tulajdonjog - haszonélvezeti jog

norton50 # 2016.11.30. 08:50

nanemaaa-Köszönöm, a válasz ,kicsit úgy érzem én vagyok a lator és az öcsém az áldozat. Még jobban leírom-ennek a haszonélvezetnek valamikor az volt az értelme, hogy az Apám a kertet szerette volna művelni , most már nagyon idős nem tudja, és már csak arra való ez a jog ,hogy az öcsém mögé bujon. Apámat jelenleg is én támogatom meg a bátyám,mivel itt lakik melletünk mindennap látogatom. A öcsémnek nincs semmilyen, soha nem is volt egy élösködő fajta.Én többször kértem szépen Apámat vegye le a haszonélvezetet , de szerintem látta ,hogy az öcsém nekem jött és fél , hogy neki is neki megy ezért nem mer lépni. Már nekem többször említette apám régebben ,hogy jön aláírni és vegyük le hasonélvezetet, kár ,hogy akkor nem léptem, most úgy látszik nem aktuális a kérdés.

nanemaaa # 2016.11.30. 08:04

Talán erőszakos öcséd ellen kellene indítani valamit, pl zaklatásért, fenyegetésért fel tudod jelenteni.
Az teljességgel illogikus, hogy azért, mert az öcséd olyan, amilyen, az édesapádat akarod büntetni és a haszonélvezeti jogát megszüntetni. De ha apád megengedi, hogy ott lakjon, az ehhez fűződő jogát nem tudod megkérdőjelezni sem.

norton50 # 2016.11.30. 07:52

Kovács_Béla_Sándor-Köszönöm a válaszát, tehát akkor semmi reményen nincs , hogy pontot tegyek az ügy végére?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.30. 07:38

Úgy hallottam pert lehetne indítani a haszonélvezeti jogállás megváltoztatásáról
Ez igaz - csak azt a pert el is veszted egész üzembiztosan.

norton50 # 2016.11.30. 06:44

Ami még lemaradt .nekem van párom és egy lakásban lakom , még a lányommal vejemmel és három szép unokámmal, akik szintén fenyegetve vannak,volt egy két negatív komment amit szerintem nem érdemeltem meg , talán nem fogalmaztam elég elég világosan.
Köszönöm

norton50 # 2016.11.30. 06:35

Eredeti téma, 83-ban épitettem lakást amihez tartozk egy melléképület , az ingatlan az én nevemre szól , de a haszonélvezet Apámé.Apám 10-éve a melléképületbe költöztette az öcsémet , aki nem szeretnék itt látni mert agressziv ember ,engem is többször megtámadott, nem tudom kitenni mert Apám mögé bujik , és nevetve közlö ,hogy az a kis melléképület amiben lakik nem az enyém. Apámat is fenyegeti ,valószinü ezért nem mondle a haszonélvezei jogról.
Nem akartam zsarolni az apámat, csak keresem a járható utakat.Az öcsém erőszakos ember valószínű fenyegeti Apámat is , azért nem akar lemondani a haszonélvezeti jogról.Úgy hallottam pert lehetne indítani a haszonélvezeti jogállás megváltoztatásáról , erről mit lehet tudni.
Minden választ megköszönök!!!!

norton50 # 2016.11.30. 06:25

Nem akartam zsarolni az apámat, csak keresem a járható utakat.Az öcsém erőszakos ember valószínű fenyegeti Apámat is , azért nem akar lemondani a haszonélvezeti jogról.Úgy hallottam pert lehetne indítani a haszonélvezeti jogállás megváltoztatásáról , erről mit lehet tudni.
Minden választ megköszönök!!!!

MajorDomus # 2016.11.29. 21:03

Elég szemét megoldás lenne a részedről. Talán nem véletlen hogy inkább az öcsédet támogatja.

Csak tájékoztatlak, hogy te kerülsz utcára, mert a haszonélvezeti jog az ingatlan árverezéskor sem törlődik.

A te tulajdonjogod viszont igen!

ObudaFan # 2016.11.29. 17:16

Az neked sem lesz túl jó.

norton50 # 2016.11.29. 14:15

Hát köszönöm , nem vigasztaltál meg! Apám a kezesem a jelzálog hitelben , gondoltam nem fizetem , ez mennyire járható út?

nanemaaa # 2016.11.29. 13:16

Semmit.
Legfeljebb eléred, hogy ne a melléképületben lakjon, hanem a lakásban. Netán apád arra szólít fel téged, hogy hagyd el a házat most!

norton50 # 2016.11.29. 12:56

Üdvözlök mindenkit !
Nagy problémám van, az ingatlanomon a Édesapápnak ha szonélvezeti joga, és a melléképületbe befogadta a őcsémet , itt lakik , és nem viselkedik úgy ahogy ezt elvárnám fenyeget verekszik, de az Apám nem hajlandó lemondani a haszonélvezeti jogról. Mit tudnék tenni ,hogy ez megváltozzon , elvégre egy melléépületről vab szó.
Válaszokat nagyon megköszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.26. 16:32

