Reklámtábla elhelyezése a társasház homlokzatán


Phrascarica # 2010.12.18. 22:10

Tisztelt fórumtársak az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni:
Azután érdeklődnék, hogy egy cégtáblát szerettem volna a társasház homlokzatára elhelyezni (kb 0.8m2), de néhány házban lakó leszavazta a kezdeményezésemet (a társasházban van utcai homlokzatú kirakatos üzlethelyiségem). A házban lakók indok nélkül személyes ellentét miatt tagadták meg a tábla kihelyezését.
Másképp nem tudom megoldani a cégtábla kihelyezését és ez -véleményem szerint ez nagymértékben rontja az ingatlanom használatát, használhatóságát mivel ez egy üzlethelyiség, és mint rendeltetéséből adódik szükség lenne cégtáblára.
Sajnos nem gondoltam volna hogy a házban lakó 3 ember -személyes okok miatt kampányt indít ellenem és 1%-al alulmaradok a szavazásban. ( a megismételt lakógyűlésen 23%-24% ellen)
Kérdésem:
1.érdemes-e megtámadni a határozatot bíróság előtt, előfordulhat-e hogy kötelezik a házat a tábla felszerelésének engedélyezésére?
2.mennyi idő múlva tudok új lakógyűlést összehívni ugyanebben a napirendi pontban, illetve ha ez nem lehetséges, akkor ha kicsit megváltoztatom a napirend szövegét akkor az úgy összehívható-e, mivel több lakó biztosított róla hogy ezúttal eljönnének és mellettem szavaznának (ha lenne rá lehetőségük).

monalisa1 # 2010.12.19. 15:37

Minek a házfallal bajlódni amikor a kirakat reklámfelület lehet, fóliából készíttesd el a kívánt formában és méretre.

Grád András # 2010.12.19. 16:14

Kedves Phrascarica!

Ha Mona javaslata valamiért nem lenne lehetséges (pl. mert nincs kirakata), arra az esetre mondom, hogy a bírósághoz fordulás nem igazán jó ötlet, elég bizonytalan, hogy pernyertes lesz-e, és persze nem ártana jobban ismerni az ügy összes körülményeit.

Viszont ahogy mondani szokás, amióta a föníciaiak feltalálták a pénzt (bár itt is vannak viták, hogy tényleg ők voltak-e), azóta nincsenek megoldhatatlan tárasházi problémák: Ajánljon fel egy 5 számjegyű összeget a társasház felújítási számlája javára vagy valami hasonló cserébe a tábla engedélyezéséért, és meglátja, csoda fog történni a következő lakógyűlésen. Ennyibe a per is kerülne, csak jóval bizonytalanabb kimenetelű, lassúbb, és míg így szeretni fogják, úgy csak jobban utálnák. A lakógyűlés összehívására nincs határidő, de a lakók alapító okiratban megjelölt hányadának kell kérnie. Üdv és sok sikert:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

efi99 # 2010.12.19. 18:34

Ha viszont a kirakatba ki lehet tenni, ne felejtsd l azt is ráírni: "Nesztek!"

Phrascarica # 2010.12.19. 20:48

Kedves Grád András!

Az üzletnek van kirakata, de ez sajnos azt oldalról nem látni csak az üzlettel szemben, tehát vevőcsalogatónak sajnos nem jó a közelben lévő mellékutcákból.
"Viszont ahogy mondani szokás, amióta a föníciaiak feltalálták a pénzt"
Azt is próbáltam, kicseréltem a házban saját költségemen a 100W-os izzókat 20W-os kompaktfénycsőre (20 db) hogy lássák a jóindulatomat a házzal szemben, de úgy látszik kevés volt bár az is került 20.000-be. A lakógyúllésen felajánlottam hogy ha engedélyezik akkor plusz kb 30.000 Ft-al beszállok egy elektromos felújításba, de ez sem hatotta meg őket. A közös költséget eddig rendesen fizettem, de most azt hiszem el leszek maradva a törvényes lehetőségekig, nem tudtam más nyomásgyakorlást kitalálni első mérgemben.
A háznak így is kb 3 millió a kintlevősége, megpróbálok így nyomást gyakorolni, bár nem az én műfajom, de ezt tanácsolták, mivel már többféle jótétemény nem igazán akarok megkockáztatni, mellesleg a háznak a villanyszámlára sincs pénze, de a folyamatos szivatások most kicsapták nálam a biztosítékot. Az egyik nagyméretű üzlethelyiség már kb 2 éve nem fizet, mert ez a 3 lakó ráhívta az önkormányzatot és -többek között- ez is oka volt hogy elment a bérlője és ezért a bérbeadó cég csődbe ment, mivel másik bérlőt nem talált.
Ha én itt felajánlanék egy 5 számjegyű összeget az is kevés lenne, mivel a 3 lakó azt vetette fel, ha mégis esetleg megszavaznák akkor az nekem havi 100.000 (igen egyszáz ezer) Ft/HÓNAP bérleti díjba kerülne. Na ekkor mondtam hogy b@sszák meg -és ha ők így akkor én is így- aztán eljöttem a lakógyűlésről.
Ha simán felcsavaroznám a falra akkor mit tehetnek? Mennyi lehet a büntetés, ezen gondolkodom, meg azon hogy mivel a kirakat nem a ház "közös tulajdona" ezért véleményem szerint nem szólhatnak bele ha arra "felragaszttatom" a táblát bár ez kb 2-300 ezrembe kerülne mivel ahhoz a kirakatot teljesen át kell alakíttatnom.

