Világos! Annyira köszönöm! :)
Ez így nagyon jól hangzik a mi részünkről, de ez nem érinti-e hátrányosan az eladót?
Olyasmikre gondolok pl., hogy ha mondjuk egy 20milliós házról van szó, és 4millióért megveszi a párom a haszonélvezetet a ház 50%-ára, 16-ért pedig Anyu meg én a házat, akkor ha az eladó másik, drágább házat venne magának, akkor mind a 20M után megkapja-e az illetékmentességet?
Mert végülis az ingatlanért csak 16M-t kapott, a többiért vagyon értékű jogot adott el.
tulajdonjog - haszonélvezeti jog
"mind a 20M után megkapja-e az illetékmentességet?"
Egészen biztosan megkapja!
"Mert végülis az ingatlanért csak 16M-t kapott, a többiért vagyon értékű jogot adott el."
Ebben tévedsz! A haszonélvezeti jog a tulajdonjog egyik részjogosultsága (használat, hasznok szedése).
Az esetedben arról van szó hogy tulajdonosi jogok megoszlanak a tulajdonos és a haszonélvező között.
Amennyiben nincs haszonélvező valamennyi tulajdonosi jogot a tulajdonos gyakorolja. Az Eladónak teljesítendő vételár összegét (jogcímét) egyik verzió sem befolyásolja.
Az előző válaszom kiegészítéeként:
Az első esetben egy jogügylet (szerződés) van: eladó + vevő/haszonélvező között.
A második esetben két jogügylet (szerződés) van: az egyik az eladó + vevő között, a másik a vevő + haszonélvező között.
Minden jogügylet (vagyonszerzés) után kell fizetni illetéket.
Erre mondta KBS kolléga, hogy oda kell figyelni a szerződés szövegezésére!
Nagyon köszönöm a kimerítő magyarázatot és különösen köszönöm a segítőkészségét! :)
Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi szituáció költséghatékony megoldásában!
Adott egy önkormányzati bérlakás (melynek bérlői édesanyám és édesapám). Ezt a bérlakást szeretném én megvásárolni (tulajdonjogot én szerzem), viszont a lehető legkisebb illetékfizetési kötelezettség mellett. Gondolkodtam azon, hogy az talán csökkenti az illetéket, ha szüleim 50%-50% haszonélvezeti jogot kapnak (amiről egyenes ági rokon számára, azaz számomra ajándékozás keretében ingyenesen lemondanak) Ez a megoldás működhet? Illetve van a haszonélvezeti jog alapításának költsége? Vagy teljesen rossz az ötlet?
Kérlek Titeket, segítsetek ki egy jó megoldással!
Előre is nagyon köszönöm,
Gábor
A haszonélvezet alapítása is illetékköteles.
Gondolkodtam azon, hogy az talán csökkenti az illetéket, ha szüleim 50%-50% haszonélvezeti jogot kapnak"
Nem csökkenti, hanem az illetékfizetési kötelezettség megoszlik a vevő és haszonélvező között. De a fizetendő illeték összege ettől függetlenül ugyanannyi marad.
Segitségre lenne szükségem!!!!! Az új földtörvény törli a zártkertben lévő holtigtartó haszonélvezeti jogom a tulaj a volt exem 18 évet éltünk együt ő 2 éve nem él velem!!!! én vagyok a földhivatali bejegyzésben a haszonélvező ha ez törlödik az utcára rakhat!!!!!Én ebbe a zöldségtárolóba vagyok hivatalossan bejelentkezve itt élek ha lakható kis ház!!!!! Kérem segítségüket ne tudjon utcára kitenni Tisztelettel Köbliné Budai Silvia
Kedves fórumozók,
Egy haszonélvezeti vs tulajdonjoggal kapcsolatos kérdésről szeretnék informálódni.
A helyzet a következő: Nagymamámmal (82 éves) és nagynénémmel élek egy háztartásban. Körülbelül 10 éve vettük ezt a lakást, ami nagynéném tulajdonában van, de nagymamám a haszonélvezője. Sajnos nagynéném alkoholizmusa és egyéb deviáns viselkedése mára már annyira mindennapossá vált, hogy egyszerűen lehetetlen elviselni. Folyamatos ordítozások (ezekről több órányi hangfelvétel is van), illetve paranoid gyanúsítgatások (hogy mi megloptuk) stb színezik a mindennapjainkat. Azt hiszem, nagymamám idős kori éveire nem ezt érdemli, ezért informálódni szeretnék, hogy haszonélvezőként volna e lehetősége nagynénémet kitenni a lakásból? Ha igen akkor mi a menete a kilakoltatás kérelmezésének, illetve mennyi idő körülbelül az átfutása?
Előre is köszönöm a felvilágosítást,
5:147. § [A haszonélvezeti jog tartalma]
(1) Haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja, hasznosíthatja és hasznait szedheti.
Ha a haszonélvezet az ingatlan egészén fennáll, akkor a haszonélvező felsorolt jogosultságai kizárólagosak.
Ha önként nem távozik valaki, akkor pert kell indítani. Hogy meddig fog tartani, az már a jóslás kategóriája.
Ha önként nem távozik valaki, akkor pert kell indítani. Hogy meddig fog tartani, az már a jóslás kategóriája.
