszédos telket nem pásztázza. Egyben jogot biztosít a meghatározott kamerák rögzített képeinek bármikori ellenőrzésére.

Na ebbe meg a szomszéd nem menne bele. :-))
Mellesleg milyen jól járnál egy ilyen kamerával, ha éppen elutaztok, ingyenes lenne a kert őrzése. :-))

Aghinessa # 2008.09.03. 11:58

ptcruiser!

Egyrészt nanee-nak megköszöntem a felvilágosítást. És további kérdéseim akadtak, ezért merészeltem írni újból.

Másrészt:

  • Mivel zavar a téma, de nem akarok mindenáron konfrontálódni a szomszédommal, ezért írtam ide és naponta többször megnézem az oldalt hátha jött válasz.
  • A szomszédunk terveihez valóban hozzá kellett járulnunk írásban! Addig nem kezdődhetett el az építkezés. Lehet, hogy ennek a folyamatnak nem az a neve, hogy "engedélyezés". Ezért írtam mögé zárójelben hogy "beleegyezésünket adni".
  • Az "ugy tudom"-mal kezdődő mondat pedig megerősítésre várt volna. De semmi esetre sem számítottam egy, a kérdésem szempontjából tökéletzesen érdektelen, kioktató OFF-ra.

Azt hittem, hogy azért van ez a fórum, hogy segítséget kapjunk, és nem azért hogy valaki, aki amellett, hogy nem mond semmit érdemlegeset, hideglelősen rendreutasítson, azért mert épp rossz napja van, vagy azért mert imád okoskodva gonoszkodni!

A többiektől bocs a közjátékért!

ptcruiser # 2008.09.02. 18:03

OFF

egyébként a terveket engedélyezni (vagy beleegyezésünket adni) kellett nekünk is és a környező szomszédoknak is, nem csak a jegyzőnek

Úgy tudom mindenkinek meg van határozva, hogy melyik oldal az övé, és oda KELL kerítést építenie, kivéve ha másképp egyezik meg a szomszéddal. Ilyen nálunk nem volt.

Szakmailag nem kívánok hozzászólni, mert nanee már lényegében elmondta mi a teendő.
De nem bírom megállni, hogy elmondjam: ezek után a felvilágosítások után még képes valaki ilyen mondatokat leírni. Imádom, hogy az 'úgy tudom-azt hallottam' jogszokási alapon mennek ebben az országban az ügyek. Laikus jogalkalmazás.... brrr.

ON

Aghinessa # 2008.09.02. 11:12

Időközben sikerült beszélnem a szomszéd egyik szakemberével aki biztosított felőle, hogy munkaadója is tisztában van a kamera miatt felvetődő problémákkal, és hogy úgy vannak beállítva a kamerák (szoftveresen) hogy csak a saját kertjét nézzék.
Ez jól hangzik, de vagy elhiszem vagy nem. Kértem hogy ha pontosan be lesz állítva akkor megnézhessem a képeket. Bele is egyeztek.

Már csak egy problémám van, hogy ez szoftveres megoldás, vagyis egy hozzáértő embernek kb 5 perc átállítani a paramétereket és máris újra mindent lát a kamera, ami egyébként 1 hónapot rögzít is! És ugyan ilyen gyorsan vissza is lehet állítani, ha esetleg ellenőrzésre kerülne sor.

Gondolom a cég kiad egy igazolást arról hogy milyen területet fed le a kamera és mit nem. Jól érzem hogy az új helyzetben jogosan már semmi ellenvetésem sem lehet?

Aghinessa # 2008.09.02. 06:23

Köszönöm a választ!

Azért nem akarok abba beleavatkozni, hogy mit és hogyan épít, mert az a saját telkén van, és ha nem érint, akkor nem akarok vitát. (egyébként a terveket engedélyezni (vagy beleegyezésünket adni) kellett nekünk is és a környező szomszédoknak is, nem csak a jegyzőnek)

Úgy tudom mindenkinek meg van határozva, hogy melyik oldal az övé, és oda KELL kerítést építenie, kivéve ha másképp egyezik meg a szomszéddal. Ilyen nálunk nem volt.

A kameráshoz hasonló ügye volt már valakinek?

Mennyi idő egy ilyen jegyzői bejelentés lefolytatása? Mik a várható eredmények?