Ha bármi körülmény kimaradt volna szívesen leírom, de nem tudom miről lehetne még?

Ja, még annyi hozzátartozik a történethez hogy holnap megyek bíróságra mivel ház egyik lakóját (a 3-ból az egyiket) feljelentettem rágalmazásért, mivel folyamatosan nyomja a házban hogy elloptam a ház pénzét -mely teljesen alaptalan, és többszöri "nagyot nyelés" után nem maradt más választásom, mivel emiatt a lakó miatt már rendőrségi nyomozás is indult ellenem -természetesen negatív eredménnyel. Emberünk ebbe nem nyugodott bele és továbbnyomta az ügyészség felé, de onnan is visszapattant.
Néhány hónapja egy lakógyűlés előtt egy rágalmazó levelet juttatott el a ház -szinte- összes lakásába ez volt a utolsó csepp a pohárban, ezért lesz most bírósági ügy a dologból.

Üdv, Phrascarica

Phrascarica # 2010.12.19. 20:52

...ja még annyit hogy ha értelmes összeget mondana a ház a táblakihelyezésre akkor nem zárkóznék el tőle mondjuk havi 3-4 ezer Ftnyit még lenyelnék, na de havi 100.000 Ft úgy gondolom teljesen irreális összeg és nem is lehet tárgyalási alap.

nanemaaa # 2010.12.20. 11:15

Mona javaslata egyáltalán nem olyan rossz, mint az elsőre látszik. A kirakatba befüggesztett világító reklámberendezés lehet elég vonzerő egy üzlet reklámozására. Az máshol sem feltétlenül működik, hogy "lássák az üzletet a szomszéd utcából is". ;) Minden esetre az ilyen önreklám olcsóbb és gyorsabb, mint várni egy hosszadalmas per befejezésére. Persze ki lehet tenni önkényesen is, max ha per lesz belőle, akkor nem mosod le magadról, hogy rosszindulatú közreműködője voltál az eseményeknek. Magyarán nem kis hendikeppel indulsz majd.

Phrascarica # 2010.12.20. 13:10

"A kirakatba befüggesztett világító reklámberendezés lehet elég vonzerő egy üzlet reklámozására"

Sajnos nem elég jó, mivel az már csak akkor látszik ha az üzlet előtt áll, egy mellékutcából, ahonnan jönnek a lehetséges vevők/ügyfelek semmi nem látszik belőle, mellesleg olyan már van és nem jött be igazán.
Sajnos ezek az emberek nem azért tiltják az én reklámtáblámat mert észérvük van ellene, hanem azért mert CSAK!

Phrascarica # 2010.12.20. 13:14

...még annyit a témához hogy 100m-es körzeten belül 3 másik cég is ugyanezzel foglalkozik (én voltam a környéken az első) és nekik van ilyen "belogó" -a házfalon elhelyezett az utca forgalmára merőleges reklámtáblájuk és ezért én havi szinten százezezreket veszítek.

monalisa1 # 2010.12.20. 14:19

Én továbbra is a kirakati reklámfelületre szavazok.

Ha te voltál a környéken az első akkor a tevékenységed mondhatni már bejáratott., nem kell oda semmi figyelemfelhívó tábla megy az emlékezetből ill. szóhagyomány útján. (Ha meg nem mennek be az ügyfelek annak oka van...)

Csúnya dolog a konkurencia harc, egymástól lopnák el a kuncsaftot.