Tisztelt fórumozok!!!!! A pécsi földhivatalnál azt mondták vizsgálja az Ombucman a közeli hozzátartózói pl mind élettárs közeli hozzátartózói mivoltát!!!! En 18 éve éltem vele együtt holtigtartó haszonélvezeti jogom törölni akarják!!!!Mint már emlitettem korábbi bejegyzésekben!!!!Hogy ez a vizsgálódás igaz e nem tom !!!! Lekezelően csak annyit mondtak jogorvoslatra majd lessz lehetőség!!!! Végül is őket nem érdekli utcára kerülök e vagy sem a végsőkig elfogok menni ha kell!!!! Tisztelettel Köbliné Budai Szlivia
45millió forint értékű telekingatlant szeretnék vásárolni, édesanyám lenne haszonélvezeti vevő az ingatlan 1/2e tulajdoni hányadának haszonélvezetére. Mennyi illetéket kell fizetni nekem, illetve édesanyámnak, aki 72 éves?
Tisztelt fórumozok!!!
Segítséget kérnék a következő kérdésre:
Érvénytelen, vagy semmis-e az olyan lakásbérleti szerződés, amelyben a bérbeadó 100%-os haszonélvezőnek tünteti fel magát , holott a Tul.lapon 2 haszonélvező szerepel.
Éppenséggel a két dolog nem zárja ki egymást.
Tisztelt fórumozok!!!
Segítséget kérnék a következő kérdésre:
Érvénytelen, vagy semmis-e az olyan lakásbérleti szerződés, amelyben a bérbeadó 100%-os haszonélvezőnek tünteti fel magát , holott a Tul.lapon 2 haszonélvező szerepel 50-50% arányban.
Vagy csak magánokirat hamisítás ?
45millió forint értékű telekingatlant szeretnék vásárolni, édesanyám lenne haszonélvezeti vevő az ingatlan 1/2e tulajdoni hányadának haszonélvezetére. Mennyi illetéket kell fizetni nekem mint vevőnek, illetve édesanyámnak, aki haszonélvező lesz a felén és 72 éves? ( a számítás főbb lépéseire is kíváncsi lennék)
emili21
A haszonélvezet értéke annak az 1/5-e lesz, amit terhel. Ennek az értéknek a 4%-a lesz az illeték. A te illetéked meg annak a 4%-a, ami a teljes általad megszerzett ingatlan értéke és a fenti haszonélvezet értékének a különbsége.
joskapityu
A tulajdoni lapról az is kiderül, hogy a két haszonélvezet párhuzamosan áll-e fenn, vagy az egyik megelőzi és a másikat, és ha az utóbbi a helyzet, akkor melyik melyiket. De egyébként még ha nem az volt a bérbeadó, akinek a haszonélvezete megelőzi a másikét, akkor sem lehetetlen, hogy érvényes a szerződés, hiszen lehet, hogy a másik haszonélvező nem él a jogával.
Elnézést a pontatlanságomért !
Mindkét haszonélvezőnek holtig tartó haszonélvezet van bejegyezve a Tul.lapra.
A bérleti szerződés megkötéséről az egyik haszonélvező nem is tudott, nem járult hozzá.
A szerződő haszonélvező tilos önhatalommal vette birtokba az egész igatlant.
A birtokból illetve a szerződéskötésből ekként kizárt másik haszonélvező haszonélvezeti jogának gyakorlása ellehetetlenült. A bérlővel szerződő haszonélvező 100% haszonélvezeti jogát tüntette fel a szerződésben, feltehetően a másik haszonélvező kijátszása érdekében.
Tiszteletem
olyan helyzetben vagyok már egy ideje,hogy vásároltam egy telket ami szántóként van bejegyezve a földhivatalnál 1460négyzetméter alapterületű,adás-vételi szerződést kötöttünk 2007 novemberében viszont a földhivatal elutasította a tulajdonjog bejegyzési kérelmem hiánypótlásra szólítottak föl de ennek nem tettem eleget így nem került a nevemre a telek,most megkeresett az ügyvéde által az eladó,aki azt állítja hogy a tulajdonbejegyzési igényem elévült 2012ben és nem tartanak nyilván mint földművest,és mivel most 200 kmre dolgozom a lakóhellyemtől igy a szerződésünk ellehetetlenülés miatt megszűnt.
a vételár visszaigénylésére is elévült a jogom
viszont ők az azt követő időre még használati díjjra is tarthatnak igényt mármint az elévülésen túlira
azt kéri hogy írjak alá eggy meghatalmazást amivel az adás-vételi szerződés megszüntetésével kapcsolatos ügyembenteljes jogkörrel képviseljen
a kérdésem a Tisztelt véleményükön túl az hogy a nevemre kerülhet e a telek valamilyen úton?
Szerintem az ingatlan tulajdonjogát elbirtoklás jogcímén megszerezted.
"Az elbirtoklás öt év elteltével következik be, ha a birtokos az ingatlan birtokát a tulajdonostól olyan írásbeli szerződéssel szerezte, amelynek alapján a tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzését követelhetné, ha a szerződés az ehhez megkívánt alakszerűségi követelményeknek megfelelne, és a birtokos az ellenszolgáltatást teljesítette." (Ptk. 5:45. §)
totcsabi
Mindvégig te használtad ezta telket?
lajcsó
A Ptké. 47. § alapján még biztosan nem és a felszóltás miatt ez már nem is következik be, de ha eddig ő használta a telket és ezt nem kifogásolta az eladó, akkor eddig az időpontig az eladó elismerte a kérdező igényét, tehát az elévülés el sem kezdődött.
Ptké.47. §: "A Ptk. jogcímes elbirtoklásra vonatkozó rendelkezéseit a Ptk. hatálybalépésekor folyamatban levő elbirtoklásra is alkalmazni kell azzal, hogy ha a jogcímes elbirtokláshoz szükséges elbirtoklási idő már eltelt vagy abból egy évnél kevesebb van hátra, a birtokos az ingatlan tulajdonjogát a Ptk. hatálybalépését követő egy év elteltével szerzi meg."
Mi ezzel a probléma?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02