Köszi

nanemaaa # 2008.09.01. 16:40

1-2. egyaránt birtokvédelmi panasz, tehát irány a helyi jegyző. Egyébként telekelválasztó kerítés létesítése nem kötelező, de a hatóság (vagy akár a bíróság) kötelezheti az érintettet kerítés létesítésére.

És amit nem kérdeztél: Mint érintett szomszédnak jogod van, hogy bemenj az illetékes építésügyi hatósághoz, és meggyőződj, hogy az engedélyezett terveknek megfelelően építkezik-e a szomszéd. Egyébként az építést nem te, hanem az illetékes jegyző engedélyezte, tekintettel arra, hogy a hatáskör hozzá van telepítve.
Ha úgy ítéled meg, hogy a szomszéd engedély nélkül, vagy engedélytől eltérő módon építkezik, akkor építésügyi hatósági intézkedés megtételére nyújthatsz be kérelmet az illetékes építésügyi hatósághoz.

Aghinessa # 2008.09.01. 11:26

Pár kérdéssel fordulnék Önökhöz!

A szomszédommal van problémám.

Kertesházban lakunk, a házunk a telek egyik szélén hosszában helyezkedik el, így a teljes kert a szomszédom felé "nyitott". Az illető több éve építkezik, nem azért mert nincs pénze időben befejezni, hanem pont azért mert van, és mindig mindenféle új hoppárét talál ki. Erősen kétlem, hogy a ház megfelel az előírásoknak, hiszen a tervrajzot annak idején láttam, arra adtam meg az engedélyt, de az időközben végrehajtott módosítások már messze meghaladják a telek beépíthető részarányát.

A kerítést (ami az ő feladata) viszont immár 2 éve nem csináltatta meg, emiatt 2 betörésünk is volt. (Az első az ő egyik alkalmazottja részegen, a másik egy utcáról besurranó tolvaj, aki az ő kertje után a miénket is át akarta nézni, a házzal együtt. Minden hónapban felhívom és szépen elbeszélgetve kérem, hogy csináltassa meg a kerítést! Ő mindig szépen megígéri még arra a hétre, hogy kész lesz de persze nem történik semmi. Időközben megszületett gyermekem is aki már járni, sőt futni is tud, és elég nehéz így kiengedni a kertbe hogy nincs biztonságban.)

Az új problémám viszont még ennél is durvább! A 2 emeletes ház tetőszerkezetének sarkaira összesen 4 térfigyelő kamerát szereltetett fel. A kamerák 360 fokos látószögéből a háza kitakar 90-et, (mivel a sarkakon van) 90 foban nézi az ő kertjét, ÉS 180 fokban A MIÉNKET!!! Azaz a kamera hasznos látószögének 2/3-a minket figyel!!!
2 kamera érint minket 2 a másik oldali szomszédot, de mivel kb 12-15 méter magasságról beszélek ezért a környező szomszédokat is érinti, mert mindenkinek belát a kertjébe (ez egy kertesházas övezet, általában 1 szintes házakkal), sőt ha szellőztetnek akkor a házukba is.

A kérdéseim a következőek lennének:

  1. Mennyi idő alatt kell a kerítést felépítenie valakinek akinek a telkén hiányzik? Lehet-e kötelezni rá, számonkérni, vagy csak szépen kérni és várni lehet?
  2. Jogos-e ilyen módon (és magasságban) térfigyelő kamera telepítése? Milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy ne folyamatos megfigyelés alatt kelljen élnünk?

Köszönöm a segítséget!

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.08.31. 07:21

igen

gizmo # 2008.08.30. 13:42

Szomszédommal közös, szobeli megállapodás alapján kb. 10 éve ugy használjuk elektronikus irányitásu kapunkat, hogy nyitáskor az egyik kapu elé csuszik a másik.A rossz terepviszonyok miatt vált szükségessé ez a megoldás, amely eddig jol müködött. Most értesitett szomszédom, hogy uj kaput épit és a jövöben nem lehet használni a kaput az eddigi módon.
Kérdésem, hogy megteheti-e ezt, egyoldaluan felrugva a megállapodásunkat? Nekem nincs más lehetöségem a kapu elhelyezésére és még ha lenne, akkor se lenne pénzem uj épitésére.