Ahogy a vendéglős mondja: gyere be enni mert különben mindketten éhen döglünk, te is meg én is...

efi99 # 2010.12.20. 17:37

Nem értem, hogy a kirakat környékéről egy konzollal kiindulva miért ne tudnál az utcára merőlegesen elhelyezni egy táblát, minek ehhez a homlokzat?
Meg azt sem értem, hogy monalisa1 szerint miért baj a konkurenciaharc, a verseny? Nem a cuclizmusban vagyunk. (Bár mostanában megint egyre inkább)

Phrascarica # 2010.12.21. 19:18

mona: én nem árharcot vívok, arra ott vannak az többiek, én vagyok a környéken a legdrágább közel 's távol, de nálam a legjobb a szolgáltatás is, az utóbbi két hónapban sokat fektettünk reklámba, új technikába és meg van a sikerélmény is, növeltük a forgalmat 3 hónap alatt kb.20%-al, megjegyezném hogy mi vagyunk a környék egyetlen magyar tulajdonú szolgáltatója 500m-en belül, és ha fel akarjuk venni a kesztyűt akkor kell a tábla is.
efi99: sajnos nem lehet, sok mindent megpróbáltam, most a kirakatra felragasztáson gondolkodok, de félek hogy nem bírja el, elvégre egy ilyen tábla 25kg-t nyom.
Felmerült az ismételt lakógyűlés kiírása is, azt hiszem azt még megpróbálom, +10 fok alatt úgysem lehet ragasztani.

Phrascarica # 2010.12.21. 19:18

mona: én nem árharcot vívok, arra ott vannak az többiek, én vagyok a környéken a legdrágább közel 's távol, de nálam a legjobb a szolgáltatás is, az utóbbi két hónapban sokat fektettünk reklámba, új technikába és meg van a sikerélmény is, növeltük a forgalmat 3 hónap alatt kb.20%-al, megjegyezném hogy mi vagyunk a környék egyetlen magyar tulajdonú szolgáltatója 500m-en belül, és ha fel akarjuk venni a kesztyűt akkor kell a tábla is.
efi99: sajnos nem lehet, sok mindent megpróbáltam, most a kirakatra felragasztáson gondolkodok, de félek hogy nem bírja el, elvégre egy ilyen tábla 25kg-t nyom.
Felmerült az ismételt lakógyűlés kiírása is, azt hiszem azt még megpróbálom, +10 fok alatt úgysem lehet ragasztani.

monalisa1 # 2010.12.21. 19:36

A reklámgrafikus által készített fólia néhány dkg, bármikor levehető, pótolható, cserélhető. (Érdemes többet is rendelni az esetleges "rongálódás" miatt.)

Már hogy ne lehetne "ilyen" időben is ragasztani, igaz, a minőségnek itt is ára van.

Phrascarica # 2010.12.21. 19:50

Mona: a baj csak az vele hogy csak akkor látják ha előtte állnak, akkor meg már úgyis ott vannak, ha meg nem látják akkor pedig a konkurenciát látják :(

eperfagyi # 2013.05.02. 14:36

Tisztelt Jógi Fórum!

Segítséget szeretnék kérni egy házunkra kihelyezett reklámtábla ügyében.
Tavaly nyáron egy lakást a házunkban eladtak fogorvosi rendelőnek. A tavaly júliusi közgyülésen megjelent a két tulaj ahol engedélyt szeretett volna kapni, a kapú fölé, de még a kapúhoz tartozó nem mozgó részre, egy reklámtábla kihelyezésére. A ház megadta az engedélyt, hogy ennek a nem mozgó rész maximum a feléig és áttetsző anyaggal kitehet egy táblát. (Így is nagyon sötét a kapúalj.) A tábla kb. 1 hónapja kikerült, ami az egész nem mozgó részt elfoglalja és olyan műanyagból van, ami semmi fényt nem ereszt át, tehát sötét lett a kapúalj. A ház lakói a 3 héttel ezelőtti rendkívüli közgyűlésen felszólították a tulajt, hogy vegye le egy héten belül. Nem vette. Két nappal ezelőtt pedig az egész táblát kicserélte egy dobozra ami még ráadásul világít is az utca felé, de fényt továbbra sem ereszt át. A közös képviselővel a ház lakói megjelentek a fogorvosi rendelő előtt, ahol kiderült a tulaj bérbe adta ezt a rendelőt, tehát mi már a bérlőkkel találkoztunk akik azt állították nekik erre joguk van, ugyanis a tulaj átengedte nekik az engedélyt.

