Földbérlet felmondása


lajcsó # 2017.03.26. 17:47

Nem biztos, főleg ha erdőről van szó.

Vigp # 2017.03.26. 13:36

Tisztelt Fórum!
Kérdésem ,hogy felmondható-e a 1992.november 5-én 50 évre kötött haszonbérleti szerződés?

MajorDomus # 2017.03.16. 22:44

Lér hogy nem lettem ,,földjogász,,. Megélnék belőle.

Lyonee # 2017.03.15. 10:11

Lajcsó 2016.12.16. 09:18 hozzászólását olvasd el!

MajorDomus # 2017.03.12. 20:39

Nem.

rudizoli # 2017.03.12. 20:19

Tisztelt fórum!

Azt szeretném kérdezni, hogy felmodhatom-e a haszonbérleti szerződést, ha a bérbeadott tulajdonrészem osztatlan közös tulajdonban volt, de most kimérésre került az osztatlanból 1/1-es tulajdoni hányadú önálló helyrajzi számként. Én is kívánom használni a továbbiakban.

Mikor kellene jeleznem a bérlő felé a változást? Kb. egy hónapja volt az egyeztető tárgyalás, a kítűzésre még nem került sor tehát még nincs önálló helyrajzi száma, de rövidesen várható, hogy lesz.

Köszönettel

Zoltán

lajcsó # 2016.12.18. 20:45

Közöld vele, hogy a tulajdonváltozás időpontjától neked kell fizetni a bérleti díjat! Lehet, hogy ő sem tudja (pontosan), hogy kinek kell fizetnie.

keve # 2016.12.18. 20:26

Állami Földárerésen vásároltam földet,helyben lakóként. A bérlő 2.éve bérli.A bérleti díj esedékessége dec. 15. volt,nem fizette ki az időarányosan járó összeget. Milyen lehetőségem van arra,hogy saját magam használjam ezt a területet.Felmondhatom a szerződést,kell-e előtte felszólítani a díj megfizetésére?

Lyonee # 2016.12.17. 13:43

Már írtam, hogy nem következett be olyan esemény, ami miatt a kérdező felmondhatná.
"A kérdező semmi olyant nem írt, ami a speciális esetre utalna.
Nem írta, hogy a TSZ másnak engedte át a művelést, és azt sem, hogy adásvétel, öröklés, stb. miatt megszűnne az osztatlanság."

A tv. felsorolja a felmondás, megszűnés eseteit. A bérbeadó halála ebben nem szerepel.

Részemről befejeztem.

alfateam # 2016.12.17. 13:22

Szó szerint ez van benne :

, a haszonbérbe adó
(illetve annak jogutódja) a haszonbérletet a
gazdasági év végére akkor is felmondhatja

És hol van a törvénymódosítás ?

Lyonee # 2016.12.17. 13:13

Amit te beidéztél, abban szó nincs róla. Értelmezd!

alfateam # 2016.12.17. 11:49

Én beidéztem a törvénymódosítást, megtennéd, Te-is beidéznéd?!

Ez a szerződés nem mondható fel a szerződéskötő halála miatt
Természetesen, a halála miatt nem, hanem a helyébe lépő örökös személye változott meg.

Lyonee # 2016.12.17. 11:31

alfateam!
Te maszatolsz!
Ez a szerződés nem mondható fel a szerződéskötő halála miatt.
Nincs ilyen módosítás.

Kb. 2013-ban egy rövid ideig- néhány hónapig- volt ilyen módosítás bizonyos feltételek megléte esetén, de nagyon gyorsan törölték is.

alfateam # 2016.12.17. 11:05

Lyonee!
Ne maszatolj. Persze-hogy nem mondott ilyent.
De azt mondta, hogy az öt éve kötött szerződést az Apja nevében Ő írta alá. Az apa meghalt ,a kérdező az örökös.
Tehát a szerződéskötő személye megváltozott.
És erről szól a törvény módosítás.
Vagy-is felmondhatja a szerződés és nem kell megvárnia a szerződés lejártát ahogy Te állítod.

Lyonee # 2016.12.17. 10:26

A kérdező semmi olyant nem írt, ami a speciális esetre utalna.
Nem írta, hogy a TSZ másnak engedte át a művelést, és azt sem, hogy adásvétel, öröklés, stb. miatt megszűnne az osztatlanság.