Lényegében ugyanaz.

zolta12 # 2016.10.26. 15:03

üdvözlet ma voltam a föld hivatalba kiderült hogy nem haszon élvezeti jog van rajta hanem özvegyi jog azt szeretném meg tudni pontosan mi ez az özvegyi jog ugyan az mint a haszon élvezeti jog köszönöm

drbjozsef # 2016.10.26. 13:44

Na most aztán hogy felszállt a köd! :o)

b.kiki1980 # 2016.10.26. 10:19

Köszönöm a válaszokat, a kisajátítás előtti ajánlattételről kérhetnék egy kicsit bővebb tájékoztatást, továbbá érdeklődni szeretnék, hogy érdemes-e kötni "az ebet a karóhoz" vagy inkább egyezzünk be és így jártunk?

Köszönettel
Krisztina

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.26. 02:28

Nem szeretem az ilyen ködös tényállásokat. Még az is lehet, hogy egy kisajátítás előtti ajánlattételről van szó.

lajcsó # 2016.10.25. 21:51

"Szeretném megkérdezni hogy ez helyes eljárás-e és mi a hekyzet akkor ha vki nem írja alá ezt a szerződést."
A vételár megállapodás tárgya. Ha nem írja alá mindenki a szerződést akkor két dolog lehet: vagy meghiúsul az adásvétel, vagy marad a közös tulajdon, de már a vevővel.

b.kiki1980 # 2016.10.25. 20:12

Üdvözlöm, közös tulajdon eladása után érdeklődnék. Van egy közös tulajdonban lévő ingatlanom ( 9 tulaj), melyet egy 3. fél szeretne megvenni. A 3. fél jóval alacsonyabb áron szeretné megvenni, mint amennyit ér. A 3. fél ügyvédi letétbe helyezte a vételárat viszont több tulajdonostárs köztük én is nem szeretnénk ilyen kevés pénzért elherdálni az ingatlant. Én úgy tudom hogy ég közös ingatlan csak akkor adható el, ha a tulajdonosok egyöntetűen el adjak az ingatlant és lemondanak az elővásárlási jogukról. A mai nap azzal szembesültem, hogy pár tulajdonos elfogadta a 3. fél ajánlatát, ès meg is kapták a részükért járó összeget. Szeretném megkérdezni hogy ez helyes eljárás-e és mi a hekyzet akkor ha vki nem írja alá ezt a szerződést.

Segítséget előre is köszönöm
Krisztina

zolta12 # 2016.10.25. 18:37

köszönöm

ius latratus # 2016.10.25. 18:13

de ha arra válaszolnának hogy mi a haszon élvezeti jog és mittehet meg haszon élvezö és mit a tulajdonos

Ha megengeded, idézlek, abból a hozzászólásodból, amit sem én, sem lajcsó nem értettünk.

haszon élveti jog van rajta a volt tulajdonosnak aki több mint tiz éve nem lakja az ingatlant ha már ha az énn nevem re kerül és ö a haszon élvezö én beköltözhetek a házba vagy nem és ö igen és bemehetek egyáltalán a saját tulajdonomba muvelhetem a kertett ha nem is költözök esetleg oda

Be csak akkor költözhetsz, ha a haszonélvezeti jog jogosultja azt megengedi. Ebből következően. én addig a "bemenéssel" sem nagyon próbálkoznék.
A kertművelést is felejtsd el, igen, még akkor is, ha nem költözöl oda.
Jézusom! Gratuláltam már?
Ja, igen, néggyel lentebb...

zolta12 # 2016.10.25. 17:45

üdv köszönöm a válaszokat igen én nem jol fejeztem ki magam haszon élvezeti jogal terhelten licitáltam a házra azt nem tudom ki a haszon élvezö én azt hitem a tulajdonos ezekszerint akor nem az a biztos ha megvárom még átmegy a nevemre és akor többet tudok de ha arra válaszolnának hogy mi a haszon élvezeti jog és mittehet meg haszon élvezö és mit a tulajdonos köszönöm a válaszokat és elnézést a helyesirásért

ius latratus # 2016.10.24. 20:57

Valahogy úgy értheti, hogy a tulaj ... hm ... valakijének lehet.
De hát a fene sem fog itt rejtvényt fejteni!

lajcsó # 2016.10.24. 19:33

"haszon élveti jog van rajta a volt tulajdonosnak"
Saját ingatlanon haszonélvezet??? Ez valahogy nagyon nem kerek!

ius latratus # 2016.10.24. 18:18

Ejjh...
Mi innen nem fogjuk megmondani, hogy az a haszonélvezeti jog nem került-e törlésre, igaz, abból, amit leírtál abból az jön át, hogy a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanra licitáltál.
Most vagy gratulálok, vagy felteszed újra a kérdést, érthetően.