Az önkormányzat segítségével és törvények olvasgatásával az már kiderült, hogy mi a XI. kerület kiemelt városképi övezetébe tartozunk és ide 60*100 cm-nél nagyobb reklámtáblát a kapura és a ház homlokzatára kitenni nem is szabad a törvény szerint. Az önkormányzatnál nagyon kedvesek, de már mindenhova elirányítgatták a ház lakóit. A tulaj vagy a bérlő megfenyegette a ház lakóit, hogy ha a táblájához merünk érni, feljelent minket a három ügyvédjével, magántulajdon megsértésével.

A kérdésem annyi, hogy most mit tegyünk, illetve jól értelmezzük e a társasházi törvény azon részét, hogy közgyülésen bármikor hozhatunk olyan határozatot ami akár ellentétes ezzel az előző határozatunkkal. Tehát megszavazhatjuk-e az azonnali levétet?

Előre is köszönöm a válaszukat, tisztelettel: eperfagyi

nanemaaa # 2013.05.03. 07:33

eperfagyi
Ha a reklámberendezés ellentétes a helyi építési előírásokkal akkor bejelentheted a helyi járási építési hivatalnál, mint elsőfokú építésfelügyeleti hatóságnál.

Ami ennél sokkal egyszerűbb, a társasház a lakógyűlésén hoz egy döntést, mely szerint kötelezi a tulajdonost, hogy gondoskodjon arról, hogy a bérlő által jogellenesen kitett reklámdobozt távolítsák el. Ha a megállapított határidő eredménytelenül telik el, nincs más feladat, mint átadni a lakógyűlési döntést a bírósági végrehajtó irodának, és a többit majd ők intézik.

Mufurc_nagyon # 2013.05.03. 17:48

Kedves nanemaaa!

Biztos, hogy a végrehajtók a társasházi határozatokat végrehajtják, bírói határozat nélkül?


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

ragyasdezso # 2013.05.04. 17:55

A birtokvédelem kérése is megoldás.

nanemaaa # 2013.05.06. 07:33

Mufurc
Biztos.

eperfagyi # 2013.05.06. 18:09

Köszönöm a választ, május végén lesz rendes közgyűlés, illetve még e héten visszahívnak minket az önkormányzat építésügyi osztályáról, ígérem ahogy kiderül valami, leírom.

Köszönettel: eperfagyi

Pamo # 2015.07.20. 09:53

Tisztelt Jogászok!

Állásfoglalásukat kérném a következő ügyben:

A társasházunk alatt 2 szinten üzletek találhatók elég sok 34 üzlet.
A társasház hozott több éve egy közgyűlési határozatot, mely szerint a társasház homlokzata osztatlan közös tulajdon, így a homlokzaton elhelyezett reklámtáblákért havi 4000.-Ft díjat kér. A kirakaton elhelyezhető bármilyen reklám, de a homlokzaton csak ezzel a kitétellel. (Sajnos a sok világító és egyéb eklámok miatt szanaszét fúrkálták a függőfolyosó alját ami egyre rosszabb állapotba kerül)
Időközben lett egy dohánybolt az egyik üzlet helyén, természetesen kitette a táblát a homlokzatra, de fizteni nem óhajt, arra hivatkozik, hogy neki ezt a törvény előírja hogy köteles a táblát kitenni. Mondtam neki, hogy ezt rendben van, de azt nem írja elő, hogy mi a a magántulajdonon kötelesek vagyunk ingyen biztosítani erre a helyet, és hogy mi bizony pénzt kérünk ezért a kgy. határozat alapján. A számlákat visszaküldi, nem fogadja be, mondtam fmh adok be ellene.
Várom hozzászólásotokat, előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.20. 10:02

A társasház hozott több éve egy közgyűlési határozatot, mely szerint a társasház homlokzata osztatlan közös tulajdon
Azt nem lehet többségi határozattal szabályozni, mert az alapít okirat tartalmát érinti. (Ha meg az alapító okiratban amúgy is így van, akkor fölösleges a határozat.)

A cégtábla, cégér ebben az értelemben nem reklám.

Pamo # 2015.07.20. 10:09

Természetesen, benne van az alapító okiratban, ahogy a th. törvényben is. A határozat arra irányul, hogy a homokzaton elhelyezett táblákért fizetni kell. Az ön véleménye szerint akkor neki nem kell fizetni, ergo az összes bolt összevissza furhatja és teheti ki a tábláját.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.20. 10:13

Nem szeretem, amikor többet olvasnak ki a szavaimból, mint amennyi valójában bennük van.