Felesleges egy laikusnak a hozzáértő ügyvéd hozzászólását korrigálnia, a kérdezőt a virtuskodásával megzavarnia a helyes válasz értelmezésében.

alfateam # 2016.12.16. 08:38

18. § A haszonbérbe adó a haszonbérletet azonnali hatállyal akkor is felmondhatja, ha a haszonbérlő

  1. a haszonbérbe adó hozzájárulása nélkül, vagy attól eltérően a termőföld használatát másnak átengedte, a termőföldön a rendes gazdálkodás körét meghaladóan végzett beruházást vagy a termőföld művelési ágát megváltoztatta;

„18/A. § (1) Ha a haszonbérleti szerződés
létrejöttekor a haszonbérlet tárgyát képező
termőföld osztatlan közös tulajdonban
állt, és a szerződés fennállása alatt a közös
tulajdon megszüntetésére a földrendező és
földkiadó bizottságokról szóló törvény szabályai
szerint került sor, a haszonbérbe adó
(illetve annak jogutódja) a haszonbérletet a
gazdasági év végére akkor is felmondhatja,
ha a tulajdoni hányadának megfelelő
területet a közös tulajdon megszüntetésre
irányuló eljárás eredményeként önálló
ingatlanként kapta meg, feltéve, hogy a
haszonbérlő felé a felmondással egyidejűleg
úgy nyilatkozik, miszerint azt saját
maga kívánja használni.”

lajcsó # 2016.12.16. 08:18

"57. § A haszonbérleti szerződés megszűnik

  1. a szerződésben meghatározott időtartam lejártával, a lejárat napján,
  2. közös megegyezéssel, a szerződő felek által meghatározott napon,
  3. a haszonbérlő gazdálkodó szervezet jogutód nélküli megszűnésével, a megszűnése napján,
  4. a haszonbérlő természetes személy halálával, feltéve, hogy az örökösök a Ptk.-ban meghatározott felmondási jogukat az ott meghatározott határidőben gyakorolják,
  5. azonnali hatályú felmondással,
  6. a 60. §-ban meghatározott felmondással,
  7. ha a föld természeti erő közvetlen behatása következtében egészben vagy jelentős részben a haszonbérleti szerződés szerinti hasznosításra tartósan alkalmatlanná válik.

58. § (1) A haszonbérbeadó a szerződést azonnali hatállyal jogosult felmondani, ha a haszonbérlő (ideértve az alhaszonbérlőt is)

  1. az írásban közölt felhívás ellenére nem tesz eleget a hasznosítási kötelezettségének vagy olyan gazdálkodást folytat, amely veszélyezteti a föld termőképességét,
  2. a haszonbérbeadó hozzájárulása nélkül vagy attól eltérően a föld használatát másnak átengedte, más célra hasznosította, a földművelési ágát megváltoztatta vagy a földet a termőföld védelméről szóló törvényben meghatározottak szerint más célra hasznosította,
  3. a természetvédelmi jogszabályok vagy a természetvédelmi hatóság jogszabály alapján hozott előírásaitól eltérő, illetőleg a természeti terület állagát vagy állapotát kedvezőtlenül befolyásoló tevékenységet folytat, továbbá, ha a természeti értékek fennmaradását bármely módon veszélyezteti, vagy
  4. a haszonbért vagy a földdel kapcsolatos terheket a lejárat után, írásban közölt felszólítás ellenére, a felszólítás közlésétől számított 15 napon belül sem fizeti meg.

(2) A Földforgalmi törvényben meghatározott mezőgazdasági termelőszervezet mint haszonbérlő és az annak legalább 3 éve foglalkoztatott alkalmazottja mint haszonbérbeadó között fennálló haszonbérleti szerződést a haszonbérbeadó azonnali hatállyal jogosult akkor is felmondani, ha a mezőgazdasági termelőszervezet a haszonbérbeadó munkaviszonyát rendes felmondással szünteti meg.
59. § A természetes személy haszonbérlő azonnali hatállyal jogosult felmondani a szerződést, ha az egészségi állapota oly mértékben romlik meg vagy családi és életkörülményeiben olyan tartós változás következik be, amely a haszonbérletből eredő kötelezettségeinek teljesítését akadályozza vagy azt jelentősen megnehezíti.
60. § (1) Ha a haszonbérleti szerződés létrejöttekor a haszonbérlet tárgyát képező föld közös tulajdonban állt és a szerződés fennállása alatt a közös tulajdon megszüntetésére a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló törvény szabályai szerint került sor, a haszonbérbeadó, illetve annak jogutódja legkésőbb az adott gazdasági év vége előtt 60 nappal a szerződést 60 napos felmondási idővel a gazdasági év végére felmondhatja, ha a tulajdoni hányadának megfelelő területet a közös tulajdon megszüntetésére irányuló eljárás eredményeként önálló ingatlanként kapta meg, feltéve, hogy

  1. a haszonbérlő felé a felmondással egyidejűleg nyilatkozik, hogy a földet a szerződés megszűnésével saját maga kívánja használni, és
  2. a 74. § (2) bekezdésében foglaltak alkalmazásával létrejött haszonbérleti szerződést nem írta alá, de annak hatálya az ott meghatározottak szerint kiterjedt rá.