nanemaaa # 2008.08.25. 12:15

Mivel az épületednek teljes terjedelmével a saját telkeden kell állnia, így szélsőséges esetben akár ott is maradhat a drótkerítés.
Egyébként pedig a bírósághoz kellene fordulnod és kérni a szomszéd tűrésre kötelezését. Persze előtte írásban értesíteni őt az építési szándékodról, annak időpontjáról... kérni hogy tegye számodra lehetővé az új fal őfelé eső részének bepucolását..... Ha erre is úgy nyilatkozik, hogy "túrót"... akkor lesz jogalapod a perre. Hiszen pillanatnyilag gondolom nincs még semmi bizonyítékod arra, hogy nem fogja engedni az építést.

thoomy # 2008.08.23. 14:33

Telekhatárra építeném a garázsomat. (jogerős építési engedélyem van) A szomszéd közölte, hogy a telekhatáron lévő drótkerítését nem bonthatom meg. Milyen jogaim lehetnek ebben az esetben? Hogy tudok építeni, ha a szomszéd megakadályozza?
Előre is köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2008.08.19. 08:49

Szlopi
Ha a kérelem és a mellékletei - beleértve a terveket is - minden jogszabályi előírásoknak megfelelnek, akkor a szomszéd nem sokat tehet, max kimeríti a jogorvoslati lehetőségeit. Mondjuk olyan tervet nagyítóval se lehet találni, amiben nincsenek kisebb-nagyob hibák.... mivel ma még sajna a tervezők szakmai igényessége, alapossága nem jellemző.
A szomszédnak nem kell semmiféle hozzájárulása sem az engedélyezéskor, sem később. A kiadásra kerülő határozatok kapcsán rendelkezik fellebbezési joggal. Valamennyi érdemi határozat esetében...beleértve a használatbavételi ügyeket is.

Szlopi # 2008.08.18. 09:36

Most szeretnénk venni egy sorházi lakást, melyet szeptemberben kezdenének építeni. Az építtető beadta az építési engedély iránti kérelmet, mely az egyik szomszédnak nem tetszik. A kérdésem az lenne, hogy ha a tervek minden előírásnak megfelelnek, meg tudja-e akadályozni a szomszéd az építkezést? Ha jogerőre emelkedik az építési engedély, kell-e még1szer (vagy esetleg többször) a beleegyezését adni a szomszédnak a használatbavételi engedély kiadásáig, vagy a jogerős építési engedély alapján szabályosan felépített lakásba már nem tud belekötni?

Zoltanuss # 2008.08.06. 09:35

anyamaci !

Be nem perelhet szerintem, de feljelenthet,

Má miért nem , ??
szerintem minden magyar állampolgárnak alapvető joga, hogy bárkit - még az államot is - beperelheti.
Csak fizzeses az ügyvédet, állja az eljárási illetéket. Meg ami kell.
Aztán a biróság vagy neki ad igazat vagy sem . Ha vesziít, fizet mident.
Feljelentés ?
Most meyik ? Névvel ellátott ?
Annak is vannak költségei.
Névtelen : azt meg nem mindig veszik figyelembe.
Vagy rosszul tudom ?

nanemaaa # 2008.08.05. 16:43

Ha "minden hatósági engedéllyel rendelkező"...akkor nyilván van telepengedélyed is, ahol a szomszéd már mindenfajta jogorvoslati lehetőségén túl van.
Ha az üzemeltetéssel problémaja támad, mint pl a telepengedélyben foglalt "zárt ajtón belüli tevékenység" ellenére nyitott ajtók mellett üzemelsz, akkor intézkedést kérhet a telephelyet engedélyező jegyzőhöz.
Értékcsökkenés, miegymás okán (itt lehet bármi is)... természetesen bárki bármikor fordulhat keresettel a bírósághoz. Az más kérdés, hogy milyen eredménnyel.

anyamaci # 2008.08.05. 16:33

khordak!

Be nem perelhet szerintem, de feljelenthet, a telepengedélyezési eljárás során felebbezési joga van, sokáig húzhatja-nyúzhatja az eljárást, mire jogerős lesz az engedélyed!

Khordak # 2008.08.05. 13:10

Üdv!

Következő kérdésem lenne: ha nyitok egy minden hatósági engedéllyel rendelkező üzemet a zöldövezeti, lakóházas telkemen (autófényező), akkor a szomszédom beperelhet-e valamilyen jogcímen, hogy zavarom/értékcsökkent a telke.

Előre is köszi!

nanemaaa # 2008.08.04. 12:46

Ez így van.....sorry! Persze be lehet perelni joggal való visszaélésért, de amíg csak a jogorvoslati lehetőségeivel él, s a felsőbb szintű hatóságok neki adnak iagazat azzal, hogy az elsőfokú határozatot megsemmisítik, addig szerintem nem lehet nyerő egy ilyen per.

Moncsi76 # 2008.08.01. 17:21

Kedves Nanemaa!
Az valóban szabálytalan volt, bár nem tudtam róla, hogy lebontottuk a tauberfallal felépített garázst, mert nem lehetett rá emeletet építeni. De akkor ezek után merő rosszindulatból, bár jogilag engedélyezve akár éveig nem tudok a házzal semmit csinálni? Üdvözlettel Moncsi

nanemaaa # 2008.07.31. 15:17

Moncsi
Amíg az alkotmány által biztosított jogorvoslati lehetőségeivel él, addig ebből nem szenvedhet joghátrányt.
Ha valamiből anyagi hátrányod származott, az nem az, hogy feljelentett, fellebbezett, hanem abból, hogy szabálytalanul építkeztél. Ha a terveknek megfelelő lett volna az építés, akkor a néni kérelmét utasították volna el és nem állítják le az építést. Amíg te békésen építgettél volna, addig a néni nyugodtan fellebezgethette volna a kérelmeit elutasító döntéseket, ez számodra semmilyen joghátrányt nem eredméynezett volna. A történetből viszont az derült ki, hogy a néninek volt igaza, és a te építési tevékenységedet találták szabálytalannak.
Mit tehetsz ellene? Ne kövess el szabálytalaságokat és akkor majd a jó nyalóka visszanyal alapon a néni a saját levében fog fürödni. Viszont lehet, hogy akkor meg már nem is lesz panasza.

nanemaaa # 2008.07.31. 15:04

Bogyó
Becsületsértés, rágalmazás jogorvoslata a bíróságon, polgári perben.
Építmény engedély nélküli, vagy engedélytől eltérő használata ügyében hatósági intézkedés kérése az építésügyi hatóságnál, szerény 10000 FT eljárási illeték leróvása mellett. Mellesleg előtte ismerősöd nem árt, ha utána néz a dolgoknak, mert egy szobára nem szoktak használatbavételi engedélyt adni....még ideiglenes jelleggel sem. Ebben persze hatóság és hatóság között lehetnek eltérések. Jelen esteben az viszont közömbös, hogy a földhivatal miként tartja nyilván az ingatlant. A művelési ág változása az épületfeltüntetést követően vezethető át, amihez viszont már az egész épületre vonatkozó végleges használatbavételi engedély kell.

Moncsi76 # 2008.07.30. 19:43

Tisztel Szakértők, Ügyvéd Urak/Hölgyek!

2006-ban vásároltam egy telket. Ügyvédem tanácsára a telken lévő rossz állapotú garázst lebonttattuk, az előző tulaj leszüntette a területet és így került a nevemre. Mivel volt rajta építési engedély, megkezdtük az építkezést. A szomszéd néni feljelentett, és ekkor derült ki, hogy bár a kezembe nyomták a bontásról szóló rendeletet, az nem tartalmazza azt, hogy az építési tervtől nem lehet eltérni. Az építkezést felfüggesztették. Ezután kiderült, hogy a Földhivatalnál rosszul van bejegyezve a telekhatár. Kb. 9 hónapig tartott mire jogerős határozatott hozott a Földhivatal. Addigis a néni az előzetes értesítésünk nélkül átrakta a kerítést, megakadályozva a bejárást, szétbarmolva a járdát. Ügyvédi tanácsra nem tettünk feljelentést. A néni a jogerős határozatot beperelte, majd visszavonta keresetét, de a pert fenntartotta. Ezzel újabb 9 hónapig húzta az időt, jelentősen megnövelte az ügyvédi költséget. Közben engedélyezték az építkezés folytatását. Beadtam a módosított terveket, újabb feljelentés, leállítás. Végül tavaly novemberben megkaptam a fennmaradási engedélyt. Melyet a néni megfellebbezet. A Közig. Hiv. szabálytalanságokat talált: a garázs 10 cm-re magasabban volt, az egyik fal túl vékony. Vissza az Önkormányzathoz. Közben megengedték, hogy befejezzük a házat, és kérjük a használatbavételt is. A néni ezt is megfellebezheti, akár ok nélkül is. Én mit tehetek? Valóban lehet ezzel játszani évekig? Ki fizeti a plusz költségeket amibe a több, mint egy éve tartó huzakodás kerül? Az egész merő rosszindulat, tehetek ellene valamit?
Köszönöm, ha válaszolnak.Moncsi76