(2) A Földforgalmi törvényben meghatározott mezőgazdasági termelőszervezet mint haszonbérlő és az annak legalább 25%-ban tulajdonos természetes személy tagja mint haszonbérbeadó között létrejött haszonbérleti szerződést a gazdasági év végével a haszonbérbeadó 60 napos felmondási idővel felmondhatja, ha a mezőgazdasági termelőszervezetben fennálló tulajdonosi részesedése a szerződés megkötését követő 1 éven keresztül tartósan 25% alá csökken.
(3) A Földforgalmi törvényben meghatározott mezőgazdasági termelőszervezet mint haszonbérlő és az annak legalább 25%-ban tulajdonos természetes személy tagjának közeli hozzátartozója mint haszonbérbeadó között létrejött haszonbérleti szerződést a gazdasági év végével a haszonbérbeadó 60 napos felmondási idővel felmondhatja, ha a tag és a haszonbérbeadó közötti közeli hozzátartozói viszony megszűnik.
(4)27 A Földforgalmi törvényben meghatározott mezőgazdasági termelőszervezet mint haszonbérlő és az annak legalább 3 éve foglalkoztatott alkalmazottja mint haszonbérbeadó között létrejött haszonbérleti szerződést a gazdasági év végével a haszonbérbeadó 60 napos felmondási idővel felmondhatja, ha a mezőgazdasági termelőszervezettel fennálló munkaviszonya a munkáltató által gyakorolt rendkívüli felmondás kivételével bármilyen okból - ide nem értve az 58. § (2) bekezdésében foglalt esetet - megszűnik.
(5)28 A haszonbérbeadó, illetve annak jogutódja. valamint a haszonbérlő az 1994. július 27-e előtt létrejött haszonbérleti szerződést legkésőbb az adott gazdasági év vége előtt 60 nappal 60 napos felmondási idővel a gazdasági év végére felmondhatja, ha a szerződés időtartama meghaladja a Földforgalmi törvény 44. §-ában meghatározott leghosszabb időtartamot.
61. § (1) Az 58-60. §-ban meghatározott felmondás esetén, ha a felmondást a másik fél 15 napon belül nem fogadja el, a felmondást gyakorló további 8 napon belül bírósághoz fordulhat. Ha nem így jár el, a felmondás hatályát veszti."
(2013. évi CCXII. törvény)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.16. 05:12

A bérlet nem szűnik meg egyik fél halálával. (Sőt, mindkét fél halálával se.)

MajorDomus # 2016.12.15. 22:26

A szerződés az egyik szerződő fél halálával megszünik.

Az a kérdés ki Írta alá a szerződést?

Ha az örökhagyó, akkor a halálával megszünt.

Lyonee # 2016.12.15. 20:19

Akkor bizony ki kell várnod, hogy leteljen az 5 év.

mystical05@freemail.hu # 2016.12.15. 18:34

igen!5 évre szól.


Bürtsner

alfateam # 2016.12.15. 18:21

. Rendes felmondással nem szüntethető meg a szerződés.
Dehogynem, a föld tulajdonosa megváltozott.ez a tény lehetővé testi...

lajcsó # 2016.12.15. 17:52

Feltételezem, hogy határozott idejű a szerződés. Rendes felmondással nem szüntethető meg a szerződés.

drbjozsef # 2016.12.15. 17:48

Lehet, hogy naiv vagyok, de nincs ilyesmiről szó abban a szerződésben? Valószínűleg az az irányadó...

mystical05@freemail.hu # 2016.12.15. 17:06

Tisztelt Fórumozók! Adott egy osztatlan közös tulajdonban lévő terület (használati megosztás sincs részemre), amit megörököltünk házastársammal. Jelenleg a helyi szövetkezet bérli, amire a szerződést korábban én kötöttem az örökhagyó nevében. Az öröklést követően nem kötöttem/kötöttünk újabb szerződéstsenkivel. Mivel szeretném aterületet magam művelni, pályázatokon indulni, az a kérdésem, hogy felmondhatom-e a szerződést. Milyen idő vonzata van, ha igen, mivel kell indokolnom (még) esetleg. Esetleges válaszaikat köszönöm!


Bürtsner